Hemresan börjar

måndag 9 januari 2017 - 23:00 | 2 Kommentarer

Arniston bjöd fortsättningsvis på sol från klarblå himmel, men tydligen på grund av ansamlingen av molnbankar längre ut över havet, rullade vågorna litet lugnare. Packade ihop allt pick och pack. Förberedde kläderna som måste tas på senast i Helsingfors. I något skede skulle vi  ju bli tvungna att sätta bort shortsen. Tyvärr. Och extra noga kollade vi uttagen att allas laddningssladdar kom med. Har varit ett extra stressmoment genom hela resan. Vilken katastrof om någon skulle tvingats stirra på en svart skärm...

När vi checkade ut stod där en pratglad hotellmanager och undrade vart vår resa skulle fortsätta. När vi berättade att nu skulle vi faktiskt fara hem, ända till Finland, hade hon allt på kartan. Hon visste var det låg, hade full koll på våra vintertemperaturer och att Finland låg i topp gällande Pisaresultat. Hennes man var rektor och hade deltagit i konferens i Helsingfors gällande de goda skolresultaten i Finland. Så nuförtiden får man som finländare slå sig för bröstet för helt andra saker än Nokiatelefoner.

Vi startade mot Bredasdorp och kom småningom ut på N2 mot Cape Town. Igen körde vi genom trakter med enorma bärgade sädesfält/åkrar men såg också t.o.m. en liten vindpark. Vi funderade på hur pass jorden måste förberedas inför sådd och hur många traktorer som var ute på fälten samtidigt i såna tider. Eller om man for ut med traktorn på morgonen och kom hem några dagar senare med tanke på de enorma arealer det handlade om. 

 

20170109 113515

 

När vi närmade oss Cape Town började de stora bergen rada upp sig igen och vi körde igenom Sir Lowrys pass där jag i vissa krökar av vägen bara hisnade när jag tittade ner i dalen. Liksom Baloo - kittlade dödsskönt i kistan...

Fixade orienteringen till flygplatsen och biluthyrningspunkten utan större mankemang. Där lastade en bärare våra väskor på bagagekärran och följde oss ända fram till incheckningsdiskarna, som tyvärr inte hade öppnat ännu. Annars första bäraren som gjort sig förtjänt av dricksen. Var en ordentligt lång sträcka att ta sig från bilplatsen till disken. Eventuellt också därför bäraren var med hela vägen, så att inga turister skulle villa bort sig på upploppet.

Vi hann äta lunch, spela sista omgångarna kort och fira med en milkshake innan vi äntligen fick våra boardingkort.

 

20170109 143003

 

 

20170109 2

 

Och nu fick vi verkligen användning av dokumenten som sydafrikanska ambassaden skrivit ut åt oss. I varje möjlig och omöjlig kontroll skulle alla noggrant läsa och begrunda hur vår familj riktigt hängde ihop. Men till slut var vi innanför alla säkerhetskontroller. Butiksurvalet var litet, så det blev heller ingen belastning på plånboken. Endast en butik med hantverk, som inte var lika bra som de vi sett tidigare. Nåja, när det inte blev varken plåtelefant eller -skorpion, så bidde det ingenting alls.

 

20170109 172544

Planet var i tid och gott och väl alla var placerade på rätta säten med väskorna undanstuvade, rullade vi ut på startbanan och accelerade för det slutliga lyftet från den sydafrikanska marken. Tänk att tre veckor gått så snabbt! Och om ett dygn är vi hemma.

2

Kommentarer

 • Petra

  11.01.2017 10:28 (10 månader sen)

  Så synd att er resa är slut för det har varit jätte intressant läsning och fina bilder att titta på!

  • Familjen Östman-Klemets

   12.01.2017 20:28 (10 månader sen)

   Tack! Ett inlägg kvarstår men sen är det tyvärr slut....


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.