header4

Swedish chocolate biskvier

Skrivet av Sara Storbäck 23.05.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

biskvier3

Eftersom att jag skrev om träning i gårdagens inlägg, tycker jag att jag gott och väl kan blogga om bakning idag. Känner du dig sugen på att baka? Eller planerar du rentav att baka inför sommarens fester?  Isåfall kan jag varmt rekommendera detta recept på choklad biskvier. Söta små munsbitar som också smakar väldigt sött. De går att smaksätta med till exempel hallon, Nutella, Tyrkisk Peber, rom, konjak... Det är bara fantasin som sätter gränserna! 

Choklad biskvier

Botten

200 g mandelmassa

2 äggvitor

 

Fylling

125 g smör 

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 äggula 

valfri smaksättning

 

Garnering

ca 150 g mörk eller vit choklad

 

Gör så här

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan fint med ett rivjärn. Rör ihop den rivna mandelmassan med äggvitan till en jämn smet. Spritsa eller klicka ut smeten till små kakor (ca 3 cm i diameter) på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Låt sedan kakorna kallna lite.

biskvier2Nygräddade biskvi-bottnar

Fyllning: Rör smöret, vaniljsockret och florsockret smidigt. Bred eller spritsa ut smörkrämen toppigt på kakornas undersida. Låt stå tills krämen stelnat.

biskvier1Att lägga på fyllningen är lite småpetigt, men lättare än det låter. 

Garnering: Bryt chokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad. Låt chokladen svalna något. Doppa biskviernas krämsida i chokladen. Ställ de färdiga biskvierna på ett bakplåtspapper och låt stelna. 

 


 

So, yesterday I wrote about exercising and today I'm writing about baking. It's called balance in life! Would you like to bake something? Or do you plan to make some nice cookies or desserts for this summer's parties? If the answer is yes, I would like to recommend Swedish chocolate biskvier Small cute morsels that also taste very sweet. It's possible to flavour them with raspberries, Nutella, Turkish Peber, cognac, rum. There's no limit...

Swedish chocolate biskvier

Bottom

200 grams almond paste

2 egg whites

 

Filling

125 grams butter

3/4 cup powder sugar

2 teaspoons vanilla sugar

1 egg yolk

optional flavouring

 

Garnish

150 grams dark chocolate

 

Bottom: Grate the almond paste with a grater. Then mix it with the egg whites to a smooth dough. Scoop the dough into a piping bag. Pipe small cookies (3 cm) onto a baking plate that you have covered with baking paper. Bake in 175 degrees Celcius for about 10 minutes. 

Filling: Mix butter, vanilla sugar and powder sugar together. Pipe the butter cream onto the baked cookies.

Garnish: Melt the chocolate in a bowl. Dip the bisques into the melted chocolate. Then, put the cookies on a baking paper and leave them until the chocolate has set. 

 


Three foods that I don't like

Skrivet av Sara Storbäck 03.05.2019 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

48363355 357638531481026 3266286271709839360 nSushi - en maträtt som många inte gillar, men som faktiskt är bland det godaste jag vet. // Sushi is a huge favourite to me, even though many people don't like it. 

För länge sedan skrev jag ett inlägg om tre saker som jag stör mig på i sociala medier (inlägget hittas här). Trots att jag inte alls är kinkig när det kommer till mat och faktiskt tycker om det mesta i matväg, tänkte jag idag göra en matversion av mitt gamla inlägg om sociala medier. Här kommer "tre saker jag inte förstår mig på i matväg".

- Smoothiebowls. Kan se fina ut på bild, men för att vara helt ärlig så föredrar jag drickbara smoothies med lösare konsistens. 

- Blåmögelost. Som liten tyckte jag att blåmögelost smakade och luktade ko (ingen aning om varför). Numera kan jag dock tänka mig att äta blåmögelost om jag blir bjuden på någon rätt där den ingår. Skulle dock inte laga något med mögelost i själv eller sitta och äta osten på pepparkakor. Vad är det som är så gott med det?

- Insekter som mat. I många delar av världen är faktiskt insekter en vanlig ingrediens. Dessutom lär insekter vara miljövänligt och näringsrikt. Jag har aldrig smakat insekter, men jag tror faktiskt att jag skulle ha otroligt svårt för att äta någonting som jag vet att det är till exempel larver eller syrsor i. Har du smakat insekter?


 

A while ago, I made a blogpost about three things that I find annoying in social media (you can find it here). Even though I like most food and most dishes, I'm going to make a food version of my old post today. Here's three foods/dishes that I don't like:

- Smoothie bowls. May look nice on pictures, but to be honest, I prefer drinkable smoothies.

- Blue cheese. As a kid, I though that blue cheese tasted like cows (don't know why). Nowadays, I can eat it if someone invites me for dinner and the dish contains blue cheese. But I wouldn't use the cheese as an ingredient when I cook and I would never sit down and eat it with ginger breads. Don't understand why some people find that tasty! 

- Insects as food. In many parts of the world, insects are a common ingredient. Also, it seems to be both good for the environment and filled with nutrients. I have never tasted insects to be honest, but I think it would be really difficult for me to eat some food that I know contains grubs or crickets. Have you tried insects?

 

 


Banana pancakes

Skrivet av Sara Storbäck 13.04.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

bananplattarKommer ni ihåg när alla åt bananplättar hela tiden för ett par år sedan? Häromdagen såg jag att vi hade några övermogna bananer i fruktskålen här hemma, så jag bestämde mig för att laga bananplättar till frukost. Efter en stunds letande hittade jag ett recept med endast två ingredienser. Om ni känner för att äta någonting extra gott till frukost eller brunch i helgen, men inte vill lägga ner en massa tid på att stå i köket så rekommenderar jag er att testa detta recept! 

Bananplättar

Två bananer

Två ägg

Mosa bananerna och knäck i äggen. Rör sedan till en smet och stek i ett plättjärn. Löjligt enkelt! 


 

Do you remember when everyone ate banana pancakes, a couple of years ago? The other day, I saw that we had some overripe bananas here at home, so I decided to make banana pancakes for breakfast. After some searching, I eventually found a recipe with only two ingredients in it. If you want something extra tasty for breakfast or brunch this weekend, but don't have a lot of time to stand in the kitchen, try this recipe! 

Banana pancakes

2 eggs

2 bananas

Mash the bananas. Crack the eggs and mix it to a batter, then fry in a frying pan. Simple as that! 

 

 


Shrovetide Bun Mudcake

Skrivet av Sara Storbäck 02.03.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

semmelkladdkaka1

semmelkladdkaka2

Inkommande tisdags firas fastlagstisdagen eller fettisdagen! De senaste åren har det blivit allt vanligare med olika variationer på den klassiska fastlagsbullen/semlan. Bland annat har jag sett fastlags-nachos cirkulera i mina SOME-flöden den senaste veckan. Som ni alla kanske vet så älskar jag kladdkakor av alla dess slag och därför vill jag bjuda på en fastlagskladdkaka i dagens blogginlägg. Lovar att den är jättegod! 

 

Glutenfri fastlagskladdkaka/semmelkladdkaka

150 g smör

2 ägg

2 dl strösocker

2 tsk kardemumma

2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

150 g mandelmassa

1/2 dl mandelmjöl

1 1/2 dl rismjöl

 

Smält smöret och riv mandelmassan med ett rivjärn. Blanda ihop mjöl, kardemumma, vaniljsocker och salt. Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner smöret, den rivna mandelmassan och de övriga torra ingredienserna i smeten. Grädda 175 grader i 20-25 minuter. Låt kakan svalna och servera sedan med vispad grädde. 

 

 


 

 

This next Tuesday we celebrate Shrove Tuesday here. Mostly it's celebrated with eating a soup with dough limps in and for dessert, buns with whipped cream and almond paste in. Lately I've started to see a lot of variations of these buns in social media, for example Shrovetide nachos. As you already might know, I love mudcakes, so today I'm going to share a Shrovetide Mudcake with you. I promise that it's really tasty! 

 

Glutenfree Shrovetide Bun Mudcake

150 g butter

2 eggs

1 cup sugar

2 teaspoons cardamom

2 teaspoons vanilla sugar

1/2 teaspoons salt

150 g almond paste

1/4 cup almond flour

3/4 cup rice flour

 

Melt the butter and grate the almond paste with a grater. Mix the flour, cardamom, salt and vanilla sugar. Beat the eggs and sugar together and put the other ingrediens in the batter. Bake for 20-25 minutes in 175 degrees (celcius). Serve with whipped cream.

 


Sevendays' 4 Year Anniversary

Skrivet av Sara Storbäck 17.02.2019 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

vegoshi sushi4

vegoshi sushi1

Det är lördag morgon. Jag är bjuden på brunch på Vegoshi för att fira Sevendays' 4-årsdag tillsammans med ett gäng andra bloggare. Kul att få klä sig, sminka sig och åka iväg en stund efter att ha stannat hemma och varit sjuk i mera än en veckas tid.

It's Saturday morning. I'm invited to a brunch at Vegoshi to celebrate Sevendays' 4 years anniversary with some other bloggers. Nice to put some nice clothes and some make up on and go somewhere after staying at home sick for more than a week. 

vegoshi sushi2

När vi anländer till restaurangen hälsar vi först på varandra och småpratar lite, medan restaurangpersonalen dukar fram maten på bordet. Den vackraste sushi, dumplings och summer rolls som jag någonsin sett.

When we arrive at the restaurant, we greet each other and have a little small talk, while the staff set the table with the most beautiful sushi, dumpling and summer rolls that I've ever seen.

 

vegoshi sushi3

Varje tugga är vegansk. Och extremt god! 

All the food is vegan. And extremely tasty! 

 

vegoshi sallskap

Brunchen börjar med en presentationsrunda där varje bloggare får presentera sig. Roligt att träffa alla, både nya och gamla bekantskaper.

The brunch start with a presentation of every blogger. Nice to meet everyone! 

 

vegoshi prisutdelning

Plötsligt överraskar Julia, som är medieproducent på Sevendays och Foodly, med en liten prisutdelning för oss bloggare. 

Suddenly, Julia surprises us with an award ceremony.

 

vegoshi tipsare

Jag blir utnämnd till årets tipsare, yayy! Roligt att tipsen uppskattas, för de är bland de inlägg som jag tycker är roligast att skriva. När jag planerar innehåll till bloggen brukar jag utgå från vad jag själv skulle vilja läsa. Även om vardagsinlägg är roliga, bör en riktigt bra blogg också innehålla tips, guider, råd eller någonting annat som jag som läsare kan lära mig något av. Det är variationen som gör en blogg intressant. 

I get the award for the blogger who shares most advices, yayy! It's so nice that the advices that I share are liked, because I enjoy writing those blogposts. When I plan content for this blog, I proceed from what I would like to read. Even though everyday life-posts are fun, I think there has to be some advices, guides or something else that I can learn something from. It's the variation that makes a blog interesting. 

 

vegoshi desserter

vegoshi glass

Slutligen är det dags för dessert. Vi får välja mellan tre olika veganska efterrätter och jag bestämmer mig för en sockerfri glass med smak av banan och jordnöt. Efter att bara ha varit ute i några få timmar börjar jag känna mig riktigt trött och kraftlös, så ännu är jag inte helt återställd från att ha varit sjuk. Mamma hade rätt. Dock hade jag riktigt trevligt och maten var fantastiskt god. Kommer definitivt att besöka Vegoshi igen. Tack Sevendays och Vegoshi för ett trevligt event! 

Lastly, it's time for dessert. We get to choose between three different vegan desserts and I decide to try a sugar-free ice cream with taste of banana and peanut. After being out for just a few hours, I start to feel very tired and powerless, so I'm still not all recovered from being sick. Mom was right. Although, I had a very nice time and the food was delicious. I'll definitely visit Vegoshi again. Thank you Vegoshi and Sevendays for a fun event! 

 


Snowball candy with coconut and chocolate

Skrivet av Sara Storbäck 04.12.2018

Kategorier:
Taggar:

vita chokladbollar2

Inför pappas födelsedagsfirande och lilla jul passade jag på att baka dessa vita chokladbollar, en variation på vanliga chokladbollar. De blev riktigt goda, så därför vill jag rekommendera er dessa om ni vill baka någonting extra gott inför självständighetsdagen på torsdag eller helgen. 

 

Vita chokladbollar

Ca 20 st

200 g vit choklad
100 g smör, rumsvarmt
5 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl kokosflingor
1 ½ dl florsocker
1–2 msk vatten

Kokosflingor till garnering

 

Riv chokladen på ett rivjärn. Knåda de andra ingredienserna till en jämn deg och tillsätt sedan den rivna chokladen. Gör bollar av degen och rulla dem i kokos. 

 


 

When we celebrated my dad's birthday and lilla jul last weekend, I took the chance to make white snowball candy. They turned out to be very tasty, so I recommend you to try this recipe if you want to have something sweet and tasty this weekend. Ps. On Thursday we celebrate the Finnish independence day, so maybe I'll make new ones then haha. 

 

Snowball candy 

200 grams white chocolate

100 grams butter

2.5 cups oat meal

2 teaspoons vanilla sugar

1 cup coconut flakes.

1 cup powder sugar

1 - 2 tablespoons water.

 

Tear the chocolate with a grater. Mix the other ingredients and then add the chocolate. Split the dough in small pieces and roll it. Decorate with small coconut flakes.

 


Liquorice chocolate mudcake

Skrivet av Sara Storbäck 04.11.2018 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

kladdkaka lakrits3

 

kladdkaka lakrits2

Onsdag 7.11 är det kladdkakans dag! Denna helg valde jag att tjuvstarta firandet genom att baka denna lakritskladdkaka, som blivit en stor favorit hos oss. 

 

100 g smör

2 ägg

1,5 dl socker

3 msk kakao

1 dl rismjöl

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 msk rålakritspulver


Lite kokosflingor till formen 

 

Bered en form med löstagbar kant. I formens botten brukar vi lägga smör och ett lager kokosflingor, vilket gör kakan mer saftig.

Blanda alla de torra ingredienserna (kakao, rismjöl, vaniljsocker, salt och rålakritspulver)

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör först ner det smälta smöret och sedan alla de torra ingredienserna i äggsmeten.

Grädda kakan i 175 grader, cirka 15 minuter.

 

 

Liknande inlägg: 

Glutenfri daimkladdkaka

 

 


 

lakritskladdkaka

 

On November 7, it's the mudcake day! Mudcake is a sticky chocolate cake, which is very simple to make and also very easy to vary in different ways. This weekend I chose to start the celebration by making this mudcake with a taste of liquorice, which is an all time favourite in my family. 

 

100 grams butter

2 eggs

3/4 cup sugar

3 tablespoons cocoa 

0,5 cup rice flour

1 teaspoon vanilla sugar

1 ml measuring spoon salt

1 tablespoon liquorice powder


Coconut flakes for the pan. 

 

Butter the pan and scatter coconut flakes in it. Mix the cocoa, flour, vanilla sugar, salt and liquorise powder together. Melt the butter. Mix the eggs and the sugar. Add the melted butter to the eggs and sugar and then add the dry ingredients that you already mixed together. Pour the dough into the pan and bake for 15 minutes, in 175 degrees Celcius. 

 

Similar posts:

Glutenfree Daim mudcake - recipe

 

 


Recipe: Apple Pancakes

Skrivet av Sara Storbäck 07.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

appelplattar

Hej på er! Detta recept hittade jag av en slump för några veckor sedan och bestämde mig för att testa det, eftersom att det verkade lätt att laga. Det var inte bara otrolig enkelt, utan det blev riktigt gott också och därför vill jag dela det med er idag. Här har ni den bästa helgfrukosten eller -brunchen: Äppelplättar. 

 

4 äpplen

1 dl glutenfri mölmix

2 ägg

1 tsk kanel

1 tsk bakpulver

 

Skala äpplena och riv dem sedan med ett rivjärn. Blanda ägg, mjöl, bakpulver och kanel. Tillsätt sedan de rivna äpplena i smeten. Stek i smör eller olja. 

 


 

Hello!  A couple of weeks ago I found this recipe by a coincidence and I the decided to try it, because it seemed to be quite easy. It wasn't just easy, it turned out to be very tasty too. Therefore, I want to share it with you today. Here you have the perfect breakfast/brunch for the weekend, Apple pancakes. 

4 apples

0,5 cup of Glutenfree flour

2 eggs

1 tsp cinnamon

1 tsp baking soda

 

Peel and grate the apples. Mix eggs, flour, baking soda and cinnamon. Then add the grated apples. Fry in butter or oil.

 

 


About snacks

Skrivet av Sara Storbäck 28.07.2018

Kategorier:

resizedimage800544 godis3

Här kommer en lista om snacks som jag snott av Sandra "the bloggqueen" Beijer, för vad passar nu inte bättre på bloggen än ett inlägg om både sötsaker och salta munsbitar nu när det är lördag, sommar och allt! Trevlig lördag till er alla! 

Ps. Var tvungen att googla om det heter munsbitar eller mumsbitar. Nu vet jag. Munsbit är korrekt. Ds.  

 

Topp 3 smågodis?
Chokladpraliner, fudge och hallon/saltlakritsskallar.

 

Popcorn eller godis på bio?

Går väldigt sällan på bio, men tror nog att jag väljer popcorn framför godis där. Mest för att det känns som att det "hör till" med popcorn på bio. 

 

Bästa chokladen?

Allt? Tycker seriöst att Fazer borde uppfinna en ny chokladplatta med en rad av varje smak i, så slipper man stå vid godishyllan i en halvtimme bara för att man har svårt att bestämma sig, hahah. 

 

Ostbågar eller chips?
Ostbågar. Eller snarare Ostbollar. 

 

Favoritchips?
Rågchips (om de äts med dipp eller någon smältost)

 

Favoritdipp?
Kolme sipulia/tre lökar, från Estrella.

 

Bästa mellanmålet?
Äter nästan aldrig mellanmål av någon anledning... Ibland har jag med mig någon proteinbar eller banan till skolan. 

 

Bästa fyllekäket?
Chips och dipp. 

 

Favoritbakelse?
Dammsugare.

201705291250097704 sbig

Godaste pajen?
En paj med köttfärs- och chilifyllning som mamma brukar laga. Älskar den! 

 

Godaste småkakan?
Rulltårta/drömtårta om det hör under kategorin "småkakor". (Och rulltårta äts alltid som efterrätt efter rökt fisk (lax). Det är sedan gammalt. Eller hur, Julia och Emilia?)

 

Bästa läsken?
Dricker nästan aldrig läsk/limu heller, föredrar Novelle med aprikossmak.  

 

Glass eller tårta?
Glass på sommaren. Tårta funkar året om. 

 

Favoritefterrätt som liten?
Tror att jag älskade i princip allt i efterrättsväg som liten. Kakor, godis, glass, kex och så vidare. Dock var jag mer kräsen när det gällde riktig mat.

 

Favoritefterrätt som stor?
Pappas våfflor, panna cotta eller kladdkaka. 

 

Vad beställer du för efterrätt på restaurang?
Panna cotta, Crème brûlée eller annat som jag vet innehåller minimalt med vetemjöl. Om jag beställer efterrätt på sommaren blir det förmodligen glass.

resizedimage800533 IMG 4

Favoritfrukt?
Ananananas.


Favoritfärg bland vingummin?
Äter vingummin väldigt sällan och kommer knappt ihåg hur de smakar, men kanske röda?

 

Favorit i Gott och blandat?
De röda och de gula godisbitarna. 

 

Favoritgodis utomlands?

Äter nästan aldrig godis utomlands. Dock köpte jag alltid med mig flera plattor Marabou Oreo från Sverige förr, när den smaken ännu inte fanns i Finland.

 

Det ultimata fredagsmyset?
Lösgodis. Eller rågchips och smältost. 

 

Bästa glassmak?
Polka eller choklad.

201705240648479581 sbig

I GB-sortimentet då?

88:an. Köper alltid den när jag är i Sverige. 

 

Bästa godissmaken?
Choklad! 

 

Liknande inlägg:

Vilket lösgodis föredrar jag?

Recept: Daimkladdkaka (glutenfree)

 

 

 

_________________________

Here's a bloglist about snacks and what I prefer to eat:

 

Top 3 pick n' mix candy?

Chocolate, fudge, Raspberry & Liquorice skulls.

 

Popcorn or sweets at the cinema?

I don't go to the cinema often at all, but I think that I use to choose popcorn everytime, because it's kind of a traditon.

 

Favourite taste of chocolate?

Everything?! Hahah, I think that Fazer should make a new chocolate with a few pieces of every taste, so I don't need to choose.

 

Favourite crisps?

Ruislastuja, a finnsih kind of crisps, made from rye. 

 

Favourite cake?

Mudcake, punsch-roll or Swiss roll. 

 

Favourite pie?

One with chili and meat! 

 

Ice cream or cake?

Ice cream during the summer. Cake is okay all the time of the year.

 

Favourite fruit?

Pineapple. 

 

Favourite snacks as a child?

I think I liked everything when I was a kid. Cakes, sweets, ice cream and so on. Unfortunately, I was more picky with real food. 

 

Favourite snacks as an adult?

Panna cotta, mudcake or the waffles that my dad makes. 

 

Favourite taste of ice cream?

Polka or chocolate.

 

Similar Posts:

What pick n' mix candy do I prefer?

Recipe: Mudcake (glutenfree)

 

 


Vaasa Street Food Fiesta

Skrivet av Sara Storbäck 25.07.2018 | 1 kommentar(er)

streetfood3

 

streetfood4

 

streetfood1

 

Ikväll efter jobbet åkte jag och mamma till Vasa för att besöka Street Food Fiestan som pågår just nu. Hovrättsesplanaden hade förvandlats till ett marknadsområde där man sålde grekisk gyros, oliver, tvålar, italienska ostar...

 

After I had finished my work for today, Me and mum visited the Street Food Fiesta that is held in Vaasa right now. Hovrättsesplanaden had turned into a market are where they sold Greek gyros, olives, soap, Italian Cheese...

 

streetfood2

 

...Och självklart också franska crêpes.

 

... And of course, French crêpes.

 

streetfood5

 

Jag hade ätit middag redan innan vi åkte, men passade på att smaka lite spanska Churros. Om ni inte vet vad det är, så kan jag berätta att det är otroligt gott och påminner lite om våra sockermunkar. Dock är Churros som smala stänger istället för en ring och man doppar dem ofta i nutella.

 

I had had dinner before we left, but at least I ate some Spanish Churros. If you don't know what it is, the tastes reminds a little about donuts with sugar on. But instead of donuts, the Churros looks like sticks and they are often dipped in nutella. 

 

streetfood6

 

Det var så mysigt att sitta där med mamma i den ljumma sommarkvällen. Att få se folk köa, äta, fotografera och umgås på flera olika språk. Inget går upp mot en sommarkväll som den här!

 

It was so cozy to sit there next to my mum in the lukewarm summer evening, and to see people queue, eat, photograph and hang out in several different languages. There's nothing like a summer evening like this!