Sara header augusti21

Advent calendar 2 - Vegetarian Christmas meatballs

Skrivet av Sara Storbäck 08.12.2019 | 2 Kommentarer

foodmascalendar

vegetarianmeatballs1vegetarianmeatballs2

Glad andra advent! Nu är det äntligen dags för den andra luckan i bloggens adventskalender. Här kommer vegetariska julköttbullar. En stor del av den traditionella julmaten är köttbaserad, vilket kan vara roligt att variera med något vegetariskt. Om man vill skapa en vegansk variant kan man byta ut äggen mot kikärtsspad.

Köttbullar är riktigt klassisk svensk julmat, men på finskt håll äts köttbullar överhuvudtaget inte under julen. Vi, liksom många av våra finlandssvenska, österbottniska vänner, har dock alltid köttbullar på vårt julbord. I vår familj var det mammas farbror Gustav, som jobbade som restaurangkock i Sverige under en tid av sitt liv, som införde traditionen med köttbullar på julbordet. Enligt mig är det inget julbord utan köttbullar.

 

Vegetariska julköttbullar

400 gram färdigkokta svarta bönor 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 dl ströbröd

2 ägg

1 msk sojasås

2 tsk malen kryddpeppar

1-2 msk sötstark senap

2  tsk torkad persilja

salt

peppar

olja till stekning

 

Skölj bönorna i kallt vatten och finhacka lök och vitlök. Mixa sönder bönorna med stavmixer i en bunke. Blanda ner alla andra ingredienser i bunken och rör om ordentligt. Låt stå i 10 minuter. Rulla sedan små bollar och stek i smör och olja tills de är gyllenbruna.

Serveringsförslag: Strimla lite grönkål. Stek i olja tills kålen mjuknat och smaka av med salt. Servera med de vegetariska köttbullarna. 

 


 

Happy second Advent! It's finally time for the second part of my Advent calendar. Here you have vegetarian Christmas meatballs. A lot of the traditional Christmas food is based on meat, so it feels really nice to vary it with a vegetarian alternative. If you want a vegan version, you can use aquafaba instead of eggs. 

Meatballs is a traditional Swedish Christmas dish, but in many places here in Finland, meatballs are not eaten during Christmas. Just like some of our friend who also are Swedishspeaking Finns living in Ostrobothnia, we always have meatballs on our Christmas table. It was my mother's uncle Gustav, who worked as a restaurant chef in Sweden for a part of his life, who brought the tradition into our family. Now I think that there's no Christmas table without meatballs. 

Vegetarian Christmas meatballs

400 grams cooked black beans 

1 onion

1 garlic clove

2 dl breadcrumbs

2 eggs

1 tablespoon soy sauce

2 teaspoons ground allspice

1-2 tablespoons mustard

2 teaspoons dried parsley

salt

pepper

oil for frying

Rinse the beans under cold running water. Chop the onion and garlic. Mix the beans in a bowl and add the rest of the ingredients in the bowl. Leave it for 10 minutes, then roll small balls of the dough and fry in some oil or butter until they are goldenbrown. 

Serving suggestion: Fry some collard and add a little salt to it. Serve with the vegetarian meatballs. 

 

Kommentarer

  • Netti Starby 10/12/2019 9:15am (3 år sen)

    Vilket smarrigt tips på vegetariska köttbullar :-D Kramis

  • Delila 10/12/2019 6:17pm (3 år sen)

    Ser underbara ut!

Skriv en kommentar