header6

Glutenfri körsbärskaka

Skrivet av Sara Storbäck 20.01.2021

Kategorier:

korsbarkaka

korsbarkaka2

Här kommer ett recept på en glutenfri körsbärskaka som jag och mamma bakade i helgen. Den rivna mandelmassan ger kakan en härlig, saftig smak. I helgen bakade jag också årets första fastlagsbullar. Receptet kommer jag att publicera här inom kort. 

Körsbärskaka

250 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

4 ägg

200 gram mandelmassa

2 dl röda körsbär

2 msk körsbärsspad

2 dl jyttemjöl

1 dl mandelmjöl

1 dl rismjöl

2 tsk bakpulver

1 dl hackade hasselnötter

 

Värm ugnen till 175 grader. 

Blanda mjöl, bakpulver och hasselnötter.

Riv mandelmassan.

Skär körsbären i två delar.

Vispa det mjuka smöret och sockret.

Tillsätt äggen, ett i taget under kraftig vispning.

Tillägg körsbärsspadet från burken och den rivna mandelmassan. 

Rör sedan ner mjölblandningen och körsbären.

Häll smeten i en smord och bröad form.

Grädda i 45–60 minuter.

 


Kycklingsallad med batat och granatäpple

Skrivet av Sara Storbäck 12.01.2021

Kategorier:

kycklingsallad1kycklingsallad2kycklingsallad3

Pigga upp vintermörkret och -kylan med en färgglad och matig sallad med apelsin, kyckling, batat och granatäpple. Den här salladen var superenkel att laga och räckte till cirka fyra portioner. 

 

Kycklingsallad med batat och granatäpple

3 apelsiner

450 gram honungsmarinerad strimlad kycklingfilé

500 gram batat

100 gram issallat (en förpackning)

1 röd paprika

kärnorna från ett granatäpple

salt 

 

Yoghurtsås

2 dl grekisk yoghurt

1 msk citronsaft

1 tsk flytande honung

1 msk ras el hanout

chiliflakes

salt 

svartpeppar

 

 

Värm ugnen till 225 grader.

Skala bataten och skär den i tärningar, ganska små bitar.

Lägg batattärningarna i en ugnsform med lite olivolja i.

Salta bataten och rosta i ugnen i cirka 30 minuter tills bitarna blivit ordentligt mjuka.

Stek strimlad kycklingfilé i stekpanna. Smaka av med lite salt. 

Skär sallat och paprika, skala och skär apelsinerna i skivor och kärna ur granatäpplet.

Lägg upp alla ingredienser till salladen på ett fat. 

Blanda alla ingredienserna till yoghurtsåsen och servera. 


Vegetariskt: Linsgryta med tomat och fetaost

Skrivet av Sara Storbäck 10.01.2021

Kategorier:

linsgryta fetaost2

Här kommer ett enkelt, vegetariskt vardagsrecept – linsgryta med morot, chili, tomat och fetaost! Den här grytan är så god med färskt bröd, eller varför inte förgräddade semlor som vi köpte i affären och värmde upp i ugnen hemma. 

linsgryta fetaost3

Linsgryta med tomat och fetaost

cirka 5 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

1 stor morot

1/2 dl olivolja

1 burk (400 ml) passerade tomater
 
2 msk oregano

7 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

5 dl röda linser 

salt

peppar

1 förpackning fetaost

hackad bladpersilja
 

Skölj linserna under kallt vatten.

Hacka lök och vitlök. 

Skölj och skala moroten. Skär den i tärningar.

Skär chilin i små bitar. 

Fräs lök, vitlök, chili och morot i olivolja.

Tillsätt passerade tomater, oregano, vatten och buljongtärning.

Tillsätt linserna och låt koka cirka 15 minuter. 

Koka ris till grytan enligt anvisningarna på förpackningen. 

Smaka av med salt och peppar.

Smula över fetaost och persilja vid servering. 

linsgryta fetaost1


Pasta med halloumi, soltorkade tomater och oliver

Skrivet av Sara Storbäck 06.01.2021

Kategorier:

halloumipasta1Brukar du ta med matlåda till jobbet? Eller behöver du kanske lite inspiration till middagar så här i januari? Här kommer ett vegetariskt, Medelhavsinspirerat pastarecept med halloumi, soltorkade tomater och oliver som passar bra till både lunch och middag.

Man kan välja mängd tomater och oliver enligt smak, men jag använde en burk, alltså 95 gram soltorkade tomater och ungefär en halv burk, alltså cirka 90 gram oliver. Den här pastarätten blev otroligt god, men ganska salt av bara oliverna och sojasåsen så se upp för det om du väljer att lägga i mer salt. 

halloumipasta2

Halloumipasta med soltorkade tomater och oliver

ungefär tre portioner

Valfri pasta för tre personer

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

200 gram halloumi

2 dl matgrädde

1 msk sojasås

soltorkade tomater 

gröna kärnfria oliver

1 tärning grönsaksbuljong

Salt and black pepper

2-3 tsk torkad basilika

Olivolja

Salt

Svartpeppar

 

Skär halloumin i skivor och stek i lite olivolja tills halloumin fått färg. Ta av från värmen och sätt åt sidan. 

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. 

Skär oliver och soltorkade tomater i bitar. Välj mängd tomater och oliver enligt smak. 

Hacka lök och vitlök och tillsätt i bryn i lite olivolja.

Tillsätt sedan matgrädde, soja, basilika, tomater och oliver. 

Smula sedan ner buljongtärningen. 

Låt koka på låg värme i några minuter.

Smaka av med lite salt och svartpeppar

halloumipasta3


Sköna, lediga dagar

Skrivet av Sara Storbäck 04.01.2021

Kategorier:

135585959 5252515141457515 6200849113491755394 n

Hoppas att ni har haft en bra start på det nya året. Under nyårshelgen hade jag några sköna, helt lediga dagar på detta härliga ställe. Jag har läst böcker, badat bastu och tillåtit mig själv att sova mitt på dagen, vilket har varit väldigt avkopplande och välbehövt.

135519968 725819964732853 2482462914808269751 n

På nyårsafton firade vi med trerätters middag tillsammans med Jakobs kusin, hans flickvän och deras ljuvliga hundvalp. Jag hade en rolig nyårsafton, men glömde helt bort att fotografera. När man glömmer att fota, då vet man att man hade roligt.

135432010 307492857357245 7042745099379764653 n135741532 2702135593432975 1367850795373710432 n

I julklapp fick jag pengar, vilket jag blev jätteglad för eftersom jag redan i höstas bestämt mig för att köpa ett par skidor nu i vinter. Under de två senaste dagarna har Jakob och jag hunnit med två skidturer vid Öjberget. Till en början kände jag mig som Bambi på is och hade noll kontroll över skidorna eftersom jag inte har skidat överhuvudtaget sedan slutet av lågstadiet eller möjligen början på högstadiet. Efter några kilometer började det som tur var gå lite bättre. Nu hoppas vi på mer snö så att jag hinner skida riktigt mycket i vinter och kanske också hinner åka på någon lite längre skidtur. 


Tack och hej, 2020

Skrivet av Sara Storbäck 31.12.2020

Kategorier:

Tidigare år har jag alltid sammanfattat vad jag gjort under det gångna året i ett blogginlägg i slutet av december. Det här året har jag bloggat mindre om vad jag gjort än någonsin tidigare. Därför känns det extra roligt att skriva en liten sammanfattning av det gångna året.

Det här året har på många sätt varit annorlunda och blev långt ifrån hur jag föreställde mig. Nu när jag tänker tillbaka inser jag ändå att jag faktiskt har det väldigt bra och att det här året inte bara har varit usch och tvi, trots en pandemi. 

revy1revy8

I januari och februari spelade jag revy hemma i Pörtom tillsammans med ett härligt gäng. En del föreställningar spelade jag trots att jag var lite förkyld. Tänk att man fortfarande gjorde så för mindre än ett år sedan! Spelade revy som vanligt trots att man hade lite förkylningssymptom. Det känns ju nästan oroligt! Jag minns att föreställningarna överlag flöt på väldigt bra, att jag var extra imponerad av alla duktiga unga medverkande och tacksam gentemot alla som kom och såg våra föreställningar.

 fsskalender

I början av året fick jag också jobb som Art Director för Finlands Svenska Skolungdomsförbunds (FSS:s) medlemstidning Elevbladet. Som Art Director producerar jag Elevbladets layout och grafiska element samt illustrationer till tidningen. Under det här året har jag lärt mig mycket nytt om layout och fått utvecklas massor. Det ska bli roligt att fortsätta som Art Director under nästa år. 

Jag har också väldigt trevliga och duktiga kollegor, som jag önskar att jag hade kunnat träffa mera under det här året. Eftersom FSS har sitt kontor i Helsingfors och jag studerar och bor i Vasa, har jag i huvudsak jobbat på distans, vilket såklart många andra också har gjort under det här året. Jag tycker att distansarbete har fungerat väldigt bra för min del, men det vore ju såklart roligt att kunna träffa kollegor lite oftare. Tur att jag hann besöka Helsingfors innan pandemin bröt ut! 

kreta

När sommaren kom var det tänkt att jag skulle få se solen gå ner bakom horisonten i Platanias, Kreta tillsammans med mamma, men istället fick jag se solen gå ner hemma i Vasa istället. På grund av pandemin var vi tyvärr tvungna att avboka vår Kretaresa, som vi båda hade sett väldigt mycket framemot. En resa till Åland tillsammans med revygänget avbokades också. Jag saknar verkligen att resa och drömmer om att snart kunna göra det igen. 

 

I år träffade jag en person som har blivit väldigt viktig för mig och som gett mig orsak att besöka Åbo några gånger under hösten. Jakob är inte bara min pojkvän, utan också min bästa vän och jag är tacksam åt att ha fått dela de senaste månaderna med honom.

121334787 383296139360502 8274268417172398500 n121449788 350523312837102 4723597388617770833 n121543875 380095266464100 8345844121397856815 nIMG 20200830 165722

121308253 262030321801732 5510640633126863210 n

Bilder från vår utflykt till Nådendal under slutet av sommaren.

Förutom distansarbete har det här året präglats av distansstudier. I höstas började jag studera biämnet Medier och kommunikation. Vi har bland annat skrivit artiklar till Vasabladet, gjort radioinslag till Yle Vega och fått ta del av presskonferenser via Zoom. Till följd av restriktionerna har allt gått på distans hittills, men jag upplever att jag har utvecklats, fått lära mig mycket nytt och göra många nya saker. Biämnesstudierna har också gett mig nya studiekompisar, som jag önskar att jag hade fått träffa oftare. Under den kommande terminen kommer vi att ha åtminstone en del närstudier, så jag ser framemot att få träffa dem då. 

LRM EXPORT 570174307832788 20200220 204555173

Under det här året har jag varit en del av ämnesföreningen Politivas styrelse som pr- och infoansvarig. Det här verksamhetsåret blev långt i från vad vi hade tänkt oss, men trots att många studieevenemang har behövt ställas in under det här gångna året, tycker jag att vi och många andra föreningar med oss, har varit duktiga på att anpassa oss och hitta nya lösningar. Exempelvis ordnade vi några av våra traditionsenliga evenemang på distans under hösten och trots pandemin har vi också kunnat ordna nya evenemang, exempelvis CribQuiz, ett pubquiz helt på distans via Zoom. Vårt samarbete inom styrelsen har fungerat mycket bra trots att året har fört med sig en del utmaningar. Därför är jag tacksam över att ha fått dela styrelsearbetet tillsammans med just dessa människor!

IMG 20200303 144900 894

Under ett år som detta har jag varit extra tacksam över att jag och mina närmaste har fått vara friska! Jag är också tacksam över att ni är många som har följt bloggen och tagit del av mina recept och andra inlägg här under detta år. Gott nytt år till er alla! 

 

 


Glutenfria Kourabiedes – Grekiska julkakor med mandel

Skrivet av Sara Storbäck 28.12.2020

kourabiedes

Kourabiedes (Κουραμπιέδες) är smörkakor med mandel som äts under julen i Grekland. Nu inför jul valde jag att experimentera fram en glutenfri variant. De påminner kanske en aning om klassikern Tant Hannas kakor som min farmor alltid brukade baka när jag var liten, men mandeln och konjaken ger kourabiedes en annorlunda, spännande smak. 

 

Kourabiedes 

ca 20-35 st beroende på storlek

1.5 dl florsocker

250 gram rumsvarmt smör

1 äggula

1 tsk vaniljsocker

1/4 tsk muskot

1/4 dl konjak (exempelvis Metaxa)

1/2  tsk bikarbonat

100 gram grovhackad mandel

5 dl rismjöl

3 dl mandelmjöl

Mycket florsocker att pudra kakorna med

 

 

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa det rumsvarma smöret med florsocker med elvisp i cirka 10 minuter tills blandningen är fluffig.

Separera äggulan från äggvitan och blanda ner äggulan i smeten. 

Tillsätt muskot, vaniljsocker, bikarbonat, den grovhackad mandeln och konjak och blanda.

Sikta mjölet och rör sedan ner lite i taget i blandningen. Degen ska vara mjuk och lättarbetad.

Forma bollar eller halvmånar av degen och lägg på bakplåtstäckta plåtar. 

Platta ut kakorna lite innan gräddning. 

Sätt in i ugnen i i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Låt de sedan kallna i 5 minuter.

Sikta florsockret som ska pudras över kakorna och pudra sedan kakorna ordentligt med florsocker medan de fortfarande är en aning varma.

Lägg kakorna i en burk där botten är täckt med florsocker.


Glutenfritt julbröd

Skrivet av Sara Storbäck 23.12.2020

Kategorier:

jullimpa2jullimpa3

Tidigare brukade mamma alltid baka Ernst goda julbröd till varje jul. Sedan var flera familjemedlemmar tvungna att övergå till glutenfri kost och under några år saknade vi förstås Ernst julbröd tills vi hittade detta recept. 

Smör är det enda som krävs som pålägg på det här julbrödet, som också går utmärkt att frysa ner. Ät och njut! 

God jul till alla som firar! Hoppas att ni får en fin helg.

jullimpa1

Glutenfritt julbröd

1 limpa

3 dl bovetemjöl

2 dl rismjöl

1 dl havregryn

0.5 dl linfrön

1 dl solrosfrön

2 tsk bikarbonat (matsoda)

2 tsk salt

1 dl torkade aprikoser

1 dl grovt hackade hasselnötter

0.5 dl honung

2 msk fiberhusk

4.5 dl vaniljyoghurt (man kan också använda naturell yoghurt)

2.5 dl mjölk

 

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Skär aprikoserna i små bitar. 

Klyv hasselnötterna i halvor eller fjärdedelar. 

Rör ner honung, yoghurt, mjölk, aprikoser och hasselnötter. 

Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper.

Grädda längst nere i ugnen i cirka 70 minuter. 

Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna. 

 


Glutenfria knäckbars med chokladöverdrag

Skrivet av Sara Storbäck 20.12.2020

Kategorier:

twix1twix2

Julen närmar sig med stormsteg och vad passar då bättre än att baka lite julgodis? I år lät jag mig inspireras lite av Twix, en av de chokladsorter jag gillar mest och experimenterade fram dessa bars. Det här godiset har en mjuk kakbotten och en lite knäckaktig fyllning. Ha gärna godiset framme en stund innan du äter det, för likt vanlig knäck blir godiset ganska segt och svårtuggat när det stått länge i kylen. Och självklart behöver du inte skära det i bars/stänger om du inte vill. Rutor eller små bitar funkar ju givetvis också. 

 

Glutenfria knäckbars med chokladöverdrag

Botten:

20 gram smör

2 dl mandelmjöl

2 msk kokosflingor

2 msk ljus sirap

Kolafyllning:

1 ½ dl vispgrädde

1 dl ljus sirap 

0.5 dl socker

50 gram smör

Chokladöverdrag:

150 gram choklad 

Lite havssalt till dekoration

 

 

Kakbotten: Värm ugnen till 175 grader.

Koka upp sirap och smör 

Blanda försiktigt ner resterande ingredienserna. 

Klä en liten brödform, ca 8 x 30 cm, med aluminiumfolie och tryck ut degen i botten.

Grädda mitt i ugnen tills kakan tar färg, ca 15 minuter.

Kolafyllning: Sjud grädde, sirap, smör och socker i en kastrull tills konsistensen tjocknat i cirka 35-40 minuter.

Fördela detta på den färdiggräddade bottnen.

Låt stelna i kylen

Chokladöverdrag: Smält chokladen till chokladöverdraget försiktigt i vattenbad.

Bred ut den smälta chokladen ovanpå kolafyllningen och strö över små bitar med havssalt. 

Låt stelna helt och skär därefter i bitar av önskad storlek. 

Förvara godiset i kylen. 


Julklappstips: Julig granola med apelsin, kardemumma och kanel

Skrivet av Sara Storbäck 16.12.2020

Kategorier:
Taggar:

granola1

Har ni köpt alla julklappar än? Jag har några stycken kvar som jag tror att jag kommer att skaffa i helgen! Ett julklappstips som jag kan dela med mig av är att ge bort lite hemmagjord granola i en fin glasburk. Att ge bort någonting hemmagjort visar enligt mig att man lagt ner extra tid och energi på julklappen och blir därför extra personligt. Hemmagjorda julklappar lär ju också vara aningen mer miljövänliga jämfört med att köpa någonting helt nytt. 

Här kommer ett recept på julig granola. Vill man inte laga och ge bort den går det ju självklart också fint att laga den som julklapp åt sig själv! 

Julig granola med apelsin, kardemumma och kanel

1 dl mandel

5 dl havregryn

1 dl kokosflingor

1 dl äppeljuice

1 apelsin 

0.75 dl flytande honung

1 msk malen kanel 

1.5 tsk malen kardemumma

2 krm salt

2 dl russin

 

Värm ugnen till 175 grader.

Hacka nötterna grovt.

Tvätta apelsinen noga och riv det yttersta skalet med rivjärn.

Blanda havregryn, kokos, de hackade mandlarna och det rivna apelsinskalet i en bunke med honung och äppeljuice.

Pressa saften ur apelsinen och tillsätt det.

Tillsätt sedan kanel, kardemumma och salt.

Strö blandningen på en papprad plåt.

Rosta i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Rör om några gånger under tiden.

Låt svalna och blanda sedan med russin.

Förvara granolan i en lufttät burk.