header1

Gingerbread cake roll for Christmas

Skrivet av Sara Storbäck 29.11.2019

Kategorier:

rulltarta julrulltarta jul2

Passa på att fira lilla jul genom att baka denna pepparkaksdrömtårta, en klassisk drömtårta med en julig touch. Efter att jag hade bakat den här doftade det jul i hela lägenheten resten av dagen. 

 

Pepparkaksdrömtårta

Tårtbotten

3 ägg

1.5 dl socker

0.5 dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 msk kardemumma

1 tsk ingefära

2 tsk  kanel

 

Fyllning

100 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

1 tsk vaniljpulver

1 äggula

1 dl frysta lingon

 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och kryddor. Sikta ner blandningen i smeten och bred sedan ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, ungefär 30 x 40 cm. Grädda i 250 grader i 5 minuter. 

Stjälp upp kakan på ett ett bakplåtspapper som du strött lite socker över. Dra försiktigt bort pappret som kakan gräddats på. Förbered fyllningen medan du låter kakan svalna. Rör smör och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt äggula, vaniljpulver och de frysta lingonen. Vispa med elvisp tills glasyren fått en jämn konsistens. Bred ut fyllningen på kakan och rulla försiktigt ihop den. Förvara rulltårtan kallt någon timme innan den ska serveras. 


 


Celebrate the weekend with baking this gingerbread roll cake, a classic chocolate roll cake with a touch of Christmas. When I made this a few days ago, the apartment smelled like Christmas for the rest of the day. 

 

Gingerbread roll cake

Cake 

3 eggs

1.5 dl sugar

0.5 dl potato flour

2 tablespoons cocoa

1 teaspoon baking powder

1 tablespoon cardamom

1 teaspoon ginger

2 tespoons cinnamon

 

Frosting

100 grams butter

2 dl confectioner's suga

1 tablespoon vanilla sugar

1 egg yolk

1 dl frozen lingonberries

 

Beat the eggs and sugar until fluffy. Mix all the dry ingredients and add them to the batter. Put the batter on a baking paper in a long pan. Bake for 5 minutes in 250 degrees Celsius. 

Put the cake carefully on another baking paper that you have sugared. Take carefully away the paper that the cake has been baked on. While the cake is cooling down, prepare the frosting. 

Whisk the butter and confectioner's sugar together.  Add the egg yolk, vanilla powder and the frozen lingonberries. Spread the frosting over the cake and roll it together. Keep the cake roll in the refrigerator a few hours before serving. 

 


Sugarfree mudcake

Skrivet av Sara Storbäck 26.11.2019

Kategorier:

kladdkaka2

Ni som känner mig väl vet att kladdkaka är en av mina stora favoriter! Här kommer en variant med dadlar och helt utan tillsatt socker, som jag bakade i helgen. 

Kladdkaka

6 ägg, vitor och gulor separerade

3 dl mandelmjöl

3 dl dadlar utan kärna

2 dl vatten

0.5 dl kakao

en knivsudd chilipulver (valfritt)

Vispa äggvitor och gulor var för sig. Mixa dadlar, mandelmjöl, vatten, äggulor och kakao. Vänd sedan ner äggvitan i smeten försiktigt så att fluffigheten bevaras. Smaksätt med lite chilipulver om du vill.  Fördela smeten i en form. Grädda i 175 grader, 15-20 minuter. 



Those of you who know me really well, know that mud cakes are one of my all time favorites! Here's one with dates and no added sugar, that I made last weekend.

Mud cake

6 eggs, egg white and yolk separated.

3 dl almond flour

3 dl dates 

2 dl water

0.5 dl cocoa

a pinch of chili powder (optional)

Beat egg whites and egg yolks separated. Mix dates, almond flour, water, egg yolks and cocoa with a mixer. Then add the egg whites to the batter. Flavor with a little chili powder if you want to. Add the batter to a baking pan. Bake in 175 degrees Celsius for 15-20 minutes. 



Glutenfree waffle scones

Skrivet av Sara Storbäck 23.11.2019

Kategorier:

sconesvafflor

Jag önskade mig -  och fick -  ett våffeljärn i studentpresent av min morfar i våras. Ett våffeljärn är helt perfekt, man kan enkelt variera våfflorna med både salta och söta fyllningar. Och nu ska jag avslöja en hemlighet: ibland lagar jag toast i morfars våffeljärn. Ja, det är ju mitt, men jag kallar det ändå till morfars våffeljärn.

Häromveckan provade jag dock en helt ny maträtt, nämligen våffelscones, en helt vanlig sconesdeg som gräddas i våffeljärn. Det blev riktigt gott enligt mig, så kan varmt rekommendera er att lyxa till helgen med våffelscones till frukost. 

 

Våffelscones

cirka 8 stycken

4 dl glutenfri mjölmix

2 tsk bakpulver

2 krm salt

50 gram smör

2 dl mjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Finfördela smöret däri. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Form 8 bullar av degen och grädda dem i mitten av ett våffeljärn tills de fått fin färg. 


 

I wished for - and got - a waffle iron from my grandpa as a graduation gift this spring. A waffle iron is perfect, waffles are easy to vary with both salt and sweet snacks and fillings. And now I'm going to reveal a secret: sometimes I make toast in grandpa's waffle iron. Yes, it's mine of course, but I call it grandpa's waffle iron anyway. 

The other day, I tried a new dish, waffle scones, an ordinary scones dough that are baked in a waffle iron. It turned out really tasty, so I really recommend you to try this for breakfast during the weekend.  

 

Waffle scones

about eight waffles

4 dl glutenfree flourmix

2 teaspoons baking powder

2 ml salt

50 grams cold butter

2 dl milk

Mix flour, baking powder and salt and add the unmelted butter and the milk, then work the dough. Roll the dough into 8 buns and bake in the middle of a waffle iron until it's got a nice golden color. 

 

 

 


Healthy peanut butter cookies with four ingredients

Skrivet av Sara Storbäck 14.11.2019

Kategorier:

nyttigajordnotskakorpeanutbutterkakor nyttiga2

Hej! Hoppas att allt är fint med er. Igår fick jag besök av min vän Adelina och bjöd på bland annat på dessa kex, som är ett lite hälosammare alternativ till traditionella peanut butter cookies, eller jordnötskakor som de brukar kallas på svenska. Förutom att de inte innehåller något tillsatt socker är de också lätta att baka, eftersom att de endast innehåller fyra ingredienser. Enklare än så här blir det inte! 

Jordnötskakor

1 burk jordnötssmör (350 gram)

2 bananer

2,5 dl havregryn. 

1 tsk bakpulver. 

 

Mixa havregrynen till ett mjöl. Mosa bananerna och blanda ner i mjölet. Tillsätt jordnötssmör och bakpulver. Blanda till en jämn smet. Rulla smeten till ungefär 10 bollar och lägg dem på en ugnsplåt med ett bakplåtspapper. Platta till degbollarna med en gaffel. 

Grädda i 200 grader i  15 minuter. 

 


 

Hello there! Hope everything is fine with you. Yesterday, my friend Adelina came to visit med and I served her these cookies, which are a more healthy version of the traditional peanut butter cookies. They also happen to be very easy to make, since they only contain four ingredients. Simple as that! 

Peanut butter cookies

1 jar peanut butter (350 grams)

2 bananas

2,5 dl rolled oats

1 teaspoon baking powder

 

Mix the rolled oats to a flour. Mash the bananas and add the flour. Then, add the peanut butter and baking powder. Roll the batter into 10 balls and put them into a baking tray lined with parchment paper. Press down the dough balls with a fork.

Bake for 15 minutes in 200 degrees Celsius. 

 


Vegan spaghetti bolognese

Skrivet av Sara Storbäck 11.11.2019

Kategorier:

veganbolognese1veganbolognese3

Här kommer ett recept på en enkel, god och mättande pasta, som dessutom råkar vara vegansk. I Italien serveras aldrig pasta och sås separat, utan blandas alltid omsorgsfullt. Genom att låta pastan koka i pastasåsen ett par minuter innan servering får man en mycket mer smakrik pasta. En vän till mig som spenderat mycket tid i Italien lärde mig att koka pasta så här. 

 

 

Vegansk Spaghetti Bolognese

ungefär 4 portioner

3 dl röda linser 

1 burk krossade tomater

2-3 msk tomatpuré

2 morötter

1 gul lök

2 klyftor vitlök

1 msk oregano

1 tsk basilika

salt

svartpeppar

2 msk olivolja att bryna i

spaghetti 

 

 

Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna och riv dem med ett rivjärn. Skölj av linserna i en sil under rinnande vatten. Koka upp pastavattnet och lägg lite salt i vattnet. Bryn vitlök, lök och morötter i olivolja i en separat kastrull. Tillsätt sedan tomatpuré, linser och krossade tomater. Låt koka i ungefär 10 minuter. Tillsätt sedan kryddorna. Koka pastan 1-2 minuter kortare än anvisningarna på paketet säger. Häll sedan av vattnet från pastan, spara ungefär en deciliter av vattnet och blanda ner vattnet och den kokta pastan i såsen. Låt koka ungefär 2-3 minuter till. 

Servera med parmesan eller vegansk "ost".  

Om du vill ha en extra proteinrik måltid kan du byta ut den vanliga spaghettin mot bönpasta. 

 


 

Here is a recipe fora a simple, tasty and filling pasta, which also happen to be vegan. In Italy, pasta and sauce is never served separately, it's carefully mixed together. If you let the pasta boil in the sauce for a few minutes before serving, you get a more flavorful pasta. A friend of mine, who has spent much time in Italy taught me to make pasta this way. 

 

Vegan Spaghetti Bolognese

about 4 serves

3 dl red lentils

1 jar crushed tomatoes

2-3 tablespoons tomato paste

2 carrots

1 onions

2 garlic cloves

1 tablespoon oregano

2 teaspoons basil

salt

black pepper

spaghetti

2-3 tablespoons olive oil to fry in

 

 

Peel and chop the onion and the garlic cloves. Peel the carrots and grate them with a grater. Wash the lentils over running water in a strainer. Boil the pasta water and put some salt in it. Fry the onion, garlic and carrots in some olive oil in a pan, then add tomato paste, lentils and crushed tomatoes. Boil for 10 minutes, then add the spices. Boil the pasta for 1-2 minutes less than the package says. Drain the pasta in a strainer, but save about one deciliter of the water before. Add the boiled pasta and the water to the sauce. Boil for 2-3 minutes more. 

Serve with parmesan or vegan "cheese" for a completely vegan meal. If you want to add more protein to your meal, use bean-based pasta instead of the "ordinary" spaghetti. 

 


Event at Niska Vasa

Skrivet av Sara Storbäck 09.11.2019

niskavasa1I förrgår var jag bjuden på bloggevent till Niska här i Vasa tillsammans med resten av Sevendaysgänget. Där blev vi bjudna på enormt goda plåtbröd, alltså pizzor fast på åländskt vis. Restaurangkonceptet Niska startades av den välkända kocken Michael Björklund. Idén till plåtbröden föddes när Björklund ville erbjuda ett alternativ till "vanliga" pizzor och plåtbröden är så långt som möjligt tillverkade på åländska råvaror. 

Two days ago, I was invited to a blog event at Niska in Vasa with all the other bloggers here at Sevendays. We were served delicious plåtbröd, which is thin Åland style pizzas. The concept Niska was invented by the well-known chef Michael Björklund. He invented the plåtbröd when he wanted to offer some alternative to the "ordinary" pizzas. Plåtbröd are produced and made from commodities produced on Åland islands. 

niskavasa2Niska har namngetts efter smugglarkungen Algoth Niska, som var verksam mellan 1888 och 1954. Under förbudstiden smugglade han sprit till Finland. Efter att förbudslaget avskaffats fungerade Algoth Niska som människosmugglare och hjälpte 150 judar att fly. Här kan du läsa mera. 

Niska has got it's name from the king of smugglers - Algoth Niska, who smuggled liquor to Finland during the Prohibition. After the abolishment of the Prohibition Act, Niska started to smuggle people and helped 150 jews to escape. Here, you can read more about him. niskavasa3

I dagsläget finns det hela fem Niska-restauranger. Förutom i Vasa kan du besöka Niska i Åbo, Ekenäs, Helsingfors och Mariehamn. Niska har öppet sju dagar i veckan och där serveras lunch från måndag till fredag. 

Except from Vaasa, you can also find a Niska restaurant in Turku, Tammisaari, Helsinki and Maarianhamina. Niska is open seven days a week and lunch is served there from Monday to Friday. 

niskavasa magdapizzaAlla Niskas plåtbröd har namn som på något sätt relaterar till smugglarkungen Algoth Niska och historien bakom restaurangkonceptet. Jag valde plåtbrödet Magda med mozzarella, körsbärstomater, ostblandning från ÅCA, paprika och örtolja. Det smakade fantastiskt gott.

All the plåtbröds have a name that is related to Algoth Niska or the history behind the restaurant concept. I chose the plåtbröd Magda, with mozzarella, cherry tomatoes, ost mix from ÅCA, paprika and herb oil. It tasted delicious.  

niskavasa jackpizza

Min bordsgranne Etel valde Jack, ett plåtbröd med bland annat kyckling, bacon, rödlök, aioli, tomat och såklart ostblandning från ÅCA (Ålands mejeriet och Ålandsbagarn). 

Etel, who sat next to me, chose Jack, a plåtbröd with chicken, bacon, red onion, aioli, tomato and of course cheese mix from ÅCA (cheese from Åland). 

niskavasa efterrattspizza

Till efterrätt serverades ett efterrättsplåtbröd med blåbär, jordgubbar, hallon, söt crème fraîche och citronmeliss. Balansen mellan smakerna syrligt, sött och salt var perfekt. Denna efterrätt var så god så att jag tog två bitar. 

Tack Sevendays och Niska för en riktigt god kväll! Här hittar du Niska Vasas hemsida

For dessert we were served a plåtbröd with blueberries, strawberries, raspberries, sweet crème fraîche and lemon balm. It tasted so good, I just had to eat two slices. 

Thank you Sevendays and Niska for a delicious evening! Here you can find Niska Vasas website

 


Lemon mudcake with white chocolate

Skrivet av Sara Storbäck 07.11.2019

Kategorier:

sarastorback kladdkakansdag2

Visste ni att kladdkakans dag firas den sjunde november varje år? Dagen till ära vill jag bjuda på en citronkladdkaka med vit choklad. Den är mycket enkel att baka och har en sötsyrlig smak, som passar perfekt i kombination med en klick vispgrädde. 

Citronkladdkaka med vit choklad

150 gram smör

1 citron

100 gram vit choklad

3 ägg

2 dl socker

1 tsk vaniljpulver

2 dl glutenfri mjölmix

1 krm salt

1 tsk bakpulver

 

Tvätta citronen ordentligt och torka av den. Riv det yttersta lagret (det vill säga endast det gula, inte det vita lagret) av citronskalet med ett rivjärn. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften med en citruspress. Smält smöret och chokladen i en kastrull. Tillsätt sedan citronskalet och citronsaften. Vispa ägg och socker pösigt. Rör sedan ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i kaksmeten. Grädda i 150 grader i 20-25 minuter. Om du vill kan du pudra över lite florsocker över kakan när den har svalnat. Servera med vispgrädde. 

sarastorback kladdkakansdag


 

Did you know that the mud cake day is celebrated here in Finland and Sweden today? A mudcake is a soft and moist chocolate cake, made from eg. eggs, sugar, cocoa and flour. I love the original mudcake, but it's also quite fun to vary the original recipe. To celebrate the mud cake day, I want to share a lemon mudcake with you today. In this version of the cake, I have replaced the cocoa with white chocolate. 

Lemon mudcake with white chocolate

150 grams butter

1 lemon

100 grams white chocolate

3 eggs

2 dl sugar

1 teaspoon vanilla powder

2 dl glutenfree flour mix

1 ml salt

1 teaspoon baking powder

Wash the lemon and dry it. Grate the yellow layer of the lemon peel with a grater. Just the yellow, not the white layer. Cut the lemon in half and juice it. Melt the butter and chocolate, then add the lemon peel and the lemon juice. Beat the eggs and sugar until the texture is fluffy. Then add the butter, chocolate and lemon batter. Mix all the dry ingredients together and add to the cake batter. Bake for 20-25 minutes in 150 degrees Celsius. If you want to, you can sprinkles som powder sugar on the cake when it's cold enough to be served. Serve with whipped cream. 

 


Banana Cardamom Cake - no added sugar

Skrivet av Sara Storbäck 04.11.2019 | 1 kommentar(er)

banankardemummakaka2Tycker du om kardemumma och banan? Råkar du ha övermogna bananer hemma? Isåfall tycker jag att du ska prova baka denna kaka. Kakan innehåller inget tillsatt socker men bananerna ger den en söt smak. 

Banan- och kardemummakaka

2 mogna bananer

1 dl mandelmjöl

1,5 dl kokosflingor + lite att strö över

1,5 dl rismjöl

3 tsk malen kardemumma

1 tsk bakpulver

2 ägg. 

Lägg ett bakplåtspapper i en kakform. Blanda alla torra ingredienser. Mosa bananerna och rör sedan ner äggen. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten. Häll smeten i kakform och strö lite kokos över. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter. 

 


 

Do you like cardamom or banana? Do you have ripe banans at home? In that case I think you should make this cake. It doesn't contain any added sugar at all but the bananas gives it a kind of sweet taste. 

Banana & cardamom cake

2 ripe bananas

1 dl almond flour

1,5 dl coconut flakes + a little to sprinkle

1,5 dl rice flour

3 tablespoons ground cardamom

1 tablespoon baking powder

2 eggs

 

Put a baking paper in a baking pan. Mix all the dry ingredients. Mash the bananas and add the eggs. Then, add the dry ingredients to the batter. Pour the batter into the baking pan and sprinkle som coconut flakes. Bake in 200 degrees Celsius for about 10 minutes. 

 


Carrot & coconut cake - no added sugar

Skrivet av Sara Storbäck 28.10.2019

LRM EXPORT 743183812129826 20191028 191407701

Förra helgen bakade jag denna morotskaka. Trots att den inte innehåller något tillsatt socker, blev den både saftig och god. Kakan innehåller även bra kolhydrater, protein och fett samt vitaminer och mineraler. Jag kan därför rekommendera denna kaka till alla som vill baka någonting som är både gott och hälsosamt. 

 

Morotskaka

4 ägg

0.5 dl kokosolja

1 mogen banan 

4 rivna morötter

3.5 dl rismjöl

1 tsk vaniljpulver

2 tsk malen kardemumma

1 msk honung 

2 dl äppelsaft/äppeljuice (använde vår hemlagade äppelsaft)

1 tsk bakpulver

0.5 + 0.5 dl kokosflingor

Mixa kokosolja, banan, morötter, rismjöl, honung, äppelsaft, kryddor och bakpulver i en matberedare. Vispa äggen pösiga och vänd ner i kaksmeten. Rör ihop till en jämn smet och blanda ner hälften av kokosflingorna. Lägg ett bakplåtspapper i en kakform. Häll sedan kaksmeten i formen. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter. Låt kakan svalna. Strö resten av kokosflingorna ovanpå kakan innan servering.

 


 

Last weekend I made this carrot cake. Even though the cake doesn't contain any added sugar, it turned out both moist and tasty. The cake contains both good carbs, protein and fat, and also vitamins and minerals. Therefore, I can recommend this cake to anyone who wants to bake something both delicious and healthy. 

Carrot cake

4 eggs

0.5 dl coconut oil

1 ripe banana

4 grated carrots

3.5 dl rice flour

1 teaspoon vanilla powder

2 teaspoons cardamom

1 tablespoon honey

2 dl apple juice

1 teaspoon baking powder

0.5 + 0.5 dl coconut flakes

Mix coconut oil, banana, carrots, honey, apple juice, spices and baking powder in a food processor. Whisk the eggs fluffy and add them to the rest of the batter. Then, add half of the coconut flakes. Put a baking paper in a pan. Then, put the batter in the pan. Bake in 200 degrees Celsius for 20-25 minutes. Let the cake cool off for a while. Add the rest of the coconut flakes as a topping on the cake before serving. 


Glutenfree Focaccia

Skrivet av Sara Storbäck 17.10.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

focaccia1

Focaccia är ett italienskt matbröd som är lätt att variera eftersom att det kan smaksättas med exempelvis olika kryddor eller grönsaker. Det är relativt enkelt att baka och dessutom underbart gott. Focaccia är en av mina stora favoriter när det kommer till bröd. 

focaccia5

Hemma brukar vi baka glutenfri focaccia efter ett enkelt recept som finns i Malins bok Glutenfri mat för livsnjutare. Ibland bakar vi exakt som det står i Malins recept och ibland varierar vi det genom att smaksätta med till exempel körsbärstomat och oliver. 

focaccia2

Focaccia

20 gram jäst

2 dl mjölk

1 dl vatten

0.5 dl olivolja

1 tsk salt

1 msk socker

3 msk psylliumfröskal

0.5 dl polentagryn

1 dl grovt rismjöl

2 dl rismjöl

0.5 dl potatismjöl

örtkryddor

körsbärstomater

oliver utan kärna

 

Blanda mjölk och vatten och lös sedan upp jästen i blandningen. Addera olja, salt, socker, psylliumförskal och allt mjöl. Rör om kraftigt en stund. I det här skedet är degen väldigt lös, så låt den vila i ca 30 minuter tills den har tagit ihop sig. 

Lägg ett bakplåtspapper i en liten ugnsform (ca 15 x 20 cm) eller i en liten pajform. Bred ut degen i formen. Skär tomaterna och oliverna i halvor och tryck ner bitarna på olika ställen i bröder (som på bilden ovan). Strö sedan över ett tunt lager rismjöl och ringla olivolja över ytan. Krydda generöst med torkade örtkryddor. Låt brödet jäsa cirka en timme. Grädda i 200 grader, ca 30 minuter tills brödet fått en fin gyllenbrun färg. Låt brödet svalna innan du skär det i rutor. 


 

Focaccia is an Italian bread that is pretty simple to make and that tastes wonderful. It's definitely one of my favourites when it comes to bread. 

Usually, we make focaccia from a recipe that's in Malin's book Glutenfri mat för livsnjutare. Sometimes we make it exactly like the recipe says, but sometimes we vary the bread by adding for example cherry tomatoes and olives to it. 

Focaccia

20 grams yeast

2 dl milk

1 dl water

0.5 dl olive oil

1 teaspoon salt

1 tablespoon sugar

3 tablespoons psyllium husk

0.5 dl polenta 

1 dl coarse rice flour

2 dl rice flour

0.5 dl potato flour

mediterranean herb mix

cherry tomatoes

olives without pits

 

Mix milk and water and dissolve the yeast in it. Add oil, salt, sugar, psyllium husk and all the flour. Blend for a while. the dough will be loose, so let rise for about 30 minutes. 

Put a baking paper in a pan that is about 15x10 cm. Put the dough in it. Chop the tomatoes and olives in halves and press the pieces into the bread (like in the pictures above). Sprinkle a layer of coarse rice flour and put som olive oil over the bread. Spice with mediterranean herb mix and let rise 1 hour. Bake in 200 degrees Celcius for 30 minutes.