Flytta till Afrika och bota trötthet

onsdag 3 maj 2017 - 09:56 | 1 Kommentarer

Peppe skrev bra om trötthet och prestationssamhälle här om dagen. Jag ska erkänna en sak. Sedan jag flyttade från västvärlden och bort från vår kultur och alla förväntningar och prestationskrav den medför är jag inte längre lika trött. Jag är inte lika hård mot mig själv och jag kan äntligen njuta av att göra precis ingenting.

Det tog en tid, mer än ett år eller så, och det var inte en lätt process, men nu är jag där. Nu förstår jag bättre vad beroende handlar om. Vi är beroende av att prestera. Idag har jag inte ens en gnutta dåligt samvete över att stundvis inte göra något. Jag trivs så himla bra med att ha det så. Ibland får jag återfall. Mår skit och känner av alla ”måsten” som någon annan än jag skapade. Men för varje återfall kommer jag allt snabbare över det.

Jag måste medge att jag jobbade som en dåre i Finland och levde knappast ett väldigt normalt liv. Jobbar man konstant både veckodagar och veckoslut blir man trött. Nu jobbar jag mindre och har inget normalt 8-4 förvärvsarbete, men även medan jag var inne i FN systemet kände jag inte av samma press som i Finland. Och för mig har det aldrig varit mitt jobb som gjort mig trött.

Jag tror en av orsakerna är att jag inte kan läsa den här kulturens förväntningar på mig eller bryr mig särdeles mycket om dem. De flesta förväntar sig förstås pengar, bra jobb och utbildning av en vit person. Så mycket förstår jag och dessa förväntningar är inget jag upplever att jag behöver leva upp till eller förstärka. Tvärtemot nästan. 

Jag har också insett att det är lyx att flytta någonstans och inte känna av alla måsten. Så är ju fallet verkligen inte för alla invandrare som kommer till Finland. Huj vilka krav vi har på dem att anpassa sig till alla måsten och prestera. Leva som exempel ur en lärobok. 

Men, det här innebär inte att jag inte längre vill prestera, göra bra ifrån mig, lyckas, göra karriär och allt det där. Jag jobbar fortfarande hårt och presterar kanske mer än jag behöver. Men jag har insett att det finns annat man kan göra än ägna hela sitt liv åt att fundera på ”måsten”. Kanske jag har hittat den magiska balansen. Det betyder inte heller att jag inte längre vill göra saker. Jag kan bara bättre välja själv vad jag vill göra och inte låta andra (as in the almighty samhälle) göra det för mig.

Så gott folk, vad lär vi oss av detta. Det behövs inga självhjälpskurser eller meditation, flytta till Afrika. Välkomna! Jag är nämligen inte säker på om jag skulle kunna leva så här hemma. Kulturen pressar en så hårt. Hatten av till alla som klarar av det. Sen är väl utmaningen att hålla den där balansen. Just nu finns det många faktorer i mitt liv som underlättar det för mig. Vad sker när någon av faktorerna ändrar. Det blir spännande. 

DSC 0034Men jag var också mycket glad i själen i Finland och älskade mitt jobb. Det är inte bara ens jobb som ställer krav på en, det är kulturen, allt runt omkring en. Hur blev det så? 

1

Kommentarer

  • Annika

    04.05.2017 09:47 (7 månader sen)

    Hurrraaa Sandra! Jag är så glad för din skull att du hittat lugnet i Afrika.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.