header6

Avocado salad with chili and lime

Skrivet av Sara Storbäck 23.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

avocadosalad1avocadosalad2avocadosalad3

Jag bara måste få tipsa er om denna underbart goda avokadosallad som passar perfekt till grillat kött eller grillad lax. Denna sallad tar bara fem minuter att laga och är som sagt magiskt god. Jag skulle lätt kunna äta en hel skål med denna sallad.

Avokadosallad

4 avokado

1 lime

1 kruka färsk koriander (finns på avdelningen för färska kryddor i de flesta välsorterade matbutiker, eller som i mitt fall, i mammas trädgård)

1 färsk chili

Skala och skär avokadon i bitar. Blanda med finhackad färsk chili och grovhackad koriander. Tillsätt saften från en pressad lime och rör om. 

 


I just have to recommend you to try this amazingly tasty salad that is perfect with grilled meat or grilled salmon. It just takes five minutes to prepare and it is so delicious that I could easily eat a whole bowl with this salad.

Avocado salad

4 avocados

1 lime

1 pot fresh coriander (can be found in almost any food store, or in mum's garden)

1 fresh chili

Peel the avocados and cut it into pieces. Mix with chopped fresh chili and coriander. Add the juice from a pressed lime and stir. 

 


Summer meringue cake

Skrivet av Sara Storbäck 18.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

2020 05 31 01.09.09 12020 05 31 01.09.44 1

Glad midsommar! Har ni redan hunnit planera och baka desserten till helgens festligheter? Om inte kommer här ett recept på en underbart god marängtårta som passar perfekt till sommarens alla festligheter. Förutom att denna tårta kan varieras med olika typer av bär och frukt, kan den även fyllas med lemon curd istället för chokladkräm, eller varför inte variera marängbottnen genom att tillsätta lite kakaopulver?

 

Somrig marängtårta

Maräng
6 st äggvitor
4 dl strösocker
6 dl rice krispies

Chokladkräm
3 st äggulor
0.75 dl strösocker
0.75 dl vispgrädde
50 gram smör
100 gram choklad

Fyllning
6 dl vispgrädde
hallon, jordgubbar, blåbär och/eller annan frukt eller bär
100 gram hackad choklad att strö över

 

Pensla ett bakplåtspapper med olja. Vispa äggvitorna till en hård maräng och tillsätt sockret lite i taget. Rör sedan ner rice krispies. Bred ut marängen på bakplåtspappret och grädda i mitten av ugnen i 150 grader, cirka 50 minuter. Stäng av ugnen och ställ ugnsluckan på glänt så att marängen svalnar sakta. 

Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull till chokladkrämen. Sjud försiktigt under omrörning i några minuter tills krämen tjocknat. Ta av kastrullen från plattan, tillsätt smöret och rör till det smält. Bryt sedan i chokladen och rör tills även den smält. Låt sedan chokladkrämen svalna.  

Vispa grädden. Dela marängbotten i två delar.  Bred chokladkrämen på ena delen och lägg sedan på bär eller frukt och/eller bred över hälften av vispgrädden. Lägg den andra delen som ett lock och bred på resten av vispgrädden. Dekorera med bär eller frukt och hackad choklad. 

 


 

 

Hi and happy midsummer! Have you already planned the desserts for this weekends parties? If not, I really recommend you to try this meringue cake, that is perfect for all kinds of celebrations during the summer. It can be varied with different kinds of fruits or berries, but if you'd like to, you can also try to fill it with lemon curd instead of chocolate cream or add some cocoa powder inte meringue cake. 

Summer meringue cake

Meringue

6 egg whites

4 dl sugar

6 dl rice krispies

 

Chocolate cream

4 egg yolks

0.75 dl sugar

0.75 dl whipping cream

50 grams butter

100 grams chocolate 

 

Garnishment

6 dl whipping cream

raspberries, strawberries, blueberries or other berries/fruit

100 grams chopped chocolate to decorate with

 

Brush a baking paper with a little oil. Beat the egg whites together until you have a meringue and add the sugar little by little. Add the rice krispies. Sprinkle the meringue over the baking paper and bake for 50 minutes in 150 degrees Celsius. Turn off the oven and open the oven door a little to let the meringue cool off slowly. 

Mix egg yolks, sugar, cream in a small skillet for the chocolate cream. Let simmer while stirring it for a few minutes until the cream thickens. Take it off the heat, add the butter and stir until it's melted. Then add the chocolate and continue stirring until it's melted too. Then, let the chocolate cream cool off a bit. 

Whip the whipping cream. Cut the meringue cake in half. Spread the chocolate cream over the cake and add berries or fruits and/or half of the whipping cream. Put the second meringue cake half on top and spread the rest of the whipped cream over it. Decorate with berries/fruits and chopped chocolate. 


Granola with cardamom and cinnamon

Skrivet av Sara Storbäck 09.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

granola1granola2Hej! Hoppas att ni alla har det bra. Här kommer ett recept på en knaprig granola med kokos, kanel och kardemumma som jag gärna äter till frukost med grekisk yoghurt. 

Granola med kokos, kanel och kardemumma

6 dl havregryn

2 dl havrekli

2 dl pumpakärnor

2 dl vatten

1 dl kokosolja

2 msk honung

150 gram valnötter

150 gram hasselnötter

150 gram mandelflarn

200 gram russin

1 msk kanel

1 msk kardemumma

 

Hacka nötterna grovt. Blanda havregryn, havrekli, pumpakärnor, nötter och mandelflarn i en bunke. Värm upp vatten, honung och kokosolja i en kastrull, men låt det inte koka. Häll sedan blandningen över de torra ingredienserna. Krydda sedan med kanel och kardemumma. Bred ut granolan jämnt på en plåt täckt med ett bakplåtspapper. Rosta granolan i ugnen, ungefär 30-40 minuter i 175 grader. Rör om under tiden som granolan gräddas så att den inte bränns. Låt granolan kallna och blanda sedan ner russinen i den. 

 


 

Hi! Hope you are fine! Here's a recipe of a crispy granola with coconut, cardamom and cinnamon that I like to eat for breakfast with some Greek yoghurt. 

Granola with coconut cinnamon and cardamom

6 dl rolled oats

2 dl oat bran

2 dl pumpkin seeds

2 dl water

1 dl coconut oil

2 tablespoons honey

150 grams hazelnuts

150 grams walnuts

150 grams almond flakes

200 grams raisins

1 tablespoon cinnamon

1 tablespoon cardamom

Chop the nuts. Mix rolled oats, oat bran, pumpkin seeds, nuts and almond flakes in a bowl. Heat up water, honey and coconut oil, but don't let it boil. Pour the liquid mix over the dry ingredients. Add cinnamon and cardamom. Spread the granola on a baking paper that you have put in a baking pan. Bake for 30 minutes in 175 degrees Celsius. It gets burned quite easily, so you'll have to stir it at least three times while it's baking. Let the granola cool down for a while before adding the raisins. 


Easier and funnier grocery shopping with Foodie

Skrivet av Sara Storbäck 07.06.2020

I kommersiellt samarbete med Prisma Kotiranta Vaasa

Har ni hört om foodie.fi ? Foodie är Prismas internettjänst. Tack vare Foodie kan man handla mat med några enkla knapptryck istället för att springa omkring i en fysisk matbutik och leta efter de varor som man vill ha. När man beställer mat från Foodie, får man sin beställning levererad direkt till ytterdörren, vilket är smidigt ifall man inte vill eller hinner åka till den fysiska matbutiken. Man kan även välja vilken dag och tid man vill få beställningen levererad. 

foodie.fi kan man även göra inköpslistor och spara dem tills nästa gång man vill använda tjänsten. Detta innebär att man kan veckohandla på bara några minuter. Ifall man inte har någon som helst aning om hurdan mat man vill laga kan man även hitta recept och inspiration på foodie.fi. Dessutom kan man även ladda ner Foodies app i mobilen eller surfplattan och passa på att handla medan man är på språng. Att handla mat har aldrig varit så här enkelt!

prisma2prisma9

Häromkvällen ordnade Sevendays en tasting picknick i samarbete med Prisma Kotiranta Vaasa. Inför evenemanget fick jag prova på att beställa mat till picknicken via Foodie. Tjänsten fungerade mycket smidigt och det var enkelt att hitta de olika produkterna i webbshoppen. Eftersom jag gjorde beställningen endast för mitt eget deltagande i picknicken denna gång blev det en ganska liten mängd varor. Dock tror jag att Foodie kan fungera smidigt också när man behöver beställa en stor mängd varor, till exempel åt en hel familj. Jag kan även rekommendera den som bor ensam att planera en hel veckomeny via Foodie och handla alla varorna på en gång.

prisma4Min picknickkorg bestod bland annat av grekisk yoghurt, frukt, en wrap med Ceasarfyllning, juice, nötter, mineralvatten och lite godis.

prisma6prisma7prisma5Filt, servetter och glas är privat rekvisita.

Picknicken var så mysig. Som en följd av Coronapandemin har det tyvärr inte ordnats några bloggevenemang på hela våren. Därför kändes det extra roligt att komma ut lite och träffa de nio andra deltagarna som var på plats. Inför detta evenemang hade Sevendays även infört extra åtgärder. Exempelvis var vi ett begränsat antal deltagare på plats. Alla hade även med sig en egen filt att sitta på och vi höll rimliga avstånd till varandra samt andra människor som rörde sig ute i parken där evenemanget hölls. Dessutom fick alla en egen påse med livsmedelsprodukter och på så sätt undvek vi att skicka runt mat och dryck mellan varandra. Det är viktigt att fortsätta hålla
kontakten med varandra under en pandemi. Trots det är det också mycket viktigt att vara extra försiktig just nu.

Passa på att kika in på foodie.fi/vaasa. Jag kan varmt rekommendera er att prova på tjänsten. 

 


 
In collaboration with Prisma Kotiranta Vaasa


Have you heard about foodie.fi ? Foodie is Prisma’s online store. Foodie makes grocery shopping much easier, since you can order groceries from home, instead of running around the store, looking for all the products that you need. You also get your food delivered to your door, which is very good if you don’t have time or don’t want to go to the store.

At foodie.fi you can also make shopping lists and save them until next time. This means that buying groceries for a whole week only will take you a few minutes. If you have no idea on what food to make, you can find recipes and inspiration at foodie.fi. You can also download the Foodie app to your phone or tablet and do the grocery shopping while you are on the run. Grocery shopping has never been this easy!


The other night, Sevendays organized a tasting picnic in collaboration with Prisma Kotiranta Vaasa and I got to try to order the picnic food from Foodie. I really liked the online store and it was easy to find all the groceries on the website. Since I only ordered food for myself this time, I ordered just a small amount of groceries. But I also think that Foodie can be a good alternative if you want to order a huge amount of groceries, for example for a whole family. I can also recommend someone who is living alone to plan meals for a whole week on foodie.fi and buy all the groceries at the same time.

The picnic was so cozy. My picnic basket contained Greek yoghurt, fruit, a Chicken-Caesar wrap, juice, mineral water and some sweets. Due to the Coronavius pandemic, there hasn’t been any blog events this Spring. Therefore, it was so nice to see the nine other bloggers and influencers who attended at the event. During the event, there were also some safety restrictions. For example, we were a
limited amount of people at the event. Everyone brought their own blanket to sit on and we kept distance to each other and to other people who were outside in the park where the event was held. We also avoided sending food and drinks between each other, since everyone got their own bag of food. It is important to keep in touch with each other during a pandemic. But at the same time, it is
also very important to be extra careful at the moment.

Make sure to check out foodie.fi/vasa

 


Shrimp pasta with pepper and leek

Skrivet av Sara Storbäck 03.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

rakpasta2rakpasta1Här kommer ett recept på en god och enkelt pastarätt med räkor som jag provade på för någon vecka sedan. Den gick relativt snabbt att slänga ihop till lunch, men gav ändå en lite lyxig känsla. Därför kan jag särskilt rekommendera den här rätten till de som känner för att lyxa till sommarlunchen lite extra. 

Räkpasta med paprika och purjolök 

4 portioner

1 röd paprika

1/3 purjolök

2 vitlöksklyftor

400 gram räkor

2 dl matgrädde

200 gram cuisine crème fraiche med vitlökssmak (använde Crème Bonjours cuisine fraiche)

4 portioner pasta

salt och peppar

olivolja

parmesan 

dill

Ansa och skär purjolöken i halvmånar. Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp lite olja i stekpannan och fräs grönsakerna och vitlöksbitarna tills de blivit mjuka. Koka upp pastavattnet och koka pastan 1-2 minuter kortare än anvisningarna på paketet. Tillsätt crème fraiche och grädde när paprikan och purjolöken blivit mjuka. Låt koka upp ordentligt och koka en liten stund. Häll av pastavattnet, men spara en deciliter av vattnet och tillsätt sedan vattnet och pastan i såsen. Låt koka ytterligare en minut och tillsätt sedan räkorna. Låt koka ytterligare cirka en minut. Smaka av med salt och peppar Servera pastan med riven parmesanost och dill. 

 


 

Here is a recipe of a tasty and simple pasta dish that I made the other week. It was relatively quick to make for lunch, but also gave me a little "luxurious" feeling. That's why I especially recommend this dish to those who want a simple but luxurious summer lunch. 

Shrimp pasta with red pepper and leek

4 serves

1 red pepper

1/3 leek

2 garlic cloves

400 grams shrimps

2 dl cooking cream

200 grams cuisine crème fraiche with garlic taste

4 portions of pasta

salt and pepper

parmesan cheese

dill

Clean and cut the leek in "half moons". Chop the garlic cloves and the pepper. Heat up some oil in a pan and fry the vegetables and the garlic until they are soft. Let the pasta water boil and boil the pasta for 1-2 minutes less than the instructions on the package. When the pepper and leek is soft, add the crème fraiche and cooking cream. Save one deciliter of the pasta water and add it and the boiled pasta to the sauce. Let the sauce boil for about one minute. Add the shrimps and let boil for one more minute. Season with pepper and salt. Serve the pasta dish with grated parmesan cheese and dill. 


Lately: summer, celebrations and delicious meals

Skrivet av Sara Storbäck 01.06.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

101415656 3041988499201585 6388051614078337024 nDe senaste dagarna har bjudit på riktigt fint väder. Det känns som att sommaren äntligen! Här gick jag flera promenader förra veckan och njöt av värmen och grönskan.

The weather has been lovely lately. It feels like summer is finally here! Last week I went for several walks here and enjoyed the nature. 

101349643 292051888632403 1404828448983089152 n

Jag har även tränat en hel del och köpt två resistance bands (gummiband) från Stadium som jag tränat med. Av min kusin Elin har jag fått mängder med tips på övningar som man kan göra med gummibanden.

I have also been exercising a lot and I've bought two new resistance bands from Stadium. My cousin Elin has given me a lots of advice on exercises to try. 

101524620 260080171772746 3411745999297708032 n

Jag har även ätit take away-lunch från Vasas enda turkiska restaurang, Selmas. På bild ser maten kanske något alldaglig ut, men jag kan lova er att det var otroligt gott. Därför kan jag varmt rekommendera ett besök till Selmas nu när de slagit upp dörrarna på riktigt igen. 

I've also had take away lunch from the only Turkish restaurant in Vaasa, Selmas. The food might look a little  commonplace in the photos but I promise that it tasted amazing, I really recommend restaurant Selmas. 

101299526 2660631700891751 2449258499872391168 n

Från en annan god maträtt till en annan! I fredags lagade vi enchiladas enligt receptet från Sannan ruokakassi och det blev precis lika gott som när jag lagade det i samband samarbetet med Sannan ruokakassi. Därför vill jag tipsa er om denna rätt som en härlig variation på vanliga tacos, tortillas eller enchiladas. Receptet finns här. 

From one tasty dish to another! Last Friday night we made enchiladas from Sannan ruokakassi again. It turned out as well as when I made the dish for the collaboration with Sannan ruokakassi, so I really recommend you to try this recipe if you want to vary the ordinary tacos, tortillas or enchiladas. You can find the recipe here. 

101793873 259301085182208 2442577983186141184 n

84485165 628736074652912 2714445972754137088 n

100904454 655486011702011 7343600271714418688 n

Den gångna helgen har varit full av firande. I lördags fick jag fira Nea och Madde, två barndomsvänner som fått studentexamen i vår. Jag är så glad åt att jag fick träffa dem och få fira dem, trots att årets studentfiranden på många sätt ser annorlunda ut jämfört med tidigare år. Vi satt utomhus och pratade och skrattade åt gamla barndomsminnen. Allt på kaffebordet hade Nea bakat helt själv från grunden och det var verkligen utsökt gott. Jag är så imponerad av hennes bakningskunskaper! 

During the past weekend I got to celebrate my childhood friends Nea and Madde who graduated this spring. It was so nice to see them and celebrate with them, even though the graduation ceremonies and celebrations have looked a little bit different this year. We sat outside, laughed and talked about good old memories. Nea had made all the pastries on the table herself from scratch and it tasted incredible. I am so impressed by her baking skills! 

100976498 655698018493670 4861081424842719232 n

Igår firade vi lillebror Ivars födelsedag tillsammans med hela familjen på verandan hemma hos oss. Det blev smörgåstårta som mamma, jag och Ivar lagat tillsammans, följt av denna goda marängtårta, som mamma och Ivar bakade. Tyvärr hann jag varken fotografera smörgåstårtan eller dukningen innan kalaset började. När vår familj träffas pratar vanligen alla i mun på varandra och det brukar oftast vara ganska livat kring bordet. Dock satt alla nästan knäpptysta en lång stund denna gång och bara njöt. Det, om något, måste vara det bästa betyg som en kaka kan få. 

Yesterday, we celebrated Ivar's 13th birthday with the whole family on our porch. We had some sandwich cake that mum, Ivar and I had made followed by this meringue cake that mum and Ivar made. Unfortunately, I didn't have time to take photos of the sandwich cake or the table before the celebrations started. When our family get together, we usually talk a lot and everyone's talking at the same time. But this time everyone sat silent for a long while, just enjoying the tasty food. I guess that's the best grade that a cake can get. 


Creamy Vegan Potato & Leek Soup

Skrivet av Sara Storbäck 28.05.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

soppasoppa2

Häromdagen lagade jag en vegansk potatis- och purjolökssoppa som blev så god att jag nu vill dela med mig av receptet här. Den här soppan blev nämligen riktigt krämig, så om jag hade fått den serverad till mig utan att veta någonting om den hade jag knappast märkt att den inte innehöll "vanlig" mjölkbaserad matgrädde.  Istället för matgrädde använde jag Oatly's ekologiska iMat, som är baserad på havre och som jag varmt kan rekommendera er att testa ifall ni vill laga veganskt eller mjölkfritt. Den här soppan innehåller även 2 dl torrt vitt vin, eftersom det bidrar till soppans rika smak enligt mig. Om man vill kan man såklart skippa vinet. Lägg bara i två deciliter mer vatten isåfall. 

 

Vegansk potatis- och purjolökssoppa

1 purjolök

600 gram potatis (cirka 5-6 medelstora potatisar)

2 grönsaksbuljongtärningar

3 vitlöksklyftor

2 dl torrt vitt vin

8 dl vatten

2.5 dl havregrädde (använde Oatly's iMat)

1 tsk timjan

vitpeppar

salt

olivolja

färsk persilja

Ansa och tvätta purjolöken. Skär den sedan i halvmånar. Tvätta och skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Finhacka vitlöken Hetta sedan upp olivolja i en kastrull och fräs purjolöken och vitlöken under omrörning till de fått lite färg. Tillsätt sedan vinet och låt det få ett  uppkok så att alkoholen kokar bort. Addera sedan vattnet. buljongen, timjan och potatisbitarna. Låt soppan koka på låg eller medelhög värme i cirka 15-20 minuter tills potatisbitarna blivit mjuka. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar. Toppa med persilja och servera med bröd. 

 


 

The other day, I made a vegan potato and leek soup that turned out so good that I want to share the recipe here today. This soup was really creamy, so I guess that I wouldn't have known that it doesn't contain "ordinary" milk based cooking cream if I would have been served it without knowing anything about it. I replaced the cooking cream with Oatly's iMat, which is a product based on oat and which I really recommend if you want to make dairy free or vegan food. The soup also contains 2 dl wine, which gives it a very good taste. Of course, you can skip the wine if you really want to. Just put two more deciliters of water in it instead. 

Vegan Potato Leek Soup

 1 leek

600 grams potatoes (about 5-6 normal sized potatoes)

2 vegetable bouillon cubes 

3 garlic cloves

2 dl dry white wine

8 dl water

2.5 dl oat cooking cream (I used Oatly's iMat)

1 teaspoon thyme

white pepper

salt 

olive oil

fresh parsley

 
Clean and cut the leek in "half moons". Wash and chop the potatoes and the garlic. Heat up some olive oil in a pan and add the leek and the garlic. Fry for a few minutes while stirring it. Add the wine and let it boil. Then add the water, the bouillon, thyme and the potatoes. Let the soup boil for 15-20 minutes on low heat until the potatoes are soft. Mix the soup with a stick blender. Add the cream and let the soup boil for a few more minutes. Season with white pepper and salt. Serve the soup with some fresh parsley sprinkled on top and some bread. 

 


To my little brother

Skrivet av Sara Storbäck 27.05.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

100552954 683450472202710 3889435006442930176 n

Idag fyller världens bästa lillebror Ivar hela 13 år. Det känns som att tiden har gått väldigt fort och som att jag alldeles nyligen blev storasyster till en lugn liten pojke med tjockt ljust hår, som att han nyss började skolan och som om det var igår som han tog sina allra första trumlektioner. 

ivar2

Ivar är duktig på väldigt många olika saker. Sånt som jag har haft svårt för eller behövt arbeta hårt för att lära mig, har han kunnat "bara sådär". Ibland har jag tänkt att vi är väldigt olika som personer. Som trummis i Skolmusikkåren, Pörtomrevyn och i musikinstitutet Legato är han enormt taktfast. Takt och rytmer var just det som jag hade extra svårt för när jag började spela klarinett. Ivar är social och utåtriktad i situationer där jag skulle ha varit tystlåten och lite blyg. Han är väldigt duktig i skolan, och har haft alltid haft lätt för matematik. Matematik var ett av de ämnen som jag inte alls tyckte om och som jag hade svårt för när jag var i hans ålder. Dessutom är Ivar skicklig när det kommer till datorer och andra tekniska prylar. Han kan ofta säga vad felet är om internetuppkopplingen inte fungerar, om datorn krånglar eller någonting liknande. 

resizedimage8001200 ivar1

Ivar är även en mycket duktig skådespelare och han har redan spelat amatörteater i flera års tid, bland annat i Pörtom ungdomsförenings barnspex, i Närpes Teater och i årets Pörtomrevy, där han också var trummis. Dessutom är han även duktig på att laga mat och lagar de godaste hamburgarna som jag någonsin ätit där han även steker biffarna alldeles själv från grunden.

100619315 666599687508508 1296258186910629888 n

Ivar är dessutom en av de mest generösa personerna jag känner och han har även lärt mig att bli mer generös och givmild. Han har världens mest smittsamma skratt och kan skratta länge åt någon rolig meme som han sett på Instagram eller till och med åt sina egna skämt. Han har glimten i blicken, sinne för humor, är utåtriktad. Han har nästan alltid något roligt upptåg på gång och hemma är han den som spexar till det! Jag har alltid så roligt med Ivar. Under de senaste åren har jag även märkt att jag kan prata med Ivar på ett sätt som jag inte kan prata med någon annan på. För det mesta behöver jag inte säga så mycket för att han ska förstå vad jag menar. Ibland tänker jag att det beror på att vi har vuxit upp tillsammans och känner varandra så bra. Eller kanske vi är väldigt lika som personer i alla fall. 

Om du läser det här Ivar vill jag önska dig en riktigt fin 13-årsdag och jag ser framemot att fira dig tillsammans med resten av familjen i helgen! 

100745424 603648156914646 2401988721172807680 n

 


 

Today the best little brother in the world, Ivar,  turns 13. It feels like time has flied and that I recently became the older sister of a king little boy with lots and lots of thick, golden hair, like he recently went to school for the first time and like yesterday when he had his first drum lessons. 

Ivar is good at many different things and everything that I have struggled with to learn, he has just done like it was nothing. Sometimes I've thought that we are very different. As a drummer, he is very rhythmic and rhythm was the one thing that I struggled with years ago when I started to play the clarinet. He is social and talkative at occasions where I would have been quiet and shy. He has very good grades in school and especially at math, which was the subject that I didn't like at all at his age. He is also very good with computers, phones and he knows what's wrong when the internet does not work or there's something wrong with the computer. 

Ivar also is a very good actor and he has been acting in different plays for years. He is also very good at cooking and he makes the best hamburgers I've ever tasted. 

Ivar is also one of the most generous people I know and he has also taught me to be more generous. He has the most contagious laughter and he can laugh for long at something funny that he has read or even at his own jokes. He has a sense of humor, he's extrovert and at home, he's sort of the "clown" of the family who always says something funny and makes everyone else in a good mood. I always have so much fun with him. During the last few years, I've also noticed that I can speak with Ivar in a way that I can't speak with someone else. Usually, I don't even have to say much at all, he just understands. Sometimes I think it's because we've grown up together and know each other so well. Or are we actually very much alike?

If you read this Ivar, I wish you a great birthday and I look forward to come home to celebrate with you and the rest of the family! 

 


Glutenfree lemon muffins

Skrivet av Sara Storbäck 22.05.2020 | 6 kommentar(er)

Kategorier:

citronmuffinscitronmuffins2

Idag mötte jag upp Ida och Julia, samt Julias båda hundar, Milou och Aska, vid Erklasstigen i Pörtom för en liten avskedspicknick för Ida som åker iväg till Åland för att jobba där i sommar. Det var ett bra tag sedan jag träffade dem båda två, så det var roligt att ses en liten stund och prata. Dessutom råkade vi  ha riktigt tur med vädret. Till picknicken hade jag bakat dessa goda glutenfria citronmuffins. Ibland blir glutenfria muffins väldigt smuliga och fastnar bara i pappersformen, men dessa blev faktiskt bra. De innehåller mandelmjöl som gör dem extra saftiga.

 

Glutenfria citronmuffins

3 ägg

2 ½ dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

100 g smör, smält

1 ½ dl mandelmjöl

2 dl glutenfri mjölmix (exempelvis Sunnuntai)

1 ½ dl mjölk

1 citron

Florsocker till garnering

Tvätta citronen. Riv sedan skalet fint och pressa ur saften. Smält smöret. Vispa ägg och strösocker pösigt. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, smör, mjöl och mjölk och blanda till en slät smet. Addera sedan citronskalen och saften till smeten. Häll smeten i muffinsformar. Fyll formarna till 2/3.  Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 12-15 min i 200 grader Celsius. Pudra lite florsocker över dem före servering.


 

Today I met up Ida and Julia, and also Julia's dogs, Milou and Aska, for a goodbye picnic for Ida who is going to Åland Islands to work there this summer. It had been a while since I saw them, so it was so much fun to meet up and talk for a while. The weather was also so nice! I had made these gluten free lemon muffins for the picnic. Gluten free muffins can be very crumbly, but these actually turned out really good.

Glutenfree lemon muffins

3 eggs

2 ½ dl sugar

2 tsk vanilla sugar

2 tsk baking powder

100 g melted butter

1 ½ dl almond flour

2 dl gluten free flour mix 

1 ½ dl milk

1 lemon

icing sugar for garnishment.


Wash the lemon and zest it and press the juice out of it. Melt the butter. Beat eggs and sugar, then add the dry ingredients and the milk and stir it together. Add the lemon zest and juice to the batter. Divide the batter evenly into muffin cases. Fill two thirds of the cases. Bake for 12-15 minutes in 200 degrees Celsius. Sprinkle some icing sugar over the muffins before serving. 


Q/A: Falafel, Mini pies and baking soda

Skrivet av Sara Storbäck 20.05.2020 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

citronmarang3

Ctron- och marängpaj här - recept här  / Lemon & meringue pie, recipe here

"Hej! Gillar receptet och har redan gjort pajdegen! Tänkte göra i minipajer istället, ca 8 cm. Vad tror du om gräddningstid?"

Hej och tack för din fråga! Eftersom att jag själv aldrig har bakat minipajer hade jag ingen aning om hur gräddningstiden påverkas, så jag frågade min vän Hanna som är utbildad kock och studerar gastronomi i Umeå. Om ni vill se riktigt läcker mat kan jag varmt rekommendera er att kika in på Hannas Instagramkonto @hsandvikmat. Alla rätter som hon lagar ser fantastiskt goda ut och jag ligger verkligen i lä när det kommer till matlagning. Hannas råd gällande minipajerna var att halvera gräddningstiden och förgrädda pajerna i cirka sju minuter och sedan grädda med marängen på i ytterligare 10-13 minuter. När det kommer till att grädda med marängen skulle jag rekommendera att hålla noggrann koll på den under gräddningstiden och grädda tills du tycker att den fått tillräckligt med färg. Du får gärna höra av dig igen och berätta hur resultatet blev. Lycka till! 

 

"Falafelsallad lät ju mumma, men vad är det för falafel du kör på?"

Jag använder en glutenfri falafelmix från Sevan som jag varmt kan rekommendera eftersom det blir jättegoda falafel av den här och smeten är dessutom  lätt att hantera. På förpackningen finns det noggranna instruktioner för hur man tillreder falafel. 

 

Skarmavbild 2020 05 20 kl. 22.04.36

Skärmbild från Sevans hemsida: sevan.se

 

Efter att ha nämnt matsoda i ett recept fick jag även många frågor angående vad det är. Matsoda är bikarbonat. Efter en stunds googlande förstod jag att matsoda är en term som i allmänhet bara används här i Finland, medan termen bikarbonat är mer förekommande i Sverige. Jag visste inte alls att denna ingrediens hette så olika saker i Sverige och Finland och jag ber  om ursäkt ifall detta har lett till förvirring. Hädanefter tror jag bestämt att jag kommer att skriva ut båda termerna för tydlighetens skull. 

 


 

"Hi! I like the recipe and I've already made the dough. Was thinking about making mini pies instead (about 8 cm). What do you think of the baking time?"

Hi! Thanks for your question. Since, I have never made mini pies before, I didn't exactly know how it affects the baking time, so I asked my friend Hanna who is a professional chef. If you want to see very delicious food photos, I really recommend you to check out Hannas Instagram account @hsandvikmat.  Her advice about the mini pies was to bake the pie crust for about seven minutes and bake the pie with the meringue and lemon curd for 10-13 minutes more. When baking with the meringue on, I recommend you to watch it carefully and bake until you think it's gotten enough color. It would be really nice to hear from you again and hear how the result was. Good luck with the pies! 

"Falalfel salad sound tasty, but what kind of falafel are you using?"

I'm using a falafel mix from Sevand, which I really recommend since the falafel turn out really tasty and the batter is easy to work with. The package has clear instruction on how to prepare the falafel. 

A while ago, I also got a lot of questions from my readers in Sweden who asked about baking soda. Baking soda is called matsoda in Finland and bikarbonat in Sweden, and I had no idea about this until I googled it. I am so sorry if this has been confusing for you and I think that I will write both terms from now just to be clear.