YNGRE & ÄLDRE ELEVER
Hej fina du! Nu har en månads praktik dragit igång. Samtidigt som det är så extremt lärorikt är det väldigt utmattande då det är så fruktansvärt mycket att ta in. Jag suger liksom in allt jag får ur varje dag för att få med mig så mycket som möjligt. En sak jag dock blir säkrare och säkrare på för varje dag som går är att jag verkligen, verkligen vill bli lärare.
Det är så fantastiskt att få jobba med barn. Alla deras funderingar och tankar som jag får ta del av, blicken i deras ögon då jag berättar om något de tycker är intressant och lär dem något nytt. Det är helt fantastiskt att få lära dem nya saker. Jag bara ser hur de tar in den nya kunskapen och växer. Det är sååå fantastiskt! Jag kan inte förstå hur någon kan vilja sitta inne på t.ex. ett kontor istället?? (självklart förstår jag på riktigt att vi alla är olika och det är ju extremt bra, alla jobb behövs, ta mig inte ordagrant)
Jag har alltid tänkt att jag kanske kommer hålla mig i åk 1-3, men nu är jag inte alls lika säker längre. Jag tycker det är superroligt att undervisa i åk 6. Jag tycker både de lägre årskurserna och de högre har sina för- och nackdelar. I de lägre årskurserna krävs det inte lika mycket planering inför varje lektion. Dels för att eleverna i den åldern inte hinner med så mycket under en lektion men också för att lektionsinnehållet är relativt lätt.
Dock kräver de lägre årskurserna mer närvaro under lektionerna vilket kan vara utmanande. Eleverna behöver i det stora hela mer hjälp. Sedan får man nästan automatiskt lite av en fostrande roll i åk 1-3. Utöver undervisningen ska man lära eleverna sitta stilla, inte prata då någon annan pratar, hålla sig till ämnet osv. Sådant som äldre elever ofta behärskar bättre. De som går i de lägsta årskurserna har enligt mig en väldigt stor charm i sin genuinitet. Tycker de nånting är roligt så visar de det verkligen. Likaså när de upplever något som tråkigt. De kramar en och alla markerar på alla frågor jag ställer fast de inte alltid har ett svar på min fråga. De vill bara berätta något de kom att tänka på <3
I de högre årskurserna är lektionsinnehållet mer krävande och man måste läsa in sig på materialet ordentligt. Eleverna har också en djupare förståelse och kan ställa svårare frågor. Deras arbetstakt är mycket snabbare så de hinner med väldigt mycket mer under en lektion. Som lärare behöver man alltså lägga ner mer tid på lektionsplaneringen i de högre årskurserna. Jag upplever att många elever i de högre årskurserna inte är lika aktiva med att markera och svara som i de lägre årskurserna. Det kan handla om att de bara inte orkar. Till viss del kanske de inte har samma iver som de som just börjat skolan har. Men, de äldre eleverna ger en också massor. Jag tycker det är intressant att se hur de börjar söka och hitta sig själva och sin identitet. De vill vara en del av klassen, gruppen och förstå och höra till det sociala samspelet. De behöver bekräftelse av varandra. Man märker att de blir mer medvetna om sig själva och sina beteenden. Det är fantastiskt att få följa detta.
Det är mycket sånt här som snurrar runt i mitt huvud just nu! Våra praktiker är verkligen guld. Jag lär mig så otroooligt mycket! Jag är långt ifrån en färdig lärare. Blir man ens nån gång det? Varje gång jag håller en lektion stöter jag på massa saker jag kunde ha gjort annorlunda för att göra lektionen smidigare/lugnare/mer varierande/roligare osv. Man måste prova för att lära sig!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar