Ens globala familj

tisdag 2 oktober 2018 - 21:46 | 0 Kommentarer

Jag fyllde nyss år. Förra veckan. Hade knappt märkt det om inte Victor överraskat mig med kaka, vin och middag med vänner. Önskade mig verkligen inget mer, men är mer bortskämd än så. Överöstes med kärlek, presenter och skaldjur. Lobster, calamari, fisk, räkor. Smycken, konst och en klocka. Alltså ens vänner (och husband) är top notch. 

När man bor utomlands blir ens vänner ens familj. Man är långt från sin egen familj så vänner fyller den luckan. Det blir extra tydligt vid födelesdagar och högtider. Man firar jul, den heliga familjehögtiden, med vänner. Man äter sin söndagsmiddag med vänner. Om man behöver någon som ser efter ens hus, ringer man sina vänner. Vänner blir extra viktigt. Dessutom upplever jag att det finns mer tid för vänner än hemma. Kanske just för att alla upplever att ens vänner är ens familj. Det här återspeglar sig också i vårt liv, även om Victor är härifrån och vi förstås har hans familj här.

Vår vänskapskrets är ytterst multinationell. Både jag och Victor har bott/bor utomlands. Så det är väl inte konstigt att stora delar av vår vänskapskrets utgörs av globalister som också bott och levt utomlands. Interkulturella och multinationella parrelationer är mer vanligt än andra. Jag måste ständigt påminna mig själv om att min livssituation är väldigt annorlunda jämfört med majoritetens både här, hemma och på många andra ställen. Vår vänskapskrets är ytterst multikulturell, men ändå så homogen. Så många som tillhör den lilla klicken av priviligerade människor som upplever världen som ens hem. 

Oberoende, jag trivs som fisken i vattnet. Samtidigt måste jag vänja mig med att allt för ofta säga hej då till vänner. Vet inte hur många vi vinkade av i våras. Globalister har en tendens att röra på sig. Så vi måste vara okej med att våra vänner är utspridda överallt. Vänner som man firat jul med år efter år kan plötsligt bo tusentals kilometer ifrån en. Det här har jag ännu svårt att acceptera, liksom det faktum att jag bor så hiskeligt långt från mina vänner hemma. Vill ha alla nära i en liten ask. 

 

 

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar