header14

JAG TROR PÅ ÄKTENSKAP

Skrivet av Ronja Strömvall 30.01.2020 | 6 Kommentarer

Den här veckan har vi bröllopstema här på Sevendays. Jag har tidigare skrivit om mina bröllopsdrömmar och om hur mina ringar ska se ut. Nu tänkte jag dela med mig av min syn på äktenskap.

För det första anser jag att äktenskap och giftermål är något otroligt, otroligt vackert! När två människor älskar varandra så mycket så de avger ett löfte om att hålla ihop tills döden skiljer dem åt. Genom motgångar och medgångar vill de finnas vid varandras sida. I den stunden är kärleken oerhört stark!

Äktenskap

Enligt statistikcentralen ingicks 23 799 äktenskap år 2018. Året innan, 2017, ingicks 26 542 äktenskap. Antalet äktenskap som ingicks minskade alltså med 2743 under ett år. Jag har funderat på varför fler lever i sambo förhållanden och inte alls väljer att gifta sig. Idag vill många ha frihet. Frihet värdesätts extremt högt. Kanske är man rädd för att binda sig? Inte kunna dra om man det blir jobbigt? Man kan inte längre ställa livet efter enbart sig själv? Eller så är ett äktenskap bara inte viktigt för en? Nu är inte min mening att förminska samboförhållanden. Absolut inte. Jag funderar bara kring varför tröskeln att ingå äktenskap blivit högre.

Äktenskap

Om man gift sig tror jag att man kanske orkar kämpa mer. Det finns något större att kämpa för då man lovat varandra att leva tillsammans i nöd och lust. Man vill inte ge upp det löftet. Nu behöver det verkligen, verkligen inte vara så det är bara något jag funderar på. Jag vill återigen poängtera att jag verkligen respekterar  samboförhållanden och alla andra typer av förhållanden där man inte ingått äktenskap. Det finns för- och nackdelar med allt samt undantag och skilsmässor oavsett i hurudant förhållande man levt. Det är inte svart- vitt. Alla ska välja det som passar en själv bäst och det man själv trivs med och tror på!

Jag tror verkligen på äktenskap. Jag tycker det är fint att man avger ett kärlekslöfte till en annan människa. Att fira kärleken och bli ett, kanske genom ett gemensamt efternamn, visar att man gått från "du" och "jag" till "vi". Vad är finare än det? Att hänge sig genom äktenskap till en annan människa är enligt mig något av det största och finaste man kan göra för att visa sig trogen den man älskar.

Jag hoppas verkligen att äktenskapet inte förlorar sin status i framtiden. Jag hoppas att människor förstår vikten av äktenskap.

 Vad är din åsikt om äktenskap?

 

Kommentarer

 • Madeleine 30/01/2020 10:20am (3 år sen)

  Jag tror antalet äktenskap minskar eftersom man inte är beroende av det juridiska bandet på samma sätt som förut.
  Själv är jag gift av många olika praktiska orsaker, kärleken och romantiken är nog inte det som gjorde att vi gifte oss även om det såklart underlättade att vi älskar varandra hehe. :D
  tror också att antalet äktenskap minskar för att folk i dagens läge bygger hus (tar ett gemensamt stort lån) och många gånger får barn innan man knutit de äktenskapliga banden. Då kan det bli lite halv-onödigt att gifta sig efteråt.

  men visst är det roligt att vara gift med den man älskar!

  • Ronja Strömvall 30/01/2020 10:34am (3 år sen)

   Tack för din kommentar! Det du skriver är verkligen så sant. Tänkte inte ens på det! Eftersom tiden vi lever i ändrar är det självklart att det också syns i våra parrelationer :)

 • Anna 30/01/2020 10:48am (3 år sen)

  Jag tycker att diskussioner kring äktenskap och statistisken kring den är jätteintressant. Dom flesta par i min närhet lever i samboförhållanden och har gjort det länge, verkar inte som om dom har bråttom att gifa sig, eller vill göra det överhuvudtaget.
  Jag respekterar det, och som du skrev, det finns för- och nackdelar med både samboförhållanden och äktenskap.
  Jag har spekulerat lite i det, och funderar om det är så att många par avskräcks av äktenskap pga just att man binder sig, eller bara inte känns lika viktigt längre?
  Jag skulle väldigt gärna vilja gifta mig i framtiden, för jag ser ändå så många fler fördelar med det än nackdelar. Juridiskt sett så har man bättre skydd som gift än som sambo, jag tycker även som du att som gift så har man något "större" att kämpa för, och att man även blir mera "enade". Men det är bara mina funderingar, olika par har olika tankar kring det här, och alla ska göra det som känns rätt.
  Min sambo är för tillfället inte speciellt sugen på att gifta sig, men för mig känns det som om det är ganska viktigt ändå.
  Så får se hur vi gör i framtiden, jag skulle aldrig försöka tvinga honom till äktenskap, det blir ingen lycklig av. Man måste kompromissa och diskutera så att båda blir nöjda.

  Tack förresten för en fin blogg, bra ämnen och alltid roligt att vara inne och läsa! :)

  • Ronja Strömvall 30/01/2020 11:23am (3 år sen)

   Jag håller så med i det du skriver! För mig innebär äktenskap så många fler fördelar än nackdelar. Precis som du skulle jag ändå aldrig "tvinga" till äktenskap även fast det är det jag själv helst vill. Det är viktigt att respektera allas åsikter och beslut! Äktenskap är verkligen ett intressant ämne att diskutera. Människor kan ha väldigt många olika åsikter och synpunkter.

   Tuusen tack! Blir jätte, jätteglad över att höra det! Ha en fortsatt fin dag <3

 • Karin 30/01/2020 11:15am (3 år sen)

  Jag tror att giftermålet förlorat lite av sin status i och med att det numera är fullt acceptabelt att leva ihop utan att ha ingått äktenskap. Nu är det i princip bara på några juridiska punkter som det är skillnad på äktenskap och samboskap. Själv är jag varken förlovad eller gift. I år firar vi 15 år tillsammans. Vi har två barn och hus. För oss känns det som ett betydligt starkare band än giftermål. Det är verkligen inte lättare att gå skilda vägar än om vi skulle vara gifta. Om vi skulle få för oss att gifta oss så skulle det mest vara för att fira vår familj och få ordna en fest för släkt och vänner.

  • Ronja Strömvall 30/01/2020 11:28am (3 år sen)

   Så kan det verkligen vara, att äktenskap förlorat sin status just för att det blivit så vanligt att leva ihop utan att ha gift sig. Vad fint! Ett gemensamt liv med barn och hus förstår jag att känns som ett starkare band än enbart ett giftermål. Själv drömmer jag om både och! Speciellt när barn kommer med i bilden håller jag med om att det inte skulle upplevas som "lätt" att gå skilda vägar oavsett om man är i ett äktenskap eller inte.

   Tack för din kommentar!

 • Julia 30/01/2020 2:19pm (3 år sen)

  Så intressant inlägg Ronja! Jag går i helt samma banor som dig och tror på äktenskap. För mig känns det viktigt att faktist få avge ett löfte till min man om att älska honom genom livet, och att göra det på ett juridiskt sätt och inför kyrkan. För mig känns det som att ett giftemål är det största åtagande man kan ge varandra och det kändes självklart för mig. Men alla är ju olika och vissa vill inte gifta sig, eller tycker att barn och huslån räcker som ett åtagande :) Tur att alla får göra som de vill! Men jag personligen vill inte vara tillsammans med någon i tio år utan att gifta mig. Dessutom är ju bröllop så himla kul haha!

  • Ronja Strömvall 30/01/2020 4:57pm (3 år sen)

   Relaterar fullständigt till allt du skriver! Är och känner exakt som dig i den här frågan. Bröllop är ju sedan bara FÖR härligt! Älskar att få följa med i era bröllopsplaner <3

 • Sofia 30/01/2020 11:15pm (3 år sen)

  Jag har alltid drömt om att gifta mig men hus och barn är ännu viktigare så de sakerna kommer först för oss. Att gifta sig är för mig en fin och rolig grej att göra med den man älskar men inte någonting som jag anser har någon större betydelse för förhållandet.

  • Ronja Strömvall 31/01/2020 7:15pm (3 år sen)

   Alla ska få gifta sig, köpa hus och skaffa barn precis i den ordning man själv vill! Det viktigaste är att man själv är lycklig. Så kan man absolut också se på saken. Ett bröllop är ju oavsett så fint och härligt!

 • Ida 31/01/2020 6:48am (3 år sen)

  Äktenskap är i grund och botten ett juridiskt avtal (om man inte är religiös för då finns det andra betydelser också). Som medför olika administrativa lättnader. Visst går det att t.ex. testamentera till sin sambo, skriva egna avtal hur man ska fördela ägodelar om man gör slut och erkänna faderskap även utan giftermål men det krävs mera administrativt jobb och man har inte lika mycket rättigheter. Det där med att lova varann evig kärlek osv ser jag som en bisak faktiskt. Känns också som att det inte går att lova någon att alltid vilja vara tillsammans med personen när man inte har någon aning om vad livet kommer medföra? Men den dagen jag känner det är dags att bilda familj med en person tror jag ändå jag kommer vilja gifta mig just för juridikens skull. Och för att ha en rolig fest! :)

  • Ronja Strömvall 31/01/2020 7:11pm (3 år sen)

   Du har alldeles rätt i det du skriver! Självklart är det svårt att lova någon att alltid vilja vara tillsammans då man aldrig kan veta vad livet medför. Ändå tycker jag det är en fin sak att försöka uppfylla genom t.ex. äktenskap. Och ja, bröllop är ju en enda stor, rolig och härlig fest! Det är en tillräckligt bra orsak för att vilja ha ett bröllop tycker jag :)

Skriv en kommentar