Vad ska jag göra till middag?

måndag 4 september 2017 - 21:55 | 4 Kommentarer

Idag när jag var i matbutiken för att köpa ingerdienser till Victor, vars mattur det var, fick jag ett sådant infall från gud vet var att äta makaronilåda. Det händer inte ofta, men ibland får jag en sån lust att äta mat som påminner om hemma. Idag var det makaronilådan. Delikatessernas delikatess. Så jag meddelade Victor att han kan få morgondagen i stället, ikväll ska jag kocka. 

Matlagning har aldrig hört till mina favoritsysselsättningar.  En gång skickade en kompis ett kedje-e-post till mig där man skulle dela med sig av sina bästa recept. (Kommer ni ihåg den tiden? När man skickade kedjebrev på e-posten. Känner mig gammal nu). Tyvärr var jag den felande länken i den kedjan. Närmast ett recept jag kom var vägbeskrivningen till Wiklunds frysdisk där Ristorante fryspizza fanns. Det här var under slutskedet av mina studier och matlagning fanns långt ner på min lista, och ristorante pizza högst upp, tätt följd av Gado Gado lunch och ÅA bibbans cafémeny. (Those were the days...). 

Nu verkar jag däremot vara inne i en matlagningsperiod. Men eftersom jag aldrig tidigare varit det är min repertoar ytterst begränsad. Ni hör ju själva, makaronilåda. Så för att inte tröttna på matlagning alltför fort behöver jag nya idéer. Så vad är era bästa recept?  (Å ja, sen är jag ju vegetarian, så vegetariska recept tas emot med glädje.) De får gärna innehålla mycket färska grönsaker, linser och ris för det är billigt här och ogärna ost, creme fraiche och andra mjölkprodukter som är dyra. Å annat typiskt västerländskt. Till exempel tortilla är skitdyrt här, fast laddade upp med några paket i somras när jag var hemma. Men jag är inte kräsen, jag tar emot alla tips. 

 

4

Kommentarer

 • Mathias

  05.09.2017 08:49 (7 månader sen)

  Pröttin 2 l potatis ½ dl malt (kan lämnas bort) ½ dl strösocker 1 msk sirap 1 msk salt 5½ dl rågmjöl Skala och koka potatisen mjuk (20-30 min) i osaltat vatten. Häll av potatisen men SPARA VATTNET. Mosa potatisen. Sätt i 1½ dl rågmjöl (och ½ dl malt) och fortsätt mosa. Sätt i 1 dl kokvatten och 1 dl rågmjöl och rör om. Strö ½ dl rågmjöl över blandningen och låt stå varmt i 1 timme. Rör ner ½ dl kokvatten och 1½ dl rågmjöl. Strö ½ dl rågmjöl över blandningen och låt stå varmt i 1 timme. Rör ner ½ dl rågmjöl och låt stå varmt ½ timme. (Obs inget vatten och strö inget mjöl över) Rör ner ½ dl socker, 1 msk sirap och 1 msk salt. Ställ på ett kallt ställe och rör om då och då tills blandningen kallnat. Smörj en ungsform/plåt och bred ut ett tunt lager av blandningen. (Använd inte bakplåtspapper för det fastnar) Grädda i ungnen på 150 grader i 1½ timme. Ätes på samma sätt som pannkaka och serveras med kall mjölk.

  • Sandra Grindgärds

   06.09.2017 21:27 (7 månader sen)

   Spännande! Ska först far på jakt efter rågmjöl, men vet att de odlar råg i södra Tanzania.


 • M

  06.09.2017 21:07 (7 månader sen)

  Riv en zucchini (300-400g) grovt, pressa bort vätskan, riv en halloumiost (150 g) grovt och blanda med zucchinin, rör i ett ägg. Stek små plättar/biffar i stekpanna. Gott och enkelt.

  • Sandra Grindgärds

   06.09.2017 21:26 (7 månader sen)

   Oj vad det låter lätt. Gillar!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.