ALLA HJÄRTANS DAG I BILDER <3
Idag kickade dagen igång extreeemt tidigt! Klockan 6:00 startade jag hemifrån och plockade upp Becca. Vi hade bestämt oss för att gå på SPRINT & FIT kl.6:30-7:30. Efteråt bjöds det på den årliga "Valentine's breakfast" som bestod av massa, massa godsaker. Har jag sagt att Wasa Sports Club är världens bästa gym?
När jag kom hem igen tog jag ut min favorit på morgonpromenad. Det är verkligen en oslagbar känsla att vara färdig tränad vid 7:30 på morgonen. Jag älskar, älskar, älskar morgonträning! Det är så värt det!
Igår var jag för trött för att orka städa så det gjorde jag i förmiddags. Dammsög och torkade damm samt ytor. Vid 11 väckte jag min sömntuta till pojkvän. Efter att han ställt sig åkte vi till Minimani för att köpa lösgodis och på hemvägen hämtade vi med oss pizza från Kotipizza.
Vi har bestämt att vi turvis har "ansvar" över alla hjärtans dag. I år var det min tur att planera och fundera hur vi ska tillbringa denna dag utgående från Simon. Nästa år är det Simons tur att bestämma över alla hjärtans dag med mig i åtanke.
Simon föredrar i nio av tio fall att ta takeaway istället för att äta ute. Han vill gärna ha det chill och mysa hemma. Det här hade jag i åtanke då jag klurade på vad vi skulle göra idag. Han fick bestämma vad vi skulle äta, vi hämtade hem det och åt framför Gåsmamman (nu har vi börjat på sista säsongen!).
På eftermiddagen tog vi en promenad med Mette i solen!! Älskade sol! Vi gick runt i våra kvarter, beundrade hus och drömde om vårt framtida hus. Det är något vi konstant har en dialog om. Var vi vill bo? I hurudant hus? Vad är mindre/mer viktigt? osv. Tänk den dagen då man köper sitt (förhoppningsvis) drömhus! Längtar!
Till middag hjälptes vi åt att göra Spaghetti Pomodoro! Få har väl missat att Biancas pojkvän Philippe släppt en Youtubekanal där han gör en massa goda maträtter (mycket pasta <3). Därifrån fick vi inspirationen! Simon har länge velat prova något utav hans recept och idag passade vi på. Det var jättegott men hjälp vad mycket olivolja, salt och smör han sätter i sin mat! Kanske är det det som gör det så gott? I varje fall skiljer det sig helt från vilka mängder jag/vi brukar använda i vår matlagning. Har du provat något av hans recept?
Det var vår alla hjärtans dag. Idag, imorgon och för alltid är HAN my valentine <3
Hur har du tillbringat dagen? Har den varit som vilken dag som helst? Har du gjort något speciellt med din partner, kompis eller familj?Oavsett önskar jag att du fått en sån dag som just du velat <3
Fetaost-, spenat- och tomatpaj (utan pajskal)
I lördags gjorde jag min första paj ever till lunch. Det blev en "fetaost-, spenat- och tomatpaj (utan pajskal)" dvs. utan en "vanlig" botten. Receptet ingår i mitt kostschema och är Olga Rönnbergs recept. Den blev helt supermega god! Till och med Simon älskade den. Var riktigt ledsen då vi ätit upp. Jag skulle gärna ha ätit den i flera dagar! Den var nästan ännu godare på söndag då den fått stå en dag.
Här kommer receptet.
Du behöver:
- 752 g Creme fraiche (jag tog med fett 10%)
- 1 paket Körsbärstomater
- 8 Ägg
- 336 g Fetaost (jag tog med fett 3%)
- 200 g Purjolök
-104 g Spenat färsk
-1 tesked Rapsolja (till ugnsformen)
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Strimla och stek purjolöken så att den blir mjuk, tillsätt babyspenat den sista minuten. Fördela blandningen i en pajform.
Vispa samman ägg och créme fraiche, samt salt och peppar. Häll äggsmeten över spenaten och skivade tomater. Toppa med fetaost.
Ställ in pajen i ugnen. Grädda pajen i ca.20-30 minuter (eller tills pajen fått färg och stelnat).
Denna rätt innehåller lite kolhydrater så du kan med fördel äta t.ex. lite knäckebröd till.
Ät och njut!
HELGEN, 30-ÅRS FIRANDE, MELLOMYS & NY VECKA
Helgen började i Vasa och avslutades i Jeppis. Vi hade en rätt lugn helg med ett födelsedagsfirande på schemat. Hur tillbringade du din helg?
På lördag förmiddag var jag och mamma ute på en till solskenspromenad med Mette. Förmiddagen bjöd på strålande sol medan eftermiddagen blev grå och trist. Vi hann fånga ljuset perfekt!
Helgens smarrigaste paj: Gjorde jag på lördag då det blev "Fetaost-, spenat- och tomatpaj (utan pajskal)". Receptet är taget ur mitt kostschema. Lade upp en kort film på instastory och fick frågan om jag kan dela med mig av receptet. Självklart! Receptet kommer imorgon. Håll utkik då!
30-års middag: Vi åkte till Jeppis på lördag eftermiddag. På kvällen hade vi bokat bord till Steakhouse Ludwig. Simons äldsta bror Toni fyllde nämligen 30 år! Vi firade honom med god, god mat!<3
Mellomys: Efter middagen åkte vi via Prisma för att handla lösgodis till kvällens deltävling av Melodifestivalen. Tyckte de flesta bidrag var rätt dåliga. Anna Bergendahls framträdande var det ända som riktigt föll mig i smaken. Jag var i alla fall glad över att hon gick direkt till final!
Ny vecka: Den här veckan är det fullt fokus på inträdesprovet i gympa. Det äger rum nästa veckas tisdag så jag måste läsa på för fullt tills det! Igår tränade jag ett morgonpass på gymmet och sedan läste jag på inträdesprovet samt skrev på kandin. Jag var även och fixade ett nytt pass med mamma då våra går ut i augusti. När man åker utanför Europa behöver passet vara giltigt i sex månader efter resan vilket vi inte hade någon koll på. Tur vi ändå hinner lösa det.
Imorse: Hade vi skidning vid Öjberget. Skidspåret sjunger nog på sin sista vers. Få se om vintern är helt slut nu?
Nu: Ska här göras middag och sedan fortsätter läsandet på inträdesprovet. En sån rolig kväll har jag framför mig!
Hoppas din vecka börjat riktigt, riktigt bra! Kom ihåg att du är värdefull <3
ONSDAGSSTATUS
Tänk vad dagarna går! Nu har vi redan tagit oss igenom halva arbetsveckan.
Status på Simon: Han vaknade idag för fjärde dagen i rad med feber. I söndags hade han feber och sedan i måndags har han haft undertemperatur. Jag skulle vilja att han åkte och visade upp sig till Studenthälsan imorgon om det inte blivit bättre så man kan utesluta inflammationer och såna saker. Han själv vill ännu vänta ut det i några dagar. Vad skulle du säga? Hur länge ska man vänta ut undertemperatur om det inte börjar gå om av sig själv?
Morgonprommis: Himlen var fantastiskt fin imorse då jag gick ut med Mette. Den var alldeles rosa <3
Förmiddagspasset: Vaknade upp med lite täppt näsa imorse (snälla, snälla låt mig inte bli sjuk!!). Åkte ändå iväg för att köra ett träningspass. Jag tycker det är svårt det där hur sjuk man ska vara för att stå över ett pass. Självklart ska man aldrig träna då man är sjuk utan vila och vänta tills man är helt frisk igen. Kroppen måste få fokusera på att bota sjukheten och inte lägga massa energi på annat. Ändå tänker jag att lite snuva inte är så farligt. Om jag sedan är snuvig på riktigt som i en förkylning skulle jag aldrig träna.
Eftermiddagen: Idag var det återigen dags för redskapsklubben som jag och två andra medstuderande håller i en lågstadieskola. Det var betydligt färre barn idag mot vad det varit innan. Det var ganska lugnt och skönt då de varit såå många tidigare.
Middag: Det blev en helt ny rätt som vi aldrig gjort innan, nämligen Halloumistroganoff. Jag tyckte det var supergott medan Simon nog också tyckte om det, men han kunde ha tänkt sig att byta ut halloumin mot kyckling.
Dagens bulle: Har du ätit den årliga Runebergstårtan dagen till ära? Jag tycker inte alls om Runebergstårta. De brukar alltid vara torra och inte alls falla mig i smaken. Däremot är jag den största älskaren av Fastlagsbullar! Föredrar du Runebergstårtan eller Fastlagsbullen?
Nu: Ska jag fortsätta läsa "Härskarteknik" av Elaine Eksvärd och göra en smoothie med spenat, mango och banan. Ha en skön kväll <3
KÖTTFÄRSGRATÄNG MED BATAT
Gårdagens middag blev en köttfärsgratäng med batat (Olga Rönnbergs recept). Tyvärr blev bataten lite för hård eftersom jag skivat den för tjockt. En läxa till nästa gång!
För ca fyra portioner behöver du:
- 848 g batat
- 4 dl vatten
- 472 g nötfärs (jag tog med fett 7%)
- 280 g morot
- 140 g ost (fett 5%)
- kalvfond (smaka av)
- 15 g senap
- lök (jag använde lökpulver)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka löken och riv moroten. Fräs grönsakerna mjuka och bryn sedan köttfärsen. Tillsätt vatten, kalvfond, senap, salt och peppar och låt puttra på svag värme medan du skalar och skivar bataten tunt, ca 2-3 mm tjocka skivor.
Olja en ugnsform och lägg ett lager batat i botten. Lägg ett lager köttfärs och fortsätt varva för att sedan toppa med köttfärs. Riv osten och fördela över.
Gratinera sedan i ugnen i 25-30 minuter. Täck eventuellt över formen med aluminiumfolie så den inte bränns.
Servera med en sallad.
HELGSTATUS
Ny vecka! Jag vaknade pigg och utvilad. Idag har varit en superbra dag. Simon har dock haft feber hela dagen så det har varit mindre roligt. Jag hann träna i förmiddags och sedan har jag haft skola. Ett kandiseminarie och en föreläsning i mångfald- och inkludering. Är riktigt motiverad då det kommer till kandin men inträdesprovet i gympa måste prioriteras just nu. Tyvärr har jag mindre motivation att läsa på det men jag måste bara ta mig i kragen!
Nu ska vi ta en titt på helgen som varit!
Lyxgröt: Jag äter alltid gröt (+ ägg eller oststavar) till frukost nu för tiden. Det går snabbt att tillreda på morgonen och så hålls jag länge mätt på det. På helgen brukar jag frångå min vanliga gröt och göra havregrynsgröt på rostade gryn. Det är gott samtidigt som det ger variation och en lite lyxigare smak!
Helgens utomhusvistelse: Gjorde jag och mamma igår då vi tog en skolskenspromenad. Det var så fint, så fint! Solen bara strålade och jag fick (om jag vågar säga det) vårkänslor!! Du vet den där känslan då solen skiner, vägarna börjar bli bara och snön droppar från taket. Nu saknades i och för sig bara vägar och snö som droppar från taket men bortsett från det upplevde jag exakt samma känsla! Åh vad solen kan göra underverk för mitt humör!
Söndagsmiddag: Hos oss blev det pasta carbonara! Pasta carbonara är min absoluta favoritpastarätt. När jag bodde hemhemma åt vi ofta fisk på söndagar eller något lite annorlunda mot alla andra dagar. Det skulle jag också vilja införa med Simon. På söndagar skulle jag vilja att vi äter något lite finare eller något som tar längre tid att tillaga. Sådan mat som man kanske inte riktigt orkar/hinner göra under vardagarna. Vad åt du till söndagsmiddag?
Helgens avslut: Blev bastubad. Är glad över att vi har en bastu i vår lägenhet även fast vi inte använder den hela tiden. Möjligheten att bada bastu finns ändå alltid där. Det är avkopplande och efteråt känner man sig alltid som en ny människa!
Låt: Den kommande veckan bli kanonbra! Tro på dig själv och våga utmana dig själv <3
PIZZALUNCH
Idag åt vi lördagslunch med mamma och pappa på Niska! Om jag skulle ha råd skulle jag vilja äta ute en dag i veckan. Det känns så lyxigt och det är ju så himla gott!
Jag och mamma beställde in "Lax med hollandaise samt rostad potatis" från lunchmenyn. Det var sjuukt gott! Jag hade tänkt beställa pizza men laxen lät så god så jag tog den i stället.
Simon och pappa tog däremot pizzan "Smugglaren". Den såg jättegod ut. Pizzan var lite för "lös" för Simons smak men pappa var nöjd!
Har du någon riktigt grym pizzeria att rekommendera i Vasa trakten?
TISDAGSSTATUS
Nu vill jag höra din åsikt! Den senaste veckan har jag skrivit mina vardagsinlägg som statusinlägg dvs. "måndagsstatus", "tisdagsstatus" osv. Idén har jag fått från Paula Rosas blogg. Jag älskar hennes vardagsinlägg som hon skriver på just det viset. Det blir lite roligare än att bara rabbla upp vad ens dag gått ut på. Vad tycker du om den här typen av vardagsinlägg? Är det något du vill jag fortsätter med eller ska jag återgå till att skriva "vanliga" vardagsinlägg? Ännu idag får du i alla fall läsa om min dag i "status format" :)
Förmiddagen: Idag steg jag upp senare än vanligt. Jag kände att jag behövde fylla på sömnkontot så hade inte ens satt något alarm eftersom jag inte hade någon skola idag. Vaknade av mig själv vid kl.8 och låg och drog mig till kl.9. Förmiddagen gick åt till att läsa på gympa inträdesprovet. Dock blev det inte så effektiv läsning. Jag fick inte riktigt någon läsro och växlande mellan olika inlämningsuppgifter, bloggar, facebook, youtube och inträdesmaterialet. Så är det bara ibland! Hoppas på bättre fokus nästa gång.
Dagens höjdare: Var definitivt att få träffa Jennie <3 Det är så länge sedan vi setts bara vi två. Nu när man blivit äldre upplever jag det mycket svårare att få till träffar med vänner som inte studerar samma sak som en själv. Varför blir det så? Man har så mycket program och intensiva skolperioder att försöka pussla med. Det var i alla fall SÅ roligt att vi äntligen hittade tid! Jennie och hennes pojkvän ska hämta hem en hundvalp i övermorgon!! Den är otroooligt söt! Jag dör verkligen varje gång hon visar en bild på den. Längtar tills deras mini valp och Mette får träffas!
Vår jargong: Kan synliggöras med en enda bild! Sedan högstadiet är det alltid vi två som fått fram de galnaste, roligaste, kissa-på-sig-av-skratt sidorna hos varandra. Oj vad jag älskar det!
Kvällsmål: En gul smoothie blev det sista jag stoppade i mig idag. Det var första gången jag gjorde den och den blev riktigt god! Du behöver 2 dl kvarg, 1,5 medelstor apelsin samt 1 banan. Mixa allt i en mixer tills det blir slätt och drick!
Nu: Hoppa i duschen, fixa lite inför imorgon och sedan väntar sängen <3
MIN MEST LYCKADE LASAGNE
Gårdagens middag blev bland det mest lyckade jag gjort på länge (obs: är ingen matfantast men jag lär mig).
Receptet är Olga Rönnbergs men jag gjorde några små justeringar. För en form (ca. 6 pers) behöver du följande:
- 600 g nötfärs (jag tog med fett 10%)
- 1,5 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk rapsolja (att steka köttfärsen i och smörja ugnsformen med)
- 600 g passerade/krossade tomater
- kalvfond (hällde i lite och smakade av)
- svartpeppar
- 600 g keso (jag tog med fett 1,5%)
- 2 msk salsa
- 12 lasagneplattor fullkorn
- 1,5 dl riven ost (jag tog med fett 5%)
Innan lasagnen åkte in i ugnen:
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka lök och vitlök (Simon tycker inte om konsistensen på lök så vi använder alltid lök- och vitlökskrydda istället). Bryn nötfärs och löken i rapsolja i en stekpanna. Rör i tomatkross, kalvfond och svartpeppar. Låt såsen koka upp. Rör sedan i keso och salsa.
Varva sås och lasagneplattor i en smord, ugnssäker form. Strö till sist över osten. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.
Ät och njut!
0% ORK = DAGS FÖR HELG
Mina morgnar börjar alltid med frukost. Det är ingen skillnad om det är helg eller vardag. Jag behöver morgonmål för att fungera! För det mesta äter jag gröt med olika toppningar och tillbehör. Idag fick det bli havregrynsgröt på rostade gryn med krusbärssylt och två kokta ägg till.
Idag hade vi simning från morgonen. Vi hade olika vattenlekar och så lärde vi oss hur man kan introducera simning för nybörjare. Det var roligt och lärorikt. Mycket roligare än vad jag minns simningen från min egen skoltid! Dock blir jag alltid så frusen i simhallen så mot slutet tappade jag ivern.
Vi har bjudits på så fina morgnar den senaste tiden! Himlen har varit alldeles drömmig <3
Efter simningen var jag riktigt seg. Du vet sådär slö och avslappnad som man kan bli efter nån timme i vatten? Det var förvisso en skön känsla, men jag skulle träna direkt efter så i stunden var det inte så önskvärt. Dock gick träningen helt okej och jag orkade till och med öka vikten i en övning!
I eftermiddag hade jag tänkt läsa på inträdesprovet till gympa som långt biämne men jag har inte haft någon kraft alls. Det är länge sedan jag känt mig så här orkeslös. SÅ skönt med fredag!
Till middag ska vi göra pizza på tortillabröd. Det är såå gott! Rekommenderar dig starkt att prova för att få lite variation till den vanliga pizzan.
Två bilder från förra helgens helgfrukost. Hoppas på något liknande denna helg!
Nu ska vi börja med middagen och sen kommer Lina hit. Lite tjejhäng är exakt vad jag behöver ikväll <3
Ha en fin helg! Vad har du för planer?