Eid Mubarak

fredag 1 september 2017 - 07:26 | 0 Kommentarer

Vaknade tidigit till ljudet av morgonbönen vid moskén. Det kändes lite extra fint i en värld där muslimhat frodas. Idag firar vi Eid al-Adha och det är nationell helgdag i Tanzania. Om jag förstått rätt markerar det här slutet på pilgrimsfärden till mecka och det är en helig tid där man uppmärksammar genorisitet till familj, vänner och behövande. 

Jag ska erkänna att jag började dagen med att googla Eid al-Adha för min kunskap om islam är skrämmande dålig. Då bor jag ändå i ett land där ca 30% är muslimer, varav flera är mina kollegor och vänner. Vår (då menar jag vi i väst) uppfattning om islam är oerhörd snäv. Jag tror mitt nästa projekt blir att via mina kollegor försöka förstå religionen lite bättre. Lyssna, lära och ta in i stället för att generalisera och leva med förutfattade meningar.

P.s. I Finland vill regeringen att min empati och hjälpande hand ska vara olaglig. Är det inte ironiskt säg att de föreslår att det ska vara olagligt att just hjälpa behövande, såsom asylsökanden som ofta är muslimer. Ironin. Jag blir helt matt.

MosqueDet här fotot är taget under TV-inspelningar i Dar 2012. Till Yle gjorde vi ett avsnitt om hur kristna och muslimer lever fredligt sida vid sida i det här landet. Min kompis Neema vars mamma är katolsk och pappa muslim berättade om sin uppväxt i en multireligiösfamilj. <3 Foto: Haldin Communications. 

 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.