Stängda portar varje dag

onsdag 31 maj 2017 - 17:19 | 1 Kommentarer

Jag åker till Finland på söndag. Alltså jag kan inte fatta att jag om några dagar är i Finland och kan göra saker med vänner där. Helt hurja! Så jag berättade för Victor att jag ska gå på evenemanget Öppna Portar i Kristinestad med några vänner.  Öppna Portar är ett evenemang där folk öppnar upp sina trädgårdar och vissa även sina hem för allmänheten. Jag visste inte att det fanns sådana ljuveler till trädgårdar och så fantastiskt fina hus i Kristinestad innan jag för första gången besökte Öppna Portar. Rekommenderar varmt! 

Efter att jag gått i taket av iver och berättat allt detta för Victor så insåg jag att från ett tanzaniskt perspektiv är det här evenemanget rätt märkvärdigt. Att folk vet hur och framförallt var man bor är det sista man vill.  Att ha ett evenemang där vem som helst bjuds in till ens hem, än hur ljuvlig tanke det är, är bara inte möjligt ur ett säkerhetsperspektiv i ett fattigt samhälle. Här är det stängda portar med säkerhetsvakt dygnet runt. 

Förra veckan var det inbrott i en lägenhet på vår gård. Vår första tanke var att det inte var så konstigt med tanke på hur länge de hade en tom TV-pafflåda utanför sin lägenhet. Den avslöjade till höger och vänster att här finns en TV. Finns det en sådan stor TV så finns det säkert också annat. Välkommen att plocka åt er. 

Blogga om sitt hem och visa upp det för alla skulle heller inte vara möjligt på samma sätt som i Finland. Ingen ska veta vad vi äger och har. Ingen ska veta var vi bor, förutom våra närmaste vänner. Därför använder jag också enbart några få taxichaufförer och tuk-tuk chaufförer som jag litar på. Använder jag andra hoppar jag ofta av lite innan vårt hus. 

Det här låter drastiskt. Säkerhetsläget i Dar es Salaam är inte så dåligt som de flesta tror. Jag är inte rädd och rör mig fritt på egen hand. Med lite sunt förnuft kommer man långt, men ibland får man verkligen tänka på sådant man aldrig tänker på i Finland. Som att att komma ihåg att låsa bildörrarna varje gång man kör, att inte ha väskor synliga i bilen, att inte promenera på sidan av vägen med en väska och att röra sig med folk man känner på kvällar och nätter. 

För att inte leva som jag lär bjuder jag på två detaljer från vårt hem. Jag tror inte dessa är av så stort intresse för någon annan än mig. Hos oss finns ingen platt-TV, men däremot en traditionell mask från Man i Elfenbenskusten.

IMG 9251

Det sägs att denna mask ska motverka mardrömmar. Jag älskar den. Min favoritpryl från Elfenbenskusten. Å ack så jag drömmer fint nuförtiden.

IMG 9254Den här lampan påminner mig om att jag kanske ändå har ett litet materialistiskt intresse. Den får mitt hjärta att slå. Skärmen är gjord en tanzanisk hantverkare i Arusha och foten är från Neema Crafts. Diggar att man kan få så mycket handgjort här. Ikea för oss är vår hantverkare. Närmaste riktiga Ikea finns i Dubai.

Men nu måste jag rusa. Tänkte gå på en promenad och måste hinna tillbaka innan det blir mörkt om 40 minuter... 

 

 

Kommentarer

  • Julia Holmqvist

    31.05.2017 21:06 (19 månader sen)

    Måste tacka för en väldigt intressant och bra blogg! Dina inlägg ger en välbehövlig tankeställare åt mig och jag gillar att läsa varje inlägg :)


Skriv kommentar