Knysna

fredag 6 januari 2017 - 20:30 | 0 Kommentarer

Den här dagen blev avslappnat avslappnad och ytterligare litet avslappnad. Gav inte mycket material att skriva ner. Så det blir att koka soppa på spik och tänja ut med litet bilder för att ha något överhuvudtaget att minnas efteråt. Knysna kommer nämligen knappast att vara den plats vi först kommer ihåg.

Sovmorgonen drog ut för vissa så att de som stigit upp först hade nästan hunnit börja fundera på lunch. Den stackars städerskan kom också av sig i sitt tidsschema. Jag hade lovat att inte föreslå något program men eftersom jag inte heller gillade förflyttandet av slappandet till poolkanten, fick jag lov att gå ut på stan.

Vi hade sett på stadskartan att strax utanför Waterfront fanns en liten ö förbunden med väg till fastlandet. Receptionisten såg mer än förvånad ut när jag frågade om man kunde promenera dit ut. Där fanns ju inget annat än privata bostäder och något enstaka hotell tyckte hon. Kastade sen ut en fråga om det fanns något annat "beautiful" att se i stan. Då blev hon helt ställd och än mer när jag i misstag hasplade ur mig att "sånt kanske inte fanns i Knysna". Blev hur tokigt som helst. Hon försökte rädda det genom att föreslå Waterfront men det hade jag redan sett och sen visade hon på gatan utanför, Grey Street, och tyckte att där kunde jag gå fram och tillbaka och fönstershoppa. Hastigt försvann jag ut genom dörren.

 

20170106 120600

Trampade Grey Street fram, såg inte mycket att shoppa men sen när jag vek runt hörnet ramlade jag på stadens köpcentrum, Knysna Mall. Nå, där fanns litet mera att handla. Fortsatte gatan fram och beundrade vackra pärlarbeten men också den gulvästade trafikpolisen i gatukorsningen.

 

20170106 120459

 

 

20170106 120843

 

Dessa gulvästade män finns litet överallt. Vi stötte första gången på dem i Durban där de fungerade som P-vakter. Längs de livliga gatorna fanns hur många som helst. De viftade och markerade för lediga parkeringsplatser. De dirigerade och stoppade annan trafik när man skulle backa ut och fara därifrån. Och de höll ett vakande öga på din bil medan du var borta. Allt för litet dricks. Är inte riktigt säker om de tog jobbet bara genom att klä på sig västen eller om de var anställda/styrda nånstans ifrån. Och här i stan stod de alltså utplacerade i korsningarna och styrde likt trafikljus. Västarna såg snyggare ut här, så kanske det var organiserat. Kanske t.o.m. en riktig trafikpolis? Men lik hur ett jobb som sysselsätter en hel del och som kanske ger en möjlighet till utkomst. Såna "små" jobb har vi för länge sen rationaliserat bort i Finland. Liksom de mänskor som här i landet står beredda att tanka din bil och tvätta vindrutan genast du stannar vid bensinmacken. Bengt kommer ihåg att ett sånt sommarjobb hade han i ungdomen.

Var sen ändå en sväng till Waterfront och gick i lugn och ro in och ur affärer med hantverk och lokalt producerad konst. De här tavlorna är målade på tyg. Påminde om sidenmålning.

 

20170106 122743

 

Och här finns stort och smått, fint och flott.

 

20170106 123819

 

De här tavlorna är tillverkade av olika slags återvinningsmaterial. Konstnären har haft fotografier från olika kåkstäder som förebild. Där syns Taffelberget i bakgrunden eller de gamla kärnkraftstornen i Soweto. Mycket speciella.

 

20170106 124116 001

 

Fotade också inplastningen av en giraff (prydnads) och diskuterade kostnader för att få skrymmande varor hemtransporterade. Blir ingen plåtelefant i alla fall.

 

20170106 123310

 

Efter ett par timmar gick jag tillbaka till hotellet och direkt till poolen varifrån jag hörde glada skrik. Det badades och solbadades (eller molnbadades) och bubblades i jacuzzin. Vi värmde bastun och kastade vatten med miniskopan på stenarna och hörde ett litet fräs. Kändes aningens absurt att sitta på bastulaven nästan i sydspetsen av jättekontinenten Afrika. 

 

20170106 125959

 

Sen blev det sen lunch/tidig middag på samma pizzeria som igår och nu gick det riktigt snabbt att få maten på bordet. En gång är ingen gång och två gånger redan en vana men stamgäster lär vi ändå inte bli.

Eftersom vi (läs: Vickan och jag) ännu hade matteuppgifter kvar, gjorde vi en kraftansträngning och försökte få resten gjort. Annars lär det bli på nattflyget till London.

Imorgon förflyttar vi oss västerut för sista anhalten innan hemresan.

 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.