Idag var jag ambulans - just another day in TZ

onsdag 9 augusti 2017 - 17:44 | 0 Kommentarer

Hej från världens centrum Dodoma, eller i alla fall Tanzanias centrum. Här är så torrt och dammigt att det känns som att hela jag är täckt med en millimeter med damm. Påminner mycket om Man-tiden. Där det var så mycket damm på min gata att en gång när jag kom hem från semester hade jag ett flera millimeter tjockt sandtäcke på golvet och inget vatten. Jag tror att mina lungor fortfarande återhämtar sig från den natten. Jag hade ju inget annat val än att sova i dammet. Uäk. 

Men idag hände en hemsk sak. Vår taxichaufför körde på en full cyklist som vinglade ut på vägen mitt framför oss från ingenstans. Jag var helt säker han var död med tanke på hur det small. Till all tur verkade det inte så allvarligt och vi förde honom till sjukhuset. Jag var aningen skärrad när jag tio minuter senare försökte vara skärpt och inleda ett möte. Jag vet ju hur uruslig sjukvården är i det här landet. Blir man allvarligt skadad är ens chanser att överleva minimala. Här körde vi också patienten själva till sjukhuset. Ingen ambulans. 

Man möter så många tragiska människoöden, men samtidigt så glada människor. Det här låter äckligt stereotypiskt. Sterotypen kring att afrikaner är så lyckliga med det lilla de har och så vidare. Nå, så kanske det är för om man inte känner till alla alternativ så har man väl ingen aning heller om vad man saknar. Det handlar väl om att göra det bästa av situationen och att lycka ligger i mer än resurser.

Själv försöker jag vänja mig vid att igen vara omringad av fattigdom. Vänja mig vid barnen som tigger på gatan och som med sorsna ögon tittar på mig genom bilfönstret medan jag själv är på väg till flygfältet, båtklubben eller något annat sjukt lyxigt. Eller mannen som saknar händer som snällt visar upp sina armar i hopp om en slant. Det går ju inte att vänja sig vid det, men jag kan inte heller rädda alla. Så är det bara och än hur hemskt det känns tittar jag ofta bort, liksom resten av världen gör med den här kontinenten. 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.