Glutenfree Blondies
Blondies är en variant på klassiska brownies, men istället för kakao eller mörk choklad används vit choklad i blondies. Här kommer ett recept på blondies som jag hittade på internet och gjorde glutenfritt. Ofta kräver glutenfria bakverk inte lika lång gräddningstid och inte heller lika hög temperatur i ugnen som icke-glutenfria bakverk. Därför krävde detta recept en så kallad "provbakning" först. Hmm... Den första omgången blev helt enkelt brownies! :) På bara någon minut blev de alldeles bruna och helt enkelt för övergräddade för att vara bildvänliga. Jag muttrade och svor, men här hemma var det någon som sa "oroa dig inte, vi ska städa imorgon så den försvinner nog...!" Och när jag kom hem från jobbet tackade mamma och pappa för den goda "städkakan". Andra omgången blondies jag lagade blev inte bara god, utan också bildskön efter att jag sänkt ugnstemperaturen.
Alla ugnar är dessutom väldigt olika. Därför är nog gräddningstid och temperatur bara riktgivande.
Glutenfria blondies
200 gram smör
175 gram vit choklad
4 ägg
1 krm salt
2,5 dl socker
2 dl mandelmjöl
1,5 dl rismjöl
Tärna smöret och smält det på låg värme. Bryt chokladen. Ta av kastrullen från spisen när smöret smält och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad är smält. Blanda socker och salt i chokladsmeten och knäck i äggen. Vispa slätt. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och rör till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen av en ugnsform och häll i smeten. Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. Låt kallna innan du skär rutor.
Blondies is a variation of the classical brownie, but instead of cocoa you put white chocolate in blondies. Here's a Blondie recipe that I found on internet and made it gluten free. Usually gluten free pastries should be baked for a little shorter time and in lower oven degrees, than pastries that contain "ordinary" flour, so the first blondies I made became brownies after a little too much time in the oven. :) It actually took a few minutes for the gluten free to become too over baked to look nice on pictures. It was so annoying, but someone here at home said "don't worry, we will clean the house tomorrow, so it will definitely disappear...!" When I came home from work mum and dad thanked me for the tasty "cleaning cake". The second time I made blondies, they didn't only turn out tasty, they looked tasty too after I had baked them for a shorter time, in a lower temperature.
All ovens are very different too, so the instructions about temperature and time in recipes are often just indicative.
Glutenfree Blondies
200 grams butter
175 grams white chocolate
4 eggs
2.5 dl sugar
1 ml salt
2 dl almond flour
1.5 dl rice flour
Melt the butter and take it off the heat. Add the chocolate and stir until it's melted. Add sugar, salt and eggs to the batter. Then add the flour little by little. Put a baking paper in an ovenware and bake in 175 degrees Celsius for 20 minutes. Let the cake cool before you cut it into pieces.
Seven easy summer recipes
Under sommaren kan det hända att man får lite inspirationsbrist när det kommer till matlagning och att testa nya maträtter. Dessutom vill många kanske spendera sin tid på annat än att stå timmar i köket. Idag tänkte jag därför tipsa om några rätter som passar perfekt under sommaren eftersom de går fort att laga eller kan lagas i stora mängder åt gången. Under sommaren kanske man också känner för någonting extra salt, kryddigt och smakrikt. De flesta av de här rätterna är just sådana. Och några av dem kan även tas med som mellanmål till stranden eller till knytkalaset, medan andra av de här rätterna fungerar perfekt som middag med kompisar eller familjen, ifall man händelsevis skulle råka tröttna på att grilla.
During the summer, many people might feel a little uninspired when it comes to cooking and trying new recipes. At the same time, people might want to spend their time doing other things than standing in the kitchen for hours. So today, I will share some dishes with you that is perfect during the summer since they don't take much time to prepare or can be made in huge amounts. During summer you might crave something extra salty, spicy or flavourful. Many of these dishes are just like that. And some of them can be brought as a snack to the beach or to the potluck, while others are perfect for dinner with family or friends, if you would happen to get tired of barbeques and grilled food.
Enkel tomat- och baconpasta - recept här
Under varma dagar kan det vara bra med något extra salt! Denna salta, goda baconpasta med tomat är busenkel att svänga ihop till lunch en vanlig sommardag.
Tomato and bacon pasta - recipe here
During hot summer days, you might need some extra salty food. This tasty bacon pasta with tomato is so simple to make for lunch on an ordinary summer day.
Tacopaj - Recept här
Bästa sättet att ta tillvara köttfärsen som lämnat efter tacokvällen är att laga en tacopaj! Salt och gott under varma sommardagar och fungerar även fint att ta med sig till sommarens alla knytkalas eller grillfester.
Taco pie - Recipe here
The best way to take care of leftover taco meat is to make a taco pie! This pie is perfect for hot summer days and you can also bring it to a barbeque party or potluck.
Beef Stifado - Recept här
En fantastiskt god grekisk köttgryta, som i Grekland ofta lagas på lamm- eller kaninkött. I detta recept används dock nötkött. Enligt min mamma blir köttgryta bättre ju större sats man lagar. Genom att laga dubbelsats av denna köttgryta har man gryta över till nästa dag och kan lägga tiden på annat. Grytan smakar till och med godare följande dag. Denna gryta får dessutom stå länge och puttra på spisen och samtidigt hinner du ägna dig åt andra sysslor.
Beef Stifado - Recipe here
An amazingly tasty Greek meat stew, which is often made from lamb or rabbit meat in Greece. This version only contains beef. According to my mother, stews get better if you make large amounts. By making the double amount of this stew at once, you have leftover stew for the next day and can spend your time doing other things. The stew tastes even better the next day.
Piroger med spenat och fetaost - Recept här
Finländska piroger inspirerade av grekisk spenat- och fetaostpaj, spanakopita. Gott, vegetariskt och enkelt att laga. Dessa piroger kan göra succé under picknicken!
Spinach and Feta pasty - Recipe here
Finnish pasty inspired by Greek spanakopita. Tasty, vegetarian and easy to make. These will make a success at the picnic.
Grekisk gyrostallrik - Recept här
En underbar tallrik inspirerad av gyrostallrikarna som man kan köpa i Grekland. Denna rätt görs på kasslerstek (fläskkarré) som får stå flera timmar i ugnen för att bli härligt mör. Samtidigt som steken är i ugnen hinner man ta ett dopp, läsa en bok eller varför inte rensa i trädgrådslandet?
Greek Gyros plate - Recipe here
A wonderful plate inspired by the gyros plates that can be bought in Greece. This dish is made with pork loin that is roasted in the over for hours which makes it delicious and soft. While the gyros is in the oven you have time to go swimming or read a book on the porch.
Avokadosallad med chili och lime - Recept här
Enklare än så här blir det inte! Här är en avokadosallad som endast tar fem minuter att svänga ihop. Denna sallad fungerar fint som tilltugg till grillat kött eller grillad lax.
Avocado salad with chili and lime - Recipe here
This avocado salad takes only five minutes to prepare and is the perfect side dish with grilled steak or salmon.
Räkpasta - Recept här
Räkpasta med purjolök och paprika. En lite lyxigare sommarlunch som fortfarande går förvånansvärt snabbt att tillreda.
Shrimp pasta - Recipe here
Shrimp pasta with pepper and leek. A little more luxurious summer lunch that is still surprisingly easy to make.
What have I done so far this summer?
Hej! Som ni kanske märkt har bloggen stått väldigt tom under de senaste veckorna. Orsaken till att jag har skrivit så lite på sistone är att jag har haft två jobb i juni. Det ena är ett heltidsjobb och det andra är ett deltidsjobb. Dessutom har jag knegat ihop hälften av en 10 studiepoängs kurs i masskommunikation. Jag är väldig tacksam över att ha lyckats få sommarjobb i år. Många unga har inte samma goda situation som jag. Jag har också jobb i juli och augusti. Life is good med andra ord.
Dessutom har jag hunnit träffa vänner. Midsommar firades vid havet tillsammans med ett litet kompisgäng. Vi grillade, åt god mat, spelade kubb och hade så trevligt. Under helgen som gick hade jag även besök av Rebecka i min lägenhet i stan. Vi åt sushi, drack vin och besökte några av stans uteserveringar som äntligen öppnat igen. På söndagen blev det en tur till stranden och ett dopp, trots att det inte var så varmt i vattnet.
Från och med nu tänkte jag bli mer aktiv med bloggandet igen. Jag tror att chansen är större att det faktiskt händer om jag säger det rakt ut. Så nu är det sagt.
Hi there! As you might have noticed, I haven't been writing much at all lately. The reason is that I have had two jobs during June. One of them is a full-time job and the second one is a part-time job. I have also finished the mass communication course, that I might have mentioned earlier. I am so grateful to have some work this summer, since I know that many other adolescents don't. I also have work in July and August. Life is good, in other words.
I've also had time to meet with some friends. I celebrated midsummer in a cottage by the sea with some friends. We had some good food, played some games and had so much fun. During the past weekend, my friend Rebecka stayed over in my apartment. We had some sushi, drank wine and visited some of the open-air cafe's in town that are open again. Finally! On Sunday, we visited the beach and went swimming, even though the water was a little cold.
From now, I'm gonna try to become a more active blogger again. I think the chance that it happens is bigger if I say it out loud. So now it''s said.
Avocado salad with chili and lime
Jag bara måste få tipsa er om denna underbart goda avokadosallad som passar perfekt till grillat kött eller grillad lax. Denna sallad tar bara fem minuter att laga och är som sagt magiskt god. Jag skulle lätt kunna äta en hel skål med denna sallad.
Avokadosallad
4 avokado
1 lime
1 kruka färsk koriander (finns på avdelningen för färska kryddor i de flesta välsorterade matbutiker, eller som i mitt fall, i mammas trädgård)
1 färsk chili
Skala och skär avokadon i bitar. Blanda med finhackad färsk chili och grovhackad koriander. Tillsätt saften från en pressad lime och rör om.
I just have to recommend you to try this amazingly tasty salad that is perfect with grilled meat or grilled salmon. It just takes five minutes to prepare and it is so delicious that I could easily eat a whole bowl with this salad.
Avocado salad
4 avocados
1 lime
1 pot fresh coriander (can be found in almost any food store, or in mum's garden)
1 fresh chili
Peel the avocados and cut it into pieces. Mix with chopped fresh chili and coriander. Add the juice from a pressed lime and stir.
Summer meringue cake
Glad midsommar! Har ni redan hunnit planera och baka desserten till helgens festligheter? Om inte kommer här ett recept på en underbart god marängtårta som passar perfekt till sommarens alla festligheter. Förutom att denna tårta kan varieras med olika typer av bär och frukt, kan den även fyllas med lemon curd istället för chokladkräm, eller varför inte variera marängbottnen genom att tillsätta lite kakaopulver?
Somrig marängtårta
Maräng
6 st äggvitor
4 dl strösocker
6 dl rice krispies
Chokladkräm
3 st äggulor
0.75 dl strösocker
0.75 dl vispgrädde
50 gram smör
100 gram choklad
Fyllning
6 dl vispgrädde
hallon, jordgubbar, blåbär och/eller annan frukt eller bär
100 gram hackad choklad att strö över
Pensla ett bakplåtspapper med olja. Vispa äggvitorna till en hård maräng och tillsätt sockret lite i taget. Rör sedan ner rice krispies. Bred ut marängen på bakplåtspappret och grädda i mitten av ugnen i 150 grader, cirka 50 minuter. Stäng av ugnen och ställ ugnsluckan på glänt så att marängen svalnar sakta.
Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull till chokladkrämen. Sjud försiktigt under omrörning i några minuter tills krämen tjocknat. Ta av kastrullen från plattan, tillsätt smöret och rör till det smält. Bryt sedan i chokladen och rör tills även den smält. Låt sedan chokladkrämen svalna.
Vispa grädden. Dela marängbotten i två delar. Bred chokladkrämen på ena delen och lägg sedan på bär eller frukt och/eller bred över hälften av vispgrädden. Lägg den andra delen som ett lock och bred på resten av vispgrädden. Dekorera med bär eller frukt och hackad choklad.
Hi and happy midsummer! Have you already planned the desserts for this weekends parties? If not, I really recommend you to try this meringue cake, that is perfect for all kinds of celebrations during the summer. It can be varied with different kinds of fruits or berries, but if you'd like to, you can also try to fill it with lemon curd instead of chocolate cream or add some cocoa powder inte meringue cake.
Summer meringue cake
Meringue
6 egg whites
4 dl sugar
6 dl rice krispies
Chocolate cream
4 egg yolks
0.75 dl sugar
0.75 dl whipping cream
50 grams butter
100 grams chocolate
Garnishment
6 dl whipping cream
raspberries, strawberries, blueberries or other berries/fruit
100 grams chopped chocolate to decorate with
Brush a baking paper with a little oil. Beat the egg whites together until you have a meringue and add the sugar little by little. Add the rice krispies. Sprinkle the meringue over the baking paper and bake for 50 minutes in 150 degrees Celsius. Turn off the oven and open the oven door a little to let the meringue cool off slowly.
Mix egg yolks, sugar, cream in a small skillet for the chocolate cream. Let simmer while stirring it for a few minutes until the cream thickens. Take it off the heat, add the butter and stir until it's melted. Then add the chocolate and continue stirring until it's melted too. Then, let the chocolate cream cool off a bit.
Whip the whipping cream. Cut the meringue cake in half. Spread the chocolate cream over the cake and add berries or fruits and/or half of the whipping cream. Put the second meringue cake half on top and spread the rest of the whipped cream over it. Decorate with berries/fruits and chopped chocolate.
Granola with cardamom and cinnamon
Hej! Hoppas att ni alla har det bra. Här kommer ett recept på en knaprig granola med kokos, kanel och kardemumma som jag gärna äter till frukost med grekisk yoghurt.
Granola med kokos, kanel och kardemumma
6 dl havregryn
2 dl havrekli
2 dl pumpakärnor
2 dl vatten
1 dl kokosolja
2 msk honung
150 gram valnötter
150 gram hasselnötter
150 gram mandelflarn
200 gram russin
1 msk kanel
1 msk kardemumma
Hacka nötterna grovt. Blanda havregryn, havrekli, pumpakärnor, nötter och mandelflarn i en bunke. Värm upp vatten, honung och kokosolja i en kastrull, men låt det inte koka. Häll sedan blandningen över de torra ingredienserna. Krydda sedan med kanel och kardemumma. Bred ut granolan jämnt på en plåt täckt med ett bakplåtspapper. Rosta granolan i ugnen, ungefär 30-40 minuter i 175 grader. Rör om under tiden som granolan gräddas så att den inte bränns. Låt granolan kallna och blanda sedan ner russinen i den.
Hi! Hope you are fine! Here's a recipe of a crispy granola with coconut, cardamom and cinnamon that I like to eat for breakfast with some Greek yoghurt.
Granola with coconut cinnamon and cardamom
6 dl rolled oats
2 dl oat bran
2 dl pumpkin seeds
2 dl water
1 dl coconut oil
2 tablespoons honey
150 grams hazelnuts
150 grams walnuts
150 grams almond flakes
200 grams raisins
1 tablespoon cinnamon
1 tablespoon cardamom
Chop the nuts. Mix rolled oats, oat bran, pumpkin seeds, nuts and almond flakes in a bowl. Heat up water, honey and coconut oil, but don't let it boil. Pour the liquid mix over the dry ingredients. Add cinnamon and cardamom. Spread the granola on a baking paper that you have put in a baking pan. Bake for 30 minutes in 175 degrees Celsius. It gets burned quite easily, so you'll have to stir it at least three times while it's baking. Let the granola cool down for a while before adding the raisins.
Easier and funnier grocery shopping with Foodie
I kommersiellt samarbete med Prisma Kotiranta Vaasa
Har ni hört om foodie.fi ? Foodie är Prismas internettjänst. Tack vare Foodie kan man handla mat med några enkla knapptryck istället för att springa omkring i en fysisk matbutik och leta efter de varor som man vill ha. När man beställer mat från Foodie, får man sin beställning levererad direkt till ytterdörren, vilket är smidigt ifall man inte vill eller hinner åka till den fysiska matbutiken. Man kan även välja vilken dag och tid man vill få beställningen levererad.
På foodie.fi kan man även göra inköpslistor och spara dem tills nästa gång man vill använda tjänsten. Detta innebär att man kan veckohandla på bara några minuter. Ifall man inte har någon som helst aning om hurdan mat man vill laga kan man även hitta recept och inspiration på foodie.fi. Dessutom kan man även ladda ner Foodies app i mobilen eller surfplattan och passa på att handla medan man är på språng. Att handla mat har aldrig varit så här enkelt!
Häromkvällen ordnade Sevendays en tasting picknick i samarbete med Prisma Kotiranta Vaasa. Inför evenemanget fick jag prova på att beställa mat till picknicken via Foodie. Tjänsten fungerade mycket smidigt och det var enkelt att hitta de olika produkterna i webbshoppen. Eftersom jag gjorde beställningen endast för mitt eget deltagande i picknicken denna gång blev det en ganska liten mängd varor. Dock tror jag att Foodie kan fungera smidigt också när man behöver beställa en stor mängd varor, till exempel åt en hel familj. Jag kan även rekommendera den som bor ensam att planera en hel veckomeny via Foodie och handla alla varorna på en gång.
Min picknickkorg bestod bland annat av grekisk yoghurt, frukt, en wrap med Ceasarfyllning, juice, nötter, mineralvatten och lite godis.
Filt, servetter och glas är privat rekvisita.
Picknicken var så mysig. Som en följd av Coronapandemin har det tyvärr inte ordnats några bloggevenemang på hela våren. Därför kändes det extra roligt att komma ut lite och träffa de nio andra deltagarna som var på plats. Inför detta evenemang hade Sevendays även infört extra åtgärder. Exempelvis var vi ett begränsat antal deltagare på plats. Alla hade även med sig en egen filt att sitta på och vi höll rimliga avstånd till varandra samt andra människor som rörde sig ute i parken där evenemanget hölls. Dessutom fick alla en egen påse med livsmedelsprodukter och på så sätt undvek vi att skicka runt mat och dryck mellan varandra. Det är viktigt att fortsätta hålla
kontakten med varandra under en pandemi. Trots det är det också mycket viktigt att vara extra försiktig just nu.
Passa på att kika in på foodie.fi/vaasa. Jag kan varmt rekommendera er att prova på tjänsten.
In collaboration with Prisma Kotiranta Vaasa
Have you heard about foodie.fi ? Foodie is Prisma’s online store. Foodie makes grocery shopping much easier, since you can order groceries from home, instead of running around the store, looking for all the products that you need. You also get your food delivered to your door, which is very good if you don’t have time or don’t want to go to the store.
At foodie.fi you can also make shopping lists and save them until next time. This means that buying groceries for a whole week only will take you a few minutes. If you have no idea on what food to make, you can find recipes and inspiration at foodie.fi. You can also download the Foodie app to your phone or tablet and do the grocery shopping while you are on the run. Grocery shopping has never been this easy!
The other night, Sevendays organized a tasting picnic in collaboration with Prisma Kotiranta Vaasa and I got to try to order the picnic food from Foodie. I really liked the online store and it was easy to find all the groceries on the website. Since I only ordered food for myself this time, I ordered just a small amount of groceries. But I also think that Foodie can be a good alternative if you want to order a huge amount of groceries, for example for a whole family. I can also recommend someone who is living alone to plan meals for a whole week on foodie.fi and buy all the groceries at the same time.
The picnic was so cozy. My picnic basket contained Greek yoghurt, fruit, a Chicken-Caesar wrap, juice, mineral water and some sweets. Due to the Coronavius pandemic, there hasn’t been any blog events this Spring. Therefore, it was so nice to see the nine other bloggers and influencers who attended at the event. During the event, there were also some safety restrictions. For example, we were a
limited amount of people at the event. Everyone brought their own blanket to sit on and we kept distance to each other and to other people who were outside in the park where the event was held. We also avoided sending food and drinks between each other, since everyone got their own bag of food. It is important to keep in touch with each other during a pandemic. But at the same time, it is
also very important to be extra careful at the moment.
Make sure to check out foodie.fi/vasa
Shrimp pasta with pepper and leek
Här kommer ett recept på en god och enkelt pastarätt med räkor som jag provade på för någon vecka sedan. Den gick relativt snabbt att slänga ihop till lunch, men gav ändå en lite lyxig känsla. Därför kan jag särskilt rekommendera den här rätten till de som känner för att lyxa till sommarlunchen lite extra.
Räkpasta med paprika och purjolök
4 portioner
1 röd paprika
1/3 purjolök
2 vitlöksklyftor
400 gram räkor
2 dl matgrädde
200 gram cuisine crème fraiche med vitlökssmak (använde Crème Bonjours cuisine fraiche)
4 portioner pasta
salt och peppar
olivolja
parmesan
dill
Ansa och skär purjolöken i halvmånar. Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp lite olja i stekpannan och fräs grönsakerna och vitlöksbitarna tills de blivit mjuka. Koka upp pastavattnet och koka pastan 1-2 minuter kortare än anvisningarna på paketet. Tillsätt crème fraiche och grädde när paprikan och purjolöken blivit mjuka. Låt koka upp ordentligt och koka en liten stund. Häll av pastavattnet, men spara en deciliter av vattnet och tillsätt sedan vattnet och pastan i såsen. Låt koka ytterligare en minut och tillsätt sedan räkorna. Låt koka ytterligare cirka en minut. Smaka av med salt och peppar Servera pastan med riven parmesanost och dill.
Here is a recipe of a tasty and simple pasta dish that I made the other week. It was relatively quick to make for lunch, but also gave me a little "luxurious" feeling. That's why I especially recommend this dish to those who want a simple but luxurious summer lunch.
Shrimp pasta with red pepper and leek
4 serves
1 red pepper
1/3 leek
2 garlic cloves
400 grams shrimps
2 dl cooking cream
200 grams cuisine crème fraiche with garlic taste
4 portions of pasta
salt and pepper
parmesan cheese
dill
Clean and cut the leek in "half moons". Chop the garlic cloves and the pepper. Heat up some oil in a pan and fry the vegetables and the garlic until they are soft. Let the pasta water boil and boil the pasta for 1-2 minutes less than the instructions on the package. When the pepper and leek is soft, add the crème fraiche and cooking cream. Save one deciliter of the pasta water and add it and the boiled pasta to the sauce. Let the sauce boil for about one minute. Add the shrimps and let boil for one more minute. Season with pepper and salt. Serve the pasta dish with grated parmesan cheese and dill.
Lately: summer, celebrations and delicious meals
De senaste dagarna har bjudit på riktigt fint väder. Det känns som att sommaren äntligen! Här gick jag flera promenader förra veckan och njöt av värmen och grönskan.
The weather has been lovely lately. It feels like summer is finally here! Last week I went for several walks here and enjoyed the nature.
Jag har även tränat en hel del och köpt två resistance bands (gummiband) från Stadium som jag tränat med. Av min kusin Elin har jag fått mängder med tips på övningar som man kan göra med gummibanden.
I have also been exercising a lot and I've bought two new resistance bands from Stadium. My cousin Elin has given me a lots of advice on exercises to try.
Jag har även ätit take away-lunch från Vasas enda turkiska restaurang, Selmas. På bild ser maten kanske något alldaglig ut, men jag kan lova er att det var otroligt gott. Därför kan jag varmt rekommendera ett besök till Selmas nu när de slagit upp dörrarna på riktigt igen.
I've also had take away lunch from the only Turkish restaurant in Vaasa, Selmas. The food might look a little commonplace in the photos but I promise that it tasted amazing, I really recommend restaurant Selmas.
Från en annan god maträtt till en annan! I fredags lagade vi enchiladas enligt receptet från Sannan ruokakassi och det blev precis lika gott som när jag lagade det i samband samarbetet med Sannan ruokakassi. Därför vill jag tipsa er om denna rätt som en härlig variation på vanliga tacos, tortillas eller enchiladas. Receptet finns här.
From one tasty dish to another! Last Friday night we made enchiladas from Sannan ruokakassi again. It turned out as well as when I made the dish for the collaboration with Sannan ruokakassi, so I really recommend you to try this recipe if you want to vary the ordinary tacos, tortillas or enchiladas. You can find the recipe here.
Den gångna helgen har varit full av firande. I lördags fick jag fira Nea och Madde, två barndomsvänner som fått studentexamen i vår. Jag är så glad åt att jag fick träffa dem och få fira dem, trots att årets studentfiranden på många sätt ser annorlunda ut jämfört med tidigare år. Vi satt utomhus och pratade och skrattade åt gamla barndomsminnen. Allt på kaffebordet hade Nea bakat helt själv från grunden och det var verkligen utsökt gott. Jag är så imponerad av hennes bakningskunskaper!
During the past weekend I got to celebrate my childhood friends Nea and Madde who graduated this spring. It was so nice to see them and celebrate with them, even though the graduation ceremonies and celebrations have looked a little bit different this year. We sat outside, laughed and talked about good old memories. Nea had made all the pastries on the table herself from scratch and it tasted incredible. I am so impressed by her baking skills!
Igår firade vi lillebror Ivars födelsedag tillsammans med hela familjen på verandan hemma hos oss. Det blev smörgåstårta som mamma, jag och Ivar lagat tillsammans, följt av denna goda marängtårta, som mamma och Ivar bakade. Tyvärr hann jag varken fotografera smörgåstårtan eller dukningen innan kalaset började. När vår familj träffas pratar vanligen alla i mun på varandra och det brukar oftast vara ganska livat kring bordet. Dock satt alla nästan knäpptysta en lång stund denna gång och bara njöt. Det, om något, måste vara det bästa betyg som en kaka kan få.
Yesterday, we celebrated Ivar's 13th birthday with the whole family on our porch. We had some sandwich cake that mum, Ivar and I had made followed by this meringue cake that mum and Ivar made. Unfortunately, I didn't have time to take photos of the sandwich cake or the table before the celebrations started. When our family get together, we usually talk a lot and everyone's talking at the same time. But this time everyone sat silent for a long while, just enjoying the tasty food. I guess that's the best grade that a cake can get.
Creamy Vegan Potato & Leek Soup
Häromdagen lagade jag en vegansk potatis- och purjolökssoppa som blev så god att jag nu vill dela med mig av receptet här. Den här soppan blev nämligen riktigt krämig, så om jag hade fått den serverad till mig utan att veta någonting om den hade jag knappast märkt att den inte innehöll "vanlig" mjölkbaserad matgrädde. Istället för matgrädde använde jag Oatly's ekologiska iMat, som är baserad på havre och som jag varmt kan rekommendera er att testa ifall ni vill laga veganskt eller mjölkfritt. Den här soppan innehåller även 2 dl torrt vitt vin, eftersom det bidrar till soppans rika smak enligt mig. Om man vill kan man såklart skippa vinet. Lägg bara i två deciliter mer vatten isåfall.
Vegansk potatis- och purjolökssoppa
1 purjolök
600 gram potatis (cirka 5-6 medelstora potatisar)
2 grönsaksbuljongtärningar
3 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
2.5 dl havregrädde (använde Oatly's iMat)
1 tsk timjan
vitpeppar
salt
olivolja
färsk persilja
Ansa och tvätta purjolöken. Skär den sedan i halvmånar. Tvätta och skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Finhacka vitlöken Hetta sedan upp olivolja i en kastrull och fräs purjolöken och vitlöken under omrörning till de fått lite färg. Tillsätt sedan vinet och låt det få ett uppkok så att alkoholen kokar bort. Addera sedan vattnet. buljongen, timjan och potatisbitarna. Låt soppan koka på låg eller medelhög värme i cirka 15-20 minuter tills potatisbitarna blivit mjuka. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar. Toppa med persilja och servera med bröd.
The other day, I made a vegan potato and leek soup that turned out so good that I want to share the recipe here today. This soup was really creamy, so I guess that I wouldn't have known that it doesn't contain "ordinary" milk based cooking cream if I would have been served it without knowing anything about it. I replaced the cooking cream with Oatly's iMat, which is a product based on oat and which I really recommend if you want to make dairy free or vegan food. The soup also contains 2 dl wine, which gives it a very good taste. Of course, you can skip the wine if you really want to. Just put two more deciliters of water in it instead.
Vegan Potato Leek Soup
1 leek
600 grams potatoes (about 5-6 normal sized potatoes)
2 vegetable bouillon cubes
3 garlic cloves
2 dl dry white wine
8 dl water
2.5 dl oat cooking cream (I used Oatly's iMat)
1 teaspoon thyme
white pepper
salt
olive oil
fresh parsley
Clean and cut the leek in "half moons". Wash and chop the potatoes and the garlic. Heat up some olive oil in a pan and add the leek and the garlic. Fry for a few minutes while stirring it. Add the wine and let it boil. Then add the water, the bouillon, thyme and the potatoes. Let the soup boil for 15-20 minutes on low heat until the potatoes are soft. Mix the soup with a stick blender. Add the cream and let the soup boil for a few more minutes. Season with white pepper and salt. Serve the soup with some fresh parsley sprinkled on top and some bread.