Dagens nyhetsbomb

fredag 21 september 2018 - 16:07 | 0 Kommentarer

Dagens stora nyhetsbomb: världen är konservativ. Så med andra ord är det inget nytt här under solen. Soini är fortfarande utrikesminister och Magufuli, Tanzanias president, tycker att de som väljer familjeplanering är lata. Jobba hårt så har du råd med många barn och inget behov av familjeplanering tycker han. Nu har även radioprogram som tangerar familjeplanering stoppats. Båda två konservativa män med makt och värderingar som motarbetar jämställdhet och kvinnors rättigheter. 

Vissa dagar saknar jag min lilla socialliberala och progressiva bubbla uppe i norr mer än andra. Samtidigt är problemet att dessa bubblor lätt blir isolerade från verkligheten som den ser ut i stora delar av världen. Att leva i ett konservativt samhälle, nu i Tanzania, tidigare i Elfenbenskusten, kan verkligen vara frustrerande för en feminist. Dessutom för en feminist med politisk bakgrund som har lite svårt att hålla tyst, men som inte har en röst eller kan använda den där hen bor. Jag talar alltså om mig själv. 

Jag får verkligen jobba med mig själv för att försöka förstå kulturen och traditionella värderingar i Tanzania. De flesta är på kollisionskurs med mina egna och jag har en tendens att kanske inte ens försöka förstå. Jag blir ogin och upprörd. Det är svårt att förstå tankebanorna. På samma sätt som jag har svårt att förstå Soini. Samtidigt tror jag att det är just det som är problematiskt i många biståndsprogram, speciellt gällande jämställdhet. Vi förstår inte kulturen, eller så förstår vi inte hur vi ska jobba för att förändra den. Eller sen tar förändringen helt enkelt bara lång tid. Högst antagligen en kombination av allt det här och mycket därtill. 

På jobbet har jag en ytterst central roll, men rör mig i bakgrunden. Jag jobbar med programutveckling på Restless Development. I många fall inom sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa. Områden presidenten nu stryper åt. Men jag försöker hålla mig i bakgrunden. Jag jobbar med lokala unga och stödjer de så de kan designa våra program baserade på deras vardag, erfarenheter och tankar om lösningar på problem. I många fall mycket progressiva unga, som också får svettpärlor i pannan av presidentens uttalande. Kanske en förändring ändå finns bakom hörnet. Kanske just därför minskas utrymmet medvetet för civilsamhället, media och program som jobbar med att utmana traditionella värderingar och system. Allt som kan utmana ens maktposition. 

Med de tankarna lämnar jag er. Fredagsdrinken, solnedgången och pizzan väntar på en takterass. Dags att pumpa ut all frustration över ett glas tillsammans med vänner. 

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar