header6

Wednesday night

Skrivet av Sara Storbäck 06.05.2020 | 9 kommentar(er)

Idag: har jag bland annat jobbat, storstädat lägenheten, kört ett kort träningspass på golvet i lägenheten och gått en promenad i det fina vädret. 

Dagens mat: Jag åt tomatsoppa till lunch och en falafelsallad till middag. Snabbt, enkelt och gott. Falafelsalladen innehöll babyspenat, tomat, gurka, några skivor chili, solrosfrön, lite olivolja, en avokado, lite flingsalt och förstås falafel som jag enkelt stekte ihop av en falafelmix.

2020 05 05 12.19.27 2 1

Studier: Jag har äntligen blivit klar med flera av vårens kurser, vilket faktiskt känns skönt. Nu har jag bara en kurs kvar i masskommunikation för denna vår som är en litteraturkurs som jag hållit på med i flera månader och tagit paus från på grund av andra kurser. Mitt mål är att bli klar med kursen i  masskommunikation nu i maj, vilket jag säkert kommer att hinna då jag inte har några andra kurser på gång just nu. 

Idag är jag glad åt att: så många verkar läsa och uppskatta mina recept på bloggen. Fler recept och andra roliga matrelaterade inlägg kommer inom kort. 

Jag borde: definitivt bli bättre på att sköta om mitt hår! Nyligen fick jag mitt hår klippt av Petra på Salong Zizu hemma i Pörtom och hon var tvungen att klippa bort flera, flera centimeter av mitt hår eftersom det var så slitet. Får bli bättre på att använda hårvårdsprodukter och måste kanske även klippa mitt hår lite oftare. 

2020 04 28 08.04.04 1

Dagens podcast: Jag har börjat lyssna på Ted och Kaj som har en så rolig podd där de bjuder på många roliga funderingar. För några år sedan lyssnade jag på dem varje vecka, men har ingen aning varför jag slutade/tog paus efter ett tag. Nåja, nu ska jag lyssna i kapp alla avsnitt som jag missat. 

Dagens serie: Under den senaste veckan har jag börjat se Grace and Frankie på Netflix, vilket är en så rolig och överlag lättsam serie som gett mig flera glada skratt. Tack, Rebecka för tipset! 


 

Today: I have worked, cleaned the apartment, done a quick at home workout and went for a nice walk in the lovely weather. 

Today's food: I had tomato soup for lunch and a home made falafel salad for dinner, simple, fast and tasty. The salad continued baby spinach, cucumber, tomato, sunflower seeds, a little chili, olive oil, avocado and falafel made from a falafel mix. 

Studies: I have finally finished all of my courses for this spring, except from a litterature course in mass communication that I will finish in May. 

I am happy that: many of you seem to read my blogposts with recipes and appreciate them. More recipes and food related blogposts are on their way. 

I should: Definitely become better at taking care of my hair. Recently, the hairdresser had to cut of many, many centimeters of my hair because it was so damaged. So I guess I have to start using more hair care products and cut my hair a little more often. 

Today's tv-show: During the last week I have started to watch Grace and Frankie on Netflix. It's such a fun show and I have had some good laughs at it. Thanks for the recommendation, Rebecka! 


A nice surprise & outdoor workout

Skrivet av Sara Storbäck 04.05.2020 | 5 kommentar(er)

2020 04 25 08.40.43 1

Förra helgen överraskade mamma med ett glas bubbel och tårta för att fira att jag blivit godkänd i lämplighetstestet till det långa biämnet masskommunikation. Detta betyder, som ni säkert kan gissa, att jag kommer att få studera masskommunikation som långt biämne inom några år. Jag är både glad och lättad över att jag klarade lämplighetstestet på första försöket, eftersom jag länge drömt om att studera masskommunikation. Dessutom blev jag riktigt överraskad när mamma bjöd på bubbel och tårta. I dessa tider bör man verkligen ta varje chans som får fira.

2020 04 25 07.29.03 12020 04 25 06.13.16 1Under helgen blev det även lite träning med kusin Elin som sällskap. Elin spelar fotboll i Närpes Krafts damlag och vill bli fysioterapeut i framtiden. Vi sprang lite intervaller, gjorde lite backträning och testade även hinderbanan som finns i anslutning spånbanan/elljusspåret i byn. På så sätt fick vi även variera vår konditionsträning en aning med lite styrkeövningar. Elin har tränat där flera gånger i veckan på sistone, eftersom de tyvärr inte kan ha fotbollsträningar som normalt på grund av coronaviruset. För min del var det första gången som jag provade på hinderbanan, men det kommer definitivt att bli fler gånger. 


 

Last weekend, my mum surprised me with a glass of bubble wine and a cake to celebrate that I passed the test to study mass communication. This means that I will be able to minor in mass communication within a few years. I am both happy and relieved that I passed the test at my first try, since this is what I have dreamt of. I was also very surprised when my mum served cake and bubble wine. During these times, you have to take every chance you get to celebrate. 

During the weekend I also had an outdoors workout with my cousin Elin. She plays soccer in the local women's team and wants to become a physiotherapist in the future. We ran som intervals and tried the obstacle course at the running track. Elin has been working out there a few times a week lately, since they can't have "normal" soccer practices due to the corona virus. It was my first time in the obstacle course but I will definitely try it again. 

 


Dreaming about Greece and Gýros at home

Skrivet av Sara Storbäck 03.05.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

För några veckor sedan var vi tvungna att göra som så många andra - nämligen avboka sommarens första resa till Kreta. Det är verkligt sorgligt. Grekland behöver å ena sidan sina turister. Jag skulle ha behövt sol och semester eftersom jag inte reste någonstans förra sommaren när jag blev student. Jag satsade all min tid på jobb, flytt och inträdesprov. Fast i det här skedet är det bästa man kan göra att stanna hemma och vi vill ju inte heller ta med eventuell smitta till Grekland. Grekland har ett sårbart sjukvårdssystem och människorna där behöver verkligen få jobba, ifall de får en turistsäsong.

chania blogg5

agiamarinabeach3

chania blogg8

I vilket fall som fick en egenhändigt tillagad gyrostallrik här hemma fick bli vår klena tröst. Den smakar ju inte som i Grekland. Det gör inte ouzon heller som man får tag i på Alko och raki kan man bara drömma om. Jag saknar dofterna, blommorna, växtligheten, ljuden, de varierande landskapen - ja allt det som är så unikt för Kreta.

gyros1gyros2

 

Gýros

1.5 kg kasslerstek (Fläskkarré i Sverige)

4 msk olivolja

4 msk Dijonsenap

2 msk torkad oregano

2 msk paprikapulver

2 tsk malen spiskummin

4 tsk salt

3 msk honung

1 tsk chili flakes

4 pressade vitlöksklyftor

Vi brukar använda kasslerstek eftersom den är rik på naturligt fett, vilket ger  bra smak. Börja med att putsa bort alla onödiga hinnor och senor från steken, gnid sedan in den med två tsk salt. Värm honung och olja några sekunder på låg värme i mikrovågsugn så att honungen blir flytande. Rör ner samtliga kryddor inklusive senapen. Lägg steken i en form och gnid in kryddblandningen jämnt över steken.  Sätt en stekmätare i steken där den är som tjockast och följ mätarens anvisningar för griskött. Innertemperaturen bör ligga kring 85-90 grader.  Stek i ugnen i 125 grader i flera timmar. Ju lägre ugnstemperatur, desto mörare kött, säger min mamma. När rätt innertemperatur är nådd, stäng av ugnen och låt steken stå i ugnen ytterligare 2-3 timmar innan du tar fram den och skär den i bitar. I bästa fall är köttet så mört att det inte alls behöver skäras med kniv. 

 

Tzatziki

2 dl grekisk yoghurt

0.5 gurka

2 pressade vitlöksklyftor

salt och svartpeppar

Riv gurka och pressa ur all vätska ur den. Låt yoghurten rinna av.  Blanda med yoghurt och vitlök. Smaka av med salt och peppar

Servera köttet och tzatzikin med sallat, gurka, tomat, lök, jalapeno och pommes frites pommes frites. De stora bröden som man rullar in gyros i saknar jag i Finland, men vi åt vanliga pita bröd till.

agiamarinabeach2utflykt 19


 

A few weeks ago, we had to do just like a lot of other people - cancel our trip to Crete this summer. It is really sad. Greece needs it tourists and I would have needed summer and a vacation, since I didn't travel when I graduated last year. But int this scenario, the best thing one can do is to stay at home. 

Anyway, we had some home made gyros for comfort food. Of course, it didn't taste like in Greece. I really miss all the scents, the flowers, the sounds and the varying landscapes - an everything that is unique about Crete. 

Gýros

1.5 kg pork loin

4 tablespoons olive oil

4 tablespoons Dijon mustard

2 tablespoons oregano

2 tablespoons paprika powder

2 teaspoons ground cumin

4 teaspoons salt

3 tablespoons honey

1 teaspoon chili flakes

4 pressed garlic cloves

Remove unnecessary skin and tendons from the pork loin. Rub it in with two teaspoons of salt. Heat up the honey and the oil for a few seconds on low temperature. Mix all the spices and the mustard together with the honey and oil. Put the pork loin in an ovenware and sprinkle the spice mix evenly over it. Put a meat thermometer in the pork loin. The inside temperature should be about 85-90 degrees celsius when the meat is ready. Fry the meat in the oven at 125 degrees celsius for several hours. When the temperature is right, turn of the oven an leave the meat there for 2-3 more hours before you take it out and cut it. Hopefully, the meat is so crumbly that you don't even have to cut it with a knife. 

Tzatziki 

2 dl Greek yoghurt

0.5 cucumber

2 pressed garlic cloves

salt and pepper

Grate the cucumber with a grating iron and press all the liquid out of it. Mix it with the pressed garlic and yoghurt. Season with salt and pepper. 

Serve the meat and the tzatziki with salad, cucumber, tomato, jalapenos, french fries and pita breads. 

 

 


Glutenfree May Day Doughnuts

Skrivet av Sara Storbäck 01.05.2020 | 6 kommentar(er)

Kategorier:

munk1

Glada Vappen till er allihopa! När jag kom hem idag hade mamma bakat glutenfria munkar dagen till ära. De var så goda att jag bara måste dela receptet som från början kommer från  martha.fi.  Munkarna påminde lite om donitsar i smaken och degen var mycket lätt att hantera, fastän den var glutenfri. inget kladd och inget krångel. Därför kan vi varmt rekommendera detta recept. 

 

Glutenfria munkar

2 1/2 dl mjölk

25 g jäst

2 tsk psylliumhusk

1 1/2 dl farinsocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

cirka 6 dl glutenfritt ljust mjöl

100 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 l rypsolja till fritering

Strösocker till garnering

Smula jästen i en bunke med psyllium. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen. Rör om väl och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt farinsocker, vaniljsocker och kardemumma i smeten. Blanda först ner halva mängden av mjölet under omrörning. Tillsätt det rumsvarma smöret och ägget samt resten av mjölet. Knåda degen väl för hand. Det bästa resultatet får du om du använder en hushållsassistent. Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter. För att aktivera jäsandet kan du ställa bunken i varmvattenbad. Häll degen på mjölat bakbord och baka ut den till en längd och dela till cirka 15–20 bitar. Forma alla bitar till runda bullar och låt jäsa i 20 minuter. Värm upp oljan i en tjockbottnad gryta tills den är 170–180 grader varm. Ta några bullar åt gången och stick in fingret i mitten av bullen för att göra hålet i munken. Lägg ner munkarna försiktigt i den varma oljan och fritera 1 minut per sida. Sväng på munkarna med hjälp av en hålslev. Ta upp munkarna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Rulla i strösocker. 


 

Happy May Day! In Finland, we often celebrate May Day with doughnuts. When I came home today, my mum had made glutenfree doughnuts and they were really tasty, so I just had to share the recipe with you guys. The recipe is from martha.fi

Glutenfree doughnuts 

2 1/2 dl milk

25 g yeast

2 tsk psyllium

1 1/2 dl brown sugar

2 teaspoons  vanilla powder

2 teaspoons cardamom

cirka 6 dl glutenfree flour mix

100 g  butter

1 egg

1 l oil for deep frying

Sugar for garnishment 

 

Mix the yeast and the psyllium in a bowl. Heat the milk until it's finger temperature and pour it over the yeast. Mix together and leave it for 10 minutes. Add brown sugar, vanilla powder and cardamom. Add half the amount of flour while stirring. Then, add the butter and the milk, the egg and the rest of the flour. Stirr the dough. Knead the dough by hand. Cover it with a towel and leave for 45 minutes. Pour the dough on a baking table and divide it into 15-20 pieces. Form the pieces into buns and leave it for 20 minutes. Heat the oil in a pot until it's 170-180 degrees celsius. Form the buns into doughnuts and deep fry them for 1 minute each in the hot oil. Let the doughnuts drain and then cover them in sugar. 


Hand soap during Coronavirus pandemic

Skrivet av Sara Storbäck 26.04.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

annika 1I dessa Coronatider blir det väldigt mycket handtvättande. Detta har lett till att mina händer har blivit otroligt torra, nästan nariga och sönderspruckna.  För några veckor sedan klagade jag över mina torra händer åt mamma och hon gav mig då en handgjord, ekologisk tvål, som jag har tvättat händerna med sedan dess. Mina händer är inte lika torra längre och jag upplever till och med att tvålen återfuktar händerna. annika 2De här tvålarna kommer från Annika Handmade och är som sagt tillverkade på ekologiska ingredienser. De är också helt doftfria, vilket innebär att även personer med känslig hy kan använda dem  utan problem. Tvålarna från Annika Handmade är tillverkade på naturliga fetter, oljor, glycerin och natriumhydroxid.  I de ”vanliga”, icke-ekologiska tvålarna som vi köper i butiken har glycerinet ofta tagit bort, vilket i sin tur innebär att tvålarna inte återfuktar huden. Tvåltillverkningen är en dryg process och det tar mellan fyra och sex veckor för en sats tvål att bli klar. Tvålarna som tillverkas vid Annika handmade är även godkända enligt EU-reglement för kosmetiska produkter.

Vid Annika Handmade tillverkas flera olika tvålar med olika örter och växter i. Jag vill gärna tipsa om dessa tvålar eftersom att de har varit en intressant upptäckt och har fungerat mycket bra för mig. 

annika 3


 

Due to the situation with the Coronavirus, I was my hands a lot, so my hands have turned very dry, almost chapped. A few weeks ago, I complained about my dry hands to my mother, who gave me hand made organic soap, which I have washed my hands with since then. My hands are not dry anymore and it almost feels like this soap rehydrated my hands.


These soaps are from Annika Handmade and as mentioned, they are made from organic ingredients and they are also completely unscented, which means that people with sensitive skin can use them without problem. The soaps from Annika handmade are made from natural oils, glycerine and sodium hydroxide. In most ”regular” soaps that we buy from stores, the glycerine has been removed, which means that these soaps don’t rehydrate our skin. Making soap is a time-consuming process and it takes four to six weeks from when you start making the soup until you can use it. The soups that are made at Annika Handmade are approved by the EU rules for cosmetic products.


Annika Handmade produces different types of soaps with different herbs and plants in. I really recommend these soaps because they have worked very well for me. 


Orange cheesecake with white chocolate

Skrivet av Sara Storbäck 23.04.2020 | 5 kommentar(er)

Kategorier:

orangecheesecake

Denna bakade jag för några veckor sedan och den blev så saftig och god. 

Apeslincheesecake med vitchoklad

Kakbotten:

75 gram rumsvarmt smör

2,5 dl strösocker

3/4 dl havregryn 

1 dl havremjöl

1 dl Maizena majsstärkelse

0.5 tsk bakpulver

1 tsk fiberhusk

1 krm salt

 

Fyllning:

600 gram färskost

1 3/4 dl strösocker

3 ägg 

0.5 dl Maizena majsstärkelse

1 msk vaniljpulver

290 gram mandariner i burk

60 gram vit choklad

0.5 apelsin rivet skal

0.5 apelsin, saften

 

Blanda alla ingredienser till degen, för hand eller med en matberedare. Lägg ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smöra pappret samt formens kant. Tryck sedan ut degen i formen. Förgrädda degen i 175 grader i 15 minuter. Hacka den vita choklad. Vispa samman alla ingredienser till fyllningen förutom mandariner och hackad vit choklad. Häll fyllningen i formen och fördela sedan chokladen över smeten. Låt mandarinerna rinna av och torka dem om det behövs. Fördela sedan mandarinerna i formen, men spara några till dekoration. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter. Låt stå på eftervärme i ugnen i 25-30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen så att den blir helt kall innan du skär den i bitar. Dekorera med mandarinerna som blev över.

 


 

I made this cake a few weeks ago and it turned out very tasty. 

Orange cheesecake with white chocolate

Cake

75 grams room-tempered butter

2.5 dl sugar

3/4 dl rolled oats

1 dl oat flour

1 dl Maizena corn stratch

0.5 tsk baking powder

1 tsk psyllium husk

1 ml salt

 

Frosting

600 grams cream cheese

1 3/4 dl sugar

3 eggs

0.5 dl Maizena corn strarch

1 tablespoon vanilla powder

290 grams mandarines in a jar

60 grams white chocolate

0.5 orange peel

0.5 orange, juice

Mix all the ingredients to the cake dough. Put a baking paper in a pan. Butter the paper and the side of the pan. Put the dough in the bottom of the pan. Bake for 15 minutes in 175 degrees Celsius. Chop the white chocolate. Mix all the ingredients to the forsting, except for the chocolate and the mandarin pieces. Pour the frosting in the baking pan and sprinkle the chocolate over the frosting. Let the mandarin pieces dry a little and sprinkle them in the pan, but save a few to decorate with. Bake the cake for 50 minutes. Keep the cake in the oven for 25-30 minutes for final heating. Take it out and let it cool down. Put it in the fridge, so it's really cold when you cut it. 

 


Thursday update

Skrivet av Sara Storbäck 16.04.2020 | 7 kommentar(er)

sally

Saknar Sally så mycket när jag är i stan.

Dagens tråkigaste: Jag vaknar till ännu fler tråkiga nyheter om viruset. Hoppas verkligen att ni alla som läser detta håller er friska och tar hand om er.

Dagens bloggfundering: Det känns som att bloggen håller på att bli mera av en matblogg. Förra veckan hade jag besöksrekord här på bloggen efter att ha publicerat receptet på moussaka. Jag är så glad åt att många läser och verkar tycka om recepten. Min plan är dock inte att bloggen helt och hållet ska bli en matblogg, så får försöka variera med sådana här inlägg. En blandning av allt möjligt tycker jag är roligast. 

tulp

Dagens studier: Idag ska jag jobba vidare med en uppsats på finska. Sedan ska jag även fortsätta med uppsatser i offentlig förvaltning. Jag har tre uppsatser kvar att skriva så är jag klar med ytterligare en kurs i offentlig förvaltning. 

Dagens träning: Idag är planen att köra ett styrkepass för hela överkroppen här hemma. Sedan kommer jag att ta en promenad i vanlig ordning.

Dagens "borde": Jag borde städa lägenheten. Får se om det blir idag eller imorgon.

Dagens mat: Jag har precis ätit frukost och igår lagade jag vegetarisk pastasås med röda linser, så ska äta upp den idag. 

Dagens podcast: Torsdag betyder nytt avsnitt från Mathilda och Andrea. Jag tycker verkligen att deras podd är mycket bra och båda två verkar de ha så sunda åsikter och värderingar. Ser fram emot att lyssna på dagens episod! 


 

Today's saddest: I wake up to more sad news about the virus. I really hope that all of you who are reading this stay safe. 

Today's thought: It feels like my blog is become some sort of food blog. Last week, there were so many of you who read my blogposts and I am so happy that many of you read, and seem to like the recipes. My plan is not to make my blog a complete food blog, så I'll vary with these kinds of posts and I think that a mix of everything is the most fun.

Today's studies: Today I'm going to work on a finnish paper and then I will continue writing some other papers. I have three more papers to write until I've finished one more course. 

Today's workout: My plan is to have a upperbody workout here at home, and later I'll probably go for a walk as usual. 

Today's "should": I really should clean my apartment. Let's see if I'll do it today or tomorrow. 

Today's food: I've just eaten breakfast and yesterday I made vegetarian pasta sauce with red lentils, so I'll eat that later today. 

Today's podcast: Thursday means a new episode of one of my favourite Swedish podcasts Mathilda och Andrea, which I'm really looking forward to listen to. 

 


Glace au four

Skrivet av Sara Storbäck 14.04.2020 | 6 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

ugnsglassugnsglass2

Hej på er och hoppas att ni har haft en fin påskhelg! När jag var hemma över påsken lagade vi en enkel och smarrig efterrätt, nämligen glace au four, eller glass i ugn som den brukar kallas på svenska. Glace au four är en fransk dessert som består av kall klass och ett varmt marängtäcke. På engelska brukar desserten kallas Baked Alaska, vilket också är ganska beskrivande. Det jag tycker om med denna goding är blandningen av kallt och varmt. 

Glass i ugn

4 portioner

6 glutenfria digestivekex

50 gram smör

några hallon

några mandarinskivor

0.5 liter vaniljglass

4 äggvitor

1 dl strösocker

Smält smöret. Krossa kexen och blanda ihop dem med det smälta smöret. Fördela i portionsskålar som tål att vara i ugnen och platta ut till en botten. Separera ägggulor och -vitor. Vispa äggvitorna riktigt hårda med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank, tjock marängsmet. Lägg några hallon och mandarinskivor i vardera portionsskål. Fördela glassen i portionsskålarna över mandarinskivorna och hallonen och bred sedan marängen över så att den täcker all glass. Grädda i 250 grader i några minuter. 


 

Hi there and hope you've had a nice Easter! When I was at home this weekend we made a simple and tasty dessert, which was glace au four or Baked Alaska. It is a French dessert containing cold ice cream and a hot meringue. 

Glauce au four

4 serves

6 glutenfree digvestine bisuits

50 grams butter

a few raspberries

a few mandarin slices

0.5 liter vanilla ice cream

4 egg whites

1 dl sugar

Melt the butter. Crush the biscuits and mix them with the butter. Divide into four different bowls that can be in the oven. Separate egg whites and yolks Beat the egg whites and sugar until you have a meringue. Add some rapsberries and mandarin slices in each bowl. Cut the ice cream and divide it between each bowl. Spread the meringue on top of the ice cream. Bake in 250 degrees Celsius for a few minutes.

 

 


Sweet potato and carrot soup with red lentils

Skrivet av Sara Storbäck 09.04.2020 | 5 kommentar(er)

Kategorier:

linsmorotbatatsoppalinsmorotbatatsoppa1

Den här veckan har vi temat sparande här på Sevendays. För mig handlar sparande mycket om att gynna miljön och plånboken genom att minska matsvinn. Att slänga mat och råvaror som lika gärna skulle kunna ätas känns bara som onödigt slöseri. Denna batat- och morotssoppa lagade jag häromdagen för att ta tillvara morötter som jag hade hemma i kylskåpet efter att ha lagat pasta bolognese i förra veckan. Denna soppa är också ganska billig att laga och räcker flera dagar, så därför kan man även spara lite pengar genom att laga den. 

Batat- och morotssoppa med röda linser

ungefär 3 portioner

1 batat

4 morötter

1 liter vatten

1 dl matlagningsgrädde

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl röda linser

salt och svartpeppar

0.5 msk chili

Skölj linserna under kallt vatten. Skala bataten och morötterna och skär dem i bitar. Lägg bitarna i en kastrull med en liter vatten och koka up tillsätt sedan buljongen och linserna. Låt koka tills batat- och morotsbitarna är ordentligt mjuka. Mixa till en slät soppa. Tillsätt sedan ungefär 1 dl matgrädde och låt koka en stund till. Krydda med chili och smaka av med lite salt och svartpeppar. 

Jag serverar soppan med lite färskost med vitlökssmak. Om man vill ha en helt vegansk måltid kan man byta ut osten och matgrädden mot veganska alternativ. 

 

Andra recept med röda linser:

- Vegansk pasta Bolognese

- Värmande vegansk linsgryta med grönkål

 


 

This week we have the theme "savings" here on Sevendays. To me, savings, is a lot about taking care of the planet and saving my money by reducing food waste. To throw away food that still can be eaten feels just like a stupid waste. The other day, I made this sweet potato and carrot soup to use up some carrots that I had in my fridge after I had made pasta bolognese last week. This soup is also cheap to to make and you can eat it for several days, so by making this soup you might also save a little money. 

Sweet potato and carrot soup with red lentils

about 3 serves

1 sweet potato

4 carrots

1 liter water

1 dl cooking cream

1 bouillon vegetable cube

2 dl red lentils

salt and black pepper

0.5 teaspoon chili

Wash the lentils over running water in a strainer. Peel the sweet potato and carrots and cut them into smaller pieces. Put the pieces in a pot with about one liter of water and let it boil. Add the bouillon cube and the lentils and let it boil until the sweet potato and carrots are very soft. Mix with a mixer until the soup has a smooth texture. Add the cooking cream and let the soup boil for a little while again. Add the chili and season with salt and black pepper. 

I served the soup with creme cheese with garlic taste. If you want a vegan meal, use a vegan cooking creme and vegan creme cheese.

Other recipes with red lentils:

- Vegan pasta Bolgonese

- Vegan lentil stew with collard

 


No-Bake Easter cake for those who love chocolate

Skrivet av Sara Storbäck 08.04.2020 | 5 kommentar(er)

Kategorier:

chokladkaka pask2Låt oss fortsätta lite på temat påskrecept idag! Här kommer ett recept på en superenkel påskkaka som jag svängde ihop häromdagen. Den innehåller endast fem ingredienser och är dessutom en så kallad no bake-kaka, vilket betyder att man inte behöver någon ugn för att kunna laga den. Jag kan tänka mig att alla som älskar choklad kommer att gilla denna goding. 

 

Chokladkaka till påsk

1 paket Oreokex (150 g)

50 gram smör

200 gram mörk choklad

2 dl vispgrädde

Chokladägg (och strössel om man vill) till dekoration. 

Smält smöret på låg värme. Mixa Oreokakorna och tillsätt sedan det smälta smöret. Rör om och tryck sedan ut blandningen i en form med löstagbar kant. Låt kakbottnen stå i kylen en stund. 

Värm grädden i en kastrull. Tillsätt sedan chokladen och värm under omrörning tills chokladen är helt smält. Ta bort kastrullen från plattan och låt chokladsmeten svalna en aning. Häll sedan chokladblandningen över kakbottnen. Dekorera kakan med chokladägg och strössel om du vill. Ställ sedan kakan i kylen tills den har stelnat ordentligt. 


 

Let's continue with the Easter theme here today. Here's the recipe of a very simple Easter cake that I made a few days ago. It contains only five ingredients and it's a No-Bake cake, which means that you don't need an oven to make it. I'm sure that many people who love chocolate will like this cake. 

Easter chocolate cake

1 package Oreo cakes (150 grams)

50 grams butter

200 grams dark chocolate

2 dl whipping cream

Chocolate eggs (and sprinkles if you want to) to decorate with

Melt the butter. Mix the cookies and add the melted butter. Mix it together and put in a baking pan. Keep in the fridge for a while. Heat up the cream on the stove and add the chocolate and heat while stirring until all the chocolate is melted. Let the chocolate batter cool down for a while and pour it on top of the cake bottom in the baking pan. Decorate the cake with some chocolate eggs (and sprinkles). Keep in the fridge until the cake has set.