header1

Advent Calendar part 3 - Grandma's white cabbage salad

Skrivet av Sara Storbäck 15.12.2019 | 2 Kommentarer

foodmascalendar

vitkalssallad julvitkalssallad jul2Det är söndag igen och äntligen dags för den tredje luckan i bloggens adventskalender. Denna goda vitkålssallad med paprika och ättiksgurka är min kära mormors recept. Hon brukar alltid laga den på julen och ta med sig hem till oss där vi äter jullunch tillsammans varje år. Den här salladen är det perfekta tilltugget till skinka, köttbullar, morots- och kålrotslåda. Tidigare tyckte jag egentligen inte så mycket om vitkål, men en jul när mamma övertalade mig att smaka denna sallad tyckte jag att den smakade "wow". 

Visste ni förresten att vitkål är rik på c-vitamin, vitamin K och kalium? Den har även en lite söt smak och jag har hört att man, genom att äta en bit vitkål, kan bota sötsuget. 

 

 

Mormors vitkålssallad

4 dl strimlad vitkål

1 dl ättikslag (spadet från gurkburken)

1 dl vatten

3 msk matolja

1 dl hackad ättiksgurka

1 röd paprika i tärningar

salt

svartpeppar

Hacka paprika och gurka. Finstrimla kålen (använde en osthyvel), Koka upp gurklag och vatten. Lägg i kålen och låt koka i 1 minut. Häll upp kålen i ett durkslag och låt den rinna av. Blanda ner olja, gurka och paprika innan kålen hunnit kallna. Smaka av med salt och peppar. 


 

It's Sunday again, and it's time for the third part of my Advent calendar here on the blog. This salad made from white cabbage, paprika and pickles is my dear grandma's recipe. She always makes this salad on Christmas and brings it to our place, where we always eat Christmas lunch together. This salad is perfect with meatballs, ham or other Christmas foods. Before, I didn't like white cabbage that much, but one Christmas when my mother persuaded me to try this salad, I found it delicious.

Did you know that white cabbage is rich in for example vitamin C and K? It also has a little sweet taste and I have heard that you can fight sugar cravings by eating a little white cabbage.

Grandma's white cabbage salad

4 dl shredded white cabbage

1 dl pickle juice (from the pickle jar)

1 dl water

3 tablespoons cooking oil

1 dl chopped pickles

1 red chopped paprika

salt

black pepper


Chop paprika and pickles. Shred the white cabbage (I used a cheese slicer). Boil water and pickle juice. Add the cabbage and let boil for 1 minute. Pour it into a strainer. Mix with oil, cucumbers and paprika and add salt and black pepper. 

Kommentarer

Skriv en kommentar