Sara header augusti21

Baka till alla hjärtans dag

Skrivet av Sara Storbäck 10.02.2021

Kategorier:
Taggar:

I helgen är det alla hjärtans dag/vändagen. Överraska någon du tycker om med någonting gott. 

 

food collage

Klicka här för att komma till receptet. 

Blondies är en variant på klassiska brownies, men med vit choklad istället för kakao eller mörk choklad. Här kommer ett helt glutenfritt recept! 

 

food collage2

Klicka här för att komma till receptet. 

En god och syrlig paj med citronfyllning och ett frasigt marängtäcke. Pajen kan enkelt göras glutenfri genom att använda glutenfri mjölmix.

 

 

food collage3

Klicka här för att komma till receptet. 

Glace au four, eller glass i ugn, är en fransk dessert som består av kall klass och ett varmt marängtäcke. På engelska brukar desserten kallas Baked Alaska, vilket också är ganska beskrivande. Den perfekta kombinationen av varmt och kallt enligt mig! 


Enkelt vegetariskt mattips: Fyllda paprikor

Skrivet av Sara Storbäck 03.02.2021 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

fylldpaprika3Fyllda paprikor är någonting som jag tycker är enormt gott. Av någon anledning har jag inte kommit på tanken att laga det själv på väldigt, väldigt länge, men för några dagar sedan kom jag att tänka på hur otroligt gott det är. Så idag lagade jag en vegetarisk variant till lunch fylld med svarta bönor, champinjoner och lök.

Fyllda paprikor är för övrigt en rätt som är väldigt enkel att variera och faktum är att man kan fylla dem med nästan vad som helst, sånt man råkar ha hemma helt enkelt,  exempelvis kött, ost, ris och grönsaker. 

fylldpaprika1

Fyllda paprikor med bönor och champinjoner

2 portioner

2 stora/medelstora paprikor

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

100 gram champinjoner

230 gram svarta bönor

1 ägg

2 tsk spiskummin

2 tsk paprikapulver

1 tsk salt

chiliflakes

riven ost

olivolja

 

Värm ugnen till 225 grader.

Låt bönorna rinna av i ett durkslag och skölj dem med vatten.

Skär av toppen av paprikorna.

Hacka lök och vitlök och fräs upp med champinjoner i en stekpanna i några minuter med lite olivolja.

Blanda ihop svamp- och lökblandningen med bönor och ägg.

Mixa blandningen lite lätt.

Tillsätt paprikapulver, spiskummin och salt. Smaka sedan av med chiliflakes.

Toppa med lite riven ost.

Lägg paprikorna i en oljad ugnsform.

Lägg paprikornas lock bredvid.

Baka paprikorna mjuka i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.

 


Glutenfria Fastlagsbullar

Skrivet av Sara Storbäck 24.01.2021

Kategorier:

fastlagsbullar1

När på året är det tillåtet att börja äta fastlagsbullar? Enligt mig kan man gott och väl börja redan nu! Egentligen tjuvstartade jag redan förra helgen när jag var hemma och passade på att baka glutenfria fastlagsbullar. Till bullarna använde jag mig av munkrecept från första maj, eftersom jag visste att det blir en bra deg med det receptet. Föredrar ni förresten mandelmassa eller sylt i era fastlagsbullar? Jag är helt och hållet team mandelmassa! 

fastlagsbullar2

Glutenfria fastlagsbullar

Bullar

cirka 12 stycken

5 dl mjölk

50 g jäst

4 tsk psylliumhusk

3 dl farinsocker

3 tsk vaniljsocker

4 tsk malen kardemumma

11 dl glutenfritt ljust mjöl, jag använde Sunnuntais ljusa mjölmix

100 g rumsvarmt smör

1 ägg


Fyllning

5 dl vispad grädde

200 gram mandelmassa

1.5 dl mjölk

Inkråmet från bullarna

Florsocker

 

Bullar:

Smula jästen i en bunke med psyllium.

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen.

Rör om väl och låt svälla i 10 minuter.

Tillsätt farinsocker, vaniljsocker och kardemumma i smeten.

Blanda först ner halva mängden av mjölet under omrörning.

Tillsätt det rumsvarma smöret och ägget samt resten av mjölet.

Knåda degen väl. 

Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter.För att aktivera jäsandet kan du ställa bunken i varmvattenbad.

Värm ugnen till 200 grader.

Häll degen på mjölat bakbord och baka ut den till en längd och dela till cirka 12 bitar.

Forma alla bitar till runda bullar och låt jäsa i 20 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.

Grädda bullarna i cirka 10–12 minuter. Låt svalna ordentligt.

 

Fyllning

Vispa grädden till fyllningen.

Klipp eller skär försiktigt av locket av bullarna. Ta ur lite av inkråmet så att en grop bildas.

Riv mandelmassan och blanda den med inkråmet från bullarna och mjölken. Mixa ihop till en smidig smet

Fyll bullarna med mandelfyllning och klicka eller spritsa över vispgrädde.

Lägg på locken på bullarna och pudra över florsocker.

 fastlagsbullar3


Glutenfri körsbärskaka

Skrivet av Sara Storbäck 20.01.2021 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

korsbarkaka

korsbarkaka2

Här kommer ett recept på en glutenfri körsbärskaka som jag och mamma bakade i helgen. Den rivna mandelmassan ger kakan en härlig, saftig smak. I helgen bakade jag också årets första fastlagsbullar. Receptet kommer jag att publicera här inom kort. 

Körsbärskaka

250 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

4 ägg

200 gram mandelmassa

2 dl röda körsbär

2 msk körsbärsspad

2 dl jyttemjöl

1 dl mandelmjöl

1 dl rismjöl

2 tsk bakpulver

1 dl hackade hasselnötter

 

Värm ugnen till 175 grader. 

Blanda mjöl, bakpulver och hasselnötter.

Riv mandelmassan.

Skär körsbären i två delar.

Vispa det mjuka smöret och sockret.

Tillsätt äggen, ett i taget under kraftig vispning.

Tillägg körsbärsspadet från burken och den rivna mandelmassan. 

Rör sedan ner mjölblandningen och körsbären.

Häll smeten i en smord och bröad form.

Grädda i 45–60 minuter.

 


Kycklingsallad med batat och granatäpple

Skrivet av Sara Storbäck 12.01.2021

Kategorier:

kycklingsallad1kycklingsallad2kycklingsallad3

Pigga upp vintermörkret och -kylan med en färgglad och matig sallad med apelsin, kyckling, batat och granatäpple. Den här salladen var superenkel att laga och räckte till cirka fyra portioner. 

 

Kycklingsallad med batat och granatäpple

3 apelsiner

450 gram honungsmarinerad strimlad kycklingfilé

500 gram batat

100 gram issallat (en förpackning)

1 röd paprika

kärnorna från ett granatäpple

salt 

 

Yoghurtsås

2 dl grekisk yoghurt

1 msk citronsaft

1 tsk flytande honung

1 msk ras el hanout

chiliflakes

salt 

svartpeppar

 

 

Värm ugnen till 225 grader.

Skala bataten och skär den i tärningar, ganska små bitar.

Lägg batattärningarna i en ugnsform med lite olivolja i.

Salta bataten och rosta i ugnen i cirka 30 minuter tills bitarna blivit ordentligt mjuka.

Stek strimlad kycklingfilé i stekpanna. Smaka av med lite salt. 

Skär sallat och paprika, skala och skär apelsinerna i skivor och kärna ur granatäpplet.

Lägg upp alla ingredienser till salladen på ett fat. 

Blanda alla ingredienserna till yoghurtsåsen och servera. 


Vegetariskt: Linsgryta med tomat och fetaost

Skrivet av Sara Storbäck 10.01.2021

Kategorier:

linsgryta fetaost2

Här kommer ett enkelt, vegetariskt vardagsrecept – linsgryta med morot, chili, tomat och fetaost! Den här grytan är så god med färskt bröd, eller varför inte förgräddade semlor som vi köpte i affären och värmde upp i ugnen hemma. 

linsgryta fetaost3

Linsgryta med tomat och fetaost

cirka 5 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

1 stor morot

1/2 dl olivolja

1 burk (400 ml) passerade tomater
 
2 msk oregano

7 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

5 dl röda linser 

salt

peppar

1 förpackning fetaost

hackad bladpersilja
 

Skölj linserna under kallt vatten.

Hacka lök och vitlök. 

Skölj och skala moroten. Skär den i tärningar.

Skär chilin i små bitar. 

Fräs lök, vitlök, chili och morot i olivolja.

Tillsätt passerade tomater, oregano, vatten och buljongtärning.

Tillsätt linserna och låt koka cirka 15 minuter. 

Koka ris till grytan enligt anvisningarna på förpackningen. 

Smaka av med salt och peppar.

Smula över fetaost och persilja vid servering. 

linsgryta fetaost1


Pasta med halloumi, soltorkade tomater och oliver

Skrivet av Sara Storbäck 06.01.2021

Kategorier:

halloumipasta1Brukar du ta med matlåda till jobbet? Eller behöver du kanske lite inspiration till middagar så här i januari? Här kommer ett vegetariskt, Medelhavsinspirerat pastarecept med halloumi, soltorkade tomater och oliver som passar bra till både lunch och middag.

Man kan välja mängd tomater och oliver enligt smak, men jag använde en burk, alltså 95 gram soltorkade tomater och ungefär en halv burk, alltså cirka 90 gram oliver. Den här pastarätten blev otroligt god, men ganska salt av bara oliverna och sojasåsen så se upp för det om du väljer att lägga i mer salt. 

halloumipasta2

Halloumipasta med soltorkade tomater och oliver

ungefär tre portioner

Valfri pasta för tre personer

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor

200 gram halloumi

2 dl matgrädde

1 msk sojasås

soltorkade tomater 

gröna kärnfria oliver

1 tärning grönsaksbuljong

Salt and black pepper

2-3 tsk torkad basilika

Olivolja

Salt

Svartpeppar

 

Skär halloumin i skivor och stek i lite olivolja tills halloumin fått färg. Ta av från värmen och sätt åt sidan. 

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. 

Skär oliver och soltorkade tomater i bitar. Välj mängd tomater och oliver enligt smak. 

Hacka lök och vitlök och tillsätt i bryn i lite olivolja.

Tillsätt sedan matgrädde, soja, basilika, tomater och oliver. 

Smula sedan ner buljongtärningen. 

Låt koka på låg värme i några minuter.

Smaka av med lite salt och svartpeppar

halloumipasta3


Glutenfria Kourabiedes – Grekiska julkakor med mandel

Skrivet av Sara Storbäck 28.12.2020

kourabiedes

Kourabiedes (Κουραμπιέδες) är smörkakor med mandel som äts under julen i Grekland. Nu inför jul valde jag att experimentera fram en glutenfri variant. De påminner kanske en aning om klassikern Tant Hannas kakor som min farmor alltid brukade baka när jag var liten, men mandeln och konjaken ger kourabiedes en annorlunda, spännande smak. 

 

Kourabiedes 

ca 20-35 st beroende på storlek

1.5 dl florsocker

250 gram rumsvarmt smör

1 äggula

1 tsk vaniljsocker

1/4 tsk muskot

1/4 dl konjak (exempelvis Metaxa)

1/2  tsk bikarbonat

100 gram grovhackad mandel

5 dl rismjöl

3 dl mandelmjöl

Mycket florsocker att pudra kakorna med

 

 

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa det rumsvarma smöret med florsocker med elvisp i cirka 10 minuter tills blandningen är fluffig.

Separera äggulan från äggvitan och blanda ner äggulan i smeten. 

Tillsätt muskot, vaniljsocker, bikarbonat, den grovhackad mandeln och konjak och blanda.

Sikta mjölet och rör sedan ner lite i taget i blandningen. Degen ska vara mjuk och lättarbetad.

Forma bollar eller halvmånar av degen och lägg på bakplåtstäckta plåtar. 

Platta ut kakorna lite innan gräddning. 

Sätt in i ugnen i i ca 20-25 minuter tills de fått fin färg. Låt de sedan kallna i 5 minuter.

Sikta florsockret som ska pudras över kakorna och pudra sedan kakorna ordentligt med florsocker medan de fortfarande är en aning varma.

Lägg kakorna i en burk där botten är täckt med florsocker.


Glutenfritt julbröd

Skrivet av Sara Storbäck 23.12.2020

Kategorier:

jullimpa2jullimpa3

Tidigare brukade mamma alltid baka Ernst goda julbröd till varje jul. Sedan var flera familjemedlemmar tvungna att övergå till glutenfri kost och under några år saknade vi förstås Ernst julbröd tills vi hittade detta recept. 

Smör är det enda som krävs som pålägg på det här julbrödet, som också går utmärkt att frysa ner. Ät och njut! 

God jul till alla som firar! Hoppas att ni får en fin helg.

jullimpa1

Glutenfritt julbröd

1 limpa

3 dl bovetemjöl

2 dl rismjöl

1 dl havregryn

0.5 dl linfrön

1 dl solrosfrön

2 tsk bikarbonat (matsoda)

2 tsk salt

1 dl torkade aprikoser

1 dl grovt hackade hasselnötter

0.5 dl honung

2 msk fiberhusk

4.5 dl vaniljyoghurt (man kan också använda naturell yoghurt)

2.5 dl mjölk

 

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Skär aprikoserna i små bitar. 

Klyv hasselnötterna i halvor eller fjärdedelar. 

Rör ner honung, yoghurt, mjölk, aprikoser och hasselnötter. 

Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper.

Grädda längst nere i ugnen i cirka 70 minuter. 

Ta ut brödet, stjälp upp det på ett galler och låt svalna. 

 


Glutenfria knäckbars med chokladöverdrag

Skrivet av Sara Storbäck 20.12.2020

Kategorier:

twix1twix2

Julen närmar sig med stormsteg och vad passar då bättre än att baka lite julgodis? I år lät jag mig inspireras lite av Twix, en av de chokladsorter jag gillar mest och experimenterade fram dessa bars. Det här godiset har en mjuk kakbotten och en lite knäckaktig fyllning. Ha gärna godiset framme en stund innan du äter det, för likt vanlig knäck blir godiset ganska segt och svårtuggat när det stått länge i kylen. Och självklart behöver du inte skära det i bars/stänger om du inte vill. Rutor eller små bitar funkar ju givetvis också. 

 

Glutenfria knäckbars med chokladöverdrag

Botten:

20 gram smör

2 dl mandelmjöl

2 msk kokosflingor

2 msk ljus sirap

Kolafyllning:

1 ½ dl vispgrädde

1 dl ljus sirap 

0.5 dl socker

50 gram smör

Chokladöverdrag:

150 gram choklad 

Lite havssalt till dekoration

 

 

Kakbotten: Värm ugnen till 175 grader.

Koka upp sirap och smör 

Blanda försiktigt ner resterande ingredienserna. 

Klä en liten brödform, ca 8 x 30 cm, med aluminiumfolie och tryck ut degen i botten.

Grädda mitt i ugnen tills kakan tar färg, ca 15 minuter.

Kolafyllning: Sjud grädde, sirap, smör och socker i en kastrull tills konsistensen tjocknat i cirka 35-40 minuter.

Fördela detta på den färdiggräddade bottnen.

Låt stelna i kylen

Chokladöverdrag: Smält chokladen till chokladöverdraget försiktigt i vattenbad.

Bred ut den smälta chokladen ovanpå kolafyllningen och strö över små bitar med havssalt. 

Låt stelna helt och skär därefter i bitar av önskad storlek. 

Förvara godiset i kylen.