header14

ATT GE OCH TA EMOT KOMPLIMANGER

Skrivet av Ronja Strömvall 14.11.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Gårdagens lektion i hälsokunskap slutade med massa positiva känslor, insikter och tankar! Dem tänkte jag dela med dig här idag!

Som jag tolkade det var huvudtemat för timmen att få en god och positiv klassanda och samarbetsförmåga bland eleverna. Det finns många olika sidor och organisationer man kan ta hjälp av bl.a. Mieli, Kiva Skola och Folkhälsan. Vi hade olika övningar inom klassen med olika uppgifter. T.ex. skulle vi ge och ta emot komplimanger och skriva upp fem bra saker vi gjorde igår.

 

WhatsApp Image 2018 09 30 at 18ee

 

Efter varje övning reflekterade vi över vilka känslor övningen ifråga gav upphov till. Vi märkte fort hur ovana vi är i att ta emot komplimanger. Ofta nekar man komplimangen och blir aningen obekväm i hur man ska svara. Varför är det egentligen så? Jag vågar påstå att alla blir glada över komplimanger men varför har vi så mycket lättare att ta till oss kritik än komplimanger? Jämfört med kritik är komplimanger något vi lättare viftar bort.

Istället borde vi ta till oss och begrunda alla komplimanger vi får. Komplimanger ökar ju självförtroendet! Vi måste förstå att komplimanger grundar sig i något. Det kan vara allt ifrån ens handling och ens personlighet till ens utseende och ens sätt att vara. Komplimanger är inget man bara hittar på ur tomma intet. Det måste vi minnas då vi får en komplimang!

 

WhatsApp Image 2018 09 30 at 18w

 

Sedan vill jag också påminna mig själv och dig om att ge betydligt fler komplimanger! Ofta kan i alla fall jag tänka fina/snälla/positiva saker om andra utan att alltid säga det. Jag vet inte varför? Vi kanske inte har en sådan kultur där det är "vanligt" att hylla varandra och överösa varandra med komplimanger (vilket är synd) eller så bara glömmer jag bort det?

Hur som helst måste vi bli bättre på att (våga) ta emot komplimanger och på att se varandra samt lägga ord på våra positiva och fina tankar om varandra <3

 

 

Kommentarer

  • Sandra Neuman 15/11/2018 10:18pm (5 år sen)

    Jamen visst! Så klokt skrivet! Jag fick en komplimang av en ädre dam härom dagen och den har jag levt på i flera dagar nu. :) Hon sa: "Det är så bra att du ser på mig när jag pratar, då hör jag bättre vad du säger", ganska enkel komplimang, men värdefull!

    • Ronja Strömvall 16/11/2018 8:12pm (5 år sen)

      Tack Sandra! Precis som du säger behöver inte komplimanger vara så värst märkvärdiga! Ett litet snällt ord och man kan leva på det i flera dagar :)

Skriv en kommentar