Dreaming about Greece and Gýros at home
För några veckor sedan var vi tvungna att göra som så många andra - nämligen avboka sommarens första resa till Kreta. Det är verkligt sorgligt. Grekland behöver å ena sidan sina turister. Jag skulle ha behövt sol och semester eftersom jag inte reste någonstans förra sommaren när jag blev student. Jag satsade all min tid på jobb, flytt och inträdesprov. Fast i det här skedet är det bästa man kan göra att stanna hemma och vi vill ju inte heller ta med eventuell smitta till Grekland. Grekland har ett sårbart sjukvårdssystem och människorna där behöver verkligen få jobba, ifall de får en turistsäsong.
I vilket fall som fick en egenhändigt tillagad gyrostallrik här hemma fick bli vår klena tröst. Den smakar ju inte som i Grekland. Det gör inte ouzon heller som man får tag i på Alko och raki kan man bara drömma om. Jag saknar dofterna, blommorna, växtligheten, ljuden, de varierande landskapen - ja allt det som är så unikt för Kreta.
Gýros
1.5 kg kasslerstek (Fläskkarré i Sverige)
4 msk olivolja
4 msk Dijonsenap
2 msk torkad oregano
2 msk paprikapulver
2 tsk malen spiskummin
4 tsk salt
3 msk honung
1 tsk chili flakes
4 pressade vitlöksklyftor
Vi brukar använda kasslerstek eftersom den är rik på naturligt fett, vilket ger bra smak. Börja med att putsa bort alla onödiga hinnor och senor från steken, gnid sedan in den med två tsk salt. Värm honung och olja några sekunder på låg värme i mikrovågsugn så att honungen blir flytande. Rör ner samtliga kryddor inklusive senapen. Lägg steken i en form och gnid in kryddblandningen jämnt över steken. Sätt en stekmätare i steken där den är som tjockast och följ mätarens anvisningar för griskött. Innertemperaturen bör ligga kring 85-90 grader. Stek i ugnen i 125 grader i flera timmar. Ju lägre ugnstemperatur, desto mörare kött, säger min mamma. När rätt innertemperatur är nådd, stäng av ugnen och låt steken stå i ugnen ytterligare 2-3 timmar innan du tar fram den och skär den i bitar. I bästa fall är köttet så mört att det inte alls behöver skäras med kniv.
Tzatziki
2 dl grekisk yoghurt
0.5 gurka
2 pressade vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
Riv gurka och pressa ur all vätska ur den. Låt yoghurten rinna av. Blanda med yoghurt och vitlök. Smaka av med salt och peppar
Servera köttet och tzatzikin med sallat, gurka, tomat, lök, jalapeno och pommes frites pommes frites. De stora bröden som man rullar in gyros i saknar jag i Finland, men vi åt vanliga pita bröd till.
A few weeks ago, we had to do just like a lot of other people - cancel our trip to Crete this summer. It is really sad. Greece needs it tourists and I would have needed summer and a vacation, since I didn't travel when I graduated last year. But int this scenario, the best thing one can do is to stay at home.
Anyway, we had some home made gyros for comfort food. Of course, it didn't taste like in Greece. I really miss all the scents, the flowers, the sounds and the varying landscapes - an everything that is unique about Crete.
Gýros
1.5 kg pork loin
4 tablespoons olive oil
4 tablespoons Dijon mustard
2 tablespoons oregano
2 tablespoons paprika powder
2 teaspoons ground cumin
4 teaspoons salt
3 tablespoons honey
1 teaspoon chili flakes
4 pressed garlic cloves
Remove unnecessary skin and tendons from the pork loin. Rub it in with two teaspoons of salt. Heat up the honey and the oil for a few seconds on low temperature. Mix all the spices and the mustard together with the honey and oil. Put the pork loin in an ovenware and sprinkle the spice mix evenly over it. Put a meat thermometer in the pork loin. The inside temperature should be about 85-90 degrees celsius when the meat is ready. Fry the meat in the oven at 125 degrees celsius for several hours. When the temperature is right, turn of the oven an leave the meat there for 2-3 more hours before you take it out and cut it. Hopefully, the meat is so crumbly that you don't even have to cut it with a knife.
Tzatziki
2 dl Greek yoghurt
0.5 cucumber
2 pressed garlic cloves
salt and pepper
Grate the cucumber with a grating iron and press all the liquid out of it. Mix it with the pressed garlic and yoghurt. Season with salt and pepper.
Serve the meat and the tzatziki with salad, cucumber, tomato, jalapenos, french fries and pita breads.
Kommentarer
Netti Starby 03/05/2020 4:26pm (3 år sen)
Förstår att det kändes tråkigt att avboka resan och hoppas att det går att resa nästa år. Kramis
Emma Engström 03/05/2020 8:38pm (3 år sen)
Usch det tar verkligen emot att avboka resor, och Grekland som är så underbart! Kreta har jag inte varit till innan dock, men Rhodos två gånger :D Ohh detta skulle man vilja testa! KRAM <3
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar