Jag utmanar dig!

tisdag 22 augusti 2017 - 20:52 | 5 Kommentarer

Nu ska vi tala rasism. För jag blir så arg när jag läser om killen med utländskt utseende (men som är född och uppvuxen i Finland) blir ombedd att byta tågvagn för att folk tror han är en terrorist och har en bomd i väskan. Eller som i somras när vi steg ur tågvagnen i Karis och möttes av en full finsk man som tyckte det är helt okej att ropa en ramsa med n-ordet efter oss. Till all tur kan ju inte Victor finska så hela incidenten gick helt honom förbi, men jag kokade inombords.

Vi är många som levt i en bubbla i Finland. I en bubbla där rasism inte existerar. Rasism har varit något jag tidigare naivt trott är otänkbart i Finland. Det passar liksom inte in i vår värdegrund. NÅ. Jag hade FEL. Ju fler vänner med utländskt påbrå jag får i Finland, desto mer börjar jag förstå att utanför ens egen bekväma vithetsbubbla så pyser det. 

Men alla män med utländskt utseende är inte terrorister. Det är inte så att man föds med vissa egenskaper för att man råkar ha en viss hudfärg. Hudfärg är en färg. Det är inte huden eller ens skägg som gör en kapabel att tänka eller inte. Det är inte huden som skickar ut signaler till en att utföra olika saker. Det är omständigheter som skapar ojämlikhet och skillnader. Det är omständigheter som formar en som person. 

Problem uppstår när omstänigheter gör att en viss folkgrupp blir systematiskt mer utsatt än andra. När ens omständigheter begränsar en i stället för att ge möjligheter, såsom i Finland. Då skapas stereotyper om att alla med samma bakgrund, hudfärg och kultur är likadana. Alla mörkhyade är analfabeter och alla med mellanöstern utseende terrorister. Nå att det inte är så skulle ju vilken finländare som helst vara kapabel att inse om viljan fanns och om man skulle ha vänner från olika kulturer. Jag tror nämligen att det stora problemet här är okunskap och rädsla för något okänt. Den rädslan kan vi minska genom möten. 

Finländare behöver fler utländska vänner. Handen upp alla som umgås multi-kulturellet i Finland? Om man frågade hela den finska befolkningen skulle ganska få händer lyftas, tror jag. Så kan vi föreslå en ny utmaning, efter att vi nu räddat blomkålen. "Skaffa vänner med annan bakgrund än dig själv - utmaningen". På köpet kommer du lära dig absolut mest om just dig själv. Behöver du hjälp med match-making, så hjälper jag gärna till. 

 

Taggar:

5

Kommentarer

 • Malena

  23.08.2017 13:00 (7 månader sen)

  Bra skrivet!! Det finns en mycket bra organisation här som heter Kompis Sverige, http://kompissverige.se Kanske det borde knoppa av sej och bli ett "Kompis Finland" också?

  • Lina

   24.08.2017 07:37 (7 månader sen)

   Ja, den är bra! Vi borde definitivt hitta sätt som gör det lättare för människor att få vänner. Det är ju verkligen en win-win. Tänk vad många ensamma finländare det finns också - och icke-ensamma finländare som skulle få vidgat perspektiv! :)


 • Liisa

  23.08.2017 15:19 (7 månader sen)

  "efter att vi nu räddat blomkålen." Tihi! Gah, skulle gärna ha höjt min hand här, men icke! Mitt umgänge är väldigt homogent, även om jag gärna vill ha det på annat sätt. Så tråkigt!


 • Lina

  24.08.2017 07:35 (7 månader sen)

  Ja, jag har många vänner från olika kulturer! Tycker verkligen att det är viktigt att fler öppnar upp sina cirklar för åtminstone någon ny. Jag vet att det finns många som i teorin är välvilligt inställda till människor från olika kulturer, men det hjälper inte invandraren som sitter ensam. Det är inte svårt att bjuda in en person till på festen, men det betyder jättemycket för den som blir bjuden.


 • Lina

  24.08.2017 07:40 (7 månader sen)

  Jag kan förresten också hjälpa med matchmaking! Vet flera nyinflyttade kvinnor och män som uttalat att de inte har några vänner och att det är svårt att lära känna finländare.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.