Att resa eller inte resa?

onsdag 31 januari 2018 - 21:46 | 0 Kommentarer

Linn skrev ett intressant inlägg om vårt problematiska resande här om dagen och önskade att jag jättejättejättegärna skulle blogga om det i relation till den växande turismen i Afrika. Det var precis vad jag tänkte när jag läste det. Det här måste jag kommentera. Det här kommer bli långt, har jag på känn.

Det är suveränt att det förs en diskussion kring vad som är etiskt, moraliskt och miljömässigt rätt i fråga om resande. Det är verkligen ingen lätt diskussion och lika lite som andra har jag svar på den frågan. Miljön är lätt. Nej vi borde inte resa. Följer jag det. Nej. Min familj bor för långt borta för att jag inte åtminstone en gång per år gör en lång flygresa. Dessutom tycker jag lika mycket som andra om att resa. (Shame on me).

Samtidigt kan jag tycka att hela diskussionen är lite tragikomisk. Det kanske inte är en helt politisk korrekt kommentar, men det hela berättar så mycket om vår värld. Om hur vi i globala nord har så mycket resurser att vi a) kan resa (t.o.m. flera gånger per år) b) för djupgående analyser om vårt resande till länder i globala syd där majoriteten inte kan drömma om att resa ens till grannlandet.

Men åter till frågan. Ska vi resa till länder där mänskliga rättigheter kränks, brist på demokrati råder, turismsektorn utarmar lokalbefolkningen etc etc. För mig är svaret varken ja eller nej. Man måste helt enkelt avgöra från fall till fall. Det är lika svårt som att svara på vad kom först, hönan eller ägget, ekonomisk utveckling eller jämlikhet?

En växande turismsektor bidrar självklart till ett lands utveckling. I Tanzania är det den tredje största sektorn. Växer den, växer ekonomin och skatteintäkter ökar (speciellt nu när de beskattar turismsektorn mer). Nå, hjälper det någon då? Svårt. Det kan det, men det kan också bara göra de rika rikare om inte ett fördelningssystem finns. Men lyxbyggen skapar jobb och turismsektorn skapar även en del informella jobb. Ni vet, alla de där som går på stranden och säljer saker, de vi mest tycker stör vår semester. Det kan förstås på individnivå vara bra och en avgörande inkomst för en familj, men på nationell nivå problematiskt eftersom den sektorn inte bidrar med skatteintäkter. Så tillbaka på ruta ett.

Det är också sant som Linn skriver att människor tvångsflyttas för nybyggen. Det har jag sett själv t.ex. i Abidjan. Det har däremot inte alltid enbart med turismen och lyxhotellen att göra, utan också med annan utveckling. Det är ofta ett resultat av dålig eller ingen stadsplanering. Men visst tänker jag ofta på byn på stranden där vi hängde i Elfenbenskusten och hur den en dag kommer försvinna när turismen blomstrar igen.

IMG 3154

Själv tycker jag att vi nog ska kunna resa till länder där allt inte fungerar som det ska (eller som vi tycker det ska vara). Den stora frågan är väl också vilka val vi gör på vår resa. Själv förstår jag inte helt behovet av att resa långa vägar för att låsa in sig på ett all inclusive ställe. Det viktigaste är som många konstaterat att läsa på innan. Man kan också undvika multinationella hotellkedjor och resa mer lokalt, lära känna och förstå kulturen, människorna och landet. Jag tror ändå det är viktigt att vi alla förstår världen bättre (speciellt att den inte alltid är så vacker), vilket vi gör genom resande. Så jag är rätt glad att turismen ökar till den här delen av världen, som många har en rätt snäv bild av. Karibu sana!

Jag bor ju själv i ett land där mänskliga rättigheter kränks. Där HBTQI personer fängslas. Där mediahus stängs ner och gravida flickor fråntas sin rätt till utbildning. Jag betalar skatt i det här landet. Visst känns det fel, helt fruktansvärt fel. Samtidigt är det också ett land med hög arbetslöshet, speciellt bland unga. Ett land som behöver skatteintäkter och jobbskapande sektorer som bidrar till att en större medelklass med högre utbildning växer fram. En medelklass som i något skede kan kräva förändring kring bl.a. mänskliga rättigheter. Får vi hoppas.

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar