5000$

söndag 21 januari 2018 - 10:11 | 0 Kommentarer

Aj että så romantiken flödar i detta hushåll. Liksom varje söndag morgon ligger vi i varsin enda av soffan med våra iPads och tittar på skilda tv-serier. Ibland tittar någondera upp från skärmen för att se att den andra ännu är vaken. Vi är ett äkta modernt par. Jag tittar på bron, han på top gear. Jag håller på att få fel i huvudet av all brittisk humor.

Men, det var inte det jag skulle säga. Victor kan ju ibland faktiskt vara lite romantisk. Mycket mer än jag. Men allt har sina gränser. I det här fallet var det 5000$ gränsen. Han hade tänkt boka in en överraskningshelg i Serengeti för oss innan vi gifter oss. Ett veckoslut på tumanhand i Tanzanias största nationalpark. En helg i en pool med elefanter som kikar på en. På en lodge där man kan möta Bill Gates och David Beckham i baren. Nå. Två nätter på denna lyxlodge kostar då 5000$!!!! (Behöver jag säga att vi fick tänka om...)

IMG 7416Tänkt att det finns folk som betalar mer än vad folk har till årslön här för två nätter på en lodge. Tänk att för vissa är 5000 ingenting, medan för andra är det en avlägsen dröm. Den extrema fattigdomen och det extrema lyxlivet på ett och samma ställe påminner en dagligen om den enorma ojämlikheten och klasskillnaderna i detta land. Ligga på soffan och titta på en iPad en hel söndag är också ren och skär lyx, medan majoriteten i detta land är ute på sina åkrar och jobbar på i ett liv där varje dag är slit och jobb.

IMG 7005

Jag tänker ofta på vilket lyxliv jag själv har. När jag först kom till Tanzania 5 år sedan kom jag ofta på mig själv med att ha dåligt samvete över mitt liv. Över alla möjligheter just jag hade fått. Hur olikt det var många andras, men samtidigt levde jag enbart som hemma i Finland. Ingen extra lyx. Men mitt finska medelklassliv är här överklassliv. Medelklassliv här är vad vi i Finland kallar fattigdom.

Men inget blir bättre av att ha dåligt samvete och det har jag inte längre, men det var en viktig lärdom. Medvetenheten om mitt lyxliv har stärkt mina värderingar om jämlikhet och hållbarhet. Det är självklart för mig att jag vill jobba med just de frågorna. Världen är otäckt ojämlik. Världen behandlar en stor mängd människor väldigt illa. Att ha dåligt samvete hjälper inte, men att agera gör. 

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar