Visa alla inlägg skrivna september 2018

fredag 21 september 2018 - 16:07

Dagens nyhetsbomb

Dagens stora nyhetsbomb: världen är konservativ. Så med andra ord är det inget nytt här under solen. Soini är fortfarande utrikesminister och Magufuli, Tanzanias president, tycker att de som väljer familjeplanering är lata. Jobba hårt så har du råd med många barn och inget behov av familjeplanering tycker han. Nu har även radioprogram som tangerar familjeplanering stoppats. Båda två konservativa män med makt och värderingar som motarbetar jämställdhet och kvinnors rättigheter. 

Vissa dagar saknar jag min lilla socialliberala och progressiva bubbla uppe i norr mer än andra. Samtidigt är problemet att dessa bubblor lätt blir isolerade från verkligheten som den ser ut i stora delar av världen. Att leva i ett konservativt samhälle, nu i Tanzania, tidigare i Elfenbenskusten, kan verkligen vara frustrerande för en feminist. Dessutom för en feminist med politisk bakgrund som har lite svårt att hålla tyst, men som inte har en röst eller kan använda den där hen bor. Jag talar alltså om mig själv. 

Jag får verkligen jobba med mig själv för att försöka förstå kulturen och traditionella värderingar i Tanzania. De flesta är på kollisionskurs med mina egna och jag har en tendens att kanske inte ens försöka förstå. Jag blir ogin och upprörd. Det är svårt att förstå tankebanorna. På samma sätt som jag har svårt att förstå Soini. Samtidigt tror jag att det är just det som är problematiskt i många biståndsprogram, speciellt gällande jämställdhet. Vi förstår inte kulturen, eller så förstår vi inte hur vi ska jobba för att förändra den. Eller sen tar förändringen helt enkelt bara lång tid. Högst antagligen en kombination av allt det här och mycket därtill. 

På jobbet har jag en ytterst central roll, men rör mig i bakgrunden. Jag jobbar med programutveckling på Restless Development. I många fall inom sexuella rättigheter och reproduktiv hälsa. Områden presidenten nu stryper åt. Men jag försöker hålla mig i bakgrunden. Jag jobbar med lokala unga och stödjer de så de kan designa våra program baserade på deras vardag, erfarenheter och tankar om lösningar på problem. I många fall mycket progressiva unga, som också får svettpärlor i pannan av presidentens uttalande. Kanske en förändring ändå finns bakom hörnet. Kanske just därför minskas utrymmet medvetet för civilsamhället, media och program som jobbar med att utmana traditionella värderingar och system. Allt som kan utmana ens maktposition. 

Med de tankarna lämnar jag er. Fredagsdrinken, solnedgången och pizzan väntar på en takterass. Dags att pumpa ut all frustration över ett glas tillsammans med vänner. 

tisdag 18 september 2018 - 21:48

Vi sa ja

SV 210718 114

Nu ska jag göra något jag aldrig trodde skulle ske. Jag ska skriva ett blogginlägg om ett bröllop. Om mitt bröllop. Utan ett litet pip här på bloggen har jag nämligen gått och gift mig. Nu är jag fru. En titel jag ännu ibland glömmer bort att är min, men som jag bär med stolthet för jag gifte mig med min allra bästa vän. Som vi sa i ett av våra löften: I promise to carry you and be carried by you; to journey and to journey for you; to love each minute because it is our journey together. 

SV 210718 118

En småmulen dag i juli hemma i Österbotten ställde vi till med brakfest för vänner och familj. Allt sedan dess har jag varit rätt tagen. Tagen av hur fint det var och över hur många underbara och varma människor vi har i vårt liv. Så lyckligt lottad en är.

SV 210718 237

Vänner och familj hade rest från Tanzania, Frankrike, Storbritannien, Schweiz, Norge, Danmark, Sverige och alla håll och kanter från Finland för att vara med oss. 15 nationaliteter samlades på salteriet på Kilens Hembygdsgård (hett tips ifall någon söker festlokal) i Sideby för att fira kärlek, vänskap och sommar. 

SV 210718 189

Våra vänner är ljuvligt galna. Så många vackra tal, musikinslag, roliga och fina sånger och hysteriska programpunkter. Allt från bachata dans (tack pappa), pomp and circumstances orkester till berörande tal och fina gåvor. Helt otroligt hur folk planerar, fixar och förbereder. Det bidrog till en sådan varm stämning från första stund.

SV 210718 377

Tänk att man kan samla 100 vitt så skilda människor till en fest och alla bara kommer överens och trivs i varandras sällskap. SV 210718 480

Min pappa gick all in på allt, liksom resten av min familj. Det behövs när man planerar ett bröllop på distans med ytterst lite tid i Finland. 

SV 210718 427

Vi hade länge sagt att om vi gifter oss vill vi göra det på vårt sätt. Det finns så himla många traditioner i Tanzania, men också hemma. Vi såg på dem som ett smörgåsbord och plockade det vi ville ha. Inga måsten. Inga krav. Så vi beslöt att göra det personligt och så som vi ville. Det finns faktiskt ingen bröllopsbibel så man får göra som man vill. 

SV 210718 088

Till en början hade jag inte ens tänkt skaffa en klänning. Kändes inte som jag, men hittade en av en slump som var precis jag. Ibland behöver man inte mer än en dag i en second hand shop i Helsingfors. Sen ville jag att mamma skulle vara med på vår dag och är så glad över hur närvarande hon var i tal och i rummet. Jag bad en av mina brudtärnor, Mixo, att plocka min bukett i hennes trädgård och jag bar hennes skor från hennes ungdom. Dessutom hade vi också lyckats välja samma bröllopsdatum som mina föräldrar. 

SV 210718 324

 

SV 210718 682

Alla traditioner skippades dock inte. Är glad för att vi blev överraskade med traditionen hemifrån med att hissa upp brudparet i luften. Kommer så väl ihåg det från bröllop när jag var barn. 

Sen några tips till de som planerar bröllop:

1. Gör viktiga bokningar i tid, lämna detaljer till senare. Vi bokade catering (Citybrasseriet i Närpes, helt underbar mat och bra service), lokal, fotograf och boende (majoriteten av våra gäster behövde boende) i god tid, men lämnade resten av planerandet till senare. Vi gjorde i princip mycket av detaljplaneringen de två sista veckorna när jag var i Finland, men hade innan gjort en detaljerad plan på vad som ska göras i Finland. Hade många kom ihåg listor där på slutet. 

2. Pintarest är bra för inspiration, men tänk framförallt på vad du har tillgängligt i din omgivning. Då kan man med en liten budget få till det som på pintarest. Vi köpte till exempel enbart en bas med blommor och tog resten från naturen. Tre såar fulla med ängsblommor som sedan gudmödrar, brudtärnor och vänner gjorde till buketter. Pappa sökte upp gamla breder hemma för skyltar och från Tanzania hade vi hämtat African print inspirerade dekorationer. Resten lånade vi ihop eller hittade hemma, så som ljusstakar, gamla ölflaskor (den som spar han har) och vänners barns gamla pilttiburkar. Är så nöjd med hur allt blev till slut. Ett snyggt ihopplock helt enkelt. 

SV 210718 317 1

3. Fotograf är viktigt. Vi ville ha en fotograf som fokuserar på att fånga stämningen, människorna och känslor. Porträttfoton var inte alls viktiga för oss. Jag vill verkligen tipsa om Julia Lillqvist som tagit alla foton ovan. Hon är oerhört professionell och lätt att ha att göra med. Också ett fint stöd när åskan drar förbi just innan vigseln och man behöver lite extra pepp. Hon har gjort en alldeles magisk bildberättelse från vår dag som återspeglar dagen exakt så som vi upplevde den. För evigt tacksam för det. 

4. Viktigast är ändå att samla ett bra team av människor runtomkring er som vet hur ni vill ha det och känner till alla planer. Jag behövde inte fundera en sekund på praktiska saker under vår dag. Alla visste vad de skulle göra och vad vi ville. Alla stod där med paraply 15 min innan vigseln redo att flytta vigseln inomhus, men också redo att torka bänkar och se till att vi kan hålla vigseln utomhus. Allt gick så smidigt och det är mycket tack vare ett fantastiskt teamarbete. <3 Mina vänner ställde verkligen upp på allt; även när jag stod utan frissa och smink två dagar innan bröllopet. Där var de och sminkade och fixade, precis som jag ville ha det (Mixo och Anna, superwomen!) . 

5. Gör upp en minuttidtabell, men be brudtärna/toastmaster/bestman att ha hand om den under dagen. Känns kanske överdrivet att planera i minuter, men du vill inte att svärfar ska hålla tal precis när varmrätten dukas fram. 

6. Skicka inbjudan elektroniskt. Det finns många appar att använda för att skicka inbjudningar, göra hemsidor och för att att ta emot bröllopsanmälningar. Vi använde en och det sparade verkligen tid och pengar. Nu bor vi i och för sig i ett land där det är svårt att posta inbjudningar till alla världens hörn, men oberoende, nu behövde vi varken göra design, printa eller söka upp adresser. Varför gör något enkelt svårt. Dessutom kan man sen ha gäster att ladda upp bilder till samma platform. 

måndag 17 september 2018 - 22:02

Utanför hotellanläggningen

När jag hörde om en som rest till Tanzania och tyckte att det var bäst att stanna på hotellanläggningen för inte behöva se fattigdom, tänkt jag att jag kanske ska skriva blogg ändå. Skriva för att visa att Tanzania, Afrika är så mycket mer än så, men också precis det, fattigdom och en kontinent i kläm i en oerhört ojämlik värld. En ojämlikhet som man förstår så mycket bättre när man stiger ut ur sin priviligierade bubbla, vilket samtidigt är svårt att göra. Det är lättare att stanna kvar på sin hotellanläggning för att inte utmana sin snäva världsbild eller se orättvisorna precis framför ens fötter. Så kanske jag ska blogga för erbjuda ett litet titthål in i en annan värld genom min också ibland fördomsfulla lins.

819BA11B 04F9 45DE B738 EFC7780F2D12

En tidig kväll utanför kontoret på väg hem i dammet, i det eviga dammet. 

Så jag är tillbaka. Jag bor fortfarande i Tanzania. Jag jobbar fortfarande med ungas rättigheter och delaktighet i utvecklingen av deras egna samhällen. Med sexuell reproduktiv hälsa och rättigheter så att färre än 27% av flickorna inte ska bli mamma som tonårig, vilket nu är fallet. Med delaktighet så att ungas röster hörs, men också för att regeringen ska ta ansvar för de åtaganden de gjort gentemot unga. Med att unga ska ha en möjlighet att skapa sig en skälig inkomst via företagande eller som anställd. Med att unga helt enkelt ska kunna leda sina egna liv och andras.

5FB5CE94 DA64 41C5 8FF6 B1AF67455611

 Med kära kollegor på lunch på lokala konteinerrestaurangen. 

Jag bor ännu i Dar es Salaam och är så oerhört priviligerad. Fattigdom har kommit mig nära inpå men ändå inte alls. Jag lever fortfarande som hemma, utan desto större utmaningar. För när ens frustration går ut på att det är svårt att få tag på ost i Dar es Salaam, vet man att ens problem är minimala. Jag försöker påminna mig om att de är minimala och samtidigt försöka förstå lite bättre vad som pågår utanför mitt fönster.

CF6634F8 A01E 405E 8A9D D33634354AF6

Precis just så här lyckligt lottad och priviligerad är jag att jag kan ligga i en hängmatta på en segelbåt och ha det rätt så skönt. 

Men om vi ger det här en chans till, vad är ni nyfikna på att veta om världen utanför hotellanläggningen?