Vi sa ja

tisdag 18 september 2018 - 21:48 | 2 Kommentarer

SV 210718 114

Nu ska jag göra något jag aldrig trodde skulle ske. Jag ska skriva ett blogginlägg om ett bröllop. Om mitt bröllop. Utan ett litet pip här på bloggen har jag nämligen gått och gift mig. Nu är jag fru. En titel jag ännu ibland glömmer bort att är min, men som jag bär med stolthet för jag gifte mig med min allra bästa vän. Som vi sa i ett av våra löften: I promise to carry you and be carried by you; to journey and to journey for you; to love each minute because it is our journey together. 

SV 210718 118

En småmulen dag i juli hemma i Österbotten ställde vi till med brakfest för vänner och familj. Allt sedan dess har jag varit rätt tagen. Tagen av hur fint det var och över hur många underbara och varma människor vi har i vårt liv. Så lyckligt lottad en är.

SV 210718 237

Vänner och familj hade rest från Tanzania, Frankrike, Storbritannien, Schweiz, Norge, Danmark, Sverige och alla håll och kanter från Finland för att vara med oss. 15 nationaliteter samlades på salteriet på Kilens Hembygdsgård (hett tips ifall någon söker festlokal) i Sideby för att fira kärlek, vänskap och sommar. 

SV 210718 189

Våra vänner är ljuvligt galna. Så många vackra tal, musikinslag, roliga och fina sånger och hysteriska programpunkter. Allt från bachata dans (tack pappa), pomp and circumstances orkester till berörande tal och fina gåvor. Helt otroligt hur folk planerar, fixar och förbereder. Det bidrog till en sådan varm stämning från första stund.

SV 210718 377

Tänk att man kan samla 100 vitt så skilda människor till en fest och alla bara kommer överens och trivs i varandras sällskap. SV 210718 480

Min pappa gick all in på allt, liksom resten av min familj. Det behövs när man planerar ett bröllop på distans med ytterst lite tid i Finland. 

SV 210718 427

Vi hade länge sagt att om vi gifter oss vill vi göra det på vårt sätt. Det finns så himla många traditioner i Tanzania, men också hemma. Vi såg på dem som ett smörgåsbord och plockade det vi ville ha. Inga måsten. Inga krav. Så vi beslöt att göra det personligt och så som vi ville. Det finns faktiskt ingen bröllopsbibel så man får göra som man vill. 

SV 210718 088

Till en början hade jag inte ens tänkt skaffa en klänning. Kändes inte som jag, men hittade en av en slump som var precis jag. Ibland behöver man inte mer än en dag i en second hand shop i Helsingfors. Sen ville jag att mamma skulle vara med på vår dag och är så glad över hur närvarande hon var i tal och i rummet. Jag bad en av mina brudtärnor, Mixo, att plocka min bukett i hennes trädgård och jag bar hennes skor från hennes ungdom. Dessutom hade vi också lyckats välja samma bröllopsdatum som mina föräldrar. 

SV 210718 324

 

SV 210718 682

Alla traditioner skippades dock inte. Är glad för att vi blev överraskade med traditionen hemifrån med att hissa upp brudparet i luften. Kommer så väl ihåg det från bröllop när jag var barn. 

Sen några tips till de som planerar bröllop:

1. Gör viktiga bokningar i tid, lämna detaljer till senare. Vi bokade catering (Citybrasseriet i Närpes, helt underbar mat och bra service), lokal, fotograf och boende (majoriteten av våra gäster behövde boende) i god tid, men lämnade resten av planerandet till senare. Vi gjorde i princip mycket av detaljplaneringen de två sista veckorna när jag var i Finland, men hade innan gjort en detaljerad plan på vad som ska göras i Finland. Hade många kom ihåg listor där på slutet. 

2. Pintarest är bra för inspiration, men tänk framförallt på vad du har tillgängligt i din omgivning. Då kan man med en liten budget få till det som på pintarest. Vi köpte till exempel enbart en bas med blommor och tog resten från naturen. Tre såar fulla med ängsblommor som sedan gudmödrar, brudtärnor och vänner gjorde till buketter. Pappa sökte upp gamla breder hemma för skyltar och från Tanzania hade vi hämtat African print inspirerade dekorationer. Resten lånade vi ihop eller hittade hemma, så som ljusstakar, gamla ölflaskor (den som spar han har) och vänners barns gamla pilttiburkar. Är så nöjd med hur allt blev till slut. Ett snyggt ihopplock helt enkelt. 

SV 210718 317 1

3. Fotograf är viktigt. Vi ville ha en fotograf som fokuserar på att fånga stämningen, människorna och känslor. Porträttfoton var inte alls viktiga för oss. Jag vill verkligen tipsa om Julia Lillqvist som tagit alla foton ovan. Hon är oerhört professionell och lätt att ha att göra med. Också ett fint stöd när åskan drar förbi just innan vigseln och man behöver lite extra pepp. Hon har gjort en alldeles magisk bildberättelse från vår dag som återspeglar dagen exakt så som vi upplevde den. För evigt tacksam för det. 

4. Viktigast är ändå att samla ett bra team av människor runtomkring er som vet hur ni vill ha det och känner till alla planer. Jag behövde inte fundera en sekund på praktiska saker under vår dag. Alla visste vad de skulle göra och vad vi ville. Alla stod där med paraply 15 min innan vigseln redo att flytta vigseln inomhus, men också redo att torka bänkar och se till att vi kan hålla vigseln utomhus. Allt gick så smidigt och det är mycket tack vare ett fantastiskt teamarbete. <3 Mina vänner ställde verkligen upp på allt; även när jag stod utan frissa och smink två dagar innan bröllopet. Där var de och sminkade och fixade, precis som jag ville ha det (Mixo och Anna, superwomen!) . 

5. Gör upp en minuttidtabell, men be brudtärna/toastmaster/bestman att ha hand om den under dagen. Känns kanske överdrivet att planera i minuter, men du vill inte att svärfar ska hålla tal precis när varmrätten dukas fram. 

6. Skicka inbjudan elektroniskt. Det finns många appar att använda för att skicka inbjudningar, göra hemsidor och för att att ta emot bröllopsanmälningar. Vi använde en och det sparade verkligen tid och pengar. Nu bor vi i och för sig i ett land där det är svårt att posta inbjudningar till alla världens hörn, men oberoende, nu behövde vi varken göra design, printa eller söka upp adresser. Varför gör något enkelt svårt. Dessutom kan man sen ha gäster att ladda upp bilder till samma platform. 

2

Kommentarer

  • Åsa

    19.09.2018 23:39 (3 månader sen)

    Äntligen har du börjat blogga igen! Jag har saknat dina inlägg faktiskt! Det är intressant att läsa om ditt liv i Tanzania, spelar ingen roll vad du skriver om, det är på riktigt, å här å nu! Fortsätt blogga! Dessutom har jag väntat på bilder från ert bröllop. Fint brudpar var/är ni åxå!


  • Johanna

    09.10.2018 14:16 (2 månader sen)

    Grattis!! Ni är såå fina!


Skriv kommentar