header

Advent calendar 2 - Vegetarian Christmas meatballs

Skrivet av Sara Storbäck 08.12.2019

foodmascalendar

vegetarianmeatballs1vegetarianmeatballs2

Glad andra advent! Nu är det äntligen dags för den andra luckan i bloggens adventskalender. Här kommer vegetariska julköttbullar. En stor del av den traditionella julmaten är köttbaserad, vilket kan vara roligt att variera med något vegetariskt. Om man vill skapa en vegansk variant kan man byta ut äggen mot kikärtsspad.

Köttbullar är riktigt klassisk svensk julmat, men på finskt håll äts köttbullar överhuvudtaget inte under julen. Vi, liksom många av våra finlandssvenska, österbottniska vänner, har dock alltid köttbullar på vårt julbord. I vår familj var det mammas farbror Gustav, som jobbade som restaurangkock i Sverige under en tid av sitt liv, som införde traditionen med köttbullar på julbordet. Enligt mig är det inget julbord utan köttbullar.

 

Vegetariska julköttbullar

400 gram färdigkokta svarta bönor 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 dl ströbröd

2 ägg

1 msk sojasås

2 tsk malen kryddpeppar

1-2 msk sötstark senap

2  tsk torkad persilja

salt

peppar

olja till stekning

 

Skölj bönorna i kallt vatten och finhacka lök och vitlök. Mixa sönder bönorna med stavmixer i en bunke. Blanda ner alla andra ingredienser i bunken och rör om ordentligt. Låt stå i 10 minuter. Rulla sedan små bollar och stek i smör och olja tills de är gyllenbruna.

Serveringsförslag: Strimla lite grönkål. Stek i olja tills kålen mjuknat och smaka av med salt. Servera med de vegetariska köttbullarna. 

 


 

Happy second Advent! It's finally time for the second part of my Advent calendar. Here you have vegetarian Christmas meatballs. A lot of the traditional Christmas food is based on meat, so it feels really nice to vary it with a vegetarian alternative. If you want a vegan version, you can use aquafaba instead of eggs. 

Meatballs is a traditional Swedish Christmas dish, but in many places here in Finland, meatballs are not eaten during Christmas. Just like some of our friend who also are Swedishspeaking Finns living in Ostrobothnia, we always have meatballs on our Christmas table. It was my mother's uncle Gustav, who worked as a restaurant chef in Sweden for a part of his life, who brought the tradition into our family. Now I think that there's no Christmas table without meatballs. 

Vegetarian Christmas meatballs

400 grams cooked black beans 

1 onion

1 garlic clove

2 dl breadcrumbs

2 eggs

1 tablespoon soy sauce

2 teaspoons ground allspice

1-2 tablespoons mustard

2 teaspoons dried parsley

salt

pepper

oil for frying

Rinse the beans under cold running water. Chop the onion and garlic. Mix the beans in a bowl and add the rest of the ingredients in the bowl. Leave it for 10 minutes, then roll small balls of the dough and fry in some oil or butter until they are goldenbrown. 

Serving suggestion: Fry some collard and add a little salt to it. Serve with the vegetarian meatballs. 

 


Home made granola with chocolate & cranberries

Skrivet av Sara Storbäck 06.12.2019

Kategorier:
Taggar:

musli1musli2musli3

Tidigare i veckan blev jag sugen på en riktigt god granola, så jag tog tillfället i akt och lagade min egen. Jag hade aldrig lagat egen granola tidigare, men det blev faktiskt riktigt bra! I flera dagar har jag nu ätit grekisk yoghurt med granola och frysta blåbär till frukost. Extra gott blir det genom att toppa med lite av honungen som mamma och pappa köpte med sig hem från Kreta till mig i somras. 

Lyxig granola med choklad och tranbär

6 dl havregryn

2 dl havrekli

2 dl pumpakärnor

2 dl vatten

1 dl kokosolja

2 msk honung

150 gram hasselnötter

150 gram torkade tranbär

100 gram mörk choklad

Hacka nötterna grovt. Blanda havregryn, havrekli, pumpakärnor och nötter i en bunke. Blanda ihop honung, vatten och kokosolja och häll sedan över de torra ingredienserna. Bred ut granolan jämnt på en plåt, täckt med ett bakplåtspapper. Rosta granolan i ugnen, ungefär 30-40 minuter, 175 grader. Den bränns lätt, så du kommer behöva röra om minst tre gånger under tiden den gräddas. Granolan är klar när den har fått en gyllenbrun färg. Hacka chokladen och låt granolan svalna ordentligt innan du lägger till tranbär och choklad. 

 


 

Earlier this week, I started to crave a really tasty granola, so I made my own one. I had never done that before, but it turned out really good! So, for a few days, I have been eating Greek yoghurt with granola for breakfast and of course, with a little of the honey that my parents brought home from Crete this summer. 

Delicious granola with chocolate and cranberries 

6 dl rolled oats

2 dl oat bran

2 dl pumpkin seeds

2 dl water

1 dl coconut oil

2 tablespoons honey

2 tablespoons cocoa

150 grams hazelnuts

150 grams dried cranberries

100 grams dark chocolate

Chop the hazelnuts. Mix rolled oat, oat brans, pumpkin seeds and hazelnuts together. Mix honey, water and coconut together separately and then add it to the mixture. Spread the müsli on a baking paper that you have put in a baking pan. Bake for 30 minutes in 175 degrees Celsius. It gets burned quite easily, so you'll have to stir it at least three times while it's baking. Chop the chocolate and add the chocolate and cranberries when the granola is cool enough.

 


Chocolate cake with coffee frosting

Skrivet av Sara Storbäck 05.12.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

chokladkaka kaffe4chokladkaka kaffe5Imorgon är det Finlands självständighetsdag. Hur kommer du att uppmärksamma dagen? Själv kommer jag antagligen att titta på självständighetsbalen på tv och äta en (eller flera) bitar av denna kaka. 

Igår fick jag besök av mina vänner Eva och Kirill, som jag jobbade tillsammans med i somras och som jag inte träffat på flera, flera månader. Som vanligt hade vi många intressanta diskussioner och jag är så glad att ha äran att vara vän med ett gift par som är både äldre och klokare än mig.

De har båda studerat vid universitet i deras hemland Ukraina, så det är alltid både intressant och lärorikt att prata med dem om hur utbildningssystemet ser ut i olika länder. De har också bott i flera länder och jag tycker alltid att det är roligt att höra deras historier om tiden före de flyttade till Finland.

Denna kaka bjöd jag mina vänner på igår. De gillade den, men tyckte att det var intressant att jag hade garnerat med havssalt. De berättade att man vanligtvis inte blandar salt och sött i Ukraina. Som exempel sa de att man aldrig äter sylt med kött i Ukraina. (Jämför med Finland där vi äter lingonsylt till köttbullar). Där fick jag återigen lära mig något om deras land och kultur. 

 

 

Chokladkaka med kaffeglasyr

Chokladkaka

3 ägg

1.5 dl socker

100 gram smör

1 dl glutenfri mjölmix

3 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 krm salt

 

Kaffesmörkräm

100 gram rumsvarmt smör

3 dl florsocker

1 äggula

1 msk vaniljpulver

7 matskedar kallt kaffe

 

Garnering

 

Havssalt

Hasselnötter

 

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt och rör försiktigt ner det smälta smöret i ägg- och sockersmeten. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i smeten. Lägg ett papper i bottnen på en liten ugnsform eller kakform (min var cirka 20 x 25 cm). Häll över smeten i formen och grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. 

Vispa 100 gram rumsvarmt smör och 3 dl florsocker till smörkrämen. Addera äggulan, vaniljpulver och kaffe. Vispa tills du har en jämn smörkräm. Bred ut smörkrämen jämnt över kakan när den har svalnat ordentligt. Garnera med lite havssalt och hackade hasselnötter.

 


 

Tomorrow it's Finland's Independence Day. How will you observe the day? I will probably watch the annual Independence ball on Tv and eat one (or a few) pieces of this cake. 

Yesterday, I got a visit fro my friends Eva and Kirill, who I worked with this summer and who I haven't seen in many months. We had som many interesting conversations and I am so happy to have the honor to be a friends of this married couple who are both older and wiser than me. Both of them have studied at a university in their home country Ukraine, so it's always interesting to discuss and learn more about what the education system looks like in different countries. They have also lived in several countries, so it's always fun to hear their stories from their time abroad.

I served this cake to my friends yesterday. They thought it was tasty, but found it a little interesting that I had garnished it with sea salt. They thought that Finnish people mix different tastes wildly and told me that they usually don't mix salt and sweet in Ukraine. As an example, they said that they never eat jam with meat in Ukraine (compared to Finland where most people have lingonberry jam with meatballs).  Once again I got to learn something about their country and culture. 

 

Chocolate cake with coffee frosting

Chocolate cake

3 eggs

1.5 dl sugar

100 grams butter

1 dl glutenfree flour mix

3 tablespoons cocoa

1 teaspoon baking powder

1 ml salt

 

Coffee butter cream 

100 grams butter

3 dl powder sugar

1 egg yolk

1 tablespoon vanilla powder

7 tablespoons cold coffee

 

Garnishment

Sea salt

Hazelnuts

 

Whisk the eggs and sugar until fluffy. Melt the butter and add it to the batter. Mix all the dry ingredients and add them to the batter. Put a baking paper in a small pan (mine was about 20 x 25 cm). Pour the batter into the pan and bake for 20 minutes in 200 degrees Celsius. 

Whisk the flour sugar and the butter together for the frosting. Add the egg yolk, vanilla and the coffee and whisk until you have a soft butter cream. Use a spatula to spread the frosting over the cake when it's cold enough. Garnish with chopped hazelnuts and sea salt. 


Advent calendar 1 - Coconut bars with chocolate (no added sugar)

Skrivet av Sara Storbäck 01.12.2019 | 2 kommentar(er)

foodmascalendarGlad första advent! Nu kan jag äntligen avslöja något som jag har planerat ett tag och som jag sett framemot väldigt mycket. I år tänkte jag för första gången någonsin ha en adventskalender här på bloggen. Temat kommer, som ni säkert redan har gissat, att vara julrecept och en ny lucka kommer varje adventssöndag. Det här betyder att jag kommer att publicera minst ett julrecept i veckan fram till julafton. Hoppas ni kommer att gilla detta koncept! foodmascalendar1 kokosbars2Goda, saftiga kokosbars som påminner lite om Bounty i smaken. Dessa bars innehåller inget tillsatt socker och fungerar perfekt både som ett lite hälsosammare julgodis och som tilltugg vid andra festliga tillfällen, eller varför inte som snacks en helt vanlig decemberdag när sötsuget slår till? Tallriken på bilderna är förresten över 100 år gammal. Den har tillhört min mammas farmor Sigrid en gång i tiden. Visst är den vacker!  

Kokosbars med choklad utan tillsatt socker

ungefär 10 bitar

3 dl kärnfria dadlar

1.5 dl kokoskräm (det krämiga i en burk kokosmjölk

200 gram kokosflingor

1 tsk vaniljpulver

1 tsk malen kanel

200 gram mörk choklad (så mörk och osötad som möjligt)

Mixa alla ingredienser utom chokladen till en jämn massa. Forma längder av smeten och lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt stå i kallt i minst en timme. Skär sedan i fingerstora bitar. Smält chokladen, doppa bitarna en i taget i chokladen och ställ dem sedan i kylskåpet igen för att låta chokladen stelna. 

foodmascalendar1 kokosbars3foodmascalendar1 kokosbars


Happy first Advent! Finally, I get to share something that I have been planning for a while and been looking forward to a lot. This year, I'm going to have an Advent calendar here on the blog for the first time ever. As you might have guessed already, the theme will be Christmas recipes and a new part will be published every Advent Sunday. This means, a new Christmas recipe will be published here on the blog at least once a week until Christmas eve. Hope you will like the concept! 

These tasty coconut bars remind me a little of Bounty chocolate. They don't contain any added sugar and are perfect both for Christmas and other festive occasions, or why not as a snack on an ordinary December day when the sugar cravings kick in. The plate on the pictures happens to be more than 100 years old. It once belonged to my mother's grandma Sigrid and I think it's so beautiful. 

Coconut bars with chocolate - no added sugar

about 10 bars

3 dl dates

1.5 dl coconut cream

200 grams coconut flakes

1 teaspoon vanilla powder

1 teaspoon cinnamon

200 grams dark chocolate (sugarfree)

Mix all the ingrediens except the chocolate with a mixer until you have a dough. Form the dough into long thin pieces and put them on a baking paper. Put in the fridge for at least an hour, then cut into 10 smaller pieces. Melt the chocolate and dip the bars in it. Put back in the refrigerator.

 


Gingerbread cake roll for Christmas

Skrivet av Sara Storbäck 29.11.2019

Kategorier:

rulltarta julrulltarta jul2

Passa på att fira lilla jul genom att baka denna pepparkaksdrömtårta, en klassisk drömtårta med en julig touch. Efter att jag hade bakat den här doftade det jul i hela lägenheten resten av dagen. 

 

Pepparkaksdrömtårta

Tårtbotten

3 ägg

1.5 dl socker

0.5 dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 msk kardemumma

1 tsk ingefära

2 tsk  kanel

 

Fyllning

100 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

1 tsk vaniljpulver

1 äggula

1 dl frysta lingon

 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och kryddor. Sikta ner blandningen i smeten och bred sedan ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, ungefär 30 x 40 cm. Grädda i 250 grader i 5 minuter. 

Stjälp upp kakan på ett ett bakplåtspapper som du strött lite socker över. Dra försiktigt bort pappret som kakan gräddats på. Förbered fyllningen medan du låter kakan svalna. Rör smör och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt äggula, vaniljpulver och de frysta lingonen. Vispa med elvisp tills glasyren fått en jämn konsistens. Bred ut fyllningen på kakan och rulla försiktigt ihop den. Förvara rulltårtan kallt någon timme innan den ska serveras. 


 


Celebrate the weekend with baking this gingerbread roll cake, a classic chocolate roll cake with a touch of Christmas. When I made this a few days ago, the apartment smelled like Christmas for the rest of the day. 

 

Gingerbread roll cake

Cake 

3 eggs

1.5 dl sugar

0.5 dl potato flour

2 tablespoons cocoa

1 teaspoon baking powder

1 tablespoon cardamom

1 teaspoon ginger

2 tespoons cinnamon

 

Frosting

100 grams butter

2 dl confectioner's suga

1 tablespoon vanilla sugar

1 egg yolk

1 dl frozen lingonberries

 

Beat the eggs and sugar until fluffy. Mix all the dry ingredients and add them to the batter. Put the batter on a baking paper in a long pan. Bake for 5 minutes in 250 degrees Celsius. 

Put the cake carefully on another baking paper that you have sugared. Take carefully away the paper that the cake has been baked on. While the cake is cooling down, prepare the frosting. 

Whisk the butter and confectioner's sugar together.  Add the egg yolk, vanilla powder and the frozen lingonberries. Spread the frosting over the cake and roll it together. Keep the cake roll in the refrigerator a few hours before serving. 

 


Sugarfree mudcake

Skrivet av Sara Storbäck 26.11.2019

Kategorier:

kladdkaka2

Ni som känner mig väl vet att kladdkaka är en av mina stora favoriter! Här kommer en variant med dadlar och helt utan tillsatt socker, som jag bakade i helgen. 

Kladdkaka

6 ägg, vitor och gulor separerade

3 dl mandelmjöl

3 dl dadlar utan kärna

2 dl vatten

0.5 dl kakao

en knivsudd chilipulver (valfritt)

Vispa äggvitor och gulor var för sig. Mixa dadlar, mandelmjöl, vatten, äggulor och kakao. Vänd sedan ner äggvitan i smeten försiktigt så att fluffigheten bevaras. Smaksätt med lite chilipulver om du vill.  Fördela smeten i en form. Grädda i 175 grader, 15-20 minuter. 



Those of you who know me really well, know that mud cakes are one of my all time favorites! Here's one with dates and no added sugar, that I made last weekend.

Mud cake

6 eggs, egg white and yolk separated.

3 dl almond flour

3 dl dates 

2 dl water

0.5 dl cocoa

a pinch of chili powder (optional)

Beat egg whites and egg yolks separated. Mix dates, almond flour, water, egg yolks and cocoa with a mixer. Then add the egg whites to the batter. Flavor with a little chili powder if you want to. Add the batter to a baking pan. Bake in 175 degrees Celsius for 15-20 minutes. 



Glutenfree waffle scones

Skrivet av Sara Storbäck 23.11.2019

Kategorier:

sconesvafflor

Jag önskade mig -  och fick -  ett våffeljärn i studentpresent av min morfar i våras. Ett våffeljärn är helt perfekt, man kan enkelt variera våfflorna med både salta och söta fyllningar. Och nu ska jag avslöja en hemlighet: ibland lagar jag toast i morfars våffeljärn. Ja, det är ju mitt, men jag kallar det ändå till morfars våffeljärn.

Häromveckan provade jag dock en helt ny maträtt, nämligen våffelscones, en helt vanlig sconesdeg som gräddas i våffeljärn. Det blev riktigt gott enligt mig, så kan varmt rekommendera er att lyxa till helgen med våffelscones till frukost. 

 

Våffelscones

cirka 8 stycken

4 dl glutenfri mjölmix

2 tsk bakpulver

2 krm salt

50 gram smör

2 dl mjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Finfördela smöret däri. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Form 8 bullar av degen och grädda dem i mitten av ett våffeljärn tills de fått fin färg. 


 

I wished for - and got - a waffle iron from my grandpa as a graduation gift this spring. A waffle iron is perfect, waffles are easy to vary with both salt and sweet snacks and fillings. And now I'm going to reveal a secret: sometimes I make toast in grandpa's waffle iron. Yes, it's mine of course, but I call it grandpa's waffle iron anyway. 

The other day, I tried a new dish, waffle scones, an ordinary scones dough that are baked in a waffle iron. It turned out really tasty, so I really recommend you to try this for breakfast during the weekend.  

 

Waffle scones

about eight waffles

4 dl glutenfree flourmix

2 teaspoons baking powder

2 ml salt

50 grams cold butter

2 dl milk

Mix flour, baking powder and salt and add the unmelted butter and the milk, then work the dough. Roll the dough into 8 buns and bake in the middle of a waffle iron until it's got a nice golden color. 

 

 

 


Healthy peanut butter cookies with four ingredients

Skrivet av Sara Storbäck 14.11.2019

Kategorier:

nyttigajordnotskakorpeanutbutterkakor nyttiga2

Hej! Hoppas att allt är fint med er. Igår fick jag besök av min vän Adelina och bjöd på bland annat på dessa kex, som är ett lite hälosammare alternativ till traditionella peanut butter cookies, eller jordnötskakor som de brukar kallas på svenska. Förutom att de inte innehåller något tillsatt socker är de också lätta att baka, eftersom att de endast innehåller fyra ingredienser. Enklare än så här blir det inte! 

Jordnötskakor

1 burk jordnötssmör (350 gram)

2 bananer

2,5 dl havregryn. 

1 tsk bakpulver. 

 

Mixa havregrynen till ett mjöl. Mosa bananerna och blanda ner i mjölet. Tillsätt jordnötssmör och bakpulver. Blanda till en jämn smet. Rulla smeten till ungefär 10 bollar och lägg dem på en ugnsplåt med ett bakplåtspapper. Platta till degbollarna med en gaffel. 

Grädda i 200 grader i  15 minuter. 

 


 

Hello there! Hope everything is fine with you. Yesterday, my friend Adelina came to visit med and I served her these cookies, which are a more healthy version of the traditional peanut butter cookies. They also happen to be very easy to make, since they only contain four ingredients. Simple as that! 

Peanut butter cookies

1 jar peanut butter (350 grams)

2 bananas

2,5 dl rolled oats

1 teaspoon baking powder

 

Mix the rolled oats to a flour. Mash the bananas and add the flour. Then, add the peanut butter and baking powder. Roll the batter into 10 balls and put them into a baking tray lined with parchment paper. Press down the dough balls with a fork.

Bake for 15 minutes in 200 degrees Celsius. 

 


Vegan spaghetti bolognese

Skrivet av Sara Storbäck 11.11.2019

Kategorier:

veganbolognese1veganbolognese3

Här kommer ett recept på en enkel, god och mättande pasta, som dessutom råkar vara vegansk. I Italien serveras aldrig pasta och sås separat, utan blandas alltid omsorgsfullt. Genom att låta pastan koka i pastasåsen ett par minuter innan servering får man en mycket mer smakrik pasta. En vän till mig som spenderat mycket tid i Italien lärde mig att koka pasta så här. 

 

 

Vegansk Spaghetti Bolognese

ungefär 4 portioner

3 dl röda linser 

1 burk krossade tomater

2-3 msk tomatpuré

2 morötter

1 gul lök

2 klyftor vitlök

1 msk oregano

1 tsk basilika

salt

svartpeppar

2 msk olivolja att bryna i

spaghetti 

 

 

Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna och riv dem med ett rivjärn. Skölj av linserna i en sil under rinnande vatten. Koka upp pastavattnet och lägg lite salt i vattnet. Bryn vitlök, lök och morötter i olivolja i en separat kastrull. Tillsätt sedan tomatpuré, linser och krossade tomater. Låt koka i ungefär 10 minuter. Tillsätt sedan kryddorna. Koka pastan 1-2 minuter kortare än anvisningarna på paketet säger. Häll sedan av vattnet från pastan, spara ungefär en deciliter av vattnet och blanda ner vattnet och den kokta pastan i såsen. Låt koka ungefär 2-3 minuter till. 

Servera med parmesan eller vegansk "ost".  

Om du vill ha en extra proteinrik måltid kan du byta ut den vanliga spaghettin mot bönpasta. 

 


 

Here is a recipe fora a simple, tasty and filling pasta, which also happen to be vegan. In Italy, pasta and sauce is never served separately, it's carefully mixed together. If you let the pasta boil in the sauce for a few minutes before serving, you get a more flavorful pasta. A friend of mine, who has spent much time in Italy taught me to make pasta this way. 

 

Vegan Spaghetti Bolognese

about 4 serves

3 dl red lentils

1 jar crushed tomatoes

2-3 tablespoons tomato paste

2 carrots

1 onions

2 garlic cloves

1 tablespoon oregano

2 teaspoons basil

salt

black pepper

spaghetti

2-3 tablespoons olive oil to fry in

 

 

Peel and chop the onion and the garlic cloves. Peel the carrots and grate them with a grater. Wash the lentils over running water in a strainer. Boil the pasta water and put some salt in it. Fry the onion, garlic and carrots in some olive oil in a pan, then add tomato paste, lentils and crushed tomatoes. Boil for 10 minutes, then add the spices. Boil the pasta for 1-2 minutes less than the package says. Drain the pasta in a strainer, but save about one deciliter of the water before. Add the boiled pasta and the water to the sauce. Boil for 2-3 minutes more. 

Serve with parmesan or vegan "cheese" for a completely vegan meal. If you want to add more protein to your meal, use bean-based pasta instead of the "ordinary" spaghetti. 

 


Event at Niska Vasa

Skrivet av Sara Storbäck 09.11.2019

niskavasa1I förrgår var jag bjuden på bloggevent till Niska här i Vasa tillsammans med resten av Sevendaysgänget. Där blev vi bjudna på enormt goda plåtbröd, alltså pizzor fast på åländskt vis. Restaurangkonceptet Niska startades av den välkända kocken Michael Björklund. Idén till plåtbröden föddes när Björklund ville erbjuda ett alternativ till "vanliga" pizzor och plåtbröden är så långt som möjligt tillverkade på åländska råvaror. 

Two days ago, I was invited to a blog event at Niska in Vasa with all the other bloggers here at Sevendays. We were served delicious plåtbröd, which is thin Åland style pizzas. The concept Niska was invented by the well-known chef Michael Björklund. He invented the plåtbröd when he wanted to offer some alternative to the "ordinary" pizzas. Plåtbröd are produced and made from commodities produced on Åland islands. 

niskavasa2Niska har namngetts efter smugglarkungen Algoth Niska, som var verksam mellan 1888 och 1954. Under förbudstiden smugglade han sprit till Finland. Efter att förbudslaget avskaffats fungerade Algoth Niska som människosmugglare och hjälpte 150 judar att fly. Här kan du läsa mera. 

Niska has got it's name from the king of smugglers - Algoth Niska, who smuggled liquor to Finland during the Prohibition. After the abolishment of the Prohibition Act, Niska started to smuggle people and helped 150 jews to escape. Here, you can read more about him. niskavasa3

I dagsläget finns det hela fem Niska-restauranger. Förutom i Vasa kan du besöka Niska i Åbo, Ekenäs, Helsingfors och Mariehamn. Niska har öppet sju dagar i veckan och där serveras lunch från måndag till fredag. 

Except from Vaasa, you can also find a Niska restaurant in Turku, Tammisaari, Helsinki and Maarianhamina. Niska is open seven days a week and lunch is served there from Monday to Friday. 

niskavasa magdapizzaAlla Niskas plåtbröd har namn som på något sätt relaterar till smugglarkungen Algoth Niska och historien bakom restaurangkonceptet. Jag valde plåtbrödet Magda med mozzarella, körsbärstomater, ostblandning från ÅCA, paprika och örtolja. Det smakade fantastiskt gott.

All the plåtbröds have a name that is related to Algoth Niska or the history behind the restaurant concept. I chose the plåtbröd Magda, with mozzarella, cherry tomatoes, ost mix from ÅCA, paprika and herb oil. It tasted delicious.  

niskavasa jackpizza

Min bordsgranne Etel valde Jack, ett plåtbröd med bland annat kyckling, bacon, rödlök, aioli, tomat och såklart ostblandning från ÅCA (Ålands mejeriet och Ålandsbagarn). 

Etel, who sat next to me, chose Jack, a plåtbröd with chicken, bacon, red onion, aioli, tomato and of course cheese mix from ÅCA (cheese from Åland). 

niskavasa efterrattspizza

Till efterrätt serverades ett efterrättsplåtbröd med blåbär, jordgubbar, hallon, söt crème fraîche och citronmeliss. Balansen mellan smakerna syrligt, sött och salt var perfekt. Denna efterrätt var så god så att jag tog två bitar. 

Tack Sevendays och Niska för en riktigt god kväll! Här hittar du Niska Vasas hemsida

For dessert we were served a plåtbröd with blueberries, strawberries, raspberries, sweet crème fraîche and lemon balm. It tasted so good, I just had to eat two slices. 

Thank you Sevendays and Niska for a delicious evening! Here you can find Niska Vasas website