Visa alla inlägg skrivna juni 2017

torsdag 29 juni 2017 - 08:54

Europaturné

Henriksdal - Helsingfors - Haag - Bryssel - Paris - St Germain en Laye - Paris - Orelans - Helsingfors - Henriksdal. Vi är ute på en kort turné för att träffa vänner och gå på bröllop. Just nu i Paris.

För 9 år sedan tillbringade jag några veckor i Paris för att lära mig franska. Jag vet inte hur bra det gick, även om vi på köpet nästan blev kompis med Brad Pitt, men jag lyckades iallafall förälska mig i staden. Sen dess har det blivit så många återbesök att det nästan känns som att jag bott i Paris, men det har jag inte. 

Nu vaknar rested av gänget också. Själv beter jag mig för tillfället som ett spädbarn och vaknar kl 6.30 varje morgon. (Hm, jag vet inte om spävdbarn gör det?). Dags för ännu en dag i favoritstaden.Idag är det Louvre, Marais och Montmartre på programmet. När jag kommer hem ska jag ge er mina bästa Paristips.

onsdag 21 juni 2017 - 10:29

Happy midsommar!

Jag har minsann varit en urusel midsommarfirare de senaste åren, men innan det var jag kanske världsmästare. Ifjol låg jag i min kompis säng i Abidjan med tand- och huvudvärk, men hade ändå under dagen fått ett negativt malariatest och klarat av min examen i projektledning på franska. Så helt miserabelt var det inte. Men inte ska jag vara en så dålig firare att jag inte ens fyller i Sevendays midsommarlista. 

Det här är planerna för midsommar: I år skulle jag ha alla möjligheter att fira en äkta finsk midsommar i snålblåst och 10 grader. Men nej, jag ska på icke-bröllopsfest i Haag i Holland (alltså så bra koncept om man inte är typen som gifter sig, men vill ha fest och fira kärlek iaf). Till all tur finns några snapsvisor och sill på programmet.

Det bästa med midsommaren är: Sill, nypotatis och sommarens första dopp i alltför kallt vatten. Å blommorna, nyklippt gräs och sommarkänslan. Nu när jag har konstant sommar så är det lite svårt att uppnå det sista. Förstår inte heller hur man i iklädd vinterrock har kunnat ha den där sommarkänslan, men den har funnits där varje midsommar oberoende av väder.

Det sämsta med midsommaren är: Myggen och att det alltid är sju minusgrader.

En tradition jag inte bryter: Alltså nu har jag ju typ brutit alla traditioner man kan.

Ett måste på midsommarbordet: vännerna runt det, samt SILL och en nypotatis-jordgubbs-parmesan-basilika sallad vi uppfann med Emma (alltså säkert googlade vi och någon annan hade redan uppfunnit den, men den är nästan vår...)

IMG 7965Senast jag firade midsommar i Finland var 2015. Då var det kallt så vi fick äta inomhus i vårt "nöts" i byn, och inte på villan vid stranden. Nötset är kanske bästa festplatsen i Norden. 

Tre tips för en lyckad kväll: Vänner, champagne och jordgubbar. Eller sangria och en cykeltur runt byn, det var också en grymt lyckad midsommar en gång. 

Jag firar/firar inte midsommar för att: Ifjol var jag ju på jobb. I år är jag bjuden på en annan fest. Bor man utomlands skulle man kanske tycka att traditioner, som midsommar, skulle bli extra viktigt, men det har nog exakt motsatt effekt på mig. Jag har inget emot midsommar. Det är egentligen en av mina favoritfester, sen igen har jag ju firat säkert 27 stycken om inte fler redan.

Ett starkt midsommarminne: När jag och jordgubbssalladsEmma firade midsommar dansandes runt Eiffeltornet i Paris. Rätt bra träningspass att hoppa smågrodorna runt det. Eller när jag och min bror ställde till med en liten fest och det kom 70. Det hade vi inte räknat med. Sen kom de alla andra år också. Those were the days. 

IMG 7994Ja ni ser ju varför vi inte traditionsenligt firade vid stranden då 2015...

måndag 19 juni 2017 - 21:59

Hemma <3

Alltså hur ska man hinna med internätet när man ser på sånt här dagarna i ända. Jag är hemma i Henriksdal. Jag är förvirrad av tystnaden och ljuset till den grad att jag har svårt att sova, eller sen är det bara för att jag är så exalterad över att vara hemma. Det finns liksom inte en bättre plats på sommaren. 

IMG 9610Jag njuter av att se på åkrar och lyxen att köpa nypotatis direkt ur åkern. Sånt som en gång var min vardag. Sånt som en gång var det enda jag visste. Nåjo, nog visste jag annat också, men mina somrar bestod av mycket åkrar som barn.

IMG 9599Äppelträd <3 Synd att mitt flyg hem går innan äppelsäsongen, för jag har aldrig sett så många blommor på vårt träd innan. 

Idag har jag bråttats med långt gräs i så hög grad att jag lyckades söndra en gräsklippare. Ups. Min mamma hade en stor trädgård. En alldeles ljuvlig trädgård. Vi hinner inte riktigt med att sköta om alla hennes blomland, så år efter år blir ett land istället en gräsmatta. Det vi inte tänkte på då är att nu har vi kanske byns största gräsmatta. Aj huh huh vilken bra träning. Men nu är det slätt och fint tills midsommar då jag reser bort. 

fredag 16 juni 2017 - 11:30

Hej från turnén

Det känns som att jag är ute på en långturné med få stunder framför en dator. Nu hej från Åbo. Igår var jag i Ekenäs. Senare idag luffar jag vidare och äntligen hem till Österbotten och byn för några dagar. Det är tur att man är van att leva i en väska, men det gör inte så mycket för träffar så oändligt många vänner på vägen.

Allt är ju så nära i Europa säger vi som bor i Afrika. Så nästa vecka är det Henriksdal, Haag och Bryssel på agendan för att i något skede nå Paris. Mina vänner är inte enbart utspridda över hela Svenskfinland, men också Europa. Jag har lyckats pricka in så många dejter med vänner denna sommar att jag inte kan göra annat än älska allt med den här sommaren.  

IMG 9530

Åbo är alltid lika nostalgiskt. Hur många gånger har jag inte traskat förbi domkyrkan på väg till en föreläsning eller hem från en fest. Ljuvliga åbotid! 

 

IMG 9541För att inte tala om HUR MÅNGA HAMBURGARE man ätit vid Krema på väg hem en sen natt eller en tidig morgon...Kanske det är därför min mage är i så bra skick och endast en gång protesterat under mina år i Tanzania och Elfenbenskusten. Hm.  

måndag 12 juni 2017 - 08:00

Hur ser Finland ut i morgon?

God morgon! Hur ser Finland ut i morgon?

Det blir lite mycket politik nu, men det är ju så sjuuuukt spännande tider. Ska den här skit regeringen överleva? Har på känn att Centern nog nästan gör vad som helst för sin landskapsreform, även om det innebär rasister på ministerposter. Hoppas hoppas hoppas jag har fel. Idag vet vi, kanske.

Halla-aho har väl bara ställt ett krav hittills. Att regeringens åtgärdsprogram gällande invandringen ska implementeras fullt ut. Räcker det inte med den skit de redan hittills ställt till med? Ska Sannfinländarna verkligen få härja ännu friare på det området? Är inte mänskliga rättigheter värt något för Centern och Samlingspartiet. Saa sii.

Ibland tänker jag att kanske vi borde flytta till Finland ännu medan det är möjligt. Knappast skulle det pappersmässigt vara lätt nu heller, men åtminstone inte helt omöjligt. Helt sjukt att jag ska behöva fundera på sånt i mitt eget land.

Nu är det inte mig det är synd om i den här diskussionen, utan alla utsatta människor som behöver skydd men inte får det. Vad gör du sen när du inte kan åka tillbaka till ditt hemland, du har förlorat hela din familj och du är inte välkommen i Finland för att din rädsla inte är objektivt befogad enligt migrationsverket. VAD GÖR MAN DÅ? Förstår ni vilka hopplösa situationer vi sätter folk i i dagens Finland. 63 miljoner människor på flykt i världen, och det enda regeringen tänker på är hur Finland kan ta minsta möjliga ansvar.

Vill ni bidra med ett klick i dagens klickvärld får ni gärna gå in och gilla vår kampanj We see you på Facebook. Men det behövs också mer än klickar. Med Sannfinländarnas nya partiledning behöver vi visa med mer ageranden än klickar att det här inte ät vårt Finland.

söndag 11 juni 2017 - 23:05

Back in old business

Efter att ha vandrat upp och ner på Helsingfors gator den senaste veckan och därtill varit på SFPs partidag känns det nästan som att jag plötsligt klivit in i mitt gamla liv igen. Jag har som sagt en bakgrund inom Svensk Ungdom. De senaste 10 åren har organisationen utgjort ett extra hem för mig. Jag har utvecklats något enormt både privat och professionellt genom SU. Så kramarna och återseendena var många under veckoslutet, frågorna om hur det är i Afrika var ännu fler.

Det var sågårr roligt” att vara tillbaka att jag inte kunde hålla mig från att ha ett inlägg i debatten. Förstås om bistånd. Alla frågor om Afrika påminde mig igen om hur kontinenten ignoreras. Jag insåg att mina perspektiv skiljer sig så från andras. Jag har glidit ifrån en del frågor totalt. Det är helt andra frågor som diskuteras kring vårt köksbord. Men det är väl alltid så. Det är de frågorna som är nära en rent fysiskt som prioriteras.

IMG 9434

Jag talade om ett möte jag hade en gång med en kvinna och hennes tre barn. Ett möte jag ofta tänker på. Tillsammans med den här kvinnan satt vi i ett primitivt kontor hos en mikrolånsorganisation och funderade på hur hon kunde tjäna 1000 shilling per dag, alltså 50 cent. Hur hon då skulle kunna sätta 500 på mat till sina barn, och spara 500 för att bygga upp ett kapital. Maria är en av de över 700 miljoner människor som lever i extrem fattigdom. Trots att fattigdomen har minskat, finns ännu enorma utmaningar kvar.

Befolkningsutvecklingen i många afrikanska länder är helt krejsig. Tanzania har en av de snabbast växande befolkningarna. Alla är så unga. 60 % av invånarna i Tanzania idag är under 25 år. 2050 kommer en fjärdedel (!!!) av den globala arbetskraften att finnas på kontinenten. Så den frågan som borde diskuteras är hur dessa ska sysselsättas. Det här är en av våra stora utmaningar. Idag skapas inte alls tillräckligt med jobb för att möta den här utmaningen, som egentligen borde ses som en möjlighet.

Det är sånahär  frågor som vi sitter hemma och funderar på och får gråa hår över. (Jag har alltså sedan jag flyttade till Tanzania hittat 5 (!!) gråa hårstrån!). Nu håller däremot mina ögon på att trilla ur. Men det är just så det ska kännas efter ett intensivt veckoslut fyllt av politik. 

 

onsdag 7 juni 2017 - 09:18

Grönt är skönt

Jag har sprungit runt i Helsingfors som en galning de senaste dagarna med min shoppinglista i högsta hugg. Bra med en kort paus denna morgon och en tankeställare om miljö innan jag kör vidare i min konsumptionshysteri (som resten av året dock är minimal). Här kommer veckans Sevendays lista som handlar om mitt favoritämne; hållbar utveckling. 

Min inställning till hållbar utveckling: Hållbar utveckling är en av mina grundvärderingar. Någonting som kommer naturligt för mig som är uppväxt på en av Finlands första ekogårdar. Hemma hos oss var nästan all mat ekologisk. Miljöfrågor fick mig att engagera mig politiskt, och därigenom breddades mitt hållbarhetstänk till att också gälla sociala och ekonomiska frågor.

Tre tips hur man minskar avfall: Det känns överlag som att vi producerar mycket mindre avfall i Tanzania än i Finland, samtidigt finns det ju inget återvinnings- eller avfallssystem. Allt skräp ligger i ett hörn på vår gård i väntan på sopbilen (ja, i vår stadsdel finns en sådan) som kör det till en avstjälpningsplats nånstans, så det är en ständig påminnelse om att minska på avfallet. I övrigt tackar jag alltid nej till plastpåsar i butiken och på marknaden. Jag har min tygväska med mig. Jag försöker också undvika take-away mat eftersom det är så himla mycket aluminium och plats med det.

Mina val som gör gott för miljön:  Jag äter inte kött. Jag shoppar sällan. Alltså, det känns så märkligt att inte kunna säga jag sorterar mitt avfall…men det finns inget system för det där jag bor. Däremot använder vi rätt lite vatten om man mäter det i västerländsk livsstil (tips: ha enbart kallt vatten i din dusch). Jämför man det med majoriteten av tanzanier så använder vi förstås sjukt mycket vatten. Sen slänger vi lite mat. Jag tror det har att göra med vår urusla förmåga att planera mat. Därmed köper vi verkligen inget annat än det vi behöver just då i stunden. Äger nästan inget smink och använder det lilla jag har ytterst sällan. 

Mina val som gör skada för miljön: Jag flyger av och an mellan Tanzania och Finland en gång om året. Flyger verkligen alltför mycket, även för jobbresor inom Tanzania men avstånden är så fruktansvärt långa. Sen kör jag alldeles för mycket bil i Tanzania, men känner inte att jag har något annat val. Märker hur jag försöker kommer med bortförklarningar på alla punkter här. Jag äter fisk. Det kunde jag sluta med, men vill inte. Utanför Dar förstörs koraller genom dynamitfiske. Borde verkligen inte äta fisk. 

Jag tycker zero waste-livsstilen är: En bra trend som jag hoppas håller i sig och kan leda till större ansvarstagande i miljöfrågor både på individuellt och politiskt plan. Havet, där all plast seglar omkring, tackar. I Tanzania lever många i en zero-waste vardag. Det är dock inte ett medvetet val, utan om man är fattig producerar man också lite skräp. Allt som kan ha någon funktion återvinns, det gäller både skräp och mat. Jag kommer ihåg när vi spelade in TV-programmet Mitt nya land i Tanzania för yle. Ett avsnitt skulle handla om mat, så jag kockade med en tanzan i hennes utekök (Jag vet att utekök är populärt i Finland, men hon hade då inget kök i sitt hus som bestod av ett rum. Så all mat gjordes på öppen eld utanför. Väldigt vanligt). Nåja, i något skede såg jag hur hon tog de morotsstumpar jag redan rivit och ansett vara skräp och fortsatte riva dem. INGET ska gå till spillo. Bra lärdom för mig.

En miljöhjälte: Mamma. Hon var en pionär inom ekoodlingen i Finland och inspirerade och inspirerar fortfarande mig att ha en hållbar livsstil. 

tisdag 6 juni 2017 - 10:00

En tur på stan 2

Äntligen! Här kommer bilderna av från min kärlekstur i Dar centrum som jag skrev om häromdagen. Det allsmäktiga internätet har nu samarbetat med mig till den grad att jag lyckats ladda upp bilderna. Heja Finland! 

IMG 9282Det här är ett av de äldre husen i Dar. Jag står och fotograferar från ruinerna av ett höghus som rasade ner för några år sedan. Minns ännu hur jag vaknade av ett whatsapp meddelande från en kompis med ett foto från husraset. Himmel! Ingen av mina vänner skadades, men andra. Hus som det här på bilden förstörs i snabb takt för att ge utrymme för "utveckling", as in billiga höghus av dålig kvalitet, ofta byggda av kineser. Det finns ingen som helst känsla för kulturhistorik och en tanke om att bevara dessa hus. Så mycket är redan förstört. 

IMG 9266Kinas roll i Afrika är stor, men allt annat än oproblematisk. Deras bistånd är kravlöst, och därmed också uppskattat av många afrikanska ledare. Inget fokus på mänskliga rättigheter, god förvaltning eller civil samhälle. Kina bygger byggnader, vägar och andra infrastrukturprojekt i utbyte mot tillgång till mineraler som de behöver till sin industri. Det här betyder att Tanzania i stor utsträckning inte längre har tillgång till sina egna naturresurser. 

IMG 9288Det här är ett hinduiskt tempel. Efter en promenad i Dar centrum förstår man verkligen hur mångkulturellt Dar är. Här finns moskéer, tempel och kyrkor i samma kvarter. Det finns väl inga exakta siffror, eftersom inga nationella undersökningar mäter religion, men det sägs att omkring 36% är muslimer i Tanzania och kring 50-60% är kristna. 

IMG 9285Önskar så att det skulle finnas resurser att restaurera dessa hus. Det finns det förstås inte. Jag älskar gamla hus. Nu när vi söker nytt boende är vårt fokus på äldre hus. Vi renoverar hellre lite än bor i ett nytt hus. Fast sen igen kan det nog hända att vi flyttar till en annan lägenhet i stället för ett hus. Jag är själv inte mycket av en husmänniska. Så mycket man måste sköta om med ett hus som man slipper i en lägenhet. 

IMG 9293

Det var alltså tyg som var den dagens stora uppdrag. Kitenge-tyg är säkert det som de flesta associerar med Afrika och afrikanskt mode. Jag som älskar färg diggar verkligen dessa tyger, även om jag nuförtiden rätt sällan syr upp kläder åt mig. Borde kanske göra det igen. Uhuru street är gatan i Dar es Salaam man ska ha koll på om man vill köpa tyg.

IMG 9298

Stor måst ha faktor över det här tyget, men eftersom jag verkligen inte behöver det lämnade jag kvar det i butiken. Stolt över min disciplin där. Köpte inte ett enda tyg till mig själv. Bra jag.

måndag 5 juni 2017 - 10:52

HEJ FINLAND JAG ÄR HÄR NU

HEJ DÅ Dar es Salaam

IMG 9338

och HEJ Finland! 

IMG 9352

Fällde en tår eller två när jag landade igår på kvällen i solsken. Finland är så vackert. Jag är så överlycklig över att få kalla två så fina om än vitt skilda länder för hem. Hittills har jag druckit kranvatten (!), betalat bussen med bankkort (!!) och sovit med ett duntäcke (!!!), samt tagit en oekologiskt lång varm dusch med bra vattentryck. Det är de små vardagliga sakerna man uppskattar mest, och så kvällssolen förstås.

Solen var ännu uppe när jag kröp ner under täcket sent in på småtimmarna. Alltså midnatt, vilket är sent i min värld som ofta redan innan klockan tio ligger och snarkar. Solen påverkar helt klart min sömnrytm. Hos oss blir det mörkt kl 19, så man är verkligen redo för sängen kl. 22. Men nu ska här nattvakas, det hör sommaren till.  

fredag 2 juni 2017 - 13:07

En tur på stan

Nu när jag tänker på det gör jag en massa här som jag inte gör hemma och vice versa. Inte konstigt att jag är lite vilsen nu som då. Men idag kände jag mig äntligen hemma på en plats jag annars inte gör det. 

Att promenera i stan är något jag gör sällan här, men gjorde dagligen i Helsingfors. Till och från jobbet. Här är det så mycket bilkörande. Jag bor 8 km från centrum och är sällan där. När jag flyttade hit 2012 bodde jag en tid i centrum och utvecklande ett sånt obehag för platsen. Jag var helt enkelt för ovan att vara så annorlunda än alla andra. Jag avskydde att folk tittade och ropade efter mig. Jag var trött på alla frierier av okända män. Så sedan dess gillar jag inte Dar centrum. Trodde jag. Den här historien påminner mig om att jag i många år trodde att jag inte gillade sill, sen smakade på det igen och blev förälskad. Kan ni förstå hur mycket sill jag missat genom åren?

Så idag återuppstod äntligen kärleken till Dar centrum. Jag hade lovat köpa tyg till min kusin Lina och de bästa tygen finns i stan. Så jag passade samtidigt på att strosa gata upp och gata ner för att lära känna centrum bättre. Promenerade på gatan där Victor växt upp (enormt stolt över att jag hittade rätt gata!) och försökte föreställa mig hur det skulle ha varit att växa upp där. Så annorlunda än Henriksdal. Mellan hindu tempel, moskéer och kyrkor. Bland massor med människor och mycket trafik. 

Sen tittade jag på alla gamla fina hus och sörjde en stund. Det är så få kvar. Många har redan blivit förstörda och ersatta med nya fula kinesglashus. De som finns kvar kommer knappast finnas där om 10 år. Det bästa var ändå att jag njöt av att vara i stan. Jag kände mig inte utanför. Jag var bekväm. Jag kunde göra alla mina uppköp på swahili. Jag kände för kanske första gången att jag ändå hör hemma även här. Jag var avslappnad och lycklig. 

Gah, jag har nu försökt ladda upp bilder i en timme eller så. Vårt nät är så himla trögt. I Elfenbenskusten fanns dåligt och dyrt nät på grund av ingen konkurrens bland leverantörerna. Här är det iaf billigare, det finns konkurrens och flera leverantörer, men levererar gör de inte. Kanske ni får en rundtur med bilder i Dar centrum imorgon istället. Om Gud så vill...som Tanzanier skulle säga.