header14

VILL SLUTA ANALYSERA MIN KOST!

Skrivet av Ronja Strömvall 05.05.2019 | 2 Kommentarer

Mat. Varför behöver det bli så komplicerat? Jag älskar mat. En gräddig pasta och Fazers blå lika mycket som ceasarsallad och bananplättar. Allt prat om kost hit och dit har gjort mig förvirrad. Vad är egentligen nyttigt och onyttigt? Vissa menar att man ska äta lite kolhydrater och mycket fett, en del menar att proteinet är det viktigaste medan andra anser att man helst ska lämna bort alla animaliska produkter och äta antiinflammatoriskt. Vad är hälsosammast? Vad är bäst för mig och det liv jag lever?

Fixerad vid mat

Det här har fått mig att lägga alldeles för mycket tanketid och energi på min kost och den mat jag äter. Jag kan äta vanlig mat men hela tiden arbetar min hjärna och funderar på om det här nu var en bra måltid eller inte? Hur påverkar den här maten eller mängden jag åt min kropp? Borde den ha innehållit mer grönt? Mindre fett? Mer protein? osv. Det känns som att jag aldrig får vila. Det är jobbigt. I stunden jag äter är det inte så jobbigt. Då är jag fokuserad på maten och smakerna. Det är efteråt det blir jobbigt då jag börjar analysera vad jag fått i mig. Jag kan till och med känna mig "duktig" om jag stått emot någonting som jag vet är ohälsosamt. Likaså kan jag vara besviken på mig själv då jag ätit något jag vet att inte är bra för kroppen och hälsan.

Fixerad vid mat

Om jag har ätit ohälsosamt brukar jag träna extra hårt. Detta för att på något sätt försöka "kompensera" för det jag ätit. Det känns så svårt att få balans i alltihopa. Jag vet att det inte egentligen har någon betydelse för min hälsa eller kropp om jag äter choklad en kväll i veckan eller njuter av våfflor en morgon. Ändå har jag svårt att acceptera detta och känner mig fortfarande "dålig" om jag gör så, trots att det i det långa loppet inte har någon betydelse. Istället har jag hållit mig helt borta från socker och när jag sedan "tillåter" mig själv att äta det hetsäter jag. I min hjärna tänker jag att jag nu måste "passa på" då jag en gång "får" äta det. Jag inser hur knäppt det är nu när jag skriver det.

Fixerad vid mat

Trots att jag är fullt medveten om allt det här känns det omöjligt att ändra på mina tankar. De finns hela tiden där även fast jag vet bättre. Ändå håller de på att styra över min relation till maten. Det är så jobbigt att hela tiden behöva tänka så mycket på vad jag får och inte får stoppa i mig. En av orsakerna till att jag nu har köpt ett kostschema är just för att slippa tänka på maten hela tiden. Nu får jag färdiga recept på måltider (5-6 om dagen) som jag bara behöver följa. De är uträknade efter hur mycket jag tränar, min personliga vikt och mina kroppsmått. Jag vet inte om det här är bra eller dåligt? För stunden känns det bra eftersom jag vet att jag får i mig tillräckligt av allt. Jag behöver inte reflektera och analysera över det eftersom det är en kostrådgivare som gör det åt mig.

Fixerad vid mat

Nu är det inte så att jag konstant, hela, hela tiden tänker på mat och funderar på den i relation till min kropp. Absolut inte. Jag kan äta en pizza, glass eller godispåse utan att vara besviken på mig själv efteråt. Absolut. Det jag vill komma fram till är väl att jag nu mer än tidigare märkt hur medveten jag är över vad jag stoppar i mig och önskar att jag inte analyserade det så mycket som jag för det mesta gör. Att jag kunde lära mig ha en mer fri, sund inställning till mat och kost. Jag skulle vilja lära mig att det inte behöver vara så svårt.

 

Kommentarer

 • anonym 05/05/2019 7:38pm (4 år sen)

  Hej!
  Jag tänker dela några länkar som hjälpt mig och som jag önskar jag haft när jag var i din ålder. Hoppas du tittar runt på sidorna och att det ger dig något. Du ska inte behöva känna stress över mat och ätande. Önskar dig allt gott (i dubbel bemärkelse, haha!)

  https://thefuckitdiet.com/how-to-eat-like-a-normal-person/
  https://thefuckitdiet.com/the-perfect-diet-2/
  https://thefuckitdiet.com/starvation-response/

  https://isabelfoxenduke.com/

  • Ronja Strömvall 06/05/2019 9:25am (4 år sen)

   Tusen tack! <3 Ska läsa igenom det du länkade och ta till mig det!

 • Camilla 06/05/2019 11:42am (4 år sen)

  Hej!
  intressant, jag fick en diabetes diagnos för ca 2 månader.. å före de tänkte ja ganska lika som du skriver här.. men nu har jag fått lära mig att nåt som passar många andra tycker kanske int min kropp om, alla kroppar är olika å fungerar olika.. så har nu komit till det att man måste hitta det som fungerar för MIN kropp..t.ex sa diabetsskötaren och läkaren att det är helt bra att äta havergryns gröt.. men Nej verkligen int de tycker int min kropp om, jag får jäätte höga värden efteråt...

  ha en fin dag!

  • Ronja Strömvall 06/05/2019 6:30pm (4 år sen)

   Hej Camilla! Precis så är det. Man behöver lyssna till sin kropp och lära sig vad som passar just den. Som du skriver reagerar allas kroppar olika på mat och något som passar superbra för någon kanske inte alls passar mig. Det är det här jag strävar efter att lära mig just nu. Komma fram till vad som passar mig. Något som håller i längden.

   Tack ska du ha, detsamma!

Skriv en kommentar