header

Event at Niska Vasa

Skrivet av Sara Storbäck 09.11.2019 | 0 Kommentarer

niskavasa1I förrgår var jag bjuden på bloggevent till Niska här i Vasa tillsammans med resten av Sevendaysgänget. Där blev vi bjudna på enormt goda plåtbröd, alltså pizzor fast på åländskt vis. Restaurangkonceptet Niska startades av den välkända kocken Michael Björklund. Idén till plåtbröden föddes när Björklund ville erbjuda ett alternativ till "vanliga" pizzor och plåtbröden är så långt som möjligt tillverkade på åländska råvaror. 

Two days ago, I was invited to a blog event at Niska in Vasa with all the other bloggers here at Sevendays. We were served delicious plåtbröd, which is thin Åland style pizzas. The concept Niska was invented by the well-known chef Michael Björklund. He invented the plåtbröd when he wanted to offer some alternative to the "ordinary" pizzas. Plåtbröd are produced and made from commodities produced on Åland islands. 

niskavasa2Niska har namngetts efter smugglarkungen Algoth Niska, som var verksam mellan 1888 och 1954. Under förbudstiden smugglade han sprit till Finland. Efter att förbudslaget avskaffats fungerade Algoth Niska som människosmugglare och hjälpte 150 judar att fly. Här kan du läsa mera. 

Niska has got it's name from the king of smugglers - Algoth Niska, who smuggled liquor to Finland during the Prohibition. After the abolishment of the Prohibition Act, Niska started to smuggle people and helped 150 jews to escape. Here, you can read more about him. niskavasa3

I dagsläget finns det hela fem Niska-restauranger. Förutom i Vasa kan du besöka Niska i Åbo, Ekenäs, Helsingfors och Mariehamn. Niska har öppet sju dagar i veckan och där serveras lunch från måndag till fredag. 

Except from Vaasa, you can also find a Niska restaurant in Turku, Tammisaari, Helsinki and Maarianhamina. Niska is open seven days a week and lunch is served there from Monday to Friday. 

niskavasa magdapizzaAlla Niskas plåtbröd har namn som på något sätt relaterar till smugglarkungen Algoth Niska och historien bakom restaurangkonceptet. Jag valde plåtbrödet Magda med mozzarella, körsbärstomater, ostblandning från ÅCA, paprika och örtolja. Det smakade fantastiskt gott.

All the plåtbröds have a name that is related to Algoth Niska or the history behind the restaurant concept. I chose the plåtbröd Magda, with mozzarella, cherry tomatoes, ost mix from ÅCA, paprika and herb oil. It tasted delicious.  

niskavasa jackpizza

Min bordsgranne Etel valde Jack, ett plåtbröd med bland annat kyckling, bacon, rödlök, aioli, tomat och såklart ostblandning från ÅCA (Ålands mejeriet och Ålandsbagarn). 

Etel, who sat next to me, chose Jack, a plåtbröd with chicken, bacon, red onion, aioli, tomato and of course cheese mix from ÅCA (cheese from Åland). 

niskavasa efterrattspizza

Till efterrätt serverades ett efterrättsplåtbröd med blåbär, jordgubbar, hallon, söt crème fraîche och citronmeliss. Balansen mellan smakerna syrligt, sött och salt var perfekt. Denna efterrätt var så god så att jag tog två bitar. 

Tack Sevendays och Niska för en riktigt god kväll! Här hittar du Niska Vasas hemsida

For dessert we were served a plåtbröd with blueberries, strawberries, raspberries, sweet crème fraîche and lemon balm. It tasted so good, I just had to eat two slices. 

Thank you Sevendays and Niska for a delicious evening! Here you can find Niska Vasas website

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar