SarasHeader2021

Visa alla inlägg skrivna november 2019

Lemon mudcake with white chocolate

Skrivet av Sara Storbäck 07.11.2019

Kategorier:

sarastorback kladdkakansdag2

Visste ni att kladdkakans dag firas den sjunde november varje år? Dagen till ära vill jag bjuda på en citronkladdkaka med vit choklad. Den är mycket enkel att baka och har en sötsyrlig smak, som passar perfekt i kombination med en klick vispgrädde. 

Citronkladdkaka med vit choklad

150 gram smör

1 citron

100 gram vit choklad

3 ägg

2 dl socker

1 tsk vaniljpulver

2 dl glutenfri mjölmix

1 krm salt

1 tsk bakpulver

 

Tvätta citronen ordentligt och torka av den. Riv det yttersta lagret (det vill säga endast det gula, inte det vita lagret) av citronskalet med ett rivjärn. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften med en citruspress. Smält smöret och chokladen i en kastrull. Tillsätt sedan citronskalet och citronsaften. Vispa ägg och socker pösigt. Rör sedan ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i kaksmeten. Grädda i 150 grader i 20-25 minuter. Om du vill kan du pudra över lite florsocker över kakan när den har svalnat. Servera med vispgrädde. 

sarastorback kladdkakansdag


 

Did you know that the mud cake day is celebrated here in Finland and Sweden today? A mudcake is a soft and moist chocolate cake, made from eg. eggs, sugar, cocoa and flour. I love the original mudcake, but it's also quite fun to vary the original recipe. To celebrate the mud cake day, I want to share a lemon mudcake with you today. In this version of the cake, I have replaced the cocoa with white chocolate. 

Lemon mudcake with white chocolate

150 grams butter

1 lemon

100 grams white chocolate

3 eggs

2 dl sugar

1 teaspoon vanilla powder

2 dl glutenfree flour mix

1 ml salt

1 teaspoon baking powder

Wash the lemon and dry it. Grate the yellow layer of the lemon peel with a grater. Just the yellow, not the white layer. Cut the lemon in half and juice it. Melt the butter and chocolate, then add the lemon peel and the lemon juice. Beat the eggs and sugar until the texture is fluffy. Then add the butter, chocolate and lemon batter. Mix all the dry ingredients together and add to the cake batter. Bake for 20-25 minutes in 150 degrees Celsius. If you want to, you can sprinkles som powder sugar on the cake when it's cold enough to be served. Serve with whipped cream. 

 


Blåsarnas dag 2019 in Jakobstad

Skrivet av Sara Storbäck 06.11.2019

Förra torsdagen frågade Närpes skolmusikkårs dirigent Benny Ojala mig om jag kunde följa med och spela med orkestern på Blåsarnas dag som skulle äga rum i Jakobstad på söndagen. Eftersom att jag numera hör till de "pensionerade" musikanterna, som flyttat bort för att studera, hade jag inte spelat en ton på en väldigt lång tid men såklart tackade jag ja till att följa med. På söndagsförmiddagen hoppade jag och lillebror Ivar in i en buss tillsammans med resten av Närpes skolmusikkår och begav oss mot Jakobstad.  

Under bussresan satt jag och pratade med Rebecka som jag inte sett på hur länge som helst. Trots att vi inte träffats på flera månader var det som att vi bara tog upp konversationen där vi senast hade slutat. Som om vi aldrig hade varit ifrån varandra. 

Last Thursday, Närpes skolmusikkår's conductor Benny Ojala asked me if I could join the orchestra the next Sunday at an event called Blåsarnas dag that was going to take place in Jakobstad. Nowadays, I'm one of the musicians who have "retired" and moved away to study, so I hadn't been playing for a very long while, but of course I said yes. On Sunday morning, Ivar and I jumped on a bus with the rest of the orchestra and took off.

During the bus trip I got to talk to Rebecka, who I hadn't seen in a while. Even though we hadn't met for several months, we could just catch up right were we left the conversation the last time we saw each other. Like we had never been apart. LRM EXPORT 355372336768689 20191105 201448812Väl framme i Jakobstad serverades vi fisksoppa till lunch vid café Rosenlund och den goda soppan var verkligen en positiv överraskning!

When we arrived in Jakobstad we were served a fish soup at café Rosenlund and the tasty soup was such a positive surprise! LRM EXPORT 355297494086408 20191105 201333970Allegro Windband under ledning av Peter Roos. 

Mätta och belåtna gav vi oss av till Campus Allegro och Schaumansalen där Blåsarnas dag skulle äga rum. Efter att ha övat lite på plats hade vi en kort paus och sedan kunde konserten börja. Det gick faktiskt bra trots att jag inte hade spelat i orkestern på ett tag och jag njöt verkligen av att spela. 

Blåsarnas dag startades av Peter Roos för fem år sedan och har blivit en årlig tradition. Evenemanget har bland annat ägt rum i Närpes, Vasa och Jakobstad. Syftet med evenemanget är att blåsmusikanter från olika orter i Österbotten ska få träffa varandra och spela tillsammans. Förutom Närpes skolmusikkår och drillflickorna medverkade även Jeppo Ungdomsorkester, Malax hornseptett och Allegro windband i årets Blåsarnas dag. Och alla spelade jättefint! 

 

When we had eaten, we went to Campus Allegro and Schaumansalen where the concert was going to take place. After some practicing and a short break, the concert could begin. It actually went pretty good even though I haven't played in the orchestra for a while and I really enjoyed playing. 

Blåsarnas dag was started by Peter Roos five years ago and has become an annual tradition. The event has taken place in Närpes, Jakobstad and Vaasa. The purpose with the event is to make musicians play together and meet each other. Except from Närpes skolmusikkår and the twirlers, Jeppo Ungdomsorkester, Malax hornseptett and Allegro wind band also took part in this year's Blåsarnas dag. And all of them played very well! 

 


Student boilersuits/overalls

Skrivet av Sara Storbäck 05.11.2019

LRM EXPORT 126798919551483 20191101 083943468

I torsdags kom dagen som vi så länge har väntat på. Vi fick våra efterlängtade halare! Studiehalare är en tradition som funnits i Finland sedan 1970-talet och som ursprungligen kom från Sverige om jag har förstått rätt. Vi med blå halare, det vill säga vi som studerar statsvetenskap, de som studerar socialvetenskaper samt de som studerar hälsovetenskaper var de första i Vasa att inviga våra halare detta år. 

Last Thursday, the day we've been waiting for was finally here. We got out student boilersuits! Boilersuits/overalls is a tradition that has existed here in Finland since the 1970s, if I'm right. The tradition originally came from Sweden. We who study political science and those who study social sciences or health sciences were the first students in Vaasa to get our overalls this year. LRM EXPORT 311042890380661 20191104 192411330

Nu är det alltså fritt fram för oss att börja dekorera våra halare med halarmärken! Hittills har jag lyckats samla på mig 14 märken genom att delta i olika evenemang etc. Det märke som jag tycker allra mest om är Pampasmaffians märke som jag köpte för några veckor sedan. Orsaken till att jag tycker mest om just det märket är att Pampasmaffian har skänkt en del av försäljningsintäkterna från detta halarmärke till barncanceravdelningen vid Vasa centralsjukhus. Genast när jag hörde om detta initiativ visste jag att jag ville köpa halarmärket för att förhoppningsvis kunna bidra till en ännu bättre vård. 

Now we are allowed to start decorating our overalls with badges. This far, I've collected 14 badges by attending at different events etc. The badge that I like the most is Pampasmaffians badge, which I actually bought a couple of weeks ago. The reason why I like it the most, is that Pampasmaffian have donated a part of the sales revenues to the children's department of oncology at Vaasa Central Hospital. Immediately when I heard about this initiative, I felt that I wanted to buy this beautiful and important badge to hopefully contribute to a better healthcare for someone. 

LRM EXPORT 311079996828051 20191104 192448437I helgen började jag sy lite. Syprojektet visade sig vara mycket mera tidskrävande än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig. I synnerhet eftersom att sömnad och handarbete överhuvudtaget inte är "min grej". Tack och lov fick jag stor hjälp och massvis med bra råd från släktens syexpert - mormor. Sally använde min halare som kudde och sov så fridfullt medan jag gång på gång trädde nålen vartefter att tråden hoppade ur.

This weekend, I started to sew a little. This project turned out to be more time-consuming that I ever could imagine. Especially, since sewing isn't my thing at all haha. I was lucky to get some help and lots of good advice from grandma!Sally used my overall as a pillow. and slept so peacefully while I had to  thread the needle time after time. 


Banana Cardamom Cake - no added sugar

Skrivet av Sara Storbäck 04.11.2019 | 1 kommentar(er)

banankardemummakaka2Tycker du om kardemumma och banan? Råkar du ha övermogna bananer hemma? Isåfall tycker jag att du ska prova baka denna kaka. Kakan innehåller inget tillsatt socker men bananerna ger den en söt smak. 

Banan- och kardemummakaka

2 mogna bananer

1 dl mandelmjöl

1,5 dl kokosflingor + lite att strö över

1,5 dl rismjöl

3 tsk malen kardemumma

1 tsk bakpulver

2 ägg. 

Lägg ett bakplåtspapper i en kakform. Blanda alla torra ingredienser. Mosa bananerna och rör sedan ner äggen. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten. Häll smeten i kakform och strö lite kokos över. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter. 

 


 

Do you like cardamom or banana? Do you have ripe banans at home? In that case I think you should make this cake. It doesn't contain any added sugar at all but the bananas gives it a kind of sweet taste. 

Banana & cardamom cake

2 ripe bananas

1 dl almond flour

1,5 dl coconut flakes + a little to sprinkle

1,5 dl rice flour

3 tablespoons ground cardamom

1 tablespoon baking powder

2 eggs

 

Put a baking paper in a baking pan. Mix all the dry ingredients. Mash the bananas and add the eggs. Then, add the dry ingredients to the batter. Pour the batter into the baking pan and sprinkle som coconut flakes. Bake in 200 degrees Celsius for about 10 minutes.