Visa alla inlägg skrivna december 2017

fredag 22 december 2017 - 07:42

JUL PÅ SOFFAN

Ligger på soffan. Första semesterdagen är här. Halleluja. Det är så här julen ska se ut. Raklång på soffan. För några år sedan beslöt jag att julstress är kanske det mest onödiga påhittet någonsin. Sen dess har jag slutat julstressa (det där med att sluta med julklappshysterin hjälpte också). Jag bryr mig ju inte särledes mycket om traditioner eller julpynt heller, så det hjälper. Speciellt när man rör sig i 30 graders värme och inte ens förstår att det är jul, även om det är tredje julen här nere. Dessutom är vår julsill någonstans i en borttappad väska mellan Stockholm, Abu Dhabi och Dar. Mysigt. Men en julgran har vi fixat i år. Kanske vi nästa år dekorerar den.

IMG 0294

SÅ MITT I DET HÄR INLÄGGET FICK MIN DATOR JULSTRESS OCH HAR FASTNAT PÅ CAPSLOCK: JAG BLIR GALEN: ÅTERKOMMER:

torsdag 7 december 2017 - 13:50

Om ditt och datt

Det finns mycket jag kunde skriva om. Om tacksamheten av över att vara född i Finland. Det tänkte jag på igår. Även om jag har ett komplicerat förhållande till Finland, (tack nu bara regeringen och deras politik), och inte är särledes fosterländsk kunde jag inte annat än känna en viss stotlhet igår på självständighetsfesten på ambassaden. Vilken resa Finland ändå gjort på 100 år. Vilken oerhört brokig historia vi har. Hur totat fel allt kunde ha gått. Att varje dag påminnas om vad fattigdom och ett brustet system är gör mig faktiskt lite extra tacksam. Själv är jag inte längre en del av det finska systemet. Jag lever utanför allt vad socialt skyddsnät heter och det känns inte alla gånger helt hundra. Även det höjer min tacksamhet för de finländska systemen

IMG 0220

Om #dammenbrister. Det är redan old news, men wow vilket systerskap och horror vilka berättelser. Vi visste ju det här, alla som inte valt att blunda. Inte har heller problemet försvunnit någonstans bara för att lyfts upp på ytan. Men jag tror ändå all fokus skapar förändring här och där. En kollega sa till mig en dag "Sandra, I have been reading about #metoo. I realise now I have been harrassed on a daily basis, but I did not understand it as it is so embedded in our culture. Are you a woman and not beated by your husband regulary you almost ask yourself if something is wrong. Now I will not accept any harrassment anymore". Dessutom, tidigare i veckan på en rapport launch fick vi se data om tidiga gravdidteter. I viss områden i Tanzania är 44% av de unga flickorna redan gravida eller mammor. 44%!!! Jag undrar hur många av dem som gjort ett fritt val att skapa familj, med tanke på att barnbröllop ännu är lagligt här och våld mot kvinnor så oerhört utbrett. 

IMG 318

Om att det varit oerhört tyst här. Om vattenproblem som ledde till exilboende i några veckor till nytt hem. Om att flytta i 31 graders hetta. Producerade rätt många liter svett där. Om att spela för första gången i sitt liv i en symfoniorkester när man inte spelat fiol regelbundet på en lång tid. Ganska mycket svätt där också innan saker satt som de skulle. 

IMG 0181Om att vi plötsligt är typer som tar förlovningsfoton. Rätt svettigt det också, speciellt för vännen och fotografen CJ. Knappast helt lätt att hantera två så oseriösa fotoobjekt.

IMG 0191

Om att jag för tredje åren i rad ska fira jul i solen och inte förstå att det är jul, inte ens när en spelar på en brittisk Christmas Carols kväll. De där britterna har rätt roliga traditioner också. Förresten, sluta ladda upp bilder på pepparkakssmet. VILL HA! 

IMG 0201