Tysta och vita Finland

onsdag 5 juli 2017 - 16:14 | 3 Kommentarer

Jag är återförenad med min dator, men för att vara ärlig har det varit oerhört skönt att inte behöva se den på ett bra tag. Skulle gärna fortsätta med det, men jag måste ta i tu med en finansieringsansökan för ett projekt vi vill starta upp inom jordbrukssektorn i Tanzania, samt för att skicka några andra ansökningar. 

Våra 10 dagar i centrala Europa var toppen. Jag har inte varit i Bryssel eller Paris på en tid och det var både nostalgiskt och kul att vara tillbaka. Min plan B kunde vara att bli turistguide i Paris för nu har jag besökt Eiffeltornet sisådär 5 gånger, Louvre minst lika många och Sacre Coeur ännu fler. Jag verkar alltid resa till Paris med människor som inte varit där innan och som vill se allt det här. Sen igen är Louvre så stort att man alltid ser något nytt. Senast jag var där fokuserade jag på avdelningen för muslimsk konst, denna gång tillbringade vi en timme i antikens grekland. Har ni tänkt på hur mycket av Greklands kulturarv som finns i museér utanför Grekland. Vad finns liksom kvar i Grekland undrar jag?

Nu är vi tillbaka i Henriksdal. Det är Victors första gång i Finland och han förundrar sig över hur tyst det är. Nu har jag ju förstås placerat honom mitt i skogen också. Men inte är det bara Henriksdal som är skog, när vi körde ut ur Helsingfors i måndags konstaterade jag att nu kommer det se ut så här längs vägarna de fyra kommande timmarna. Skog, skog och skog. Det är ju verkligen träd överallt i det här landet.

Jag förvånas själv också över hur tyst, tomt och vitt det är varje gång jag kommer till Finland. Frankrike är oerhört mångkulturellt. Hör man inte till den vita normen är det mycket lättare att passa in där än här. Helsingfors är homogent, resten av Finland ännu homogenare. För mig som är van att röra mig i ytterst mångkulturella grupper så känns hela Finland faktiskt enormt tråkigt. Just nu känner jag inte alls för att flytta tillbaka. Jag behöver mer element från andra kulturen än här erbjuds. Jag har fått så mycket själv genom andra kulturer. Jag tror inte jag skulle känna mig själv ens hälften så bra som jag upplever jag gör nu om jag inte hade rört mig i grupper och på ställen där jag konfrontrerats med andra kulturer. 

Men visst njuter vi av våra veckor här. Jag uppskattar närheten till naturen, hur grönt allt är, alla färska sommarråvaror, solen (när den nu tittar fram), ljuset (har lärt mig att sova igen efter en månad med sömnproblem pga av ljus) och bastun. Har inte ännu vågat mig på ett dopp, men de har väl lovat lite sommarvärme till slutet på veckan. 

3

Kommentarer

 • Lina

  05.07.2017 17:09 (5 månader sen)

  Åh, nu blir jag tveksam kring om jag ska stå ut i Finland igen. Det är ju det färgglada som är det intressanta, som har liv och glädje. Och just det försöker regeringen strypa så mycket som möjligt.


 • Sara

  05.07.2017 17:57 (5 månader sen)

  Östra Helsingfors!:-)

  • Sandra Grindgärds

   05.07.2017 18:21 (5 månader sen)

   Ja, bra tips! (Började förresten just läsa din bok :))


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.