Gluten free carrot cake with frosting
Ska ni baka någonting i helgen så ska ni baka den här morotskakan! Den ser inte mycket ut för världen, men jag lovar att den blev gudomligt god och saftig.
Eftersom jag bakade den i en stor långpanna blev själva kakdelen ganska tunn. Jag bakade dessutom på kvällen och väntade med att fota till nästa dag för att kunna få så bra ljus i bilderna som möjligt. När jag sedan skulle fota visade det sig att kakan hade sjunkit ihop ännu mer.
Däremot var den bara ännu godare när den fått stå i kylen över natten, troligen eftersom kakan hunnit dra i sig ännu mer av glasyren. Och det är ju smaken som räknas.
Glutenfri morotskaka
250 g morötter
4 ägg
3 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk kanel, mald
2 tsk fiberhusk
2 dl mandelmjöl
2,75 dl glutenfri mjölmix
2,75 dl rapsolja
Glasyr:
35 g smör, rumsvarmt
200 g färskost, naturell
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 citron, rivet skal
Skala och riv morötterna fint. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda bikarbonat, bakpulver, salt, kanel, fiberhusk, mandelmjöl och mjölmix. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt olja och morötter och rör ihop till en slät smet. Placera ett bakplåtspapper i bottnen på en långpanna och häll i smeten. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 min på 180 grader. Låt den svalna i långpannan.
Frosting: Vispa smör och färskost luftigt med elvisp. Blanda ner florsocker, vaniljsocker och citronskal. Bred ut frostingen på kakan.
If you're going to bake something this weekend - try this gluten free carrot cake! It doesn't look that good on the pictures but I promise that it was amazingly tasty.
Since I baked in a big baking pan, the whole "cake part" turned out quite thin. I also baked it in the evening and decided to wait until the next day to take photos of it, because I wanted as good photography light as possible.
The next day, when I was going to take the photos, the cake had turned thinner. But It was even tastier the next day, when it had been kept in the fridge over night. And it's the taste that counts.
Gluten free carrot cake
250 g carrots
4 eggs
3 dl sugar
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1 ml salt
2 teaspoons ground cinnamon
2 teaspoons fiber husk
2 dl almond flour
2.75 dl gluten-free flour mix
2.75 dl rapeseed oil
Frosting:
35 g room tempered butter
200 g natural cream cheese
4 dl powder sugar
1 teaspoon vanilla sugar
0.5 lemon, grated peel
Peel and grate the carrots. Beat eggs and sugar in a bowl. Mix baking soda, baking powder, salt, cinnamon, fiber husk, almond flour and flour mix. Add to the egg batter. Then, add oil and carrots and mix to a smooth batter. Place a baking sheet paper in the bottom of a baking pan and pour in the batter. Bake the cake at the bottom of the oven for about 30 minutes at 180 degrees Celsius. Let the cake cool in the baking pan.
Frosting: Whisk butter and cream cheese airily. Add icing sugar, vanilla sugar and lemon zest. Spread the frosting on top of the cake.
What else than a piece of cake?
Det är länge sedan jag har bloggat om någonting annat än mat eller bakverk. Så länge sedan att jag inte vet om jag minns hur man gör. Mat måste man ju ha alla dagar, men vad annat har hänt på sistone?
Sommaren gick mest åt till att jobba och att låtsas läsa några distanskurser. Låtsas, eftersom att de aldrig blev riktigt klara. En kurs blev jag klar med i juni, men bara för att den lämnat på hälft sedan december eftersom jag var tidsoptimist då. Ändå fick jag ju ihop 70 studiepoäng under första studieåret, så jag är nöjd.
Det känns som jag inte har träffat folk sedan i mars. Och med folk i det här sammanhanget menar jag studiekompisar. I höst har jag helt enkelt inte hunnit delta i några evenemang. Två resor blev också inhiberade till följd av coronan. I övrigt ska man ju bara vara tacksam så länge man själv och alla ens närmaste är friska.
Men vad har jag gjort då? Jag har jobbat med att designa FSS-kalendern och ett nummer av Elevbladet vid sidan av jobbet i Söderbacks trädgård. Jag har också inlett mitt andra studieår, året när jag studerar biämnet medier och kommunikation. Studierna tar det mesta av min tid just nu, men vi gör massor av intressanta saker. Vi skriver artiklar, går på presskonferenser via Zoom och i slutet av denna vecka börjar radiokursen!
På grund av de restriktioner som råder här går allting på distans. Allt tekniskt fungerar bra, men det är ganska ensamt att vara studerande just nu. Så jag tänker fortsätta brassa på med recept här inne på bloggen. :)
It's been a while since I wrote a blogpost about anything else than food, so I think it's time for a so-called life update.
During the summer, I mostly worked and started some distance courses that I never finished as the time optimist I am. During my first year at the university I got 70 credits anyway, which I'm actually happy with. I haven't seen any of my classmates or other friends from school since March. Two trips that I had planned was also cancelled. All this because of the corona virus, but I guess I can't be anything else than happy, since my family and I are still feeling well.
But what have I done? I have designed a calendar for FSS and FSS's magazine Elevbladet, at the same time as I have been working with my other job in gardening. I've also started studying again. This year I am studying media and communication, which I minor in. The studies take up most of my time right now, but we get to do a lot of interesting things. We write articles, take part in press conferences and at the end of this week, our radio course starts!
Because of all the restrictions, we only have distance studies. All the technical stuff is working really well, but being a student is quite lonely right now. So I will continue to post recipes here on the blog. :)
Hamburgers à la Ivar
Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om min lillebror Ivar. Den gången skrev jag också att vi är ganska olika, men en sak vi har gemensamt är kärleken till god mat. Det verkar också vara någonting av en grej inom vår släkt, där många är kockutbildade.
Min lillebror Ivar älskar god mat. Hans specialitet är hamburgare i alla former och variationer. Ibland säger han att han kan tänka sig att bli kock och drömmer om att öppna ett eget hamburgerställe. Enligt honom ska hamburgaren göras från grunden. Helst både brödet och biffen. Att göra hamburgerbröd till hela vår familj är däremot en liten utmaning, eftersom några familjemedlemmar äter glutenfritt.
Ivar tycker om hamburgare eftersom att det är en enkel maträtt att variera. Man får använda vilka tillbehör man vill! Ivars favorittillbehör är bacon, cheddarost, naturell majonnäs, tomat, issallad och brioche bröd.
Här bjuder vi på ett recept på Ivars hambrugerbiffar. Hur många biffar det blir beror givetvis på hur stora man gör dem. Ivar brukar laga cirka 8 biffar.
Ivars hamburgerbiffar
800 gram köttfärs
2,5 dl vatten
8 msk glutenfritt ströbröd
0,5 dl havregryn
2 tsk salt
3 ägg
Blanda salt, ströbröd och havregryn i en skål. Häll vattnet över och låt svälla. Lägg färsen i en annan skål och blanda färsen med äggen. Rör sist ner blandningen med ströbröd och bearbeta till en jämn smet. Låt svälla minst 30 minuter. Forma till biffar i valfri storlek. Lämplig storlek enligt Ivar är cirka 100 gram per biff. Stek biffarna i rikligt med smör. Smaksätt de stekta biffarna med svartpeppar.
Ivars bästa hamburgertips:
- Forma gärna biffarna så tunna som möjligt innan du steker dem. De stiger/sväller under stekning. För tjocka biffar gör att burgaren endast smakar kött.
- Snåla inte med osten! Ivar föredrar cheddarost i sina hamburgare.
Something that my brother Ivar and I have in common is the huge love for tasty food! Hamburgers are sort of his speciality and according to him, hamburgers should be made from scratch.
Ivar loves hamburgers because it's very easy to vary them. His favorite toppings are bacon, cheddar cheese, tomato, salad and mayonnaise, served on a brioche bread with his homemade hamburger patty.
Ivar's Hamburger Patty Recipe
800 grams minced meat
2.5 dl water
8 tablespoons gluten free breadcrumbs
0.5 dl rolled oats
2 teaspoons salt
3 eggs
Mix salt, breadcrumbs and rolled oats in a bowl. Pour the water over and leave. Put the minced meat in another bowl and mix the minced meat with the eggs. Finally, stir the mixture with the breadcrumbs and process to a smooth batter. Leave for at least 30 minutes. Shape into patties of any size. The appropriate size according to Ivar is about 100 grams per patty. Fry the steaks in plenty of butter. Season with black pepper.
Ivar's best hamburger tips:
- Shape the patties as thin as possible before frying them, because too thick patties makes the burger taste only like meat.
- Lots and lots of cheese! Ivar prefers cheddar cheese in his burgers.
Gluten free cinnamon buns
Imorgon, fjärde oktober, är det kanelbullens dag! Idag passade jag därför på att baka glutenfria kanelbullar. Jag hade aldrig bakat glutenfria bullar tidigare och blev faktiskt förvånad över hur enkelt det var att hantera degen. Bullarna blev för övrigt riktigt saftiga och goda.
Glutenfria kanelbullar
cirka 20 stycken
Kanelbullar
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk fiberhusk
150 gram rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
1 ägg
7,5 dl Sunnuntais glutenfria ljusa mjölmix
3,5 dl Semper GrovMix
Fyllning
200 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
2 msk malen kanel
Ett uppvispat ägg plus pärlsocker till garnering
Grovt rismjöl till utbakning
Kanelbulledeg: Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken. Vispa ner fiberhusk och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i minst fem minuter. Du kan antingen använda en maskin med degkrokar, eller röra med en slev. Låt degen jäsa under en bakduk i cirka 45 minuter.
Utbakning: Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Stjälp upp degen på ett bakbord mjölat med grovt rismjöl. Dela degen i två delar och kavla till två rektangulära plattor. Bred över fyllningen och rulla ihop degen till en rulle. Skär rullen i cirka 2 cm breda bitar. Baka ut till snurror eller snäckor. Pensla ett ägg över bullarna och garnera med pärlsocker. Låt jäsa i ytterligare 45 minuter. Grädda i 8-10 minuter i 250 grader.
Tomorrow, October 4, it's cinnamon bun day, so today I made some gluten free cinnamon rolls that turned out delicious. I had never baked gluten free cinnanmon buns before, so I was surprised by how easy the dough was to handle.
Gluten-free cinnamon rolls
about 20 buns
Cinnamon buns
50 g yeast
5 dl flour
2 tablespoons fiber husk
150 grams of room temperature butter
1 dl syrup
1 dl sugar
0.5 tsp salt
2 teaspoons ground cardamom
1 egg
7.5 dl light flour mix (for example Sunnuntai)
3.5 dl dark flour mix (for example Semper GrovMix)
Filling
200 grams of room tempered butter
1.5 dl sugar
2 tablespoons ground cinnamon
An egg plus pearl sugar for garnish
Rice flour for baking
Cinnamon bun dough: Heat the milk to 37 degrees Celsius and add the yeast. Whisk down the fiber husk and leave for 10 minutes. Add the rest of the ingredients and work the dough for at least five minutes. You can either use a machine with dough hooks, or stir with a ladle. Let the dough rise under a baking sheet for about 45 minutes.
Baking: Mix the ingredients for the filling together. Turn the dough upside down on a baking sheet floured with coarse rice flour. Divide the dough into two different parts and roll into two rectangles. Spread the filling over the dough and roll the dough into a roll. Cut the roll into buns (around 2 cm). Brush an egg over the buns and garnish with powdered sugar. Leave for 45 more minutes Bake for 8-10 minutes at 250 degrees.
Gluten free beetroot cake with frosting
Här kommer ett recept på en härligt saftig rödbetskaka med smak av kardemumma och kanel. Jag, som aldrig tidigare gillat rödbetor, tycker verkligen om den här kakan!
Glutenfri rödbetskaka
Kaka:
2 ägg
1 dl socker
200 gram rivna rödbetor
1,25 dl rapsolja
2 dl mandelmjöl
1 dl psyllium husk
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 msk kanel
Glasyr:
2 dl vispgrädde
200 gram färskost (t.ex. Philadelphia)
2 dl florsocker
Vispa äggen och sockret. Rör sedan ner rapsoljan och de rivna rödbetorna i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner blandningen med äggen och rödbetorna. Smöra en form och lägg ett bakplåtspapper i dess botten. Häll sedan kaksmeten i formen. Grädda kakan i 175 grader i 20-30 minuter.
Vispa 2 dl grädde till glasyren. Sikta sedan ner 2 dl florsocker i 200 g färskost, som du sedan rör ner i grädden. Applicera glasyren på kakan först när kakan har svalnat.
Here's a recipe of a wonderful cake with beetroot, cardamom and cinnamon. To be honest, I've never liked beetroot that much , but I love this cake!
Gluten free beetroot cake
Cake:
2 eggs
1/2 cup sugar
200 grams grated beetroot
3/4 cup canola oil
1 cup almond flour
1/2 cup psyllium powder
1 teaspoon vanilla powder
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon cardamom powder
1 tablespoon cinnamon
Frosting:
1 cup whipped cream
200 grams philadelphia cheese
1 cup powder sugar.
Whisk the eggs and the sugar, then add the canola oil and the 200 grams grated beetroot. Blend the other ingredients with the cake batter. Butter a cake-pan and put some baking paper in the bottom of it. Bake the cake at 347 degrees Fahrenheit for about 20-30 minutes.
Blend 200 grams Philadelphia cheese with 1 cup of powdered sugar to the frosting. Then blend it with 1 cup of whipped cream. Let the cake cool off before you apply the frosting.
Gluten free Chocolate Chip Cookies
Ett litet experiment i köket under förra veckan ledde till dessa glutenfria chocolate chip cookies. Chocolate chip cookies är som ni kanske vet en amerikansk klassiker som uppskattas av många. Den här glutenfria varianten var dessutom riktigt enkel att svänga ihop och därför kan jag varmt rekommendera det här receptet ifall du vill slänga ihop något till kaffet.
Glutenfria Chocolate Chip Cookies
100 gram rumsvarmt smör
4 dl glutenfri mjölmix (exempelvis Sempers FinMix)
1 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk vaniljsocker
100 gram chokladknappar
Värm ugnen till 180 grader. Knåda ihop smör och socker och tillsätt sedan ägget. Vänd ner de torra ingredienserna och avsluta med att knåda i chocolate chips. Rulla degen till 18 runda kakor och lägg på två plåtar klädda med plåtpapper. Platta till kakorna litegrann innan du lägger in dem i ugnen. Grädda i cirka 8 minuter i mitten av ugnen.
A small experiment in the kitchen last week turned into these gluten free chocolate chip cookies. As you might know, chocolate chip cookie is an American classic which is appreciated by many. This gluten free version also was easy to make, so I really recommend you to try this recipe if you want to make something simple to enjoy with your coffee.
Gluten free Chocolate Chip Cookies
100 grams room tempered butter
4 dl gluten free flour mix (for example Sempers FinMix)
1 dl sugar
1 1/2 dl brown sugar
1 egg
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1 tablespoon vanilla powder
100 grams chocolate chips
Heat the oven to 180 degrees Celsius. Knead butter and sugar. Add the egg. Add the dry ingredients and finish with the chocolate chips. Work the dough a little. ROoll the dough into 18 small round cookies and put them on two baking trays covered with baking paper. Flatten the cookies a little before putting them in the oven. Bake for about 8 minutes in the middle of the oven.
Glutenfree Blueberry Pie
Nu är blåbärssäsongen här och i år verkar blåbärsskörden vara extra rik. Jag äter gärna frysta (eller färska så länge det är möjligt) blåbär på naturell grekisk yoghurt, gröt eller i smoothies eftersom blåbär både smakar gott och lär göra gott åt hälsan. Enligt Medical News Today innehåller blåbär rikligt med bland annat C-vitamin, vitamin K, zink, magnesium, järn, fosfor, fibrer och antioxidanter. Blåbärens innehåll kan därför bidra till att hämma hjärt- och kärlsjukdomar, förebygga cancer, sänka ett högt blodtryck, och hjälpa diabetiker att reglera blodsockret. Läs mer på Medical News Today. På kurera.se finns även en artikel på svenska med 10 anledningar att äta mer blåbär.
Eftersom blåbären är så hälsosamma, kan jag ibland tänka att det är slöseri med riktiga "superbär" att använda blåbär i bakverk. Dels, eftersom man ofta tillsätter mängder av socker i bakverken och dels eftersom jag har hört att bärens näringsinnehåll påverkas vid tillagning. Dock är det ju otroligt gott med en bit blåbärspaj med vaniljsås eller glass till då och då. Och en rik bärskörd måste ju innebära att det räcker blåbär både till alla hälsosamma frukostar samt till en och annan paj eller kaka.
Det här pajreceptet fick jag av min morbrors fru Anna. När jag frågade Anna om bärmängden i pajen sa hon att hon brukar ta bär "efter behag" precis farbror Melker gjorde med saltet i Vi på Saltkråkan. Själv använde jag 4 deciliter bär i pajen. Om ni vill får ni alltså följa den anvisningen, eller så väljer också ni bärmängd efter behag. :) Tack för receptet Anna!
Glutenfri blåbärspaj
Pajdeg
150 gram smör
1 dl Jyttemjöl
1 dl mandelmjöl
0.5 dl rismjöl
1 dl socker
1.5 tsk bakpulver
1 ägg
Fyllning
4 dl blåbär
1 burk gräddfil (200 gram)
1.5 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
Blanda ingredienserna till pajdegen och knåda ihop en jämn pajdeg. Tillsätt eventuellt lite rismjöl om pajdegen är för lös. Tryck ut degen i en rund pajform (cirka 26 cm i diameter).
Gör sedan pajfyllningen genom att blanda gräddfil, socker, ägg och vaniljsocker. Lägg ett jämnt lager blåbär i pajskalet och häll sedan gräddfilsblandningen jämnt över blåbären. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Servera med vaniljsås eller glass.
The blueberry season is here now and it seems like the harvest is really rich here in Finland, since you can find a lot of blueberries in the woods this summer. I really enjoy eating blueberries with yoghurt or in smoothies, since blueberries are tasty and contain lots of vitamin C, iron, phosphorous, calcium, magnesium, manganese, zinc, and vitamin K. Therefore, blueberries might help heart health, bone strength, skin health, blood pressure, diabetes management, cancer prevention, and mental health according to Medical News Today. Read the whole article here.
Sometimes I feel that putting berries like blueberries in pastries etc is like a "waste" of good superfoods, since sugar is usually added in these pastries. But every now and then it can be really tasty with a delicious blueberry pie served with ice cream or vanilla sauce. And a rich berry harvest means hopefully that there are enough berries for both smoothies and other super healthy breakfasts and few tasty pies and cakes.
I got this recipe from my uncle's wife Anna. Thank you for the recipe!
Glutenfree Blueberry Pie
Pie dough
150 grams butter
1 dl Jytte flour
1 dl almond flour
0.5 dl rice flour
1 dl sugar
1.5 tsk baking powder
1 egg
Filling
4 dl blueberries
1 burk sour cream (200 gram)
1.5 dl sugar
1 egg
2 tsk vanilla sugar
Mix the ingredients for the pie dough together and knead the dough. Add a little rice flour if you think the dough is too sticky. Divide the dough evenly in a baking pan (about 26 cm Ø).
Make the pie filling by mixing sour cream, sugar, egg and the vanilla sugar together. Put the blueberries on the pie crust and and divide them evenly. Pour the sour cream batter over the berries. Bake for 25-30 minutes in 175 degrees Celsius. Servera med vaniljsås eller glass.
Easy summer salad with strawberries and brie cheese
Här kommer en enkel, somrig och smakrik sallad som fungerar fint som tilltugg till grillat. Brieost och jordgubbar är en förvånansvärt bra smakkombination, kombinerat med basilika, paprika och krispig issallat. Sallaten jag valde kommer från Söderbacks trädgård i Pörtom och är alltid härligt krispig.
Den här salladen kan serveras med balsamico, alternativt olivolja och citronsaft över, beroende på smak. Eftersom alla här i familjen har olika tycke och smak har vi inte ringlat över någonting alls över salladen som ni ser på bilderna, utan var och en fick själva välja senare vad de själva ville avnjuta salladen med.
Sallad med jordgubbar & brie
1 söt paprika
250 gram jordgubbar
ca 100 gram issallat
150 gram brieost
basilikablad
pumpakärnor
balsamico eller olivolja och citron samt
svartpeppar
Skär sallat, paprika, jordgubbar och brieost i mindre bitar och lägg i en skål eller på ett serveringsfat. Strö över basilikablad och pumpakärnor efter behag. Och krydda med lite svartpeppar. Ringla över lite balsamico, alternativt olivolja och citronsaft.
Here's an easy summersalad that is the perfect side dish with grilled steak. Brie cheese and strawberries is a surprisingly good flavor combination, combined with basil, paprika and crispy lettuce. The lettuce I chose is locally produced at Söderback's trädgård here in Pörtom and their lettuce is always amazingly crispy.
This salad can be served with balsamico or olive oil and lemon juice, depending on what you prefer. Since, all of us here at home, have different tastes, we didn't add anything of that to the pictures, so everyone could choose what they wanted to enjoy the salad with later.
Salad with strawberries & brie
1 sweet paprika
250 grams strawberries
100 gram lettuce
150 grams Brie cheese
basil leaves
pumpkin seeds
balsamico or olive oil and lemon juice
black pepper
Cut lettuce, strawberries, paprika and brie cheese in smaller pieces and put it in a serveware. Add as much basil leaves and pumpkin seeds as you want. Season with a little black pepper. Sprinkle balsamico or olive oil and lemon juice over the salad.
Bake without added sugar - Five simple desserts
Att baka glutenfritt och sockerfritt behöver inte alls vara komplicerat. Här kommer fem enkla recept där det vita sockret ersatts av andra ingredienser, så som frukt, bär eller honung. Sådana ingredienser tillför inte bara sötma till bakverken, utan bidrar också med andra goda smaknyanser. Dessutom innehåller frukt och bär vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi behöver. Recepten i detta inlägg saknar inte bara tillsatt socker, utan är också glutenfria.
Baking without sugar and gluten doesn't have to be complicated. Here's five easy recipes where the white sugar has been replaced by other ingredients, like fruits, berries and honey. These ingredients doesn't only make the pastries sweet, they also give them other delicious tastes. Usually, fruits and berries also contain vitamins, minerals and antioxidants that we need. The recipes in this post are also gluten free.
Nice Cream - recept här
Nice cream är en variant på glass med frusen banan som basingrediens. Nice cream är dessutom enkelt att göra vegansk. Att laga nice cream är också ett perfekt sätt att ta tillvara övermogna bananer!
Nice cream - recipe here
Nice cream is a healthier ice cream with frozen banana as main ingredient. Nice cream is also easy to make vegan and to make nice cream is a perfect way to use up overripe bananas!
Jordnötskakor med endast fyra ingredienser
Ett hälosammare alternativ till traditionella peanut butter cookies, eller jordnötskakor som de brukar kallas på svenska. Förutom att dessa kakor inte innehåller något tillsatt socker är de också lätta att baka, eftersom att de endast innehåller fyra ingredienser. Enklare än så här blir det inte!
Peanut butter cookies with only four ingredients
A healthier alternative to the traditional peanut butter cookies. These cookies also happen to be very easy to make, since they only contain four ingredients. Simple as that!
Banan- och kardemummakaka
Råkar du ha övermogna bananer hemma? Isåfall rekommenderar jag verkligen denna kaka utan tillsatt socker som får sin söta smak av bananerna.
Banana and cardamom cake
Do you have overripe bananas at home? In that case I think you should make this cake. This cake doesn't contain any added sugar at all but the bananas gives it a kind of sweet taste.
Sockerfri kladdkaka - recept här
De som har följt den här bloggen ett tag och de som känner mig väl vet att kladdkaka är en av mina stora favoritkakor! Här är en variant helt utan tillsatt socker som innehåller dadlar och som kan smaksättas med en liten gnutta chili ifall man känner för det.
Sugarfree chocolate mudcake - recipe here
Those who have followed this blog for a while and those who know me really well know that mudcake is one of my all time favorites. Here's a sugarfree version that contains dates. If you'd like to, you can add a little bit of chili for a more interesting flavor.
Morotskaka med kokos
En morotskaka som blev otroligt saftig och god trots att den inte innehåller något tillsatt socker.
Carrot cake with coconut
A carrot cake that turned out really tasty even though it doesn't contain any added sugar at all.
Rhubarb & toffee pie
Innan rabarbersäsongen är slut kan man passa på att laga denna rabarberpaj med ett läckert kolatäcke. Detta är definitivt rabarberpajen för dig som egentligen inte gillar rabarberpaj. En gång för många år sedan när vi hade gäster kom ett av barnen in i köket och frågade "får vi någon och efterrätt?" Varpå mamma svarade "jo, det blir rabarberpaj med glass". Barnet svarade sedan bestämt "jag äter inte rabarberpaj". "Vänta tills du smakat min rabarberpaj" svarade mamma. Här är receptet på just den pajen:
Rabarberpaj
Pajdeg
150 gram smör
1.5 dl strösocker
0.5 dl vispgrädde
0.5 dl sirap
2 dl mandelmjöl
2 dl havregryn
2 dl kokosflingor
0.5 - 1 tsk mald ingefära
Fyllning
ca 500 gram rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Smält smöret och rör samman resten av ingredienserna till pajdegen.
Ansa rabarbern och klipp eller skär den i små bitar. Blanda sedan socker och potatismjöl med rabarbern. Häll rabarberblandningen en ugnsform i ca 28 cm i diameter.
Bred över pajdegen/kolatäcket över rabarberblandningen. Grädda i 200 grader, i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Hur gick det för barnet som inte ville äta rabarberpaj? Jo, barnet åt och tog till och med en bit till och erkände att "det här var gott". Därför kallar jag denna paj rabarberpajen för dig som egentligen inte gillar rabarberpaj.
Before the rhubarb season ends, I really recommend you to try this rhubarb & toffee pie. Many years ago, when we hade some guests at home one of the kids asked my mother if they would get some dessert. My mother answered that she was going to make rhubarb pie and serve it with some vanilla ice cream. The child then answered "I don't eat rhubarb pie". "Wait until you have tasted my rhubarb pie" my mother answered. Here's recipe:
Rhubarb pie
Pie dough
150 grams butter
1.5 dl sugar
0.5 dl whipping cream
0.5 dl syrup
2 dl almond flour
2 dl rolled oats
2 dl coconut flakes
0.5 - 1 tsk ground ginger
Filling
about 500 grams rhubarb
1 dl sugar
1 tablespoon potato flour
Melt the butter and add the rest of the ingredients for the pie dough.
Clean the rhubarbs and cut them into small pieces. Mix with potato flour and sugar.
Pour the rhubarbs into a baking pan (about 28 cm in diameter).
Spread the pie dough over. Bake in the oven for 25 minutes in 200 degrees Celsius.
Serve with vanilla ice cream or whipped cream.
So what about the kid who didn't want to eat rhubarb pie? Yes, the kid ate and took one more slice and then admitted "this was really tasty". That's why I wan't to call this pie the rhubarb pie for those who actually don't like rhubarb pie.