Utanför hotellanläggningen

måndag 17 september 2018 - 22:02 | 5 Kommentarer

När jag hörde om en som rest till Tanzania och tyckte att det var bäst att stanna på hotellanläggningen för inte behöva se fattigdom, tänkt jag att jag kanske ska skriva blogg ändå. Skriva för att visa att Tanzania, Afrika är så mycket mer än så, men också precis det, fattigdom och en kontinent i kläm i en oerhört ojämlik värld. En ojämlikhet som man förstår så mycket bättre när man stiger ut ur sin priviligierade bubbla, vilket samtidigt är svårt att göra. Det är lättare att stanna kvar på sin hotellanläggning för att inte utmana sin snäva världsbild eller se orättvisorna precis framför ens fötter. Så kanske jag ska blogga för erbjuda ett litet titthål in i en annan värld genom min också ibland fördomsfulla lins.

819BA11B 04F9 45DE B738 EFC7780F2D12

En tidig kväll utanför kontoret på väg hem i dammet, i det eviga dammet. 

Så jag är tillbaka. Jag bor fortfarande i Tanzania. Jag jobbar fortfarande med ungas rättigheter och delaktighet i utvecklingen av deras egna samhällen. Med sexuell reproduktiv hälsa och rättigheter så att färre än 27% av flickorna inte ska bli mamma som tonårig, vilket nu är fallet. Med delaktighet så att ungas röster hörs, men också för att regeringen ska ta ansvar för de åtaganden de gjort gentemot unga. Med att unga ska ha en möjlighet att skapa sig en skälig inkomst via företagande eller som anställd. Med att unga helt enkelt ska kunna leda sina egna liv och andras.

5FB5CE94 DA64 41C5 8FF6 B1AF67455611

 Med kära kollegor på lunch på lokala konteinerrestaurangen. 

Jag bor ännu i Dar es Salaam och är så oerhört priviligerad. Fattigdom har kommit mig nära inpå men ändå inte alls. Jag lever fortfarande som hemma, utan desto större utmaningar. För när ens frustration går ut på att det är svårt att få tag på ost i Dar es Salaam, vet man att ens problem är minimala. Jag försöker påminna mig om att de är minimala och samtidigt försöka förstå lite bättre vad som pågår utanför mitt fönster.

CF6634F8 A01E 405E 8A9D D33634354AF6

Precis just så här lyckligt lottad och priviligerad är jag att jag kan ligga i en hängmatta på en segelbåt och ha det rätt så skönt. 

Men om vi ger det här en chans till, vad är ni nyfikna på att veta om världen utanför hotellanläggningen?

5

Kommentarer

 • Sandra N

  18.09.2018 00:11 (3 månader sen)

  Allt ☺️ Mest så enkelt hur omgivningen ser ut och vardagen funkar.


 • Julia Holmqvist

  18.09.2018 07:35 (3 månader sen)

  Ska bli spännande att få följa med igen! Jag är nyfiken på att se hur vardagen fungerar, hur skolsystemet ser ut, vilka djur där finns(!) och vad som händer om du blir sjuk och behöver läkare. Jag har ingen aning om hur Tanzania ser ut.


 • Jennifer

  18.09.2018 09:35 (3 månader sen)

  Säger samma sak, vill höra mera om vardagen i ett land som jag vet så lite om, gärna med lite förklaringar om politik och kultur så en får ett bättre helhetsperspektiv ☺️. Enkla grejer just som det där med osten. Var handlar du mat, vad finns i hyllorna, vad saknar du mest? Vad vet unga om "väst" och vad tycker de om vår livsstil (om de känner till den) osv. Tack för en intressant blogg!


 • Tina

  18.09.2018 15:18 (3 månader sen)

  Hej, är det möjligt att skicka epost till dig? Jag har planerat en resa till Dar Es Salaam och Zanzibar i vinter, som min 30 års resa :) har säkert några frågor ifall du orkar svara. Sköt om dig!

  • Sandra Grindgärds

   18.09.2018 21:21 (3 månader sen)

   Vad kul! Karibu! Du kan mejla mig på Sandra.grindgards(at)gmail.com


Skriv kommentar