header6

Seven easy summer recipes

Skrivet av Sara Storbäck 03.07.2020

Kategorier:

Under sommaren kan det hända att man får lite inspirationsbrist när det kommer till matlagning och att testa nya maträtter. Dessutom vill många kanske spendera sin tid på annat än att stå timmar i köket. Idag tänkte jag därför tipsa om några rätter som passar perfekt under sommaren eftersom de går fort att laga eller kan lagas i stora mängder åt gången. Under sommaren kanske man också känner för någonting extra salt, kryddigt och smakrikt. De flesta av de här rätterna är just sådana. Och några av dem kan även tas med som mellanmål till stranden eller till knytkalaset, medan andra av de här rätterna fungerar perfekt som middag med kompisar eller familjen, ifall man händelsevis skulle råka tröttna på att grilla. 

During the summer, many people might feel a little uninspired when it comes to cooking and trying new recipes. At the same time, people might want to spend their time doing other things than standing in the kitchen for hours. So today, I will share some dishes with you that is perfect during the summer since they don't take much time to prepare or can be made in huge amounts. During summer you might crave something extra salty, spicy or flavourful. Many of these dishes are just like that. And some of them can be brought as a snack to the beach or to the potluck, while others are perfect for dinner with family or friends, if you would happen to get tired of barbeques and grilled food. 

food collage 2

Enkel tomat- och baconpasta - recept här

Under varma dagar kan det vara bra med något extra salt! Denna salta, goda baconpasta med tomat är busenkel att svänga ihop till lunch en vanlig sommardag.

Tomato and bacon pasta - recipe here 

During hot summer days, you might need some extra salty food. This tasty bacon pasta with tomato is so simple to make for lunch on an ordinary summer day. 

 

food collage 6

Tacopaj - Recept här

Bästa sättet att ta tillvara köttfärsen som lämnat efter tacokvällen är att laga en tacopaj! Salt och gott under varma sommardagar och fungerar även fint att ta med sig till sommarens alla knytkalas eller grillfester.

Taco pie - Recipe here

The best way to take care of leftover taco meat is to make a taco pie! This pie is perfect for hot summer days and you can also bring it to a barbeque party or potluck.

food collage 5

Beef Stifado - Recept här

En fantastiskt god grekisk köttgryta, som i Grekland ofta lagas på lamm- eller kaninkött. I detta recept används dock nötkött. Enligt min mamma blir köttgryta bättre ju större sats man lagar. Genom att laga dubbelsats av denna köttgryta har man gryta över till nästa dag och kan lägga tiden på annat. Grytan smakar till och med godare följande dag. Denna gryta får dessutom stå länge och puttra på spisen och samtidigt hinner du ägna dig åt andra sysslor. 

Beef Stifado - Recipe here 

An amazingly tasty Greek meat stew, which is often made from lamb or rabbit meat in Greece. This version only contains beef. According to my mother, stews get better if you make large amounts. By making the double amount of this stew at once, you have leftover stew for the next day and can spend your time doing other things. The stew tastes even better the next day. 

 

food collage 4

Piroger med spenat och fetaost - Recept här

Finländska piroger inspirerade av grekisk spenat- och fetaostpaj, spanakopita. Gott, vegetariskt och enkelt att laga. Dessa piroger kan göra succé under picknicken! 

Spinach and Feta pasty - Recipe here

Finnish pasty inspired by Greek spanakopita. Tasty, vegetarian and easy to make. These will make a success at the picnic. 

food collage 3

Grekisk gyrostallrik - Recept här

En underbar tallrik inspirerad av gyrostallrikarna som man kan köpa i Grekland. Denna rätt görs på kasslerstek (fläskkarré) som får stå flera timmar i ugnen för att bli härligt mör. Samtidigt som steken är i ugnen hinner man ta ett dopp, läsa en bok eller varför inte rensa i trädgrådslandet? 

Greek Gyros plate - Recipe here

A wonderful plate inspired by the gyros plates that can be bought in Greece. This dish is made with pork loin that is roasted in the over for hours which makes it delicious and soft. While the gyros is in the oven you have time to go swimming or read a book on the porch.

food collage

Avokadosallad med chili och lime - Recept här

Enklare än så här blir det inte! Här är en avokadosallad som endast tar fem minuter att svänga ihop. Denna sallad fungerar fint som tilltugg till grillat kött eller grillad lax.

Avocado salad with chili and lime - Recipe here

This avocado salad takes only five minutes to prepare and is the perfect side dish with grilled steak or salmon.

food collage 1

Räkpasta - Recept här

Räkpasta med purjolök och paprika. En lite lyxigare sommarlunch som fortfarande går förvånansvärt snabbt att tillreda. 

Shrimp pasta - Recipe here 

Shrimp pasta with pepper and leek. A little more luxurious summer lunch that is still surprisingly easy to make. 


Avocado salad with chili and lime

Skrivet av Sara Storbäck 23.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

avocadosalad1avocadosalad2avocadosalad3

Jag bara måste få tipsa er om denna underbart goda avokadosallad som passar perfekt till grillat kött eller grillad lax. Denna sallad tar bara fem minuter att laga och är som sagt magiskt god. Jag skulle lätt kunna äta en hel skål med denna sallad.

Avokadosallad

4 avokado

1 lime

1 kruka färsk koriander (finns på avdelningen för färska kryddor i de flesta välsorterade matbutiker, eller som i mitt fall, i mammas trädgård)

1 färsk chili

Skala och skär avokadon i bitar. Blanda med finhackad färsk chili och grovhackad koriander. Tillsätt saften från en pressad lime och rör om. 

 


I just have to recommend you to try this amazingly tasty salad that is perfect with grilled meat or grilled salmon. It just takes five minutes to prepare and it is so delicious that I could easily eat a whole bowl with this salad.

Avocado salad

4 avocados

1 lime

1 pot fresh coriander (can be found in almost any food store, or in mum's garden)

1 fresh chili

Peel the avocados and cut it into pieces. Mix with chopped fresh chili and coriander. Add the juice from a pressed lime and stir. 

 


Summer meringue cake

Skrivet av Sara Storbäck 18.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

2020 05 31 01.09.09 12020 05 31 01.09.44 1

Glad midsommar! Har ni redan hunnit planera och baka desserten till helgens festligheter? Om inte kommer här ett recept på en underbart god marängtårta som passar perfekt till sommarens alla festligheter. Förutom att denna tårta kan varieras med olika typer av bär och frukt, kan den även fyllas med lemon curd istället för chokladkräm, eller varför inte variera marängbottnen genom att tillsätta lite kakaopulver?

 

Somrig marängtårta

Maräng
6 st äggvitor
4 dl strösocker
6 dl rice krispies

Chokladkräm
3 st äggulor
0.75 dl strösocker
0.75 dl vispgrädde
50 gram smör
100 gram choklad

Fyllning
6 dl vispgrädde
hallon, jordgubbar, blåbär och/eller annan frukt eller bär
100 gram hackad choklad att strö över

 

Pensla ett bakplåtspapper med olja. Vispa äggvitorna till en hård maräng och tillsätt sockret lite i taget. Rör sedan ner rice krispies. Bred ut marängen på bakplåtspappret och grädda i mitten av ugnen i 150 grader, cirka 50 minuter. Stäng av ugnen och ställ ugnsluckan på glänt så att marängen svalnar sakta. 

Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull till chokladkrämen. Sjud försiktigt under omrörning i några minuter tills krämen tjocknat. Ta av kastrullen från plattan, tillsätt smöret och rör till det smält. Bryt sedan i chokladen och rör tills även den smält. Låt sedan chokladkrämen svalna.  

Vispa grädden. Dela marängbotten i två delar.  Bred chokladkrämen på ena delen och lägg sedan på bär eller frukt och/eller bred över hälften av vispgrädden. Lägg den andra delen som ett lock och bred på resten av vispgrädden. Dekorera med bär eller frukt och hackad choklad. 

 


 

 

Hi and happy midsummer! Have you already planned the desserts for this weekends parties? If not, I really recommend you to try this meringue cake, that is perfect for all kinds of celebrations during the summer. It can be varied with different kinds of fruits or berries, but if you'd like to, you can also try to fill it with lemon curd instead of chocolate cream or add some cocoa powder inte meringue cake. 

Summer meringue cake

Meringue

6 egg whites

4 dl sugar

6 dl rice krispies

 

Chocolate cream

4 egg yolks

0.75 dl sugar

0.75 dl whipping cream

50 grams butter

100 grams chocolate 

 

Garnishment

6 dl whipping cream

raspberries, strawberries, blueberries or other berries/fruit

100 grams chopped chocolate to decorate with

 

Brush a baking paper with a little oil. Beat the egg whites together until you have a meringue and add the sugar little by little. Add the rice krispies. Sprinkle the meringue over the baking paper and bake for 50 minutes in 150 degrees Celsius. Turn off the oven and open the oven door a little to let the meringue cool off slowly. 

Mix egg yolks, sugar, cream in a small skillet for the chocolate cream. Let simmer while stirring it for a few minutes until the cream thickens. Take it off the heat, add the butter and stir until it's melted. Then add the chocolate and continue stirring until it's melted too. Then, let the chocolate cream cool off a bit. 

Whip the whipping cream. Cut the meringue cake in half. Spread the chocolate cream over the cake and add berries or fruits and/or half of the whipping cream. Put the second meringue cake half on top and spread the rest of the whipped cream over it. Decorate with berries/fruits and chopped chocolate. 


Granola with cardamom and cinnamon

Skrivet av Sara Storbäck 09.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

granola1granola2Hej! Hoppas att ni alla har det bra. Här kommer ett recept på en knaprig granola med kokos, kanel och kardemumma som jag gärna äter till frukost med grekisk yoghurt. 

Granola med kokos, kanel och kardemumma

6 dl havregryn

2 dl havrekli

2 dl pumpakärnor

2 dl vatten

1 dl kokosolja

2 msk honung

150 gram valnötter

150 gram hasselnötter

150 gram mandelflarn

200 gram russin

1 msk kanel

1 msk kardemumma

 

Hacka nötterna grovt. Blanda havregryn, havrekli, pumpakärnor, nötter och mandelflarn i en bunke. Värm upp vatten, honung och kokosolja i en kastrull, men låt det inte koka. Häll sedan blandningen över de torra ingredienserna. Krydda sedan med kanel och kardemumma. Bred ut granolan jämnt på en plåt täckt med ett bakplåtspapper. Rosta granolan i ugnen, ungefär 30-40 minuter i 175 grader. Rör om under tiden som granolan gräddas så att den inte bränns. Låt granolan kallna och blanda sedan ner russinen i den. 

 


 

Hi! Hope you are fine! Here's a recipe of a crispy granola with coconut, cardamom and cinnamon that I like to eat for breakfast with some Greek yoghurt. 

Granola with coconut cinnamon and cardamom

6 dl rolled oats

2 dl oat bran

2 dl pumpkin seeds

2 dl water

1 dl coconut oil

2 tablespoons honey

150 grams hazelnuts

150 grams walnuts

150 grams almond flakes

200 grams raisins

1 tablespoon cinnamon

1 tablespoon cardamom

Chop the nuts. Mix rolled oats, oat bran, pumpkin seeds, nuts and almond flakes in a bowl. Heat up water, honey and coconut oil, but don't let it boil. Pour the liquid mix over the dry ingredients. Add cinnamon and cardamom. Spread the granola on a baking paper that you have put in a baking pan. Bake for 30 minutes in 175 degrees Celsius. It gets burned quite easily, so you'll have to stir it at least three times while it's baking. Let the granola cool down for a while before adding the raisins. 


Easier and funnier grocery shopping with Foodie

Skrivet av Sara Storbäck 07.06.2020

I kommersiellt samarbete med Prisma Kotiranta Vaasa

Har ni hört om foodie.fi ? Foodie är Prismas internettjänst. Tack vare Foodie kan man handla mat med några enkla knapptryck istället för att springa omkring i en fysisk matbutik och leta efter de varor som man vill ha. När man beställer mat från Foodie, får man sin beställning levererad direkt till ytterdörren, vilket är smidigt ifall man inte vill eller hinner åka till den fysiska matbutiken. Man kan även välja vilken dag och tid man vill få beställningen levererad. 

foodie.fi kan man även göra inköpslistor och spara dem tills nästa gång man vill använda tjänsten. Detta innebär att man kan veckohandla på bara några minuter. Ifall man inte har någon som helst aning om hurdan mat man vill laga kan man även hitta recept och inspiration på foodie.fi. Dessutom kan man även ladda ner Foodies app i mobilen eller surfplattan och passa på att handla medan man är på språng. Att handla mat har aldrig varit så här enkelt!

prisma2prisma9

Häromkvällen ordnade Sevendays en tasting picknick i samarbete med Prisma Kotiranta Vaasa. Inför evenemanget fick jag prova på att beställa mat till picknicken via Foodie. Tjänsten fungerade mycket smidigt och det var enkelt att hitta de olika produkterna i webbshoppen. Eftersom jag gjorde beställningen endast för mitt eget deltagande i picknicken denna gång blev det en ganska liten mängd varor. Dock tror jag att Foodie kan fungera smidigt också när man behöver beställa en stor mängd varor, till exempel åt en hel familj. Jag kan även rekommendera den som bor ensam att planera en hel veckomeny via Foodie och handla alla varorna på en gång.

prisma4Min picknickkorg bestod bland annat av grekisk yoghurt, frukt, en wrap med Ceasarfyllning, juice, nötter, mineralvatten och lite godis.

prisma6prisma7prisma5Filt, servetter och glas är privat rekvisita.

Picknicken var så mysig. Som en följd av Coronapandemin har det tyvärr inte ordnats några bloggevenemang på hela våren. Därför kändes det extra roligt att komma ut lite och träffa de nio andra deltagarna som var på plats. Inför detta evenemang hade Sevendays även infört extra åtgärder. Exempelvis var vi ett begränsat antal deltagare på plats. Alla hade även med sig en egen filt att sitta på och vi höll rimliga avstånd till varandra samt andra människor som rörde sig ute i parken där evenemanget hölls. Dessutom fick alla en egen påse med livsmedelsprodukter och på så sätt undvek vi att skicka runt mat och dryck mellan varandra. Det är viktigt att fortsätta hålla
kontakten med varandra under en pandemi. Trots det är det också mycket viktigt att vara extra försiktig just nu.

Passa på att kika in på foodie.fi/vaasa. Jag kan varmt rekommendera er att prova på tjänsten. 

 


 
In collaboration with Prisma Kotiranta Vaasa


Have you heard about foodie.fi ? Foodie is Prisma’s online store. Foodie makes grocery shopping much easier, since you can order groceries from home, instead of running around the store, looking for all the products that you need. You also get your food delivered to your door, which is very good if you don’t have time or don’t want to go to the store.

At foodie.fi you can also make shopping lists and save them until next time. This means that buying groceries for a whole week only will take you a few minutes. If you have no idea on what food to make, you can find recipes and inspiration at foodie.fi. You can also download the Foodie app to your phone or tablet and do the grocery shopping while you are on the run. Grocery shopping has never been this easy!


The other night, Sevendays organized a tasting picnic in collaboration with Prisma Kotiranta Vaasa and I got to try to order the picnic food from Foodie. I really liked the online store and it was easy to find all the groceries on the website. Since I only ordered food for myself this time, I ordered just a small amount of groceries. But I also think that Foodie can be a good alternative if you want to order a huge amount of groceries, for example for a whole family. I can also recommend someone who is living alone to plan meals for a whole week on foodie.fi and buy all the groceries at the same time.

The picnic was so cozy. My picnic basket contained Greek yoghurt, fruit, a Chicken-Caesar wrap, juice, mineral water and some sweets. Due to the Coronavius pandemic, there hasn’t been any blog events this Spring. Therefore, it was so nice to see the nine other bloggers and influencers who attended at the event. During the event, there were also some safety restrictions. For example, we were a
limited amount of people at the event. Everyone brought their own blanket to sit on and we kept distance to each other and to other people who were outside in the park where the event was held. We also avoided sending food and drinks between each other, since everyone got their own bag of food. It is important to keep in touch with each other during a pandemic. But at the same time, it is
also very important to be extra careful at the moment.

Make sure to check out foodie.fi/vasa

 


Shrimp pasta with pepper and leek

Skrivet av Sara Storbäck 03.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

rakpasta2rakpasta1Här kommer ett recept på en god och enkelt pastarätt med räkor som jag provade på för någon vecka sedan. Den gick relativt snabbt att slänga ihop till lunch, men gav ändå en lite lyxig känsla. Därför kan jag särskilt rekommendera den här rätten till de som känner för att lyxa till sommarlunchen lite extra. 

Räkpasta med paprika och purjolök 

4 portioner

1 röd paprika

1/3 purjolök

2 vitlöksklyftor

400 gram räkor

2 dl matgrädde

200 gram cuisine crème fraiche med vitlökssmak (använde Crème Bonjours cuisine fraiche)

4 portioner pasta

salt och peppar

olivolja

parmesan 

dill

Ansa och skär purjolöken i halvmånar. Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp lite olja i stekpannan och fräs grönsakerna och vitlöksbitarna tills de blivit mjuka. Koka upp pastavattnet och koka pastan 1-2 minuter kortare än anvisningarna på paketet. Tillsätt crème fraiche och grädde när paprikan och purjolöken blivit mjuka. Låt koka upp ordentligt och koka en liten stund. Häll av pastavattnet, men spara en deciliter av vattnet och tillsätt sedan vattnet och pastan i såsen. Låt koka ytterligare en minut och tillsätt sedan räkorna. Låt koka ytterligare cirka en minut. Smaka av med salt och peppar Servera pastan med riven parmesanost och dill. 

 


 

Here is a recipe of a tasty and simple pasta dish that I made the other week. It was relatively quick to make for lunch, but also gave me a little "luxurious" feeling. That's why I especially recommend this dish to those who want a simple but luxurious summer lunch. 

Shrimp pasta with red pepper and leek

4 serves

1 red pepper

1/3 leek

2 garlic cloves

400 grams shrimps

2 dl cooking cream

200 grams cuisine crème fraiche with garlic taste

4 portions of pasta

salt and pepper

parmesan cheese

dill

Clean and cut the leek in "half moons". Chop the garlic cloves and the pepper. Heat up some oil in a pan and fry the vegetables and the garlic until they are soft. Let the pasta water boil and boil the pasta for 1-2 minutes less than the instructions on the package. When the pepper and leek is soft, add the crème fraiche and cooking cream. Save one deciliter of the pasta water and add it and the boiled pasta to the sauce. Let the sauce boil for about one minute. Add the shrimps and let boil for one more minute. Season with pepper and salt. Serve the pasta dish with grated parmesan cheese and dill. 


Creamy Vegan Potato & Leek Soup

Skrivet av Sara Storbäck 28.05.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

soppasoppa2

Häromdagen lagade jag en vegansk potatis- och purjolökssoppa som blev så god att jag nu vill dela med mig av receptet här. Den här soppan blev nämligen riktigt krämig, så om jag hade fått den serverad till mig utan att veta någonting om den hade jag knappast märkt att den inte innehöll "vanlig" mjölkbaserad matgrädde.  Istället för matgrädde använde jag Oatly's ekologiska iMat, som är baserad på havre och som jag varmt kan rekommendera er att testa ifall ni vill laga veganskt eller mjölkfritt. Den här soppan innehåller även 2 dl torrt vitt vin, eftersom det bidrar till soppans rika smak enligt mig. Om man vill kan man såklart skippa vinet. Lägg bara i två deciliter mer vatten isåfall. 

 

Vegansk potatis- och purjolökssoppa

1 purjolök

600 gram potatis (cirka 5-6 medelstora potatisar)

2 grönsaksbuljongtärningar

3 vitlöksklyftor

2 dl torrt vitt vin

8 dl vatten

2.5 dl havregrädde (använde Oatly's iMat)

1 tsk timjan

vitpeppar

salt

olivolja

färsk persilja

Ansa och tvätta purjolöken. Skär den sedan i halvmånar. Tvätta och skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Finhacka vitlöken Hetta sedan upp olivolja i en kastrull och fräs purjolöken och vitlöken under omrörning till de fått lite färg. Tillsätt sedan vinet och låt det få ett  uppkok så att alkoholen kokar bort. Addera sedan vattnet. buljongen, timjan och potatisbitarna. Låt soppan koka på låg eller medelhög värme i cirka 15-20 minuter tills potatisbitarna blivit mjuka. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar. Toppa med persilja och servera med bröd. 

 


 

The other day, I made a vegan potato and leek soup that turned out so good that I want to share the recipe here today. This soup was really creamy, so I guess that I wouldn't have known that it doesn't contain "ordinary" milk based cooking cream if I would have been served it without knowing anything about it. I replaced the cooking cream with Oatly's iMat, which is a product based on oat and which I really recommend if you want to make dairy free or vegan food. The soup also contains 2 dl wine, which gives it a very good taste. Of course, you can skip the wine if you really want to. Just put two more deciliters of water in it instead. 

Vegan Potato Leek Soup

 1 leek

600 grams potatoes (about 5-6 normal sized potatoes)

2 vegetable bouillon cubes 

3 garlic cloves

2 dl dry white wine

8 dl water

2.5 dl oat cooking cream (I used Oatly's iMat)

1 teaspoon thyme

white pepper

salt 

olive oil

fresh parsley

 
Clean and cut the leek in "half moons". Wash and chop the potatoes and the garlic. Heat up some olive oil in a pan and add the leek and the garlic. Fry for a few minutes while stirring it. Add the wine and let it boil. Then add the water, the bouillon, thyme and the potatoes. Let the soup boil for 15-20 minutes on low heat until the potatoes are soft. Mix the soup with a stick blender. Add the cream and let the soup boil for a few more minutes. Season with white pepper and salt. Serve the soup with some fresh parsley sprinkled on top and some bread. 

 


Glutenfree lemon muffins

Skrivet av Sara Storbäck 22.05.2020 | 6 kommentar(er)

Kategorier:

citronmuffinscitronmuffins2

Idag mötte jag upp Ida och Julia, samt Julias båda hundar, Milou och Aska, vid Erklasstigen i Pörtom för en liten avskedspicknick för Ida som åker iväg till Åland för att jobba där i sommar. Det var ett bra tag sedan jag träffade dem båda två, så det var roligt att ses en liten stund och prata. Dessutom råkade vi  ha riktigt tur med vädret. Till picknicken hade jag bakat dessa goda glutenfria citronmuffins. Ibland blir glutenfria muffins väldigt smuliga och fastnar bara i pappersformen, men dessa blev faktiskt bra. De innehåller mandelmjöl som gör dem extra saftiga.

 

Glutenfria citronmuffins

3 ägg

2 ½ dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

100 g smör, smält

1 ½ dl mandelmjöl

2 dl glutenfri mjölmix (exempelvis Sunnuntai)

1 ½ dl mjölk

1 citron

Florsocker till garnering

Tvätta citronen. Riv sedan skalet fint och pressa ur saften. Smält smöret. Vispa ägg och strösocker pösigt. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, smör, mjöl och mjölk och blanda till en slät smet. Addera sedan citronskalen och saften till smeten. Häll smeten i muffinsformar. Fyll formarna till 2/3.  Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 12-15 min. Pudra lite florsocker över dem före servering.


 

Today I met up Ida and Julia, and also Julia's dogs, Milou and Aska, for a goodbye picnic for Ida who is going to Åland Islands to work there this summer. It had been a while since I saw them, so it was so much fun to meet up and talk for a while. The weather was also so nice! I had made these gluten free lemon muffins for the picnic. Gluten free muffins can be very crumbly, but these actually turned out really good.

Glutenfree lemon muffins

3 eggs

2 ½ dl sugar

2 tsk vanilla sugar

2 tsk baking powder

100 g melted butter

1 ½ dl almond flour

2 dl gluten free flour mix 

1 ½ dl milk

1 lemon

icing sugar for garnishment.


Wash the lemon and zest it and press the juice out of it. Melt the butter. Beat eggs and sugar, then add the dry ingredients and the milk and stir it together. Add the lemon zest and juice to the batter. Divide the batter evenly into muffin cases. Fill two thirds of the cases. Bake for 12-15 minutes. Sprinkle some icing sugar over the muffins before serving. 


Sannan Ruokakassi: The tastiest bag in town

Skrivet av Sara Storbäck 17.05.2020 | 4 kommentar(er)

I kommersiellt samarbete med Sannan Ruokakassi

I måndags kändes det nästan som julafton när jag fick hem en kasse fylld med läckra råvaror från Sannan Ruokakassi. Sannan Ruokakassi erbjuder hemleverans av matvaror för upp till fyra maträtter till två eller fyra personer på flera orter runt om i landet. Detta underlättar verkligen vardagen ifall man inte vill eller hinner gå till matbutiken flera gånger i veckan. På Sannan Ruokakassis hemsida kan man välja mellan Lasten Suosikkikassi - en matkasse fylld med barnens alla favoriter; Vegekassi – en matkasse med vegetariska godbitar; Arjen pelastaja – den stora räddaren i vardagen eller Maukaskassi – en kasse fylld med olika smakupplevelser. Sannan Ruokakassi fungerar även perfekt om man har idétorka och har fastnat i ett hjul där man varierar de där fyra eller fem olika maträtterna om och om igen, och nu skulle vilja hitta nya favoriter.

sannanruokakassi marockanskkyckling bts

I måndags fick jag hem Maukaskassi som innehöll både recept och ingredienser till tre härliga och smakrika måltider, nämligen krämiga lammfärsenchiladas med kryddig majs, marockanska kycklingben kryddade med ras el hanout och en kryddig fänkålssoppa. Jag är så glad åt att få dela dessa recept med er här på bloggen, eftersom jag tyckte väldigt mycket om alla rätterna och gärna skulle tänka mig att laga och äta dem igen. Lammfärsenchiladas blev en särskilt stor favorit så dem kan jag varmt rekommendera till de som vill variera sina vanliga tacos, tortillas eller enchiladas. Kycklingbenen blev fantastiskt goda och jag, som hade varit sugen på att äta ris och kyckling i flera dagar, blev extra glad åt att kassen råkade innehålla just det. Dessutom doftade kryddblandningen med ras el hanout underbart gott i hela lägenheten. Fänkålssoppan var en riktigt härlig och värmande smakupplevelse. Det varma naan brödet och den kalla yoghurtsåsen passade perfekt till. Dessutom blev det soppa över till nästa dags lunch. 

sannanruokakassi enchilada1sannanruokakassi enchilada3

Krämiga lammfärsenchiladas med kryddig majs

½ kruka bladpersilja

ca. 100 gram körsbärstomater

1 dl turkisk yoghurt

½ rödlök

1 lime

1 burk majs

ca. 250 gram lammfärs

1 påse tacokrydda

1 förpackning tortillabröd

½ burk tomatpuré

1 msk torkad oregano

1 vitlöksklyfta

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 tsk chiliflingor

½ hönsbuljongtärning

Matolja

Salt

Värm ugnen till 200 grader. Hacka rödlöken. Värm lite olja i en stekpanna och bryn löken på låg värme i 4-5 minuter. Höj värmen och tillsätt lammfärsen och halva påsen tacokrydda. Stek tills köttet har fått färg. Addera en halv deciliter vatten och låt sjuda i 2-3 minuter. Smaka av med lite salt.

Krämig sås: Hacka en vitlöksklyfta och lägg i en liten kastrull. Tillsätt en deciliter vatten, tomatpurén och buljongen. Låt såsen koka upp under omrörning. Ta av såsen från värmen och tillsätt turkisk yoghurt.

Enchiladas: Fyll en halv förpackning tortillabröd med köttblandning. Rulla ihop bröden och lägg dem i en smord ugnsform. Häll över den varma såsen och tillsätt oregano. Stek i ugnen i 10-15 minuter.

Rostad majs: Låt majsen rinna av. Värm upp lite olja i en stekpanna. Stek sedan majsen, spiskummin, paprikapulver och chiliflingor på hög värme i 3-4 minuter.

Grovhacka bladpersilja och halvera körsbärstomaterna. Servera enchiladas med tomat, majs, persilja och rivet limeskal.

Tips: De oanvända tortillabröden går bra att frysa ner.

sannanruokakassi marockanskkyckling3

Marockanska kycklingben med ras el hanout

½ kruka bladpersilja

100 gram körsbärstomater

800 gram kycklingben

1 dl turkisk yoghurt

1.5 msk Ras el hanout-krydda

½ hönsbuljongtärning

1 tsk honung

½ tsk salt

Olivolja

Mald svartpeppar

Ris eller Couscous


Värm ugnen till 250 grader.

Blanda ras el hanout, salt, honung, lite olivolja och mald svartpeppar i en bunke. Pensla över kryddblandningen över kycklingbenen så att det täcker kycklingbenen noga.

Sprid ut kycklingbenen på en plåt täckt med bakplåtspapper tillsammans med körsbärstomaterna. Krydda tomaterna med lite salt och svartpeppar. Stek kycklingbenen och tomaterna i övre delen av ugnen i 20-25 minuter.

Koka ris eller couscous för två personer enligt förpackningen, men använd en halv buljongtärning istället för salt.

Hacka bladpersiljan grovt. Sprid persiljan över kycklingbenen och servera med ugnsrostade tomater, ris eller couscous och 1 dl turkisk yoghurt.

Om du har tid över kan du smaksätta yoghurten med en halv vitlöksklyfta och lite ras el hanout.

sannanruokakassi vegesoppaklar

Kryddig fänkålssoppa

500 gram morötter

1 fänkål

1 msk fänkålsfrön

1 kruka gräslök

½ gul lök

1 burk krossade tomater

1 tsk ras el hanout-krydda

1 burk bönmix

½ burk tomatpuré

1 dl turkisk yoghurt

1 förpackning naanbröd

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 msk torkad oregano

1 grönsaksbuljongtärning

Salt

Svartpeppar

Socker

Värm ugnen till 225 grader och värm naanbröden enligt förpackningen.

Finhacka löken. Halvera fänkålen på längden och skär bort den nedre delen av den. Skär fänkålen tunt. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och skär morötterna i bitar.

Värm upp en matsked olivolja i en kastrull. Tillsätt lök, fänkål, två pressade vitlöksklyftor, tomatpuré, fänkålsfrön och torkad oregano och bryn på medelvärme i 2-3 minuter.

Tillsätt morotsbitarna, tomatkross, en halv liter vatten och grönsaksbuljong. Krydda med ras el hanout och socker. Låt soppan koka upp och koka i ungefär 12-15 minuter. Tillsätt bönorna efter ungefär 10-13 minuter. Smaka av med lite salt och peppar.

Vitlökssås: Blanda ihop turkisk yoghurt, en pressad vitlöksklyfta och ¼ tsk salt.

Finhacka gräslöken och strö ner i soppan. Servera den krydda grönsakssoppan med naanbröd och vitlökssås.

 


 

In Collaboration with Sannan Ruokakassi

A few days ago, it felt almost like Christmas when I got a bag full of tasty groceries from Sannan Ruokakassi. Sannan Ruokakassi offers home delivery of groceries for two to four people and up to four meals in many cities in Finland. This concept is great if you for example, do not want to or don’t have time to go to the grocery store several times every week. At Sannan Ruokassi’s website, you can choose between Lasten Suosikkikassi – a bag with all the food that the kids like;  Vegekassi – a completely vegetarian bag; Arjen Pelastaja – the everyday life hero or Maukaskassi – a bag filled with tastes. Sannan Ruokakassi is also perfect if you do not have any food ideas for the moment and want to find new favourites.

This time, I got to try Maukaskassi, which contained both recipes and ingredients for three delicious and flavourful meals – Creamy lamb mince enchiladas with spicy corn, Moroccoan chicken legs with ras el hanout and a spicy fennel soup. I am so happy that I get to share these recipes with you here on the blog, since I really liked them all and I would gladly make and eat all of them again. Especially the lamb mince enchiladas were a huge favourite, so I can really recommend those to all of you who would like to vary your normal tortillas, tacos or enchiladas. The chicken legs tasted amazing too, and I, who had craved chicken and rice for days, were so happy to find those ingredients in the bag. The ras el hanout spice mix also spread a lovely scent in the whole apartment. The fennel was both flavourful and warming. The warm naan bread and the cold yoghurt sauce were the perfect combination to it. I also had enough soup for next day’s lunch. 


Creamy lamb mince enchiladas and spicy corn

½ pot leaf parsley

100 grams cherry tomatoes

1 dl Turkish yoghurt

½ red onion

1 lime

1 jar corn

250 grams lamb mince meat

1 bag taco spice mix

1 package tortilla breads

½ jar tomato paste

1 tablespoon dried oregano

1 garlic clove

1 tespoon ground cumin

1 teaspoon paprika powder

1 teaspoon chili flakes

½ chicken bouillon cube

Olive oil

Salt

Heat the oven to 200 degrees Celsius. Chop the onion. Heat up some oil in a frying pan and fry the onion on low heat for 4-5 minutes. Increase the heat, add the lamb mince and half the bag of taco spice mix. Fry the meat for 4-5. Add half a deciliter of water and simmer for 2-3 minutes. Season with a little salt.

Creamy sauce: Chop a garlic clove and put it in a small pan. Add a deciliter of water, half a jar of tomato paste and half a chicken bouillon cube. Stir while letting the sauce boil. Take it off the heat and add the Turkish yoghurt.

Enchiladas: Divide the meat filling into four tortilla breads and roll them up. Put the bread rolls in a buttered oven pan. Pour the sauce over the enchiladas and sprinkle the oregano on top of it. Bake in the oven for 10-15 minutes.

Roasted corn: Heat up some oil in a frying pan and add the corn. Fry the corn with the ground cumin, paprika powder and chili flakes for 3-4 minutes on high heat.

Chop the leaf parsley and the cherry tomatoes. Serve the enchiladas with corn, tomatoes, parsley and grated lime peel.

Keep the left-over tortilla breads in the fridge.

 

Moroccoan chicken legs with ras el hanout

½ pot leaf parsley

100 grams cherry tomatoes

800 grams chicken legs

1 dl Turkish yoghurt

1 tablespoon Ras el hanout spice

½ chicken bouillon cube

1 teaspoon honey

½ teaspoon salt

Olive oil

Black pepper

Rice or Couscous

Heat the oven to 250 degrees Celsius. Mix ras el hanout, salt, honey, a little olive oil and black pepper together in a bowl. Sprinkle the spice mixture evenly over the chicken legs. Put the chicken legs on baking tray covered with a baking paper and add the cherry tomatoes on the baking tray. Season the tomatoes with some salt and black pepper. Bake in the oven for 20-25 minutes.

Boil rice or couscous according to the instructions on the package but use half a chicken bouillon cube instead of salt.

Chop the leaf parsley and sprinkle it over the chicken. Serve the chicken legs with roasted tomatoes, rice or couscous and Turkish yoghurt.

If you have enough time, flavour the yoghurt with half a garlic clove.

Spicy fennel soup

500 grams carrots

1 fennel

1 tabelspoon fennel seeds

1 pot chive

½ onion

1 jar tomato crushed tomatoes

1 teaspoon ras el hanout spice

1 jar bean mix

½ jar tomato paste

1 dl Turkish yoghurt

1 package naan bread

2 garlic cloves

1 tablespoon olive oil

1 tablespoon dried oregano

1 vegetable bouillon cubes

Salt

Black pepper

Sugar

Heat the oven to 225 degrees Celsius. Bake the naan breads in the oven as long as the package says.

Chop the onion. Split the fennel in half and cut off the bottom part of it. Cut the fennel into small pieces. Rinse the beans and let them drain off. Peel and cut the carrots into pieces.

Heat up the olive oil in a pan. Add the onion, two pressed garlic cloves, fennel, tomato paste, fennel seeds and dried oregano in the pan and fry for 2-3 minutes.

Add the carrot pieces, crushed tomatoes, half a litre of water and the vegetable bouillon cube. Flavour with ras el hanout and sugar. Let the soup boil for 12-15 minutes. Add the beans after 10-13 minutes. Season with pepper and salt.

Garlic sauce: Mix Turkish yoghurt, a pressed garlic clove and a little salt.

Chop the chive and sprinkle it in the soup. Serve the soup with naan bread and garlic sauce.


Glutenfree lemon & meringue pie

Skrivet av Sara Storbäck 16.05.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

citronmarang3

citronmarang4

citronmarang2citronmarang

Hej och trevlig lördag! Den här veckan har det varit extra tyst här på bloggen eftersom jag hållit på att jobba med ett extra långt och roligt matrelaterat inlägg som kommer upp här imorgon. Jag ser så mycket framemot att visa er det! I väntan på det kommer ett recept på en glutenfri citron- och marängpaj som vi bakade för några veckor sedan när jag var hemma. Just denna gång råkade vi ha två citroner hemma som behövde användas upp. Eftersom vi endast hade två citroner ersatte vi den tredje citronen med en apelsin och resultatet blev hur bra som helst i alla fall.

Citron- och marängpaj

Pajbotten

125 grader smör
 
4 dl ljus glutenfri mjölmix

2 msk kallt vatten
 
0,5 dl florsocker


Lemon curd

3 citroner

1 dl vatten

1.5 dl strösocker

75 gram smör

3 msk maizena

3 st äggulor 

 

Maräng

3 äggvitor

2 dl socker

 

Blanda ljus glutenfri mjölmix, florsocker, kallt vatten och smör. Nyp ihop till en deg och tryck ut pajdegen i en form. Ställ sedan i kylen i 20-30 minuter. Grädda sedan pajbottnen i 175 grader, 15 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 150°C.

Pressa i citronsaften från alla citroner i en kastrull. Tillsätt sedan hälften av vattnet och blanda ut maizenan med andra hälften.
Vispa ner socker och maizena som du blandat ut med vatten och låt krämen småkoka under omrörning tills den tjocknar. Ta av från värmen och blanda i smör . Vispa ihop tre äggulor och ett helt ägg och vispa ner det i den varma citronkrämen.
Sätt kastrullen tillbaka på plattan och värm citronkrämen under omrörning tills den tjocknar. Den får dock inte koka. Häll citronkrämen i pajskalet. 

Vispa äggvitorna till en hård maräng och tillsätt sockret försiktigt under tiden. Spritsa eller bred ut marängen över citronfyllningen och ställ in i ugnen. Grädda tills marängen har fått lite färg, ca 15-20 minuter. Låt pajen svalna innan du serverar den.

 


 

Hi there and happy Saturday! This week, the blog has been extra quiet since, I have been working with an extra long and fun food related blogpost that will be published here tomorrow. I am so excited to show it to you. But here you have recipe of a gluten free lemon and meringue pie that we made a few weeks ago when I was at home. This time we happened to have two lemons at home that we needed to use up. Since we only had two lemons, we used an orange instead of the third lemon, but the pie became really tasty anyway.  

Lemon & meringue pie 

Pie

125 grams butter

4 dl glutenfree flour mix

2 tablespoons cold water

0.5 dl powder sugar

 

Lemon curd

3 lemons

1 dl water

1.5 dl sugar

75 grams butter

3 tablespoons corn starch

3 egg yolks

 

Meringue

3 egg whites

2 dl sugar

 

Mix all the ingredients for the pie together and make a dough. Put the dough in a baking pan and keep it in the fridge for 20-30 minutes. Bake for 15 minutes in 175 degrees Celsius. Then lower the oven heat to 150 ° C.

Press the lemon juice into a pot. Add half of the water. Mix the corn stratch with the rest of the water. Add the water that you have mixed with corn stratch, and the sugar and let the lemon curd boil until it thickens. Take off the stove and add the butter. Whisk three egg yolks together and a whole egg and add to the lemon batter. Put the pot back on the stove and heat up the lemon curd while stirring, but don't let it boil. Pour the lemon curd into the pie crust. 

Beat egg whites together and add the sugar carefully gradually. Whisk until you have a hard meringue and spread the merinque on top of the lemon pie. Bake for 15-20 more minutes.