Grodsången utanför mitt fönster

fredag 23 februari 2018 - 23:31 | 1 Kommentarer

När grodorna överröstar musiken från den närliggande nattklubben vet man att man bor i tropikerna och att det är varmt. Det har varit extremt varmt den senaste veckan. På termometern kring 35, i luften säkert 40, om inte mer. Det i kombination med 12 möten gör en rätt slut i huvu. Vilken seger att det är fredag. 

Tänker på vilken lyx det ändå är att bo i en 5 miljonersstad och få somna till grodmusik och inte trafikljud. Detta även om Dar es salaam är en stad som växer och växer och växer. Urbaniseringen är enorm, liksom i vilket annat samhälle som är under utveckling. Men staden har också lika många ansikten som dess invånare. Alltifrån enormt fattiga områden till lyx i världsklass. Storfamiljer på 5 personer kan dela på ett rum lika stort som mitt badrum. Å mitt badrum är inte särdeles stort. 

En stad i storlek med Dar i Europa är så annorlunda. Det är sällan man kör på en sandväg i en storstad i Europa. Jag inte ens i en by (förutom i Dalin). Här är det mer regel än undantag. Även gatan som leder till vårt hus är en enda lång sandväg. Skylinen över Dar börjar först nu ta form. Enorm förändring sedan 2012 när jag för första gången bodde här. De byggnader som var mina landmärken då syns knappt längre bland alla höghus.

Fortsättningsvis undrar jag vem som ska bo i alla höghus som ploppar upp. Den övre medelklassen är så pass liten och ekonomin på nedgång. Men hör man till medelsklassen, vilket jag förstås gör, känns Dar som en småstad. För alla känner alla. Minoriteten och våra priviligerade rum är ändå rätt små. Men enbart för att vi gör dem små. Grodsången ljuder för att ojämlikheten, som även hejdar utveckling, låter den sjunga. Till sängs går jag ännu en kväll med luftkonditioneringen på max och tänker på alla som bara kan drömma om den och en bekväm säng.

1

Kommentarer

  • Alexandra

    15.03.2018 20:19 (9 månader sen)

    Det skulle vara intressant om du skulle fota lite så man ser hur omgivningen ser ut! :)


Skriv kommentar