Dance their dance and eat their food

lördag 6 oktober 2018 - 07:54 | 0 Kommentarer

Man kan fråga sig varför jag vaknar klockan 7 en lördagsmorgon. Det är någonting med den här kontinenten och tidiga morgnar. Solen går upp och likaså jag. Solen går ner och jag har svårt att hålla ögonen öppna.

43195406 304702410121172 3417770403894919168 n

I morgonens rutinmässiga nyhetskoll kom jag över en intressant artikel om att investera i Afrika. Jag blir alltid lite varm om hjärtat när media skriver nyanserat om Afrika. Kineserna hann först står det. Finland hänger efter. Ja, så är det verkligen. Kina är ytterst närvarande i den här delen av världen. De bygger vägar, sjukhus and what not. Men förstås inte gratis. Det är mestadels lån, vilket många afrikanska länder kommer ha svårt att betala tillbaka. Nu är det inte bara Kina som gör lånebaseratbistånd, det gör också västvärlden. Stor del av biståndet är faktiskt lån. Men räntan är så låg att det kan kallas bistånd.

Kinesiska investeringar görs i utbyte mot mineraler. Afrika är en så rik kontinent. Det skär i hjärtat att afrikanerna själva körs över om och om igen. Jag kan därför till en viss del förstå den frustration gentemot utlänningar som ligger på ytan i Tanzania. Hörde en bra benämning häromdagen. Den kinesiska nykolonialismen. 

IMG 8577

Spotting finska företag i trafikstockning i Dar es Salaam. 

Jag välkomna gärna mer finländska företag till kontinenten. Karibu sana som man säger på swahili. Liksom Finland, behöver Tanzania investeringar och bygga sin ekonomi på små och medelstora företag. Folk är grymt företagsamma här. Många har inget annat val. Det skapas 40000 jobb i Tanzania per år och 800000 ungdomar kommer årligen in på arbetsmarknaden. Och det här är enbart siffror på den formella sektorn. Informella sektorn är enorm här.

I biståndet idag är det mycket fokus på privata sektorn. Bra så. Men det är inte lätt för tanzaniska SMEs att få investering och växa. Hur kunde finska och tanzaniska förtag samarbeta mer? Mycket av finansieringsmekanismerna idag är inriktade på stora finska företag och deras investeringar här. 

IMG 8657

Spotting finska företag på Spa i Dar es Salaam. 

Jag tror det fiffigaste jag någonsin hört kring att investera i Afrika är ändå: To invest in Africa you have to know how to dance their dance and eat their food. Det här tror jag kineser är mycket bättre på än oss. Baserat på erfarenhet från Tanzania bor kineserna mer integrerat med tanzanier än européer. De lär sig swahili flytande. Kanske den kinsesiska kulturen redan från början är närmare Tanzania. Jag vet inte. Men de är bättre på det här. 

IMG 8544

Tanzanisk entrepreneur i Singida. 

 

 

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar