header14

HUR DET ÄR ATT STUDERA TILL KLASSLÄRARE

Skrivet av Ronja Strömvall 18.08.2018 | 3 Kommentarer

Hej! Vore intressant om du kunde skriva ett inlägg där du berättar hur det är att studera till klasslärare :) hur ser skoldagarna ut? Är det mycket stressigt? Undrar även om Mette är din hund och hur du gör med henne när du börjar skolan igen?


Svar: Hej! Absolut kan jag svara på dina frågor :) Att börja studera till klasslärare är något av det bästa jag gjort i hela mitt liv. Det var självklart för mig att söka till Peffan eftersom jag så länge jag kan minnas velat bli just lärare. Atmosfären i skolan och i studiekretsarna överlag är otroligt öppen och icke-dömande. Jag har lärt känna en drös likasinnade, härliga, tokiga, sympatiska och varma människor! Allt umgänge och det sociala är på en alldeles egen nivå när det kommer till klasslärarstudier. Jag älskar det! Allt från en vanlig skoldag, till sitzar, myskvällar, förfester och en vanlig fika blir så mycket roligare med dessa människor! <3

 IMG 2836

 

Men nu till det konkreta. Skoldagarna kan se helt olika ut från vecka till vecka. Ibland har vi skola från 8:30-16:00, ytterst få gånger har vi sådana dagar utan håltimmar. Ibland börjar vi efter lunch medan vi andra gånger slutar innan lunch. Det är alltså väldigt varierande gällande hur dagarna ser ut. Kurserna vi har gått har varit olika intressanta. Didaktik, Förskole- och nybörjarundervisning, samt Röst, retorik och relationer har enligt mig varit de mest lärorika, inklusive de praktiker vi gjort! Vi hade endast en tent under hela första året (i slutet av maj). Däremot hade vi många inlämningsuppgifter. Allt ifrån gruppuppgifter till par- och individuella uppgifter. Jag föredrar inlämningsuppgifter framför tenter eftersom det lättare går att komplettera uppgifter, diskutera dem med andra och söka bakgrundsmaterial. Man måste helt enkelt inte lära sig allting utantill.

 

resizedimage800533 DSC00069

 

Något jag anser är väldigt bra med klasslärarstudierna är att vi har mycket närvarotillfällen då vi ska vara på plats i skolan. På det här viset blir en ganska stor del av uppgifterna gjorda under skoltid vilket ger en mer fritid när man är ledig och inte då behöver lägga tid på skoluppgifter. Såklart har vi också uppgifter och föredrag som ska göras färdigt utanför skolan, men i alla fall. Ibland förekommer distansstudier men inte alls ofta. Det här konceptet passar mig perfekt!

Klasslärarstudier och universitetsstudier överlag kräver en del självdisciplin. Det är upp till dig själv att du tar dig tid att sätta dig ner med uppgifterna du ska göra, söker godkänt och användbart material samt strukturerar upp uppgiften. Dock finns det ett flertal föreläsare, lärare och andra personer du kan vända dig till för att få hjälp, stöd och råd. Helt själv är du aldrig i något!

 

IMG 2355l

 

Vissa perioder är mer stressiga än andra. Hösten ifjol var lugn på skolfronten, men full av evenemang, sitzar och annat studieprogram (frivilligt att delta förstås). Efter jullovet kändes det som att inlämningsuppgifterna aldrig tog slut medan våren igen var lugn och inlämningsuppgifterna få. Det går väldigt mycket i vågor. Ibland känns det som att du inte hinner med och inlämningsuppgifterna bara blir fler och fler, medan de andra perioder känns som att du nästan har för mycket ledig tid. Jag skulle ändå vilja påstå att man själv kan påverka sin stressnivå. Siktar du på högsta vitsord i allt - ja då kan det bli stressigt. Nöjer du dig med ett medelbra vitsord (som jag) då är det lite lugnare. Stressiga perioder kommer och går som mycket annat! Man måste lära sig att strukturera upp sin tid. Då blir allt lättare!

Enligt mig är klasslärarstudierna passligt belastande. Självklart har vi mycket föreläsningar vi ska gå på, grupptimmar vi ska närvara vid samt uppgifter som ska lämnas in. Aldrig har jag ändå känt att jag inte klarar av det. Det finns så mycket glädje i mina studier så det tar över!

 

DSC2570

 

Nu till din andra fråga - Mette är min och Simons gemensamma hund. För tillfället har vi svårt att lämna henne själv i lägenheten då hon börjar skälla så fort vi stänger dörren. Vi håller på träna henne så hon i alla fall ska klara sig själv de timmarna vi är i skolan. På lunch och håltimmar kommer vi såklart gå hem till henne. Vi får även hjälp och råd av min kompis mamma som är väldigt kunnig när det kommer till hundar och deras uppfostran. Mette är rumsren så det kommer inte bli ett problem. Förhoppningsvis kommer vi kunna lämna henne själv medan vi är i skolan i höst! :)

 

 

Kommentarer

 • Emma 18/08/2018 10:42am (5 år sen)

  Tack för ett långt svar! Låter verkligen härligt angående studierna, lycka till på andra året och med Mette! :) Har ni testat att stänga in henne i ett mindre rum när hon ska vara ensam en stund? Om ni provar när ni är hemma kan ni släppa ut henne när hon lugnat ner sig, och belöna utan att göra en stor sak av det :)

  • Ronja Strömvall 18/08/2018 2:54pm (5 år sen)

   Tack så mycket :) Hit tills har vi försökt ha henne i en stor bur när vi är borta och så släpper vi ut henne då vi kommer hem. Vi skulle bra kunna testa med att stänga in henne i ett mindre rum! Tack för tipset, kram!

 • Caroline 18/08/2018 9:28pm (5 år sen)

  Hej! Ni kan också prova att lämna på radion då hunden är ensam. Så känner den sig int lika ensam. Funkade för min systers hund :)

  • Ronja Strömvall 19/08/2018 9:31pm (5 år sen)

   Tusen tack för tipset Caroline! Det har vi inte gjort. Absolut värt att prova nästa gång :)

 • Malin 20/08/2018 9:09pm (5 år sen)

  En av mina hundar hade också svårigheter med att lämnas ensam. Vi försökte att inte stressa fram det utan började med att lämna henne en kort stund i bilen (där han kunde följa med genom rutan), för inte låta honom följa med in på wc (hehe) till att lämna honom ensam i hallen då vi gick ut. Han grät (och jag grät). Vi gick inte in förrän han hade uppehåll i ett yl. Samma sekund som Mette tar paus i ylandet så då går ni in. På så sätt belönar ni tystnaden :) Lycka till!

  • Ronja Strömvall 21/08/2018 10:44pm (5 år sen)

   Just det, det kan ju vara bra att ta det i etapper. På så vis blir det knappast för mycket på en gång! Det ska vi också prova med :)

Skriv en kommentar