Men jag är ju redan gift

måndag 9 oktober 2017 - 20:43 | 0 Kommentarer

Om jag hade förstått hur många fördelar det finns med att förlova sig hade jag gjort det för längesedan. Knäckebröd, svenskt godis, vänner som bjuder på skumppa till sena natten, sushi-night med andra vänner, kollegor som tar en ut på after work. Då har vi inte ens haft vår festmiddag för vänner ännu. Firandet tar aldrig slut. (Ja, jag har också hunnit hänga med fästmannen däremellan). Så många fantastiska människor man har i sitt liv. Tänk att det så ofta ska hända något speciellt för att man ska påminnas om det. Kärlek till er alla! 

IMG 0016Men var inte oroliga. Det här kommer inte förvandlas till någon bröllopsblogg för jag har ännu noll koll och därtill är jag de facto redan gift...Enligt tanzaniska sedvänjor är man det om man bott tillsammans längre än sex månader. Inte behövs det något ja. Det är rätt ovanligt att man bor ihop innan man är gift och därför har jag redan presenterars som fru nu som då. För mig som aldrig någonsin tänkt gifta mig (säg aldrig aldrig), kändes det aningen märkligt den första gången någon antog att jag var gift. Men ibland är det helt enkelt lättare att framställa ens förhållande så.  

När jag bodde i Elfenbenskusten och jobbade på en FN-militärbas med mest manliga kollegor bar jag också ring och låtsades vara gift. Jag kunde förstås i jämställdhetens* namn försökt visa att kvinnor inte behöver vara gifta, men ibland får man helt enkelt vara pragmatisk när man lever i en annan kultur. Att vara gift sparade mig mycket huvudvärk och kommentarer av män vars intresse för en främst verkar handla om annat än jobb. Det gav mig tyvärr mer respekt. 

Men jag ser förstås mycket framemot att vara gift (what, ska jag gifta mig???) med någon annan än en imaginär man. Det var nämligen så himla svårt att komma ihåg vad man berättat om sin man åt vem. Jag hade lite svårt att hålla mig till en berättelse. I något skede  spårade det ur och till och med Antti Tuisku var namnet på min man. Ett svårt finskt namn tänkte jag skulle minska på följdfrågorna, men jag hade fel. 

 

*En av mina bästa vänner påminde mig om en diskussion (eller kanske predikan från min sida) vi hade för fem år sedan på en strand inte alls långt från den stranden där frierispektaklet utspelade sig. Tydligen har jag sagt (vem är förvånad?): Im never getting married...such a patriarchal system...hm.

Taggar:

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.