Visa alla inlägg skrivna mars 2018

fredag 30 mars 2018 - 02:09

Nytt rekord

Redo för take off! Idag ska jag sätta nytt rekord. Från dörr till dörr, Masaki - Henriksdal på 24h. Målsättningen är att jag på lördag morgon vaknar upp i Henriksdal.

22F58B6A E4B5 4DA7 B957 DAAC163ACDDC

Sitter just nu och väntar på flyget i Dar. Det är mycket som ska klaffa. Två flyg, buss till stan, hoppa på buss till Björneborg (har 1,5h på mig från att jag landar tills att min buss avgår från kampen), sen plockar pappa upp mig i Björneborg om sisådär 22h. 

Den stora prövningen är ändå att överleva utan vinterkläder. Jag har packat med mig alla varma kläder jag har och hoppas på att det räcker. Jeans, två långärmade blusar, en scarhf och en rock. Å förstås, stickasockor. Till all tur visar väderprognosen att det bara är -1 i Helsingfors när jag landar. Jag har inte upplevt minusgrader sedan 2015. 

 

onsdag 28 mars 2018 - 21:57

The pirr

Påsk och jul verkar alltid komma lägligt. Precis i rätt ögonblick. Just när stressnivån på jobbet nästan är orimlig. Just då kommer de röda dagar i kalendern smygandes som en gåva från ovan. Är en dag ifrån målet nu.

Pirret i magen jag haft de senaste dagarna går att jämföras med det jag hade på julaftonsmorgon när jag var barn. Den enorma glädjen när jag på julaftonsmorgon, långt innan tomten kom, fick öppna julklapparna från gudmor som anlänt på posten från Helsingfors några dagar tidigare. Som man hade sneglat på dem i flera dagar, men hållit sig från frestelsen. Älskar att man kan återskapa den här pirrkänslan i vuxen ålder.

Jag har svävat runt på rosa moln i flera veckor nu. Orsak: imorgon natt åker jag till Finland. Pirr för att jag får fira påsk i Henriksdal och hänga med familjen. För att jag får åka på skidsemester till Hemavan med familjen. Precis som vi brukade göra varje år förr i tiden. Äntligen får jag stå på ett par skidor igen. Vara i fjällen. Gå på promenad. Leka i snö. Hurra för att snart vara återförenad med vänner och mitt kära Helsingfors. Så mycket glädje inbokat på två veckor att jag nästan storknar. Snart sånahär selfies igen. 

A8B9B65A 3722 462B A43B B7C14477B3FF

Dessutom, jag är beredd på allt. Även på att få malaria uppe på fjället långt ifrån sjukvård. Det tar oftast kring två veckor för malaria att bryta ut. Eftersom man uppe i norr inte är så bra på tropiska sjukdomar är det bäst att ta med medicin härifrån ifall man hade så otur. Då kan man åtminstone göra ett test själv och påbörja medicinering. Eftersom jag inte haft malaria sen jag bodde i Elfenbenskusten hoppas jag verkligen att jag inte har så otur att få det under den enda veckan jag åker skidor på vem vet hur länge. Men världen, jag har aldrig varit mer förberedd. 

753842A3 6D43 4CA7 9A28 DA7658F307B3

tisdag 20 mars 2018 - 19:06

Hon ser ut som en älg

Medan finländare debatterar huruvida man ska lära sig svenska eller inte så har Victor gått all in på den här punkten. Han studerar som bäst svenska aktivt, vilket är fruktansvärt beundransvärt. Främst för att han kämpar så även om han inte alls behöver svenskan i sin vardag...ännu. Han lär sig användbara fraser, men också högt i ifrågasättbara. Ursäka nu Duolingo, men hur tänkte ni här? Underhållningsvärdet är förstås högt, men när använde ni följande meningar på svenska? 

DDC63B9A 6157 4923 9E82 19ABB0F6CBF9Skulle inte vara förvånad om den här frasen dyker upp i ett bröllopstal. Används alltför flitigt hemma. 

FE206989 8BAC 4EEA 9423 10EC97DE9665Den här frasen lyder vi till punkt och pricka. Därför ska alla myror i vårt hus dö diger döden utan att bli uppätna. Det kommer bli en massaker som resulterar i miljontals död myror. Tror det är exakt ungefär så många som är på besök i vårt hus just nu. Oinbjudna. 

C9437D51 4DEF 417C 99D6 DEFC6A046FA8I just say whaaaaaat? Om det var vargen skulle jag förstå. Duolingos bidrag till vargdebatten, men björnen? Bäst att vara på vakt när jag är i Finland och Sverige om någon vecka. 

Men mitt största orosmoment är ändå att Victors svenska lärare, utöver Duolingo, är just precis svensk. Jag hör redan den svenska accenten hos Victor krypa fram. En dag försökte han även rätta mitt uttal!!!! Måste vidta åtgärder illa kvickt. 

torsdag 8 mars 2018 - 21:46

En bit kvar

Kvinnodagen till ära har jag jobbat med ett av våra program där vi strävar till att ge unga flickor tillgång till familjeplanering, samt med att planera ett nytt program för att stärka tonårstjejer. Jag har varit så upptagen med jämställdhetsjobb, att jag inte hunnit ägna kvinnodagen de tankar den är värd.

Idag har vi planerat hur vi bättre kan nå flickor innan de får sitt första barn, och då är fokus på 10 - 15 åringar. Det om något berättar att även om framsteg gjorts, är det ännu en bit kvar innan världen kan kallas jämställd. Barnäktenskap är ännu lagliga här, och tonårstjeter som blir gravida har inte rätt att återgå till skolan. 

Min största förebild är ändå mamma. Älskad och saknad varje dag, men även en ständig källa till inspiration. Det är hon som gör att jag orkar. Orkar med 12-timmars dagar. Ägnar mina fem minuter av kvinnodagsfirande, innan sängen kallar, till henne. Hon hade så mycket kvar att ge, speciellt i jämställdhetskampen. Känns orättvist att just hon inte fick mer tid för att sprida sin visdom och kamp.

55D0A4A3 0043 4BC9 A344 961CE55A7725

Jag har så få bilder på mamma. Hon var alltid bakom kameran. Aldrig ett behov av att stå i rampljuset. Så oerhört ödmjuk och varm. Å dessutom, tänk, hon hann aldrig uppleva smarttelefonernas tid med selfies och kameror överallt. Teknologin har ändå förändrats rätt mycket på 12 år.