Route 62

torsdag 5 januari 2017 - 17:46 | 0 Kommentarer

Ännu före frukost hann Victoria och Bengt upp till kyrkan och catcha sista Pokémons. Frukosten bjöd på den hittills godaste fruktsalladen och yoghurten (man får njuta av stort och smått) men sen packades bilen igen. Utan att berätta för Vickan beslöt vi avvika från vägbeskrivningen och ta en annan rutt. Vi körde vidare genom Montagu rakt österut ut på Route 62 längre in i det som kallas Lilla Karoo. Bergskedjorna avlöste varandra och vissa såg ut som målade filmkulisser i fjärran och andra tog bara andan ur en. Åter igen - onödigt att ens försöka fånga på bild. En rolig syn var när molnen låg över bergskammarna och liknade vågor som sköljer över klippor.

 

20170105 100541

 

Kom ut på en platå med små plutteberg. Kargt och torrt och öken. Och plötsligt mitt ute i ingenstans dök Ronnie´s sexshop upp. Vi hade tipsats av receptionisten i Montagu att det var en plats man bara inte fick missa. Så vi svängde in. Helt osannolikt hur man med en tillräckligt knäpp idé kan skapa en legendarisk plats som omnämns på alla turistsajter! Obs att det var helt barntillåtet. Goda milkshakes.

 

20170105 110346

20170105 111009

 

Väggarna var fullskrivna med autografer från alla som besökt stället. Också Vickan och jag lämnade våra till eftervärlden. Det var tillåtet så länge man inte skrev inne på toaletterna?

 

20170105 110312

 

Fortsatt varmt och soligt men så råkade Bengt börja prata om hur vi inte haft något regn på vår resa och en kort stund därefter regnade det. Samma moln vi sett tidigare på morgonen fortsatte välla in söderifrån och lyckades tömma sig ganska ordentligt. Vägen var så varm att det bara ångade. Frågan är om något hann sugas upp av marken.

Susade genom städer som Ladismith och Calitzdorp men också genom osannolika bergspass. Kan förstå de nya bosättarnas uppgivenhet när de försökte ta sig framåt i landet och bara gick in i berg hela tiden. Bergskedjorna ser oändliga ut och trots naturliga bergspass, blir det ändå långa omvägar. Därför försökte man småningom bygga nya bergspass på lämpliga ställen och några har ännu namn efter byggherrarna.

 

20170105 123000

 

Lämplig lunchtid närmade vi oss Oudtshoorn, strutsbaronernas forna hemstad. Ännu finns strutsfarmer kvar och några maximerar inkomsten genom att komplettera med restauranger som serverar strutskött, affärer med strutsprodukter och strutssafarin. Vi vek in på den första som kom emot, Safari Ostrich Farm och styrde rakt mot restaurangen. Bengt och jag delade på en ciabatta med biffar av malet strutskött. Speciell smak, recensionerna var delade efteråt. Det dåliga vädret hade följt efter oss och plötsligt började det åska. Safarituren ställdes in så istället kollade vi in urvalet i shopen. Blev inga väskor för 3000-5000 € den här gången.

 

20170106 122422

 

Från Oudsthoorn svängde vi söderut bort från Route 62 i riktning mot George och kusten. Plötsligt körde vi rakt in i molnen och sikten var verkligt dålig. Samtidigt stupade det brant neråt längs slingrande vägar men tack vare en lastbil som körde först och bromsade farten, tvingades alla krypa fram och man hann ta riktningen från vägmarkeringarna. Litet ruggigt kändes det. När vi kom ner från höjderna klarnade det upp igen och molnen lämnade för en stund bakom. Strax efter George svängde vi av österut mot Knysna. 

 

20170105 145126 001

 

20170105 145254 1

 

Så hade vi Indiska Oceanen på vår högra sida igen. Hade vi inte sett sedan Durban. Jeremy lärde oss annars att i Cape Town säger man "The Durbs". Vissa sträckor kunde vi se surfvågorna slå upp på stränderna. Annars körde vi igenom frodigt gröna trakter med mycket tallträd (annan art än hemma). Luften kändes varm och fuktig trots AC i bilen. Trafiken var intensiv och drog bra framåt. Och plötsligt var vi framme i Knysna.

Här checkade vi in på Knysna Log Inn som av alla övernattningar hittills, är det som mest påminner om hotellen hemma. Snyggt men litet opersonligt.

 

20170105 161809

 

Här finns också en pool inne på gården med jacuzzi. Och en sauna!! Snabbt uppvärmd på 10 min genom tryck på röda knappen och sen hålls den varm 30 min. Inte testad ännu. Receptionisten visste inte varifrån hela saunaidén kommit. Verkade heller inte övertygad när vi berättade att vi kom från saunans hemland.

 

20170105 165914 1

 

Vandrade ner mot Waterfront och sökte ett matställe. Hittade en pizzeria men måste vänta 45 min på bord. Vandrade runt litet till och gick sen tillbaka till matstället. Satt ute under ett stort parasoll när regnet började vräka ner. Maten blev därefter kraftigt försenad och vi slog nytt rekord. 1 timme 15 min innan pizzorna var på bordet. Förklarades med att veden blev våt och det uppstod svårigheter att hålla värmen i den vedeldade ugnen. Den här gången gjorde det ingenting att vänta. Omgivningen var lugnare och servitrisen mån om att med jämna mellanrum beklaga och peppa oss att orka hålla ut. Pizzorna var också goda, så slutet gott, allting gott.

Maria och Josef väntar på mat.

 

20170105 193352 1

 

Regnmolnen som hittade oss uppe i bergen följde envist med oss till Knysna och det verkar att det blir fortsatt mulet imorgon också. Somliga har lovats sovmorgon och tänker äta pizzaresterna till frukost.

 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.