Berätta mera

måndag 2 oktober 2017 - 21:03 | 0 Kommentarer

Det absolut sämsta med att bo i Tanzania är att det är ungefär 12000km från Kristinestad och min familj. Okej, nu bor inte så många av dem i Kristinestad, men vi säger Finland och Sverige då. Vi skulle så gärna ha dem närmare oss. Min familj är inte bara det bästa sällskapet att hänga med, de gör också coola saker jag missar mest hela tiden. De gör det verkligen svårt för en att vara utlandsfinne. 

Inkommande veckoslut ordnas till exempel berättarfestivalen Seaside Stories i Kristinestad. Å vem är hjärnan, hjärtat och händerna bakom festivalen om inte min kusin Lina förstås. För något år sedan gick jag på en berättarworkshop med henne och insåg a) hur många berättelser man har b) hur sällan man (jag) berättar dem c) och hur jag därmed lätt glömmer bort en massa fint i mitt liv. Det var ett fint wake-up call och så roligt vi hade bara genom att lyssna på varandras berättelser. 

21752141 525190161163231 3271980630672034091 n

Med tanke på att det skulle ta ca 200h med bil att nå Kristinestad så kommer jag tyvärr att missa årets berättarfestival, men rekommenderar den varmt till alla som har kortare väg än mig. Vi behöver dela fler berättelser med varandra. Det bidrar till en ökad förståelse och mjukare kultur. Ångrar nu att jag kollade på programmet, för det låter just precis som något jag skulle gilla. Mänskliga rättigheter, potatis, mångkultur och visor.

I Tanzania berättar folk ganska spontant olika saker till varandra. Det kan vara ett kort skämt eller en längre berättelse. Som i lördags när vi skulle betala parkeringsavgiften till parkeringsvakten säger Victor plötsligt till henne: kan du tacka för mig också imorgon när du går till kyrkan för jag är tyvärr förhindrad. Sen blev diskussionen på swahili för komplicerad för min nivå, så jag satt mest och tänkte, men varifrån kom det där. Men samtidigt är det just vid sånadär tillfällen jag påminns om varför jag gillar Tanzania så mycket (och måste lära mig mer swahili). De spontana berättelserna och skämten piggar upp vilken vardag som helst. Mera sånt!

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.