header6

Baka till helgen: Glutenfri mjuk pepparkaka med glasyr

Skrivet av Sara Storbäck 02.12.2020 | 0 Kommentarer

Kategorier:

mjukpepparkaka

Här kommer äntligen årets första julrecept – en härligt mjuk och kryddig pepparkaka med glasyr gjord på Philadelphiaost. Den här kakan passar perfekt till adventsfikat. Jag gräddade kakan i 175 grader i 20–25 minuter, men kom ihåg att gräddningsanvisningar i mina recept ofta bara är riktgivande. Olika ugnar är olika varma och fungerar lite olika, så håll noggrann koll på kakan när den gräddas. För att kontrollera om den är genomgräddad kan man sticka en tandpetare i mitten av kakan. Om tandpetaren torr efteråt är kakan klar. 

Efter en stunds övervägande har jag bestämt mig för att enbart blogga på svenska i fortsättningen. Tyvärr tar de engelskspråkiga sammanfattningarna väldigt lång tid att skriva och jag känner att steget att sätta mig ner och blogga blir mycket större om jag behöver skriva blogginlägget två gånger, på två olika språk. Jag känner också att jag kan uttrycka mig mera fritt om jag enbart skriver på svenska.  Och dessutom är den största delen av mina bloggläsare svenskspråkiga. Jag hoppas att ni förstår detta! Om någon vill översätta inläggen finns ju också översättningsprogram på datorn som översätter inläggen direkt. 

mjukpepparkaka4

Glutenfri mjuk pepparkaka

200 g smör

2 msk malen kanel

1 msk malen kryddnejlika

2 msk malen kardemumma

1 msk malen ingefära

4 ägg

4 dl strösocker

2,5 dl mandelmjöl

2 dl Semper FinMix

2 dl Jyttemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

2 dl mjölk

 

Glasyr:

200 g Philadelphiaost 

2 dl vispgrädde

3 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

 

Värm ugnen till 175 grader. Täck en ugnsform med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner alla kryddor.

Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp.  Sikta ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. 

Rör ner mjölken i det avsvalnade smöret och häll ner blandningen tillsammans med resten av smeten. Rör försiktigt ihop till en jämn smet.  

Häll upp smeten i en ugnsform (ca 20 x 30 cm). Bred ut smeten så att du får en jämn kaka. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter i 175 grader. 

Glasyr: Låt kakan svalna i rumstemperatur under tiden som du gör frostingen. Vispa grädden och rör sedan ner osten. Sikta i florsoker och vaniljsocker i bunken. Rör försiktigt ihop till en jämna glasyr. 

Bred ut glasyren å kakan när den svalnat ordentligt.

 

Andra julrecept

Pepparkaksrulltårta

Glutenfri dadelkaka

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar