Vänner på gatan - We see you

torsdag 27 juli 2017 - 11:33 | 0 Kommentarer

Den här sommaren har också handlat om att säga hej då till familjens vänner. Vänner med uppenbara asylskäl, men inte tillräckliga för Finland. Mord på familjemedlemmar, förföljelse, nej inget är tillräckligt för Finland. Vänner som nu är papperslösa utan rättigheter, men som en del politiker tycker vi ska kalla för olagliga fastän de inte gjort annat än fruktat för sitt liv, misst sin familj på kuppen, flytt och sökt asyl. Tyvärr i Finland och därför bor de nu på gatan i ett annat land. Jag känner en så oerhörd hjälplöshet gentemot det, och en frustration gentemot dem med makten i sina händer. Speciellt när man vet att just det här fallet inte är ett enskilt fall, utan att det finns flera likadana. 

Min kusin Lina startade för ett år sedan kampanjen We see you. En kampanj om mänskliga rättigheter och en bättre asylpolitik. Idag sommarpratar hon om empati, mod och inlevelse.  Hon, som på nära håll följt med vad som händer med asylpolitiken och migrationsverket i Finland, ger en inblick i hur det påverkar människorna som blir fast i det systemet. Spelpjäser ingen verkar bry sig om. Det är inga siffror i statistiken. Bakom varje nummer finns en person med känslor, framtidsdrömmar och oftast en oerhörd svår sorg. 

Över 50 miljoner människor är på flykt i världen idag. 22 miljoner lever i flyktingläger, resten är antingen på flykt inom sitt eget land eller asylsökanden. Samtidigt gör Europa och Finland allt för att inte ta ansvar. Västvärlden är inte en isolerad del av världen, utan en del som också bidragit till konflikter och kaos i bl.a. mellanöstern. Att nu ta ansvar, se människor i nöd och visa empati är det minsta man kan begära. Annars är allt snack om medmänsklighet, mänskliga rättigheter inte annat än hyckleri. 

Jag hoppas Linas sommarprat kan öppna ögonen bland många fler finländare. Finland skickar ut folk på gatan. Var är alla värderingar om solidaritet och jämlikhet då? Det är så uppenbart att människovärdet är så olika mycket värt. Kan vi snälla agera mer på det? Jag kan inte sitta stilla i min röda stuga på landet och isolera mig från det. Så hoppas fler lyssnar, gillar We see you, skickar mejl till politiker, blir vänner med en asylsökande, donerar pengar till papperslösa eller vad annat man nu vill göra. Snälla, make Finland great again!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.