header

Glutenfree Runeberg torte

Skrivet av Sara Storbäck 05.02.2020 | 6 kommentar(er)

Kategorier:

glutenfiraruneberstartorrunebergstartor1

Glad Runebergsdag på er alla! Dagen till ära har jag bakat glutenfria Runebergstårtor. Receptet har jag fått av vår släkting och vän Ulla-Britt som bor i Borgå, men jag valde att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix samt mandelmjöl. Eftersom jag använde mig av muffinsformar istället för riktiga Runebergstårtformar, började dessa tårtor inte riktigt att se ut som original-tårtorna. Därför undrar jag om man skulle kunna variera namnet och kalla dem Rune Bergs tårtor istället. Inte för att jag känner någon Rune Berg (eller ens har googlat om det finns någon). Nej, men skämt åsido, här är receptet:

Glutenfria Runebergstårtor

200 gr smält svalnat smör

2 dl socker

2. ägg

1,5 dl hackad mandel

2 dl glutenfritt skorpmjöl

1 dl glutenfri mjölmix

0,5 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1 dropp bittermandelolja (om du vill)

hallonsylt

florsocker

några droppar vatten


Smält smöret, vispa socker o ägg vitt o pösigt, tillsätt det svalnade smöret och alla torra ingredienser. Sist en droppe bittermandelolja om du vill. Fördela smeten i höga muffinsformar om du inte har speciella tårtformar.
Lägg en klick hallonsylt i mitten på tårtan.
Grädda i 200°C ca 30 - 35 minuter. 

Blanda florsocker med några droppar vatten till en glasyr med tjock konsistens. Ringla glasyren över kakorna med hjälp av en tesked när kakorna har svalnat. Lägg en sked hallonsylt i mitten. 


 

Today we are celebrating Runeberg's day here in Finland, so today I made glutenfree Runeberg tortes. I got the recipe from our relative and friend Ulla-Britt who is living in Porvoo.

Glutenfree Runeberg tortes

200 grams melted butter

2 eggs

2 dl sugar

1,5 dl chopped almond

2 dl glutenfree golden breadcrumbs

1 dl glutenfree flour mix

0,5 dl almond flour

1 teaspoon baking powder

1 drop bitter almond oil (optional)

raspberry jam

powder sugar

a few drops water

 

Beat eggs and sugar together and add the melted butter. Mix all the dry ingredients together and add to the batter. Last, add 1 drop of bitter mandel oil if you want to. Pour the batter into special mould or ordinary cupcake moulds. Put a tespoon raspberry jam in the middle of each torte. Bake for 30-35 minutes in 200°C.

Mix powder sugar and water together and add garnish the cakes with it when the cakes are cold enough. Put a teaspoon of jam int the middle (like in the pictures).

 


7 ways to use up ripe bananas

Skrivet av Sara Storbäck 03.02.2020 | 3 kommentar(er)

Kategorier:

bananHej på er! Hoppas att er vecka har börjat bra. Jag insåg precis att många av recepten på min blogg innehåller banan som ingrediens. Att använda övermogna bananer är ett enkelt och bra sätt att minska matsvinnet litegrann. Därför tänkte jag i detta inlägg lista alla de recept från bloggen som innehåller banan. Här har ni...

... 7 olika sätt att ta tillvara övermogna bananer

Smoothie med hallon och nyponpulver

Saftig banan- och chokladkaka

Hälsosamma jordnötskakor med endast fyra ingredienser

Banan- och kardemummakaka utan tillsatt socker

Morotskaka med kokos utan tillsatt socker

Nice cream - enkelt, vegansk och hälsosam glass

Världens enklaste (och godaste) bananplättar

 


 

Hi there! Hope your week has started well. I just realized that many of the recipes here on my blog contain bananas. To use up ripe bananas is a great and simple way to reduce food waste. Therefore, I will list all my recipes that contains banana in this post. Here you have...

... 7 ways to use ripe bananas

Raspberry smoothie

Tasty banana & chocolate cake

Healthy peanut butter cookies with only four ingredients

Banana & cardamom cake with no sugar added

Carrot cake with coconut - no sugar added

Nice cream - simple, vegan and healthy nice cream

The world's simplest (and tastiest) banana pancakes


Banana & chocolate cake

Skrivet av Sara Storbäck 26.01.2020 | 9 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

banankaka2banankaka3

Häromdagen kom jag hem och hittade en massa mogna bananer liggandes på köksbänken. Min inre husmor blev snabbt ivrig och slängde ihop denna enkla, men väldigt goda och saftiga banankaka. 

Banan- och chokladkaka

1 dl kakao

2.5 dl mjölk

2 dl socker

100 gram rumsvarmt smör

2 ägg

3.5 dl glutenfri mjölmix

1 dl rismjöl

0.5 dl mandelmjöl

1.5 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

Blanda kakao, mjölk och 1 dl socker i en kastrull. Låt koka upp. Ta sedan av från plattan och låt svalna. Vispa smör och 1 dl socker poröst. Tillsätt sedan äggen. Blanda övriga torra ingredienser och tillsätt i smeten växelvis med chokladblandningen. Mosa bananerna och rör ner i smeten. Smörj och bröa en kakform och häll över smeten i den. Grädda i 200 grader i cirka 50 minuter. Låt kakan svalna helt i formen. 


 

The other day, I came home and found some ripe bananas in the kitchen, so I made this simple but very tasty banana cake. 

Banana & chocolate cake

1 dl cocoa

2.5 dl milk

2 dl sugar

100 grams room tempered sugar

2 eggs

3.5 dl glutenfree flour mix

1 dl rice flour

0.5 dl almond flour

1.5 teaspoon baking powder

1 teaspoon bicarbonate

Mix milk, cocoa and 1 dl sugar together in a skillet. Let boil and then take it immediately off from the stove. Beat eggs and 1 dl sugar together. Add the eggs one by one. Mix all the dry ingredients together and add to the batter alternately with the chocolate batter. Mash the bananas and add to the batter. Butter a baking pan and cover the bottom of it with bread crumbs or rice flour. Pour the cake batter into the pan and bake in 200 degrees Celsius for about 50 minutes. Let the cake cool off in the pan. 

 


Kitchen pantry essentials

Skrivet av Sara Storbäck 22.01.2020 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

lagenhet bild2Hej och välkomna hem till mig! Låt oss ta en titt in i mitt skafferi för att se vilka matvaror jag alltid har hemma. 

Hi and welcome to my apartment! Let's take a look inside my kitchen and my pantry to check out what groceries I always have at home. 

skafferi1Först ut är mandelmjölken, som jag ibland byter ut mot havremjölk, eftersom att jag på senare tid har börjat tycka att växtbaserad mjölk är godare än vanlig. Både havremjölken och mandelmjölken fungerar finfint i smoothie och att ha i kaffet.

Here we have almond milk, which I sometimes replace with oat milk, because lately, I've started to think that plant based milk is tastier than ordinary. Both of them is perfect for smoothies and as milk in the coffee. 

skafferi2

Färskost är det ultimata pålägget på bröd, knäckebröd eller lins-/riskakor. Dessutom står sig osten relativt länge efter att man öppnat den, vilket är bra eftersom att jag egentligen inte äter smörgåsar särskilt ofta. Vitlök är förresten min favoritsmak. 

Fresh cheese is the ultimate sandwich topping. The cheese stays fresh for a long while after you've opened it, which is great because I don't eat sandwiches very often. Garlic is my favorite taste by the way. 

skafferi4I mitt skafferi finns också ris och pasta av olika slag...

In my pantry I also have rice and different kinds of pasta... 

skafferi5

Ägg är gott både som stekt, som scrambled och som ingrediens i en kaka. 

Eggs are tasty, both as scrambled, fried or as an ingredient in a cake. 

skafferi3

Havregryn är också någonting som jag alltid har hemma. Ibland äter jag havregrynsgröt till frukost, ibland lägger jag havregryn i mina smoothies för att göra dem mer mättande. 

Rolled oats is something that I always have at home too. Sometimes I make oat porridge for breakfast and sometimes I put oats in my smoothies to make them more filling. 

skafferi6

I min frys har jag för det mesta dessa vegetariska biffar (eller andra liknande). De är så goda och när jag inte vet vad jag ska laga till middag blir det oftast vegetariska biffar plus sallad och bröd. 

In my fridge, I always have these vegetarian patties. They are so tasty and when I don't know what to eat for dinner, I eat these with a salad and bread. 

skafferi7Och bäst av allt: i frysen har jag även blåbär som vi plockade i somras samt aroniabär från vår egen aroniabuske. Bär är så gott som topping på gröten, till våfflor eller i smoothie. Dessutom är de rika på vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter. 

And best of all: in my fridge, I keep some blueberries that we picked last summer and aroniaberries from our own aronia bush. Berries are so tasty with oat meal, with waffles or in a smoothie and they are so healthy. 

 

Övriga saker jag alltid har hemma/ Other groceries that I always have in my kitchen pantry:

- Kryddor av olika slag / spices. 

- Bananer / bananas. 

- Olivolja / olive oil.

- Kokosolja / coconut oil.

- Knäckebröd / crispbread.

 

 

 


Glutenfree date cake

Skrivet av Sara Storbäck 06.01.2020 | 6 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

dadelkaka glutenfridadelkaka glutenfri2

Hej på er! Jag loggade precis in på Google analytics (statistikverktyget som jag använder för att se bloggens besöksstatistik) och såg att ni är väldigt många som har läst mitt senaste receptinlägg med den veganska grytan, vilket gjorde mig riktigt glad! Hoppas att ni gillade grytan. Om någon av er har provat just den, eller något annat av mina recept får ni väldigt gärna berätta vad ni tyckte i en kommentar här på bloggen. 

Häromdagen städade jag ut julen och hittade ett paket dadlar längst in i ett skåp här hemma. Bestämde mig för att baka en glutenfri dadelkaka, som blev riktigt saftig och god. Här har ni receptet: 

Glutenfri Dadelkaka

1 paket dadlar

3 dl vatten

2 dl socker

200 gram smör

2 ägg

1 tsk soda

1 tsk bakpulver

3.5 dl jyttemjöl

1 tsk vaniljsocker

Koka sockret och dadlarna i vattnet tills dadlarna blir mjuka. Tillsätt smöret och låt svalna en stund. Blanda ner resten av ingredienserna och rör till en jämn smet. Smörj och bröa en kakform. Grädda i 175 grader i cirka 45-50 minuter. 

 

Följ gärna mitt matkonto på Instagram under namnet @foodspirationbysara


 

Hi there! I just logged onto Google Analytics (where I see my blog statistics) and saw that there are many of you who have read my last recipe with the vegan stew, which made me really happy! Hope you liked the stew. If you try any of my recipes, you are welcome to tell me your opinions about it, for example in a comment here on the blog. 

The other day, I cleaned out Christmas and found a package of dates in kitchen. I decided to make a glutenfree date cake, which turned out very tasty and juicy. Here you have the recipe: 

Glutenfree Date cake

1 package dates

3 dl water

2 dl sugar

200 grams butter

2 eggs

1 teaspoon soda

1 teaspoon baking powder

3.5 dl jytte flour (or other glutenfree flour mix)

1 teaspoon vanilla powder

 

Boil the sugar and the dates in the water until the dates are soft. Add the butter and let it cool off for a while. Add the rest of the ingredients and mix together. Butter a baking pan and cover the bottom of it with bread crumbs or rice flour. Bake in 175 degrees Celsius for 45-50 minutes. 

Follow my food account on Instagram: @foodspirationbysara


Vegan lentil stew with collard

Skrivet av Sara Storbäck 04.01.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

veganslinsgryta1

Här kommer ett recept på en värmande vegansk gryta för kyliga dagar. 

Linsgryta med grönkål

ca 5 portioner

3 dl röda linser

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

3 morötter

40 gram torkad mango (valfritt)

4 dl passerade tomater

4 dl kokosmjölk

4 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

100 gram grönkål

1 msk kokosolja

salt

svartpeppar 

 

Kryddblandning

2 tsk kanel

1 msk torkad persilja

1 tsk ingefära

1 tsk mald koriander

1 tsk chili

1 tsk gurkmeja

 

 

Skölj  linserna under kallt vatten. Skala och finhacka lök och vitlök. Tvätta och skala morötterna och skär dem i slantar. Klipp eller skär den torkade mangon i mindre bitar. Ta bort stammen från grönkålen och klipp i mindre bitar. Blanda ihop kryddblandningen. 

Värm upp kokosoljan i en kastrull. Fräs lök och vitlök på medelvärme tills de blivit mjuka. Tillsätt kryddorna och fräs i ytterligare en minut. Tillsätt ett par matskedar vatten vid behov. Addera sedan morötter och mango. Rör runt tills allt täcks av kryddorna. Tillsätt sedan linser, passerade tomater, vatten och kokosmjölk. Smula ner buljongtärningen och låt koka på svag värme under lock i 15-20 minuter tills linserna blivit mjuka. Rör om då och då. 

Blanda ner grönkål och ta av grytan från värmen. Smaka av med salt och peppar. 

 

Serveringsförslag: Grytan kan serveras med ris, matyoghurt och kokt broccoli. Välj en växtbaserad yoghurt för vegansk måltid. Denna dag råkade jag ha överblivna morötter som behövde ätas upp. Enligt mig ska man inte bara "medietillfredsställa", d.v.s. publicera sådant som ser bra och tilltalande ut, utan också vara "mediesann" d.v.s. visa upp vardagen så som den är. En hållbar vardag handlar ju om att inte slänga mat i onödan. 

 

 


 

Here's a recipe on a warming vegan stew for cold days. 

Vegan lentil stew with collard

about 5 serves

3 dl red lentils

1 red onion

1 garlic clove

3 carrots

40 grams dried mango (optional)

4 dl tomato pulp

4 dl coconut milk

4 dl water

1 vegetable boullion

100 grams collard

1 tablespoon coconut oil

salt 

black pepper

 

Spice mix

2 teaspoons cinnamon

1 tablespoon dried parsley

1 teaspoon ginger

1 teaspoon coriander

1 teaspoon chili

1 teaspoon curcuma

 

Wash the lentils under cold water. Peel and chop the onion and garlic. Wash the carrots and peel them, then cut them into coins. Cut the mango in smaller pieces. Remove the stems from the collard and cut it into smaller pieces. Mix the spice mix together. 

Heat up the coconut oil and fry onion and garlic in it. Add the spices and let fry for another minute. Add a couple spoons of water if needed. Then, add carrots and mango, mix together with a spoon until everything is covered by the spices. Add lentils, tomato, water, coconut milk and the boullion. Let boil for 15-20 minutes until the lentils are soft.  Add the collard and remove the stew from the stove. Add salt and black pepper.

 

The stew can be served with rice and food yoghurt or boiled broccoli. Use plant based yoghurt for a vegan meal. This day I happened to have some carrots that needed to be eaten up at home. According to me, you just don't have to create picutres that are good looking or "correct". To me, it's important to be true also and show the real everyday life. And a sustainable everyday life is actually about not throwing away food that still can be eaten. 

 


Advent Calendar part 4 - Easy homemade Christmas candy

Skrivet av Sara Storbäck 22.12.2019 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

foodmascalendar

Det har blivit dags för sista luckan i bloggens adventskalender. Eftersom det bara är två dagar kvar till julafton vill jag tipsa om två recept på eget julgodis som går fort att laga, nämligen crispy road och chokladtryffel med pepparkakssmak. Crispy road är en variant på klassikern rocky road där jag ersatt jordnötterna med corn flakes. Ett optimalt julgodis för den som är allergisk mot nötter. Det andra receptet är baserat på en vanlig tryffelsmet, men för att få lite mera smak har jag lagt i pepparkakskryddor. Dessa tryfflar är enormt goda till en kopp kaffe! 
crispyroad

Crispy road

200 gram mörk choklad

200 gram mjölkchoklad

5 dl minimarshmallows

3 dl cornflakes

ca 20 st Dumlekarameller

Skär Dumlekaramellerna på mitten i mindre bitar. Smält chokladen i en skål över vattenbad. Rör ihop choklad, marshmallows, Dumle och cornflakes. Lägg ett bakplåtspapper i en form och bred ut smeten i ett jämnt lager i formen. Låt godiset stelna i kylen. Skär i bitar med en vass kniv. 

Ps. Om du inte får tag på minimarshmallows kan du använda vanliga och klippa dem i mindre bitar. 

pepparkakstryffel1

Pepparkakstryffel

ca 20 st. 

200 gram mörk choklad (minst 70%)

25 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

1 msk kardemumma

2 tsk kanel

1 tsk ingefära

Hacka chokladen grovt. Låt grädden koka upp. Tillsätt sedan chokladen, smöret och kryddorna. Rör runt tills chokladen smält. Låt tryffelsmeten stelna i kylskåp i ett par timmar. Forma sedan runda bollar av smeten och rulla i strössel. 

 


 

It's time for the last part of my Advent calendar. Since it's only a few days until Christmas, I want to share easy two recipes of Christmas candy that doesn't take much time to make  - Crispy road and gingerbread chocolate truffles. Crispy road is a variation of rocky road (a classic Christmas candy). I only used corn flakes instead of peanuts. A perfect Christmas candy if you happen to be allergic to peanuts. The second recipe is based on a basic chocolate truffle batter, but to get more taste, I added some gingerbread spices. These truffles are enormously tasty with a cup of coffee. 

Crispy road

200 grams dark chocolate

200 grams milk chocolate

5 dl minimarshmallows

3 dl corn flakes

about 20 Dumle candies

Cut the Dumble into halves. Melt the chocolate in a bowl over hot water. Mix all the ingredients together. Spread the batter over a baking paper. Keep in the refrigerator for a few hours. Cut into smaller pieces.

 

Gingerbread chocolate truffles

about 20 truffles

200 grams dark chocolate (at least 70%)

25 grams room tempered butter

1 dl cream

1 tablespoon cardamom

2 teaspoons cinnamon

1 teaspoon ginger

Chop the chocolate. Let the cream boil, then add the chocolate, butter and spices to the cream and mix together until you have a batter. 

Keep in the refrigerator for a few hours, then roll the batter into small truffle balls. Roll in chocolate sprinkles. 

 

 


Christmas banana bread

Skrivet av Sara Storbäck 18.12.2019 | 5 kommentar(er)

Kategorier:

bananabread3

bananabread1

Nu står julen alldeles vid hörnet och här kommer ett recept som nog blir ett av årets sista julrecept - saftiga bananbrödrutor med smak av jul. Eftersom jag inte ännu skaffat mig någon brödform bakade jag i en vanlig ugnsform (ca. 20 x 25 cm) denna gång och brödet blev nog lyckat iallafall. 

Juligt bananbröd

2 mogna bananer

2 msk kokosolja

3 dl bovetemjöl

1 msk honung

1 dl havregryn

1 dl pumpakärnor

2 dl havremjölk

1 tsk salt

2 tsk bakpulver

1 msk kanel

1 msk kardemumma

2 tsk ingefära 

1.5 dl hasselnötter 

Hacka nötterna. Mosa bananerna och blanda ner mandelmjölk. Tillsätt alla övriga ingredienser och mixa allt ordentligt med till exempel en stavmixer. Smörj formen med kokosolja. Häll över smeten i formen och grädda ungefär 35-40 minuter i 200 grader. 

 


 

Christmas is around the corner and here is another recipe that definitely will be one of the last Christmas recipes this year - banana bread squares with a taste of Christmas. Since I don't have any bread pan yet, I baked the bread in an ordinary baking pan, but the bread turned out really tasty anyway.

Christmas banana bread

2 ripe bananas

2 tablespoons coconut oil

3 dl buckwheat flour

1 tablespoon honey

1 dl rolled oats

1 dl pumpkin seeds

2 dl oat milk

1 teaspoon salt

2 teaspoons baking powder

1 tablespoon cinnamon

1 tablespoon cardamom

2 teaspoons ginger

1.5 dl hazelnuts. 

Chop the hazelnuts. Mash the bananas and add the oat milk. Add the other ingredients and mix them together. Butter a pan with coconut oil. Pour the batter into the pan and bake for 35-40 minutes in 200 degrees Celsius. 

 


Advent Calendar part 3 - Grandma's white cabbage salad

Skrivet av Sara Storbäck 15.12.2019 | 2 kommentar(er)

foodmascalendar

vitkalssallad julvitkalssallad jul2Det är söndag igen och äntligen dags för den tredje luckan i bloggens adventskalender. Denna goda vitkålssallad med paprika och ättiksgurka är min kära mormors recept. Hon brukar alltid laga den på julen och ta med sig hem till oss där vi äter jullunch tillsammans varje år. Den här salladen är det perfekta tilltugget till skinka, köttbullar, morots- och kålrotslåda. Tidigare tyckte jag egentligen inte så mycket om vitkål, men en jul när mamma övertalade mig att smaka denna sallad tyckte jag att den smakade "wow". 

Visste ni förresten att vitkål är rik på c-vitamin, vitamin K och kalium? Den har även en lite söt smak och jag har hört att man, genom att äta en bit vitkål, kan bota sötsuget. 

 

 

Mormors vitkålssallad

4 dl strimlad vitkål

1 dl ättikslag (spadet från gurkburken)

1 dl vatten

3 msk matolja

1 dl hackad ättiksgurka

1 röd paprika i tärningar

salt

svartpeppar

Hacka paprika och gurka. Finstrimla kålen (använde en osthyvel), Koka upp gurklag och vatten. Lägg i kålen och låt koka i 1 minut. Häll upp kålen i ett durkslag och låt den rinna av. Blanda ner olja, gurka och paprika innan kålen hunnit kallna. Smaka av med salt och peppar. 


 

It's Sunday again, and it's time for the third part of my Advent calendar here on the blog. This salad made from white cabbage, paprika and pickles is my dear grandma's recipe. She always makes this salad on Christmas and brings it to our place, where we always eat Christmas lunch together. This salad is perfect with meatballs, ham or other Christmas foods. Before, I didn't like white cabbage that much, but one Christmas when my mother persuaded me to try this salad, I found it delicious.

Did you know that white cabbage is rich in for example vitamin C and K? It also has a little sweet taste and I have heard that you can fight sugar cravings by eating a little white cabbage.

Grandma's white cabbage salad

4 dl shredded white cabbage

1 dl pickle juice (from the pickle jar)

1 dl water

3 tablespoons cooking oil

1 dl chopped pickles

1 red chopped paprika

salt

black pepper


Chop paprika and pickles. Shred the white cabbage (I used a cheese slicer). Boil water and pickle juice. Add the cabbage and let boil for 1 minute. Pour it into a strainer. Mix with oil, cucumbers and paprika and add salt and black pepper. 


Advent calendar 2 - Vegetarian Christmas meatballs

Skrivet av Sara Storbäck 08.12.2019 | 2 kommentar(er)

foodmascalendar

vegetarianmeatballs1vegetarianmeatballs2

Glad andra advent! Nu är det äntligen dags för den andra luckan i bloggens adventskalender. Här kommer vegetariska julköttbullar. En stor del av den traditionella julmaten är köttbaserad, vilket kan vara roligt att variera med något vegetariskt. Om man vill skapa en vegansk variant kan man byta ut äggen mot kikärtsspad.

Köttbullar är riktigt klassisk svensk julmat, men på finskt håll äts köttbullar överhuvudtaget inte under julen. Vi, liksom många av våra finlandssvenska, österbottniska vänner, har dock alltid köttbullar på vårt julbord. I vår familj var det mammas farbror Gustav, som jobbade som restaurangkock i Sverige under en tid av sitt liv, som införde traditionen med köttbullar på julbordet. Enligt mig är det inget julbord utan köttbullar.

 

Vegetariska julköttbullar

400 gram färdigkokta svarta bönor 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 dl ströbröd

2 ägg

1 msk sojasås

2 tsk malen kryddpeppar

1-2 msk sötstark senap

2  tsk torkad persilja

salt

peppar

olja till stekning

 

Skölj bönorna i kallt vatten och finhacka lök och vitlök. Mixa sönder bönorna med stavmixer i en bunke. Blanda ner alla andra ingredienser i bunken och rör om ordentligt. Låt stå i 10 minuter. Rulla sedan små bollar och stek i smör och olja tills de är gyllenbruna.

Serveringsförslag: Strimla lite grönkål. Stek i olja tills kålen mjuknat och smaka av med salt. Servera med de vegetariska köttbullarna. 

 


 

Happy second Advent! It's finally time for the second part of my Advent calendar. Here you have vegetarian Christmas meatballs. A lot of the traditional Christmas food is based on meat, so it feels really nice to vary it with a vegetarian alternative. If you want a vegan version, you can use aquafaba instead of eggs. 

Meatballs is a traditional Swedish Christmas dish, but in many places here in Finland, meatballs are not eaten during Christmas. Just like some of our friend who also are Swedishspeaking Finns living in Ostrobothnia, we always have meatballs on our Christmas table. It was my mother's uncle Gustav, who worked as a restaurant chef in Sweden for a part of his life, who brought the tradition into our family. Now I think that there's no Christmas table without meatballs. 

Vegetarian Christmas meatballs

400 grams cooked black beans 

1 onion

1 garlic clove

2 dl breadcrumbs

2 eggs

1 tablespoon soy sauce

2 teaspoons ground allspice

1-2 tablespoons mustard

2 teaspoons dried parsley

salt

pepper

oil for frying

Rinse the beans under cold running water. Chop the onion and garlic. Mix the beans in a bowl and add the rest of the ingredients in the bowl. Leave it for 10 minutes, then roll small balls of the dough and fry in some oil or butter until they are goldenbrown. 

Serving suggestion: Fry some collard and add a little salt to it. Serve with the vegetarian meatballs.