Den magiska hösten

onsdag 19 april 2017 - 08:20 | 12 Kommentarer

Jag insåg att jag har inte presenterat mig själv så det är väl dags för det nu. Jag tror vi får börja från hösten 2015, eftersom det förklarar det mesta kring varför jag är där jag är. Ibland när man minst anar det så bara sker det saker heter det, och så var det verkligen den hösten. Lite overkligt nästan.

Spontan som jag är sveptes jag in i det ena och det andra med en fart utan dess like, även om jag redan hade det mesta jag behövde i mitt liv. Världens roligaste jobb som förbundssekreterare för Svensk Ungdom och bodde kungligt i ett kollektiv i Helsingfors. Min vardag var fylld av vänner, jobb och galej, men också av en konstant längtan till globala syd och till att jobba mer internationellt. 

Efter tre år på SU kände jag mig redo för nya utmaningar. Ungefär samma vecka den tanken gick genom mitt huvud fick jag ett e-post med en intresseförfrågan för ett jobb i FN:s fredsoperation i Elfenbenskusten. Jag trodde först det handlade om spam för jag hade inte sökt något jobb. Jag meddelade att jag var intresserad och vips var jag inne i en rekryteringsprocess. 

Som att inte det skulle ha varit tillräckligt så åkte jag i samma veva till Tanzania för att chilla på stranden och hänga med vänner. Fick inte alls vara i fred för där på min kompis poolparty träffade jag min nuvarande sambo. Plötsligt tillbringade jag min födelsedag på en ö utanför Dar es Salaam med Victor som sen dess blivit min bästa vän. Allt möjligt. Jag var ytterst förvirrad över allt som pågick för medan jag var i Tanzania hade jag också min arbetsintervju för Elfenbenskusten. 

Jag lyckades med något som jag är grymt stolt över. Även om jag inte hade talat franska på fyra år, klarade jag arbetsintervjun och två månader senare satt jag på ett flyg. Mitt liv var nerpackat i lådor i Helsingfors och jag var på väg med mina två väskor till Elfenbenskusten för att jobba som Civil Affairs Officer i en liten stad i västra Elfenbenskusten. Där jobbade jag med att stärka lokala myndigheter, civil samhället och med landkonflikter ute i byar. Så sjukt spännande och intressant jobb. Längtar ofta tillbaka, även om det var mycket utmanade att bo så långt borta från allt helt ensam. 

På flyget visste jag redan att jag kommer nog inte hem på en tid, även om mitt kontrakt bara var sju månader långt. Det förlängdes dock, men i något skede var jag och min sambo trötta på att pendla mellan Elfenbenskusten och Tanzania. Det räcker ändå 11h med flyg från Abidjan till Dar es Salaam och jag bodde 7h från Abidjan. Jag fick konsultuppdrag i Tanzania och sa upp mig. Packade igen mina två väskor och flyttade. Sen dess jobbar jag med lite olika uppdrag här, senast tillsammans med Rädda Barnen. Jag och Victor håller också på att starta upp ett socialt företag inom jordbrukssektorn, men det kräver ett helt eget inlägg. 

Jag har också ett annat projekt på gång som jag inte kan säga så mycket mer om än att det kommer kräva en hel del av mig och vårt privatliv. Så just nu försöker jag chilla så mycket som möjligt och njuta av att leva ett något så nära normalt liv, vilket man inte alltid kan när man jobbar med humanitära frågor och konfliktlösning. Plötsligt blir man placerad någonstans långt borta från allt. Därav alla strandbilder. Därav två månader ledigt i Finland i sommar. Hurra så jag ska njuta. 

Sandra hav

 

12

Kommentarer

 • Lis-Britt Nordgren

  19.04.2017 13:37 (11 månader sen)

  Så himla intressant att läsa om dina bedrifter önskar dej välgång och tid att skriva mer på din blogg

  • Sandra Grindgärds

   19.04.2017 14:46 (11 månader sen)

   Tack så mycket!


 • Anna-Kajsa Blomqvist

  19.04.2017 14:33 (11 månader sen)

  Åh Sandra det är så kul att läsa om dit liv i Tanzania! :) Lycka till med allt så hoppas jag att vi ses i sommar!

  • Sandra Grindgärds

   19.04.2017 14:46 (11 månader sen)

   Ja, vi måste ses!


 • Sandra Ahtola

  19.04.2017 20:54 (11 månader sen)

  Fantastiskt Sandra! Du är super <3 väntar med spänning på att få höra om fortsättningen. Njut av semester och ledighet!

  • Sandra Grindgärds

   20.04.2017 08:10 (11 månader sen)

   Tack andra super Sandra <3


 • Janna

  19.04.2017 21:14 (11 månader sen)

  Vad kul Samppi att du bloggar. Ser framemot att läsa dina inlägg och höra mera om dina projekt . Hoppas vi hinner ses i sommar :)

  • Sandra Grindgärds

   20.04.2017 08:11 (11 månader sen)

   Jamppa vi måste ses i sommar!


 • Andrea

  19.04.2017 21:16 (11 månader sen)

  Hurra att du bloggar! Hurra att du kommer till Finland i två månader! Hurra att jag också är ledig hela sommaren!

  • Sandra Grindgärds

   20.04.2017 08:11 (11 månader sen)

   Hurra hurra hurra! massor med häng med andra ord.


 • The Futurista

  19.04.2017 22:05 (11 månader sen)

  Hittade din blogg idag. Vilken fin och super intressant blogg du har, med fina bilder! Det ar roligt att lasa om ditt liv utomlands da jag sjalv valt att bosatta mig utanfor Finland, dock i ett mycket kallare land an Tanzania. :)

  • Sandra Grindgärds

   20.04.2017 08:17 (11 månader sen)

   Tack! Kul att du hittat hit, välkommen! Oberoende av land så är säkert en del saker likadant med att flytta till ett annat land.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.