header14

KAMERADRÖMMAR

Skrivet av Ronja Strömvall 19.04.2019 | 5 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Hej fina du <3

Jobbet flyter på och vi har passligt med kunder. Mysigt med påsk! Är lite ledsen över att jag missar påskmiddagen som mamma ordnar varje år. Påskstämningen känns dock av även här på jobbet så det är roligt. Vädret är så fint så jag helst bara skulle vilja sitta ute och njuta! Nog njuter väl ni som har ledigt för fulla muggar?

DSC05114

Jag har bestämt mig för att köpa en ny kamera. Har varit missnöjd med min Sony a5100 så nu orkar jag inte mer med den. Jag har försökt ändra inställningar X-antal gånger, läst på, provat mig fram och gjort allt i min makt för att få bättre bilder men ingen utveckling har skett. Då får det vara! Just nu är jag inne på en systemkamera igen istället för en mindre kamera. Systemkamerorna är större och jobbigare att släpa med sig, men den jag hade innan Sonyn tog tusen gånger bättre bilder (Canon EOS 1100D). Bildkvaliteten prioriterar jag ändå framom smidigheten alla dagar i veckan.

k

Nikon D750 har jag totalt fastnat för efter att ha pratat med en person som kan kameror. Till den skulle jag vilja ha ett Tamron objektiv 24-70mm f/2.8. Åååh det skulle vara en sån dröm! Jag tror också mitt fotointresse skulle få sig ett rejält lyft med så bra utrustning då slutresultatet garanterat blir bättre än med den kamera jag har nu. Vi får se vad som händer och vad jag bestämmer mig för. Andra kamera tips mottages varmt <3

 

Kommentarer

 • Sara Storbäck 19/04/2019 5:01pm (5 år sen)

  Har en Canon eos 750D som jag är helt nöjd med och som funkar bra som bloggkamera. :) Den har Wifi- och NFC-funktion som gör att man smidigt kan flytta bilderna från kameran till telefonen. Precis som andra systemkameror tar den upp relativt mycket plats i väskan, men den väger iaf ganska lite, jämfört med andra systemkameror som jag har hållit i.
  Hoppas att du hittar en ny kamera som du kan känna dig nöjd med och glad påsk! <3

  • Ronja Strömvall 20/04/2019 3:58pm (5 år sen)

   Okej, ska ta och kolla in den! Wifi är verkligen ett måste för mig då det kommer till kameran så man lätt kan föra över bilderna mellan kamera och telefon. Det är ju positivt att den väger ganska lite och därför säkert är behändigare att ha med sig!

   Tusen tack och detsamma <3

 • Hanna 19/04/2019 5:12pm (5 år sen)

  Första frågan, behöver du fullformatskamera som d750 är? Fullformat funkar på ett annat sätt än de med aps-c sensor då bilderna inte beskärs, så krävs lite annat tänk och mycket mer pengar. Ska man inte jobba som fotograf, inte använda kameran dygnet runt och inte ta sig tid att verkligen sätta sig in i hur den funkar rekommenderar jag inte fullformat.
  Jag frilansar som fotograf och jobbar fortfarande 10 år senare med aps-c sensor, uppgraderade kamerahuset iår och funderade på fullformat men lämnade den tanken då jag inte jobbar heltid med det och tycker om den croppade bilden (ville heller inte uppgradera halva objektivsamlingen bara för fullformat).

  I dagens läge är det ingen större skillnad på vilken aps-c kamera man köper, man får bra bildkvalitet oavsett. Den bästa kameran är den man har i handen (och sen vilket objektiv man har), alltså hur mycket tid man lägger ner på det. Jag frilansade tills iår med min 10 år gamla systemkamera som hörde till nybörjarlagret, inga problem med bildkalitet (utom i mörker...) eftersom jag jobbade med bilderna före och efter.

  Så jag rekommenderar att ta upp en jämförelse mellan fullformat och aps-c sensor för att se skillnader, fullformat är som sagt ofta en onödig investering om man inte sätter all sin tid på att lära sig den. Bilder i fullformat tar också mycket stor plats på hårdskivan, då mina bilder med nya aps-c kameran ligger på 15-20mb per bild oredigerad (och släng till lite mer efter redigering) så tar fullformat ännu mer plats.

  Hoppas jag inte låter för hård nu, men jag har sett ett par gånger då folk köpt dyra kameror som lämnar liggande :)

  • Ronja Strömvall 20/04/2019 4:02pm (5 år sen)

   Hej! Tack så hemskt mycket för all info! Det var en del jag inte visste. Jag ska ta och överväga skillnaderna mellan en fullformatskamera och en "vanlig" kamera. Jag kommer absolut inte jobba som fotograf utan kommer använda kameran till bloggen och att fotografera saker som sker i livet så man har som minne. Din kommentar är verkligen guldvärd så jag inte förhastar mig och köper något jag sedan får ångra. Tack så jättemycket :)

 • Pär Nilsson 20/04/2019 4:01pm (5 år sen)

  Hej Ronja, jag har använt min Nikon D750 i tre år och jag tycker att det är en mycket bra kamera. Jag kan varmt rekommendera den och Tamron 24-70 2,8 ska vara riktigt bra, särskilt G2. Jag vet ingen annan kamera i samma prisklass som håller samma höga bildkvalitet. Jag använder upp till ISO 12800 och är mycket nöjd.

  • Ronja Strömvall 20/04/2019 4:07pm (5 år sen)

   Hej! Vad roligt att höra från dig som verkligen använder den kameran jag funderar på och rekommenderar objektivet. Jag tror garanterat den är bra och om det blir ett köp ser jag det som en investering för många, många år framöver! Bildkvaliteten är det viktigaste för mig som jag varit missnöjd med med min nuvarande kamera, så det lockar mig verkligen att satsa på en Nikon D750 just på grund av det.

   Ha en bra dag :)

 • Leif Lillandt 21/04/2019 1:43am (5 år sen)

  Hej, jag har en Canon 7D och en Canon 7D Mark II, och använder oftast ett 18-135 objektiv. Cropfaktor 1,6. Har ett 24-70 som jag inte riktigt vet när jag skall använda! Antalsmässigt tar jag flest bilder med ett 70-200/2,8 som jag köpt begagnat för ett antal år sedan. Dock har 18-135 visat sig vara väldigt användbart.
  Hur snabb kamera behöver du?
  Hur snabb autofocus behöver du?

  Skall du någon gång köpa teleobjektiv så rekommenderar jag också en kamera med cropfaktor, så blir objektivet mindre dyrt så att säga.

  Man kan utgå ifrån att kameror förbättras hela tiden, så det är onödigt att köpa något för att täcka ett framtida behov.
  Det är nästan så att det är fotokunsksperna som avgör om bilderna blir bra, inte utrustningen, om man inte är proffs, då konsten att sälja bilderna blir avgörande...

  • Ronja Strömvall 21/04/2019 3:12pm (5 år sen)

   Hej! Ska genast ta och kolla in objektivet 18-135. Det som är viktigast för mig är att det är möjligt att få riktigt suddig bakgrund på bilderna. Tycker nämligen det är så fint! och du har så rätt i det. Så är det, även fast jag tänker och hoppas jag kommer kunna ha min kamera i flera, flera år. Håller med om att det till största delen är upp till fotografen och dennas fotokunskaper ifall bilden blir bra eller inte.

 • Anna 21/04/2019 12:43pm (5 år sen)

  Håller med tidigare kommentaren om att en fullformatskamera inte är nödvändigt om du inte tänker göra fotojobb. Jag rekommenderar Nikon före Canon, man får mer för priset men detta är ju också en smaksak.

  Som kamera att använda till vardags och till bloggen räcker t. ex en nikon d5600 riktigt bra! Vanliga objektivet som följer med kan man fota det mesta med, och om du vill ha ett objektiv som gör att du kan fota bilder med ”suddig” bakgrund ska du satsa på ett objektiv med kort skärpedjup, t. ex nikkor 35mm f/1.8G. Kan ännu tillägga att viktigare än en dyr kamera är att du prövar dig fram och bekantar dig med de inställningar som finns. Dyrare kameror är svåra att fota med eftersom man måste lära sig mycket mer om hur den fungerar.

  Hoppas du hittar en kamera du tycker om!

  • Ronja Strömvall 21/04/2019 3:08pm (5 år sen)

   Tusen tack för din input! Jag ska ta och fundera på om det verkligen är värt med en fullformatskamera. Tack för tipset på Nikon D5600, ska ta och läsa på om den! Håller helt med om att det viktigaste är att man lär sig sin kamera och bekantar sig med den istället för att bara köpa en dyr för att den ska vara "bra".

   Tack så mycket :)

Skriv en kommentar