Sara header augusti21

Visa alla inlägg skrivna februari 2018

A summary of February

Skrivet av Sara Storbäck 28.02.2018

Kategorier:

resizedimage800533 trollaohundarna

resizedimage800533 IMG 9745

Månadens favorithändelse? Min födelsedag och Sevendays' treårskalas.

Månadens uppfyllda mål: Jag har bockat av läsårets sista UF-mässa, nu återstår nästan bara pappersarbete och utvärdering. 

Månadens låt: Eftersom jag inte har någon speciell låt som förknippas med denna månad heller, börjar jag fundera på att byta ut "månadens låt" till "månaden podd". Månadens podd är Skäringer och Mannheimer

Månadens upptäckt: Som sagt, podden Skäringer och Mannheimer, med Mia Skäringer och Anna Mannheimer. Det tog ett bra tag innan jag fastnade för den, men nu vill jag bara höra mera och mera.

Månadens projekt: Körkort och praktik.

Månadens längtan: Har längtat till våren, vilket jag knappast är ensam om att ha gjort.

Blev februari som du tänkt dig? Ja.

Hur såg ditt liv ut förra året i februari? Förra året spelade jag revy långt in i februari och firade min 17-årsdag, åkte på utflykt med c-orkestern och så vidare.

Månadens aj: Blev förkyld i mitten av månaden, men tack och lov blev jag av med den förkylningen ganska snabbt. 

Något jag önskar att jag gjort mera av i februari: Sett saker från den ljusa sidan och tänkt positivt, det vill jag bli bättre på under mars.

Månadens mest lästa blogginlägg:

- Benjamin svarar på frågor om mig

- Vilket lösgodis jag föredrar

- Bilder före och efter redigering

- 10 sätt att höja ditt humör

 

resizedimage8001090 IMG 9713

 

Favourite happening of the month: My Birthday and Sevendays' 3 years anniversary.

Acheived goals of the month: I had the last trade show with the JA company, so now there's almost just paper work left to do. 

Song of the month: Once again, I have no idea, so I've started to wonder if I'm going to change "the song of the month" to "the podcast of the month". The podcast of the month is Skäringer & Mannheimer. 

Discovery of the month: Podden Skäringer & Mannheimer with Mia Skäringer and Anna Mannheimer. Took a while before I fell in love with this podcast, but now I just want to hear more and more. 

Project of the month: Driving license and work practice.

Craving of the month: Spring. I am probably not the only one who's waiting for spring. 

Did January turn out the way you expected? Yes.

What did you do in January a year ago? Had some performances in the beginning and the middle of the month. I also celebrated my 17th birthday 

"Ouch" of the month: Cought a cold in the middle of this month, but now I feel well again.

Something you had wanted to do more in January: Looked at things from the bright side and thought positive, something that I definitely want to get better at during March.

Most readed blogposts: 

- Benjamin answers to questions about me

- What pick and mix candy do I prefer

- Pictures before and after editing

- 10 ways to boost your mood

 

 

 

 


My plans for the winter holiday

Skrivet av Sara Storbäck 26.02.2018

Kategorier:
Taggar:

sallywinterholiday

Vad Sallys sportlov allra helst består av. Foto: Benjamin Hofman

 

Det är måndag morgon och jag har sportlov! Ärligt talat har jag tyckt att tiden gått så fort sedan januari, att jag knappt hunnit se framemot sportlovet. Efter den här veckan återstår endast två veckor av min praktikperiod och sedan har jag nio veckor skola innan jag får sommarlov! Med andra ord är det endast 11 veckor kvar till sommar! Jag tror att de här 11 veckorna också kommer gå galet fort, eftersom jag har en hel del saker inbokade under våren. 

Den här veckan ska jag främst läsa inför studentprovet. Jag ska också öva på de klarinettstycken jag ska framföra på min sista nivåprovskonsert i vår. Samt bocka av några körlektioner och köra lite isbil med Benjamin. En av mina förhoppningar i början av februari var att hinna ta körkort innan månaden slut, men med bilskola på en ort och praktikplats på en annan har det ibland varit svårt att få lektioner inbokade. Därför får jag vänta ett tag till. Under lovet vill jag också hinna träffa några vänner och se filmen om Ted Gärdestad på bio med Benjamin.

Har ni sportlov denna vecka?

 

It's Monday morning and today my Winter Holiday begins! To be honest, I must say that I think that the time has passed by so quickly that I haven't had time to look forward to the holiday. After this week, there's only two weeks left of my work practice and then I have only nine weeks left at school before summer break! In other words, it's only 11 weeks left until summer. I think these 11 weeks will pass by very quickly too, cause I have lot's off stuff to do before the semester ends. 

This week will I mostly study for the matriculation test. I will also practice some clarinet pieces that I'll play on my last exam this spring. I'll also take some driving lessons this week and drive on the ice with Benjamin. In the beginning of this month, I hoped to get the license before the end of the month, but with driving school in one city and work practice in another, it has sometimes been a bit difficult to take the lessons. Therefore, I will have to wait for a while. During the holiday I will also see some of my friends and se the movie about Ted Gärdestad with Benjamin.

Do you have winter holiday this week?


Repost: How to choose the right education?

Skrivet av Sara Storbäck 22.02.2018

2016081320520005810 sbig

Hörde på radion häromdagen att det snart är dags för alla nior att söka till en utbildning på andra stadiet. Därför vill jag reposta detta inlägg som jag skrev på min gamla blogg. Inlägget handlar om hur jag tänkte när jag gjorde mitt val av utbildning.

 

Under hela min högstadietid var jag ganska säker på vart jag ville söka mig efter grundskolan. Det var min mamma som tipsade mig om medieassistentutbildningen vid Vamia, eftersom hon visste att jag älskar att hålla på med massa kreativt, som fotografering, bloggande och annat som berör mediebranschen. Men att sist och slutligen söka till Vamia var helt och hållet mitt egna val.

Som jag berättat tidigare, går jag även kombi, vilket betyder att jag läser vissa gymnasiekurser i matematik, modersmål, finska, engelska och hälsokunskap vid sidan av yrkesutbildningen, och kommer att skriva studenten tillsammans med alla andra i min ålder, det vill säga hösten '18 och våren '19.

För mig har alternativet kombi, varit det bästa möjliga, eftersom att jag MÅSTE få utlopp för min kreativitet väldigt mycket, vilket jag inte alltid hann med helt på fritiden medan jag gick i högstadiet. Samtidigt har jag alltid haft relativt lätt i skolan. Jag vill kunna studera vidare på universitet efter dessa tre år. I gymnasiet får jag utveckla mitt ordförråd, min allmänbildning och min vana att skriva. Och lära mig språk!. I yrkesutbildningen får jag syssla med praktiska och kreativa saker, som utvecklar mig som person. Jag lär mig oerhört mycket i min yrkesutbildning, som hjälper mig framåt som människa. Jag har alltså tillgång till det bästa av två världar.

Hur ska man då tänka om man har ett val av utbildning att göra denna vår... eller nästa vår?

 Jag rekommenderar att man verkligen tänker igenom vad man är bra på och vad man brinner för. Vet man inte vad man vill bli, kanske det hjälper att lista upp vad man absolut inte vill bli.

Jag rekommenderar också att man verkligen följer sin magkänsla fullt ut, och inte lyssnar på vad andra säger. Många ifrågasatte varför JAG valde den väg jag valde, eftersom jag haft så lätt för mig och definitivt skulle klara av gymnasiet utan problem. Jag skulle med andra ord ha varit en "mycket bra" gymnasieelev. Mina föräldrar lät mig fatta mitt alldeles egna beslut, jag lyssnade helt på min magkänsla, och så här långt har jag inte ångrat mig en minut!

 När jag valde att börja i en ny skola, där ingen jag kände skulle börja, kändes det faktiskt lite nervöst. Men helt ärligt; man hittar nytt folk bara man är öppen för att prata med klasskompisar och andra i skolan. Att börja i en ny skola behöver inte heller betyda att man tappar kontakten med gamla kompisar, för dem hinner man fortfarande träffa på helger, lov, via hobbyer m.m. Man hittar tid bara man faktiskt vill det själv. Även om det kanske inte blir av lika ofta som när man såg varandra i skolan varje dag, dör inte en vänskap ut om den faktiskt är äkta.

Om du så mycket som överväger att välja en yrkesutbildning, eller annan väldigt nischad linje, rekommenderar jag att du väljer det. För OM det skulle bli helt fel, brukar det alltid gå att välja om. Tack vare att jag studerar till medieassistent har jag hunnit knyta massor med nya kontakter redan. Vi som går en yrkesutbildning har dessutom en eller två praktikperioder varje läsår. Då är vi ute i arbetslivet i cirka 9 veckor åt gången. Med andra ord, ett perfekt tillfälle att knyta kontakter inom den bransch som intresserar en. Många yrkesskolor (även min) gör samarbeten utomlands, och utlandspraktik är säkert en bra övning för den som drömmer om att jobba utomlands i framtiden.

201705040335530755 sbig201705071724373412 sbig

Förra våren praktiserade jag med Skolmusik-festivalen. Det var en oförglömlig upplevelse!

 

Med en avklarad yrkesutbildning finns alltid möjlighet att studera vidare, speciellt med ett kombibetyg. Har hört om många som har fördomar mot kombi, och att det skulle vara jättejobbigt. Det tycker inte jag att det är, egentligen, eftersom vårt kombisystem fungerar så genialt att vi har 1-2 gymnasiedagar varje vecka per period. Alltså har vi i snitt en vecka på oss att göra läxorna tills nästa gång. För en person som gillar att hålla på med väldigt mycket saker på fritiden (läs jag) är det konceptet mycket lättare, jämfört med om jag skulle ha väldigt krävande läxor att göra till fem dagar i veckan. Ge alltså kombin en chans, om du så mycket som överväger det. Ibland måste man bita ihop, och fokusera på det mål man vill uppnå. Men om det blir alldeles för jobbigt, eller visar sig vara helt fel, går det att byta även här.

Om du är en person som är väldigt praktisk av dig, och inte har någon större motivation att sitta och läsa, men samtidigt inte har den blekaste aning om vad du vill jobba med, rekommenderar jag ändå att börja på en yrkesutbildning. Varför inte gå kockutbildning, för alla behöver kunna laga mat, logic. Jag känner seriöst hur många vuxna människor som helst som först utbildat sig inom en bransch, men i dagsläget jobbar med något helt annat. För som sagt, det går alltid att byta, eller skola om sig i något senare skede av livet.

Min mamma brukar säga att vägen blir till medan man går. Det bästa man kan göra är alltså att följa sin magkänsla och börja någonstans.

 

Liknande inlägg:

Av de andra i Sevendays-gänget har också Julia och Caroline bloggat om utbildning. Läs deras inlägg också!

 

 

2016112510521469320 sbig

 

After ninth grade, I was pretty sure about what education I wanted to go to. It was my mum, who told me about the media education of Vamia, because she knew that I loved to photograph, blogging and doing other creative things. But to actually apply for the education was just my own chioce.

As I've already told, I combine the media education, which is a vocational education, with the matriculation. At the gymnasium school I read some courses in Math, Swedish (my mother tonhue), finnish, english and health science. I will take the matriculation tests at the same time as other students in my age, that is autumn 18 and spring 19.

To me, combinated studies turned out to be the very best alternative, because I feel like I really love being creative, which I didn't always have time for in 7th to 9th grade. At the same time, it has always been pretty simple for me to learn new things at school. I want to study at a univeristy after these three years. In the gymnasium school, I get to develop my vocabulary, my general education and practice writing. And also learn languages! In the vocational education, I get to do creative things that develop me as a person. I've learned so many things from my vocational education that helps me in person. With my educations, I have access to the best sides of two different worlds!

 

If you are going to apply for a education this (or next) spring, I recommend you to list what you are good at and what's your passion. If you don't know what you want to do, listing what you absolutely not want to might help you.

I recommend you to always trust your gut feeling, and not listen to what others say. Many people questioned why I chose to walk the way that I did, because I'v always been a pretty good student at school and had been able to go to a gymnasium school without any problems. My parents let me make my own decision, I trusted my gut feeling and I haven't regret a minute of my education.

When I first started at the new school, where I didn't know anyone, I felt a bit nervous. But honestly speaking, you get to know new people if you want to, and if you feel open to start speaking with your new classmates and other people at school. Starting at a new shool doesn' have to mean that you stop talking to your old friends, because you will have time to see them during weekends, breaks, at hobbies and so on. You find time for them, if you really want to. Even if it doesn't happen as often as before, when you saw each other at school every day. A friendship doesn't die if it's meant to be.

 

If you are as much as thinking about applying for a vocational education, or another similar education that is niched to a special subject, I really recommend you to give it a chance. 'Cause if it would turn out to be the wrong thing for you, it's okay to change your mind and it's mostly possible to start at another education then. Thanks to my media education, I've already got to know some people who works with things I am interrested in. We, who go to a vocational education have also some work practice each year. During the work practice we go to a workplace where we get to work with things that has to do with our education. The work practice lasts mostly for about 9 weeks, so you have time to get to know the people at the workplace during your work practice. Many vocational schools (mine for example) collaborates with workplaces abroad, so if you are interrested in having you work practice abroad, it's fully possible to do that. It can be a perfect opportunity to practice if you dream about working abroad in the future.

 

After graduating from a vocational education, there is always possibilities to study more, especially if you have the matriculation too. I've heard of many people that have preconceptions about the KOMBI-alternative and think that it would be very tough. But I don't think of it that way, because our system works very good. We have classes at the gymnasium school 1-2 days every week. So we have always one week to do our homework until next time. To a person who like to do a lot of stuff on their spare time (like me) is that concept much better than having to do a lot of homework everyday. So, give the KOMBI-alternative a chance, if you are thinking about it. Sometimes you have to suck it up and focus on the goal you want to reach. But if it turns out to be too tough or totally wrong, you can change your mind here too.

If you are a handy person, who don't feel motivated to sit down and read all they long, but at the same time don't have any idea of what you want to do when you grow up, I recommend you to go to a vocational school anyway. For example, you can go to the chef education, because everyone needs to know how to make food. I know a lot of people who have educated themself in one branch first, but works with something else today. Because, as I already told you, it's always okay to change your mind, or go to a school att at another stage of life.

My mum use to say that the way is created while we're walking. The best thing you can do is following your gut feeling and start somewhere.

 

 

Similar posts (in Swedish):

Julia

Caroline

 


Before and After editing

Skrivet av Sara Storbäck 21.02.2018

beforeafter

beforeafter1

beforeafter2

beforeafter3

collage47

Så här ser några av mina bilder ut före och efter jag redigerat dem. När jag redigerar höjer jag nästan alltid ljusstyrkan och kontrasten. I väldigt många fall ändrar jag temperaturen mot det lite kallare hållet. Speciellt när bilden ser "gulaktig" ut. Ibland experminenterar jag också med färger, högdagrar och skuggor.

 

This is what some of my pictures looks like before and after I edit them. When I edit, I mostly make the picture brighter and add some contrast to it. If the picture looks a bit yellow I also change the temperature to colder (more blue). Sometimes I also experiment with colours, highlights and shadows. 


About friendship

Skrivet av Sara Storbäck 20.02.2018

Kategorier:
Taggar:

201706261944292414 sbig

En bild från min underbara vän Ida's 18-årskalas. // A picture from my lovely friend Ida's birthday party. 

201702100726304572 sbig

Ellen och jag. Vi är såå olika på många sätt, men vi kompletterar varandra och är ett riktigt "dream team". // Ellen and I. We are soo different in many ways, but such a dream team too.

 

Förra veckan, på vändagen, skrev jag inte något vänskapsrelaterat inlägg, så därför passar jag istället på att fylla i veckans blogglista här på Sevendays, som handlar om vänskap. Ett riktigt bra tema, tycker jag, för egentligen borde vi ju komma ihåg att uppskatta och hylla våra vänner lite oftare än bara på vändagen. Alla dagar borde ju vara vändagen.

 

Vänskap för mig är: Viktigt, härligt och roligt. För mig har vänskap ingen ålder.

Det bästa med mina vänner är: Att de är mina vänner. Att de är roliga, hjälpsamma, omtänksamma och kreativa. 

Min äldsta vän: Emilia, som jag lärde känna redan när vi var 4-5 år gamla och som fortfarande är min vän. När vi lärde känna varandra pratade Emilia endast finska och jag pratade endast svenska. 

En vän jag ringer allt för sällan: Adelina! Vi brukar kunna prata hur länge som helst om vad som helst.

En vän som finns där i vått och torrt: Julia, som varit en av mina närmaste vänner i tio år. Under de tio åren har vi säkert hunnit skapa mer än tusen roliga minnen; lekar, övernattningar, utflykter med våra vespor, fester, revyföreställningar, några resor och mycket, mycket mer. 

Min vänskapskrets består av: Jag har många olika vänner i olika åldrar. De jag känt sedan lågstadiet, de jag lärt känna genom mitt musikintresse eller genom andra vänner. Ellen och Hanna lärde jag känna när jag började studera vid Vamia. Camilla var först min mammas vän, men  numera är hon även min vän. Vi spelar teater tillsammans och drar ibland något internt skämt bakom kulisserna. Laila är den vän som tog sig tid att följa med mig till skogen för att plocka liljekonvaljer till min konfirmationsfest 2015. Sedan den sommaren har vi varje år åkt skogen för att plocka dessa vackra blommor samtidigt som vi diskuterat allt mellan himmel och jord. Som jag sa, vänskap har ingen ålder. 

201706142008419406 sbig

 

En god vän har de här egenskaperna: Med en god vän ska man kunna skratta, skämta och ha hur roligt som helst, men också kunna tala om djupa och allvarliga saker. I en riktigt bra vänskap behövs liksom båda delarna. 

Så här är jag som vän: Jag är nog den där kompisen som gillar att planera saker. Gärna in i minsta detalj och långt på förhand.

Det finaste en vän gjort för mig: Det finns så mycket fina saker mina vänner gjort för mig. En händelse jag spontant kommer att tänka på nu är en dag i höstas när det var otroligt kallt och regnade. Jag hade planerat gå ett ärende på stan, så jag gick ut, men det visade sig att stället jag hade tänkt gå till inte alls låg där jag hade trott. Så efter att frysande ha virrat omkring på stan en stund ringde jag Hanna som kom och räddade mig i sin mopedbil och skjutsade mig dit jag skulle. Det var väldigt snällt gjort av henne! 

En vän som förtjänar extra mycket kärlek idag: Definitivt alla mina vänner! Ibland glömmer jag att visa alla fina människor jag har i mitt liv hur mycket de betyder för mig. Därför skickar jag extra mycket kärlek till alla mina vänner och hela min familj idag. 

 

 

 

201704180830263808 sbig

 

Finaste Julia och jag på förra årets Ålandsresa. // Wonderful Julia and I, on our trip to Aland islands last spring. 

 

Last week, on Valentine's day, I didn't write any blogpost about love or friendships, so this week I'll answer the questions in Sevendays' bloglist of the week. It's about friends and friendship. I think that's a really good subject, because we should remember to appreciate our friends more often than just once a year. 

 

What is friendship to me: Important, wonderful and fun. To me, friendship doesn't have any age.

What's the best thing with my friends: That they are my friends. They are funny, helpful, caring and creative. 

My oldest friend: Emilia, who I got to know when we were only 4 -5 years old, and who is still my friend. When we got to know each other, she just spoke Finnish and I could only speak Swedish. 

A friend I call too seldom: Adelina! We use to talk about anything for a long time.

A friend who is always there for me: Julia, who has been my friend for 10 years now. During these years we've probably made more than thousand memories together; games, sleepovers, trips with our vespa scooters, parties, performances, some travelling and so on. 

My friends are: I have a lot of friends in different ages. Those who have been my friends since we were kids, those who I've got to know thanks to my hobbies or thanks to other friends. I got to know Ellen and Hanna when I started studying at Vamia. Camilla was at first my mother's friend, but now she's my friend too. We are both interrested in being on stage and sometimes, we tell our inside jokes backstage. Laila is a friend who took her time to go with me to the forest to pick Lillies of the Valley to my confirmation party 2015. Since that we have went to the forest every summer to pick the most beautiful flowers while talking about anything. Friendship doesn't have any age.

Essential traits of a good friend: With a good friend, you can laugh, joke around and have lots of fun. But also talk deep about serious things. 

What kind of friend am I: I am the friend who likes to plan things. Preferably a long time before they will take place. 

The nicest thing a friend has done to me: There are so many nice things my friends have done to me. A thing that spontaneously comes to my mind, is a cold and rainy day last autumn, when I was going to walk somewhere in town, but the place did not turn out to be where I thought it was. So after a while of freezing and strolling around in town, I called Hanna who came to save me with her microcar and drove me. That was so nice of her! 

A friend who deserves lots of love today: All of them! Sometimes I forget to show all the lovely people that I have in my life, how much they really mean to me, so today I want to send lots of love to all of my friend and to my whole family. 

varen2

alskar er

 

Bästaste Emilia och Julia! Dessa bilder togs våren 2015. // Amazing Emilia and Julia! These pictres were taken spring 2015. 


My plans for this week

Skrivet av Sara Storbäck 19.02.2018

Kategorier:
Taggar:

IMG 339

trollaohundarna

w 8 of 52 2018

 

En ny vecka är här återigen, och nu är det endast en vecka kvar till sportlov! Jag har verkligen haft en toppenbra och händelserik helg! I fredags firades Sevendays treårsdag. I lördags firades min 18-årsdag och min morfars 70-årsdag och igår var jag först på orkesterövning och sedan fick jag besök av Julia på kvällen. Nu är jag definitivt redo för en ny vecka och så här ser mina planer ut:

 

Måndag: Praktik kl. 9-15. Efteråt åker jag direkt in till stan för preppkurs inför studentprovet i Hälsokunskap. Studentskrivningen närmar sig.

Tisdag: En helt vanlig tisdag med praktik hela dagen och musikteori på kvällen. 

Onsdag: Dubbla körlektioner inbokade från morgonen. Därefter ska jag spendera några timmar i skolan och sedan bege mig till Närpes för att spela klarinett hela kvällen. 

Torsdag: Praktik och orkesterövning på kvällen. Just nu är vi full gång med att öva inför vårens stora show!

Fredag: Praktik hela dagen och kvällen kommer antagligen spenderas i sällskap av Benjamin. 

 

Hoppas ni får en jättebra start på veckan!

 

 

 

 

A new week is here again, and now it's only one week left until Winter break. I have had an awesome and eventful weekend. On Friday, I celebrated Sevendays' 3 years anniversary. On Saturday, I celebrated my 18th Birthday and my grandpa's 70th birthday. Yesterday, I had orchestra rehearsals and then Julia visited me. Now, am I definitely ready for a new week and my plans looks like this:

 

Monday: Work practice from 9 AM to 3 PM. Then I'll go to my school and take a preparing-class for the matriculation test. 

Tuesday: An ordinary Tuesday with work practice for the whole day and music theory lesson in the evening.

Wednesday: Double driving lessons. Then I'll spend a couple of hours in school before I go to Närpes to play the clarinet for the whole evening.

Thursday: Work practice and orchestra rehearsals in the evening. Right now we prepare for the big show that we will have in April!

Friday: Work practice for the whole day and the evening will probably be spent with Benjamin.

 

Hope you all get an amazing start of the week!


Sevendays 3 years

Skrivet av Sara Storbäck 18.02.2018

IMG 9745IMG 9747IMG 9748IMG 9753I fredags firades bloggportalen Sevendays' treårsdag vid Brasserie & Bar Fondis i Vasa och jag fick, tillsammans med några andra ur Sevendays-gänget, testa på Fondis' nya koncept Fondue Night. Konceptet var helt i min smak, eftersom jag tycker om plockmat och sådana där middagar som man avnjuter länge eftersom man hinner umgås och diskutera mycket under tiden man äter. Vi serverades både ost- och köttfondue och allt var väldigt gott!

I got to start this weekend with celebrating Sevendays' three years anniversary at Brasserie & Bar Fondis in Vaasa, with some of the other Sevendays bloggers. We got to try Fondis' new concept, Fondue Night. I really liked the concept, beacuse I like dinners that you can sit down and eat for a long time, because you have time to discuss a lot of things while eating. We had both cheese- and meat fondue, and I liked both! 

IMG 2Som efterrätt hade jag en väldigt god créme brûlée med smak av saltkaramell, som också var riktigt god! 

For dessert I had a créme brûlée with a taste of salty caramel, which also was very good!

 

Det var väldigt trevligt att träffa alla som var där, vi hade så roligt och hann diskutera allt från studier till vinterbadande medan vi åt. Julia hade också förberett några lekar, som var både roliga och fungerade riktigt bra att leka medan man satt vid bordet.

Tack för en rolig kväll och för den jättegoda maten!

 

It was very nice to meet everyone who were there, we had such a good time and we discussed both studies and winter swimming while we ate. Julia had also prepared some fun games, that we could play while sitting at the dinner table.

Thank you for an amazing evening!


18 years of fun facts

Skrivet av Sara Storbäck 15.02.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

IMG 9716

Eftersom att jag verkligen gillar att läsa sådana här "saker du inte visste om mig"-blogginlägg, kommer jag nu att bjuda på 18 roliga/intressanta fakta om mig själv. En faktapunkt för varje levnadsår. 

 

När jag var ett år älskade jag böcker och kunde väldigt många ord. Mamma har berättat att "int", som betydde "nej" var ett av de ord jag använde allra mest.

När jag var två år reste jag till Lanzarote med mamma, pappa, mormor och morfar. Det var första gången jag satte min fot i ett flygplan. Min absoluta favoritägodel/leksak lär ha varit en röd spargris som jag självklart hade med mig på resan. 

När jag var tre var Sankt Bernhardshunden Bella min allra bästa vän. Hon var min mormors och morfars hund.

När jag var fyra år var min högsta önskan att få en egen hund. 

När jag var fem lärde jag mig att läsa och började skriva egna sagor. Jag illustrerade även bilder till berättelserna och stiftade ihop det hela till en liten bok, haha.

När jag var sex år gick min önskan om att få en hund i uppfyllelse och Ronja, en finsk lapphund, flyttade hem till oss.  

När jag var sju fick jag en lillebror, Ivar. Jag var och är fortfarande väldigt glad åt att få vara hans syster.

När jag var åtta samlade jag på Barbie-filmer och ägde precis varenda en.

När jag var nio drömde jag och min bästis Julia om att ha egna hästar och starta en egen ridskola.

När jag var tio började jag spela klarinett i Närpes skolmusikkår. 

När jag var 11 var klarinettlärare mitt drömyrke. 

När jag var 12 startade jag min allra första blogg. En fotoblogg som låg på portalen bloggplatsen.se.

När jag var 13 medverkade jag för första gången i Pörtomrevyn.

När jag var 14 ville jag absolut inte ha mitt hår nedsläppt utan att ha det plattat. Min plattång användes väldigt, väldigt flitigt under den perioden. 

När jag var 15 började jag sommarjobba. Först i växthus och sedan som museiguide.

När jag var 16 blev jag klar med grundnivån i musikinstitutet och fick ett betyg som jag kan ha nytta av om jag vill söka till en musikutbildning.

När jag var 17 år blev jag tillsammans med Benjamin. 

Nu när jag är 18 år är min plan att slutföra den fördjupande nivån i musikinstitutet.

 

28170457 2060097460942117 2140038253 o

Old pictures of me

 

I really like to read these "things you might not know about me"-posts, so today I will share 18 fun/interresting facts about mysels. each year.

 

When I was 1 year old I loved books and knew many words. My mother told me that "no" was one of the words I used most. 

When I was 2 years old I travelled to Lanzarote with mum, dad, grandma and grandpa. That was my first time abroad and my favourite toy was a red piggy bank, which I definitely took with me to Lanzarote. 

When I was three my best friend was Bella, a St Bernhard. She was my grandma's and grandpa's dog.

When I was four years old, my biggest wish was to get an own dog.

When I was five I learned to read and started to write own stories. I also illustrated pictures to my stories and hobnailed everything to a book.

When I was six my dream came true. I got an own dog, Ronja a Finnish Lapphund. 

When I was seven my little brother Ivar was born. I was, and am still very happy to be his sister.

When I was eight I collected all the Barbie movies. 

When I was nine my best friend Julia and I dreamed of having own horses and an own riding school.

When I was 10 years old I started playing the clarinet in the orchestra, Närpes skolmusikkår.

When I was 11 I dreamed about becoming a clarinet teacher.

When I was 12 I started my very first blog. 

When I was 13 years old I took part in a theatre ensembl for the first time. 

When I was 14 years old I didn't want to go outside without having my hair straightened. My hair straightener was used very often then. 

When I was 15 years old I had my first work. 

When I was 16 years old I finished the basic level in the music institute, and got a certificate, which I can use if I want to apply for a music education.

When I was 17 years old 

Now when I'm 18 years old, my plan is to finish my studies at the music institute. 

 


My last day as 17 + thoughts about turning 18

Skrivet av Sara Storbäck 14.02.2018

Kategorier:

IMG 9713IMG 9702

Idag är det min födelsedag och jag blir 18 år gammal. Att fylla 18 är någonting som väldigt många ser framemot, vilket även jag har gjort. Redan när jag var 12-13 år gammal föreställde jag att det skulle kännas väldigt spännande och vuxet att fylla 18 år. Men nu när den efterlängtade dagen är här känns det nästan lite konstigt. Så pass overkligt att jag igår tänkte "Fyller JAG verkligen 18? Har vi inte räknat fel nu?".

Det som känns konstigt är nog att jag från och med nu kommer kunna utföra rättshandlingar i mitt eget namn och snart får köra bil själv. Samt att jag, om jag vill får köpa och inneha alkoholdrycker. Och att dessa saker förändras sådär plötsigt, över en natt!

För några år sedan, när jag var lite yngre, trodde jag definitivt att det skulle innebära någonting väldigt stort att fylla 18 år. Men det enda som händer är att jag från och med nu kommer att kunna göra vissa saker jag inte kunnat göra som mindeårig. Så enkelt är det. Mer frihet och mer ansvar. Men för min del kommer det förmodligen inte att innebära någon helomvändning eller megastor livsförändring, så som jag trodde förr.

Eftersom jag föddes mitt i natten och därmed inte kommer att "bli 18 på riktigt" innan klockan slår lite före 12 i natt, ser jag denna dag som min sista dag som 17-åring. Den dagen tänker jag ta vara på och njuta av, precis som alla andra dagar! 

Ha en fin vändag och ta hand om varandra! 

 

Today's my birthday and I turn 18. To turn 18 is something that many kids and youths look forward to, and so have also I. Already when I was 12 or 13 years old, I thought that it would feel exciting and great to become 18 years old. But now, when the big day finally is here, it feels a bit weird. Yesterday I thought "Do I really turn 18? Haven't I been counting wrong?" 

The thing that feels weird is that I, from now, will be responsible for my own actions and will be able to get driving license. I will also be able to buy alcholic drinks, if I want to. And all these things change just over a night! 

A couple of years ago, when I was a bit younger, I really thought that something big would happen the day I turned 18. But the only thing that happens is that I will be able to do some things that I couldn't before. More freedom, but also more responsibilities. But for me, turning 18 will probably not mean any big life changes, as I thought before. 

I was born in the middle of the night, which means that I won't turn 18 for real before the clock is near 12 P.M. Therefore, I look at this day as my last day as 17. I will cherish and enjoy that day, just like all other days!

Have a wonderful Valentine's day and take care of each other! 


4 Instagram accounts you should check out

Skrivet av Sara Storbäck 13.02.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

 

Untitled4

@rakelebertini

Skarmavbild 2018 02 12 kl. 21.17.3

Rakele Bertini är en 15-årig fotograf från Stockholm. På sitt Instagramkonto publicerar hon bl.a. resebilder, porträtt och inredningsbilder. Ett av mina absoluta favoritkonton som inspirerar varje dag.

Rakele Bertini is a 15-year old photographer from Stockholm. On her Instaram, she shares travelpictures, portraits and interior pictures. This is one of my favourite Instagram accounts that inspires every day.

 

@konstantina.thoma

Skarmavbild 2018 02 12 kl. 21.24.2

Underbart vackra bilder från underbara Grekland. Ett perfekt konto för dig som vill drömma dig bort till värmen eller söker inspiration till resebilder. 

Lovely pictures from lovely Greece. A prefect Instagram account to check out if you want to dream away to warmer destinations. Or if you are in need of inspiration for your travel pictures. 

 

 

@kweilz

Skarmavbild 2018 02 12 kl. 21.25.2

På sitt Instagramkonto delar Kate med sig av familjeliv, matchande mor och dotter kläder kombinerat med väldigt kreativa och välkomponerade bilder. Samt en gnutta humor. En kombination jag verkligen gillar!

On her Instagram account, Kate shares family life, matching mother and daughter outfits combined with very creative photos and some humor. I really like that combination!

 

 

@mikko_paakkonen

Skarmavbild 2018 02 12 kl. 21.30.3

Mikko Pääkkönen är en finländsk fotograf som bjuder på konstnärliga bilder, i synnerhet porträtt- och underbart vackra bröllopsbilder. Mycket inspirerande!

Mikko Pääkkönen is a Finnish photographer who shares very artsy portraits and very beautiful wedding pictures. Very inspiring!