tisdag 4 december 2018 - 17:26

Snowball candy with coconut and chocolate

vita chokladbollar2

Inför pappas födelsedagsfirande och lilla jul passade jag på att baka dessa vita chokladbollar, en variation på vanliga chokladbollar. De blev riktigt goda, så därför vill jag rekommendera er dessa om ni vill baka någonting extra gott inför självständighetsdagen på torsdag eller helgen. 

 

Vita chokladbollar

Ca 20 st

200 g vit choklad
100 g smör, rumsvarmt
5 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl kokosflingor
1 ½ dl florsocker
1–2 msk vatten

Kokosflingor till garnering

 

Riv chokladen på ett rivjärn. Knåda de andra ingredienserna till en jämn deg och tillsätt sedan den rivna chokladen. Gör bollar av degen och rulla dem i kokos. 

 


 

When we celebrated my dad's birthday and lilla jul last weekend, I took the chance to make white snowball candy. They turned out to be very tasty, so I recommend you to try this recipe if you want to have something sweet and tasty this weekend. Ps. On Thursday we celebrate the Finnish independence day, so maybe I'll make new ones then haha. 

 

Snowball candy 

200 grams white chocolate

100 grams butter

2.5 cups oat meal

2 teaspoons vanilla sugar

1 cup coconut flakes.

1 cup powder sugar

1 - 2 tablespoons water.

 

Tear the chocolate with a grater. Mix the other ingredients and then add the chocolate. Split the dough in small pieces and roll it. Decorate with small coconut flakes.

 

Taggar:

Kategorier:

Food

Skriv en kommentar 0

söndag 4 november 2018 - 19:59

Liquorice chocolate mudcake

kladdkaka lakrits3

 

kladdkaka lakrits2

Onsdag 7.11 är det kladdkakans dag! Denna helg valde jag att tjuvstarta firandet genom att baka denna lakritskladdkaka, som blivit en stor favorit hos oss. 

 

100 g smör

2 ägg

1,5 dl socker

3 msk kakao

1 dl rismjöl

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 msk rålakritspulver


Lite kokosflingor till formen 

 

Bered en form med löstagbar kant. I formens botten brukar vi lägga smör och ett lager kokosflingor, vilket gör kakan mer saftig.

Blanda alla de torra ingredienserna (kakao, rismjöl, vaniljsocker, salt och rålakritspulver)

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör först ner det smälta smöret och sedan alla de torra ingredienserna i äggsmeten.

Grädda kakan i 175 grader, cirka 15 minuter.

 

 

Liknande inlägg: 

Glutenfri daimkladdkaka

 

 


 

lakritskladdkaka

 

On November 7, it's the mudcake day! Mudcake is a sticky chocolate cake, which is very simple to make and also very easy to vary in different ways. This weekend I chose to start the celebration by making this mudcake with a taste of liquorice, which is an all time favourite in my family. 

 

100 grams butter

2 eggs

3/4 cup sugar

3 tablespoons cocoa 

0,5 cup rice flour

1 teaspoon vanilla sugar

1 ml measuring spoon salt

1 tablespoon liquorice powder


Coconut flakes for the pan. 

 

Butter the pan and scatter coconut flakes in it. Mix the cocoa, flour, vanilla sugar, salt and liquorise powder together. Melt the butter. Mix the eggs and the sugar. Add the melted butter to the eggs and sugar and then add the dry ingredients that you already mixed together. Pour the dough into the pan and bake for 15 minutes, in 175 degrees Celcius. 

 

Similar posts:

Glutenfree Daim mudcake - recipe

 

 

fredag 7 september 2018 - 08:20

Recipe: Apple Pancakes

appelplattar

Hej på er! Detta recept hittade jag av en slump för några veckor sedan och bestämde mig för att testa det, eftersom att det verkade lätt att laga. Det var inte bara otrolig enkelt, utan det blev riktigt gott också och därför vill jag dela det med er idag. Här har ni den bästa helgfrukosten eller -brunchen: Äppelplättar. 

 

4 äpplen

1 dl glutenfri mölmix

2 ägg

1 tsk kanel

1 tsk bakpulver

 

Skala äpplena och riv dem sedan med ett rivjärn. Blanda ägg, mjöl, bakpulver och kanel. Tillsätt sedan de rivna äpplena i smeten. Stek i smör eller olja. 

 


 

Hello!  A couple of weeks ago I found this recipe by a coincidence and I the decided to try it, because it seemed to be quite easy. It wasn't just easy, it turned out to be very tasty too. Therefore, I want to share it with you today. Here you have the perfect breakfast/brunch for the weekend, Apple pancakes. 

4 apples

0,5 cup of Glutenfree flour

2 eggs

1 tsp cinnamon

1 tsp baking soda

 

Peel and grate the apples. Mix eggs, flour, baking soda and cinnamon. Then add the grated apples. Fry in butter or oil.

 

 

lördag 28 juli 2018 - 14:11

About snacks

resizedimage800544 godis3

Här kommer en lista om snacks som jag snott av Sandra "the bloggqueen" Beijer, för vad passar nu inte bättre på bloggen än ett inlägg om både sötsaker och salta munsbitar nu när det är lördag, sommar och allt! Trevlig lördag till er alla! 

Ps. Var tvungen att googla om det heter munsbitar eller mumsbitar. Nu vet jag. Munsbit är korrekt. Ds.  

 

Topp 3 smågodis?
Chokladpraliner, fudge och hallon/saltlakritsskallar.

 

Popcorn eller godis på bio?

Går väldigt sällan på bio, men tror nog att jag väljer popcorn framför godis där. Mest för att det känns som att det "hör till" med popcorn på bio. 

 

Bästa chokladen?

Allt? Tycker seriöst att Fazer borde uppfinna en ny chokladplatta med en rad av varje smak i, så slipper man stå vid godishyllan i en halvtimme bara för att man har svårt att bestämma sig, hahah. 

 

Ostbågar eller chips?
Ostbågar. Eller snarare Ostbollar. 

 

Favoritchips?
Rågchips (om de äts med dipp eller någon smältost)

 

Favoritdipp?
Kolme sipulia/tre lökar, från Estrella.

 

Bästa mellanmålet?
Äter nästan aldrig mellanmål av någon anledning... Ibland har jag med mig någon proteinbar eller banan till skolan. 

 

Bästa fyllekäket?
Chips och dipp. 

 

Favoritbakelse?
Dammsugare.

201705291250097704 sbig

Godaste pajen?
En paj med köttfärs- och chilifyllning som mamma brukar laga. Älskar den! 

 

Godaste småkakan?
Rulltårta/drömtårta om det hör under kategorin "småkakor". (Och rulltårta äts alltid som efterrätt efter rökt fisk (lax). Det är sedan gammalt. Eller hur, Julia och Emilia?)

 

Bästa läsken?
Dricker nästan aldrig läsk/limu heller, föredrar Novelle med aprikossmak.  

 

Glass eller tårta?
Glass på sommaren. Tårta funkar året om. 

 

Favoritefterrätt som liten?
Tror att jag älskade i princip allt i efterrättsväg som liten. Kakor, godis, glass, kex och så vidare. Dock var jag mer kräsen när det gällde riktig mat.

 

Favoritefterrätt som stor?
Pappas våfflor, panna cotta eller kladdkaka. 

 

Vad beställer du för efterrätt på restaurang?
Panna cotta, Crème brûlée eller annat som jag vet innehåller minimalt med vetemjöl. Om jag beställer efterrätt på sommaren blir det förmodligen glass.

resizedimage800533 IMG 4

Favoritfrukt?
Ananananas.


Favoritfärg bland vingummin?
Äter vingummin väldigt sällan och kommer knappt ihåg hur de smakar, men kanske röda?

 

Favorit i Gott och blandat?
De röda och de gula godisbitarna. 

 

Favoritgodis utomlands?

Äter nästan aldrig godis utomlands. Dock köpte jag alltid med mig flera plattor Marabou Oreo från Sverige förr, när den smaken ännu inte fanns i Finland.

 

Det ultimata fredagsmyset?
Lösgodis. Eller rågchips och smältost. 

 

Bästa glassmak?
Polka eller choklad.

201705240648479581 sbig

I GB-sortimentet då?

88:an. Köper alltid den när jag är i Sverige. 

 

Bästa godissmaken?
Choklad! 

 

Liknande inlägg:

Vilket lösgodis föredrar jag?

Recept: Daimkladdkaka (glutenfree)

 

 

 

_________________________

Here's a bloglist about snacks and what I prefer to eat:

 

Top 3 pick n' mix candy?

Chocolate, fudge, Raspberry & Liquorice skulls.

 

Popcorn or sweets at the cinema?

I don't go to the cinema often at all, but I think that I use to choose popcorn everytime, because it's kind of a traditon.

 

Favourite taste of chocolate?

Everything?! Hahah, I think that Fazer should make a new chocolate with a few pieces of every taste, so I don't need to choose.

 

Favourite crisps?

Ruislastuja, a finnsih kind of crisps, made from rye. 

 

Favourite cake?

Mudcake, punsch-roll or Swiss roll. 

 

Favourite pie?

One with chili and meat! 

 

Ice cream or cake?

Ice cream during the summer. Cake is okay all the time of the year.

 

Favourite fruit?

Pineapple. 

 

Favourite snacks as a child?

I think I liked everything when I was a kid. Cakes, sweets, ice cream and so on. Unfortunately, I was more picky with real food. 

 

Favourite snacks as an adult?

Panna cotta, mudcake or the waffles that my dad makes. 

 

Favourite taste of ice cream?

Polka or chocolate.

 

Similar Posts:

What pick n' mix candy do I prefer?

Recipe: Mudcake (glutenfree)

 

 

onsdag 25 juli 2018 - 23:34

Vaasa Street Food Fiesta

streetfood3

 

streetfood4

 

streetfood1

 

Ikväll efter jobbet åkte jag och mamma till Vasa för att besöka Street Food Fiestan som pågår just nu. Hovrättsesplanaden hade förvandlats till ett marknadsområde där man sålde grekisk gyros, oliver, tvålar, italienska ostar...

 

After I had finished my work for today, Me and mum visited the Street Food Fiesta that is held in Vaasa right now. Hovrättsesplanaden had turned into a market are where they sold Greek gyros, olives, soap, Italian Cheese...

 

streetfood2

 

...Och självklart också franska crêpes.

 

... And of course, French crêpes.

 

streetfood5

 

Jag hade ätit middag redan innan vi åkte, men passade på att smaka lite spanska Churros. Om ni inte vet vad det är, så kan jag berätta att det är otroligt gott och påminner lite om våra sockermunkar. Dock är Churros som smala stänger istället för en ring och man doppar dem ofta i nutella.

 

I had had dinner before we left, but at least I ate some Spanish Churros. If you don't know what it is, the tastes reminds a little about donuts with sugar on. But instead of donuts, the Churros looks like sticks and they are often dipped in nutella. 

 

streetfood6

 

Det var så mysigt att sitta där med mamma i den ljumma sommarkvällen. Att få se folk köa, äta, fotografera och umgås på flera olika språk. Inget går upp mot en sommarkväll som den här!

 

It was so cozy to sit there next to my mum in the lukewarm summer evening, and to see people queue, eat, photograph and hang out in several different languages. There's nothing like a summer evening like this! 

 

tisdag 17 juli 2018 - 08:58

Spännande smakupplevelser

lindskok1

I lördags blev vi bjudna på lunchbuffé av Benjamins föräldrar på den prisbelönta växthusrestaurangen i Bäckliden, Närpes. Nämligen Lind's Kök. Jag hade aldrig besökt Lind's Kök tidigare, så detta blev verkligen en häftig upplevelse för mig. 

 

The past Saturday I got to eat lunch for the first time at Lind's Kök, a green house restaurant in Bäckliden, Närpes. It was a great experience! 

 

lindskok3

I växthuset där vi satt var inredningen ljus, mysig och luftig, vilket jag verkligen gillade!

The interior was light, cozy and airy, which I really liked! 

 

lindskok4lindskok2

I mitten av varje bord fanns också ett citrusträd, så alla gäster åt sin lunch under ett fruktträd och omgiven av tomat- och örtplantor.

 

In the middle of each table, there was a citrus tree, so all the guests had their lunch under a fruit tree and surrounded by tomatos and herbs.

 

lindskok5

Plockade åt mig massor av frukt från buffén som förrätt. 

I had a lot of fruit for starter.

lindskok6Man kan lugnt säga att jag blev bjuden på en mängd smakupplevelser! Denna sallad med fetaost och oliver är dekorerad med färgglada blommor och blad, som givetvis också går att äta. Jag smakade även äggplanta med mögelost för första gången samt lax med någon slags tomatsås. 

 

I had a lot of taste sensations! This salad with feta and olives are decorated with colourful flowers, which you also can eat. I also tasted eggplant with blue cheese for the first time and salmon with some kind of tomato sauce. 

 

lindskok7

Jag gillar både jordgubbar och vitlök var för sig, men hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle kunna gå att kombinera dem båda. Nu när jag väl har testat kombinationen känns det helt självklart att man kan äta jordgubbar och vitlök tillsammans. Dessa vitlöksjordgubbar verkar vara någonting som restaurangen Lind's Kök är speciellt känd för, vilket jag verkligen förstår, eftersom att det var otroligt gott. 

 

I really like both strawberries and garlic, but I had no idea that it was possible to combine them. Now, when I have tried it, it feels like it's obvious that you can eat both strawberries and garlic at the same time. Lind's Kök, seem to be especially known for this combination and I really understand it, because this tasted very good. 

fredag 15 juni 2018 - 08:00

Vegansk pasta bolognese med It's Pure.

Inlägget är ett kommersiellt samarbete
It's Pure.
***

Jag hör inte till de som kan presentera mig som vare sig vegetarian eller vegan. Dock byter jag gärna ut köttet då och då, eftersom det lär vara hälsosamt för en själv och dessutom sparsamt för miljön. Jag är även en riktig matfantast, som verkligen tycker om att testa nya maträtter och därför blev jag extra glad när jag blev tillfrågad om jag ville göra ett bloggsamarbete med It's Pure.

It's Pure är en delikatessbutik och ett av Finlands mest ledande företag när det kommer till naturlig och organisk mat av hög kvalitet. It's Pure's butiker finns i hela 16 städer i Finland och där erbjuds ekologiska, veganska och glutenfria snacks och matingredienser. Helt utan tillsatsämnen och konstigheter. Dessutom säljs produkterna i miljövänliga förpackningar.

Jag fick prova på att fixa ihop en vegansk pasta Bolognese med produkter från It's Pure's butik och jag förvånades framför allt av hur enkelt det kan vara att tillaga vegansk mat.


itspure1 products

 

Jag använde mig av:

1. Vegan Meaty Mix. Ett veganskt köttsubstitut, som innehåller bland annat kikärtsmjöl och korssade chiafrön. Rikt på både protein och fiber. Dessutom slogs jag av en härlig doft av kryddor när jag öppnade förpackningen.

2. Kikärtsfusilli. Glutenfri pasta, som också är rikt på protein och fiber.

3. Toscana Pasta Sacue. En pastasås tillverkad på bland annat tomat och aubergine, som var precis så där fräsch och god som endast en italiensk pastasås kan vara.


itspure2


Maten var väldigt
god och att tillreda rätten tog mig inte alls lång tid heller. Helt ärligt tror jag inte att det finns någonting bättre än en maträtt som det går snabbt att laga när man vill ha en god och mättande sommarmiddag eller en härlig lunch att ta med sig till jobbet!


itspure3


Produkterna som jag
använde mig av och mycket annat gott finns att köpas i It's Pure's butiker, så glöm inte att besöka din lokala It's Pure-butik eller deras webshop: itspure.com.

_______________________________


This post is a collaboration with
It's Pure.
***

I am not one of those who can present themselves as a vegetarian or vegan. But sometimes, I choose to remove the meat from my meal to eat something else instead, because I have heard that it can be healthy to both yourself and your envirnoment to skip the meat sometimes. I am also such a food-junkie, who loves to try new meals. Therefore, I became very happy when I was asked to do a collaboration with It's Pure here on my blog.

It's Pure is a delicacy store and one of the most leading Finnish companies, when it comes to pure and organic food of an high quality. In It's Pure's stores, which you can find in 16 cities in Finland, you can buy ecological, vegan and gluten free snacks and food ingredients. Without unnecessary gasses and other weird stuff. The products are also sold in eco-friendly packages.

This time I got to make a Vegan pasta Bolognese with products from It's Pure's store and I was very surprised by how easy it can be to make vegan food.

I used:

1. Vegan Meaty Mix. A Vegan substitute for meat, including for example chickpea flour and crunched chia seeds. Rich in both protein and fiber. I also was hit buy a lovely smell of spices when I opened the package.

2. Chickpea fusilli. Gluten free pasta, also rich in both protein and fiber.

3. Toscana Pasta Sauce. A pasta sauce, made from tomato and aubergine, exactly as fresh and tasty as only an Italian pasta sauce can be.

The food was so tasty, and it didn't take any long time to make it either! Honestly, I don't think that there is anything better than a dish that doesn't take a lot of time to make, when you want a tasty and filling summer dinner or a lovely lunch to take with you to work.

You can find all the products that I used and a lot of other goodies in it's Pure's stores, so don't forget to visit your local It's Pure-store or their webshop: itspure.com.

torsdag 29 mars 2018 - 15:24

My breakfast today + recipe

IMG 355

Idag har jag varit hemma eftersom att vi inte har några lektioner på torsdagar denna period. Jag passade då på att börja dagen med en hallonsmoothie och tänkte nu dela med mig av receptet, som faktiskt är otroligt enkelt.

Denna gång valde jag att använda mig av soygurt och soya mjölk istället för vanliga mjölkprodukter, men givetvis kan man använda vanlig mjölk eller annat motsvarande också. 

Nyponpulvret lär vara mycket rikt på c-vitamin och vara riktigt bra för bl.a. immunförsvaret.

 

Today, I've spent the day at home, because we don't have any classes on Thursdays. I decided to start the day with a raspberry smoothie and of course I will share the recipe here in this post. Even though it's a very simple recipe.

This time, I chose to use soy milk and soygurt insted of ordinary milk products, but if you really want to, you can use ordinary milk or something equivalent.

The rose hip power tend to be very rich of vitamin c and very healthy. For example, it's very good for the immune system.

 

smoothie3

1 dl soygurt

1 dl soya"mjölk"

1 dl frysta hallon

1 banan

1 tsk nyponpulver

 

0,5 cup of Soygurt

0,5 cup of soy"milk"

0,5 cup frozen raspberries

1 banana

t tsp rose hip powder

 

IMG 354

Taggar:

Kategorier:

Food

Skriv en kommentar 0

lördag 10 mars 2018 - 10:25

Daimkladdkaka (Glutenfree)

IMG 0105

IMG 348

I vår familj är vi flera som äter glutenfritt, därför bakar vi endast glutenfritt hemma hos oss. Vi har lärt oss att det kan bli minst lika gott som icke-glutenfria bakverk. Till exempel denna kaka har blivit en riktig succé hemma hos oss. Den kan serveras med jordgubbssås, glass eller bara som den är. Om man gillar Daim, och choklad överlag, kan jag varmt rekommendera att testa denna. 

 

150 g smör

3 ägg

2 dl socker

3/4 dl kakao

1 1/2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

1 1/4 dl mandelmjöl

1 dl rismjöl

2 dubbel daim

Smör och kokos till formen

 

Smält smöret. Rör ihop ägg, socker, kakao, vaniljsocker, salt och mjöl i en bunke. Tillsätt sedan det smälta smöret. Hacka daimen och blanda ungefär hälften i smeten, spara resten till garnering. Häll smeten i en smord form som är strödd med kokos. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. Garnera med resten av daimen och pudra över florsocker innan servering.

 

 

 

 

 

In our family, we just make gluten free food and we've learned that it can be just as tasty as food with ordinary flour in it. This cake is just one of the dishes that have become a real favourite. It can be served with strawberry sauce, vanilla ice cream or just as it is. If you really like Dime, or chocolate in general, I really recommend you to try this. 

 

150 g butter

3 eggs

1 cup sugar

1 1/2 cup cocoa  

1 1/2 teaspoon vanilla sugar

1/2 teaspoon salt

3/4 cup almond flour

0,5 rice flour 

2 double dime bars

Butter and coconut flakes for the cake pan.

 

Melt the butter. Mix the eggs with sugar, cocoa, vanilla sugar, salt and flour in a bowl. Then add the melted butter. Chop the Dime bars and add about half of it to the cake batter. Butter the pan and scatter coconut flakes in it. Pour the cake batter into the ban and bake for 15 - 20 minutes in 347  °Fahrenheit. Garnish the cake with the rest of the chopped Dime bars.

 

 

söndag 18 februari 2018 - 17:26

Sevendays 3 years

IMG 9745IMG 9747IMG 9748IMG 9753I fredags firades bloggportalen Sevendays' treårsdag vid Brasserie & Bar Fondis i Vasa och jag fick, tillsammans med några andra ur Sevendays-gänget, testa på Fondis' nya koncept Fondue Night. Konceptet var helt i min smak, eftersom jag tycker om plockmat och sådana där middagar som man avnjuter länge eftersom man hinner umgås och diskutera mycket under tiden man äter. Vi serverades både ost- och köttfondue och allt var väldigt gott!

I got to start this weekend with celebrating Sevendays' three years anniversary at Brasserie & Bar Fondis in Vaasa, with some of the other Sevendays bloggers. We got to try Fondis' new concept, Fondue Night. I really liked the concept, beacuse I like dinners that you can sit down and eat for a long time, because you have time to discuss a lot of things while eating. We had both cheese- and meat fondue, and I liked both! 

IMG 2Som efterrätt hade jag en väldigt god créme brûlée med smak av saltkaramell, som också var riktigt god! 

For dessert I had a créme brûlée with a taste of salty caramel, which also was very good!

 

Det var väldigt trevligt att träffa alla som var där, vi hade så roligt och hann diskutera allt från studier till vinterbadande medan vi åt. Julia hade också förberett några lekar, som var både roliga och fungerade riktigt bra att leka medan man satt vid bordet.

Tack för en rolig kväll och för den jättegoda maten!

 

It was very nice to meet everyone who were there, we had such a good time and we discussed both studies and winter swimming while we ate. Julia had also prepared some fun games, that we could play while sitting at the dinner table.

Thank you for an amazing evening!