header6

Orange cheesecake with white chocolate

Skrivet av Sara Storbäck 23.04.2020 | 5 kommentar(er)

Kategorier:

orangecheesecake

Denna bakade jag för några veckor sedan och den blev så saftig och god. 

Apeslincheesecake med vitchoklad

Kakbotten:

75 gram rumsvarmt smör

2,5 dl strösocker

3/4 dl havregryn 

1 dl havremjöl

1 dl Maizena majsstärkelse

0.5 tsk bakpulver

1 tsk fiberhusk

1 krm salt

 

Fyllning:

600 gram färskost

1 3/4 dl strösocker

3 ägg 

0.5 dl Maizena majsstärkelse

1 msk vaniljpulver

290 gram mandariner i burk

60 gram vit choklad

0.5 apelsin rivet skal

0.5 apelsin, saften

 

Blanda alla ingredienser till degen, för hand eller med en matberedare. Lägg ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smöra pappret samt formens kant. Tryck sedan ut degen i formen. Förgrädda degen i 175 grader i 15 minuter. Hacka den vita choklad. Vispa samman alla ingredienser till fyllningen förutom mandariner och hackad vit choklad. Häll fyllningen i formen och fördela sedan chokladen över smeten. Låt mandarinerna rinna av och torka dem om det behövs. Fördela sedan mandarinerna i formen, men spara några till dekoration. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter. Låt stå på eftervärme i ugnen i 25-30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen så att den blir helt kall innan du skär den i bitar. Dekorera med mandarinerna som blev över.

 


 

I made this cake a few weeks ago and it turned out very tasty. 

Orange cheesecake with white chocolate

Cake

75 grams room-tempered butter

2.5 dl sugar

3/4 dl rolled oats

1 dl oat flour

1 dl Maizena corn stratch

0.5 tsk baking powder

1 tsk psyllium husk

1 ml salt

 

Frosting

600 grams cream cheese

1 3/4 dl sugar

3 eggs

0.5 dl Maizena corn strarch

1 tablespoon vanilla powder

290 grams mandarines in a jar

60 grams white chocolate

0.5 orange peel

0.5 orange, juice

Mix all the ingredients to the cake dough. Put a baking paper in a pan. Butter the paper and the side of the pan. Put the dough in the bottom of the pan. Bake for 15 minutes in 175 degrees Celsius. Chop the white chocolate. Mix all the ingredients to the forsting, except for the chocolate and the mandarin pieces. Pour the frosting in the baking pan and sprinkle the chocolate over the frosting. Let the mandarin pieces dry a little and sprinkle them in the pan, but save a few to decorate with. Bake the cake for 50 minutes. Keep the cake in the oven for 25-30 minutes for final heating. Take it out and let it cool down. Put it in the fridge, so it's really cold when you cut it. 

 


Glace au four

Skrivet av Sara Storbäck 14.04.2020 | 6 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

ugnsglassugnsglass2

Hej på er och hoppas att ni har haft en fin påskhelg! När jag var hemma över påsken lagade vi en enkel och smarrig efterrätt, nämligen glace au four, eller glass i ugn som den brukar kallas på svenska. Glace au four är en fransk dessert som består av kall klass och ett varmt marängtäcke. På engelska brukar desserten kallas Baked Alaska, vilket också är ganska beskrivande. Det jag tycker om med denna goding är blandningen av kallt och varmt. 

Glass i ugn

4 portioner

6 glutenfria digestivekex

50 gram smör

några hallon

några mandarinskivor

0.5 liter vaniljglass

4 äggvitor

1 dl strösocker

Smält smöret. Krossa kexen och blanda ihop dem med det smälta smöret. Fördela i portionsskålar som tål att vara i ugnen och platta ut till en botten. Separera ägggulor och -vitor. Vispa äggvitorna riktigt hårda med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank, tjock marängsmet. Lägg några hallon och mandarinskivor i vardera portionsskål. Fördela glassen i portionsskålarna över mandarinskivorna och hallonen och bred sedan marängen över så att den täcker all glass. Grädda i 250 grader i några minuter. 


 

Hi there and hope you've had a nice Easter! When I was at home this weekend we made a simple and tasty dessert, which was glace au four or Baked Alaska. It is a French dessert containing cold ice cream and a hot meringue. 

Glauce au four

4 serves

6 glutenfree digvestine bisuits

50 grams butter

a few raspberries

a few mandarin slices

0.5 liter vanilla ice cream

4 egg whites

1 dl sugar

Melt the butter. Crush the biscuits and mix them with the butter. Divide into four different bowls that can be in the oven. Separate egg whites and yolks Beat the egg whites and sugar until you have a meringue. Add some rapsberries and mandarin slices in each bowl. Cut the ice cream and divide it between each bowl. Spread the meringue on top of the ice cream. Bake in 250 degrees Celsius for a few minutes.

 

 


Sweet potato and carrot soup with red lentils

Skrivet av Sara Storbäck 09.04.2020 | 5 kommentar(er)

Kategorier:

linsmorotbatatsoppalinsmorotbatatsoppa1

Den här veckan har vi temat sparande här på Sevendays. För mig handlar sparande mycket om att gynna miljön och plånboken genom att minska matsvinn. Att slänga mat och råvaror som lika gärna skulle kunna ätas känns bara som onödigt slöseri. Denna batat- och morotssoppa lagade jag häromdagen för att ta tillvara morötter som jag hade hemma i kylskåpet efter att ha lagat pasta bolognese i förra veckan. Denna soppa är också ganska billig att laga och räcker flera dagar, så därför kan man även spara lite pengar genom att laga den. 

Batat- och morotssoppa med röda linser

ungefär 3 portioner

1 batat

4 morötter

1 liter vatten

1 dl matlagningsgrädde

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl röda linser

salt och svartpeppar

0.5 msk chili

Skölj linserna under kallt vatten. Skala bataten och morötterna och skär dem i bitar. Lägg bitarna i en kastrull med en liter vatten och koka up tillsätt sedan buljongen och linserna. Låt koka tills batat- och morotsbitarna är ordentligt mjuka. Mixa till en slät soppa. Tillsätt sedan ungefär 1 dl matgrädde och låt koka en stund till. Krydda med chili och smaka av med lite salt och svartpeppar. 

Jag serverar soppan med lite färskost med vitlökssmak. Om man vill ha en helt vegansk måltid kan man byta ut osten och matgrädden mot veganska alternativ. 

 

Andra recept med röda linser:

- Vegansk pasta Bolognese

- Värmande vegansk linsgryta med grönkål

 


 

This week we have the theme "savings" here on Sevendays. To me, savings, is a lot about taking care of the planet and saving my money by reducing food waste. To throw away food that still can be eaten feels just like a stupid waste. The other day, I made this sweet potato and carrot soup to use up some carrots that I had in my fridge after I had made pasta bolognese last week. This soup is also cheap to to make and you can eat it for several days, so by making this soup you might also save a little money. 

Sweet potato and carrot soup with red lentils

about 3 serves

1 sweet potato

4 carrots

1 liter water

1 dl cooking cream

1 bouillon vegetable cube

2 dl red lentils

salt and black pepper

0.5 teaspoon chili

Wash the lentils over running water in a strainer. Peel the sweet potato and carrots and cut them into smaller pieces. Put the pieces in a pot with about one liter of water and let it boil. Add the bouillon cube and the lentils and let it boil until the sweet potato and carrots are very soft. Mix with a mixer until the soup has a smooth texture. Add the cooking cream and let the soup boil for a little while again. Add the chili and season with salt and black pepper. 

I served the soup with creme cheese with garlic taste. If you want a vegan meal, use a vegan cooking creme and vegan creme cheese.

Other recipes with red lentils:

- Vegan pasta Bolgonese

- Vegan lentil stew with collard

 


No-Bake Easter cake for those who love chocolate

Skrivet av Sara Storbäck 08.04.2020 | 5 kommentar(er)

Kategorier:

chokladkaka pask2Låt oss fortsätta lite på temat påskrecept idag! Här kommer ett recept på en superenkel påskkaka som jag svängde ihop häromdagen. Den innehåller endast fem ingredienser och är dessutom en så kallad no bake-kaka, vilket betyder att man inte behöver någon ugn för att kunna laga den. Jag kan tänka mig att alla som älskar choklad kommer att gilla denna goding. 

 

Chokladkaka till påsk

1 paket Oreokex (150 g)

50 gram smör

200 gram mörk choklad

2 dl vispgrädde

Chokladägg (och strössel om man vill) till dekoration. 

Smält smöret på låg värme. Mixa Oreokakorna och tillsätt sedan det smälta smöret. Rör om och tryck sedan ut blandningen i en form med löstagbar kant. Låt kakbottnen stå i kylen en stund. 

Värm grädden i en kastrull. Tillsätt sedan chokladen och värm under omrörning tills chokladen är helt smält. Ta bort kastrullen från plattan och låt chokladsmeten svalna en aning. Häll sedan chokladblandningen över kakbottnen. Dekorera kakan med chokladägg och strössel om du vill. Ställ sedan kakan i kylen tills den har stelnat ordentligt. 


 

Let's continue with the Easter theme here today. Here's the recipe of a very simple Easter cake that I made a few days ago. It contains only five ingredients and it's a No-Bake cake, which means that you don't need an oven to make it. I'm sure that many people who love chocolate will like this cake. 

Easter chocolate cake

1 package Oreo cakes (150 grams)

50 grams butter

200 grams dark chocolate

2 dl whipping cream

Chocolate eggs (and sprinkles if you want to) to decorate with

Melt the butter. Mix the cookies and add the melted butter. Mix it together and put in a baking pan. Keep in the fridge for a while. Heat up the cream on the stove and add the chocolate and heat while stirring until all the chocolate is melted. Let the chocolate batter cool down for a while and pour it on top of the cake bottom in the baking pan. Decorate the cake with some chocolate eggs (and sprinkles). Keep in the fridge until the cake has set. 

 

 


Cakespiration: 7 tasty recipes to try this Easter

Skrivet av Sara Storbäck 07.04.2020 | 6 kommentar(er)

Kategorier:

sarastorbaeck blabarspajglass1Utsökt god glass med smak av blåbärspaj som du enkelt kan göra hemma utan glassmaskin. 

Har du bestämt vad du ska baka inför påskhelgen? Om inte, vill jag här bjuda på sju olika recept som jag verkligen kan rekommendera. Här finns garanterat någonting som passar alla smaker. 

Vita chokladbollar  Chokladbollar med vitchoklad istället för kakao? Passar alla årstider och högtider. 

Chokladbiskvier Underbara chokladbiskvier fyllda med smörkräm. Ett recept som kräver några fler moment jämfört med många av de andra recepten här på bloggen. Dock är det garanterat värt det för de blir så fruktansvärt goda. Om man bakar små biskvier får man äta många! 

Hemgjord glass med smak av blåbärspaj Recept på glass som du enkelt kan göra hemma utan glassmaskin och som kan smaksättas med nästan vad som helst. Det är bara fantasin som sätter gränserna! 

Saftig choklad- och banankaka En enkel, men mycket god kaka som passar perfekt till en kopp kaffe! 

sconesvafflorVåffelscones med grädde och hjortronsylt. 

Glutenfria våffelscones till frukost/brunch  Kan du inte bestämma dig för våfflor eller scones till frukost? Testa denna hybridvariant! 

Sockerfri morotskaka med kokos Påsk behöver nödvändigtvis inte innebära stora mängder socker. Och sockerfria bakverk kan också vara goda. Spana in detta recept! 

Kladdkaka med lakritssmak Tycker du om kladdkaka? Testa denna variant med rålakritspulver som ger en härlig smak av lakrits. 

kladdkaka lakrits3Magiskt god kladdkaka med rålakritspulver. 


 

Have you decided what dessert you will make for Easter? If not, I would like to share seven different and tasty recipes to give you some suggestions. Here's probably something for everyone. 

Snowball candy with chocolate White chocolate and coconut combined is so delicious. This teat is perfect for all kinds of celebrations during any season. 

Chocolate biskvier Lovely small chocolate treats filled with buttercream. If they are small, you can have many! 

Blueberry pie ice cream Ice cream that you can make easily at home without any kind of ice cream machine. You can flavor it with almost anything! 

Banana and chocolate cake that tastes perfect with a cup of coffee. 

Glutenfree waffle scones for breakfast/brunch Can't decide whether you want waffles or scones for breakfast? Try this recipe! 

Sugarfree carrot cake with coconut flakes Easter doesn't have to mean tons of sugar and sugarfree treats can also be really delicious. 

Liquorice & chocolate mudcake Do you like Swedish mudcakes? Try this one with a lovely taste of liquorice! 


Greek Moussaka

Skrivet av Sara Storbäck 05.04.2020 | 9 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

moussakamoussaka2Moussaka är en traditionell rätt på Balkanhalvön och i Mellanöstern och kan variera lite mellan olika länder. Moussaka förknippas mest med Grekland och den grekiska moussakan innehåller egentligen också auberinge, men eftersom det inte säljs på min lokala matvaruaffär fick det bli en variant utan när jag lagade moussaka häromveckan. 

Moussaka

Botten:

3 potatisar

1 zucchini

1 rödlök

timjan 

salt

svartpeppar

olivolja

 

Köttfärsfyllning:

2-3 klyftor vitlök

Gul lök

400 gram köttfärs

0.5 tsk kanel

1 tsk svartpeppar

1 tsk timjan

1 msk tomatpuré

1 lagerblad

400 gram tomatkross

 

Béchamelsås:

100 gram smör

2 msk vetemjöl (eller ljus glutenfri mjölmix)

5 dl mjölk

Svartpeppar

2 äggulor

1 dl riven ost 

Botten: Skala och skär potatisarna i skivor. Skär löken i klyftor. Blanda potatisskivorna och löken i bunke tillsammans med några matskedar olivolja. Krydda med lite salt och peppar. Bred ut potatisskivorna och löken i ett jämnt lager på bottnen av en ugnsform. Grädda i ugnen i 200 grader i ungefär 20 minuter. Skär squashen i slantar. Lägg slantarna i en bunke, blanda ner några matskedar olivolja, salt, peppar och timjan. Ta ut ugnsformen med potatisskivorna i ur ugnen efter 20 minuter. Bred över squashskivorna och grädda i ytterligare 20 minuter. 

Köttfärsfyllning: Hacka lök och vitlök och bryn i en stekpanna. Addera kryddor och tomatpuré. Lägg till köttfärsen och stek. Blanda ner tomatkross när köttet är stekt. Tillred béchamelsåsen enligt instruktionerna nedan. Tillsätt sedan omkring en tredjedel av béchamelsåsen i köttfärsfyllningen. Bred ut köttfärsfyllningen i ugnformen över lagren med potatis och squash. 

Béchamelsås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sedan mjölet och sedan mjölken i omgångar. Låt koka upp under omrörning och sedan sjuda 5 minuter under fortsatt omrörning tills såsen tjocknar. Ta från värmen och vispa ner osten och sedan äggen. Smaka av med lite salt och peppar. Tillsätt béchamelsåsen överst i ugnsformen. Toppa sedan med ytterligare lite riven ost. Grädda sedan moussakan i ungefär 25-30 minuter i 200 grader.

Låt moussakan stå åtminstone en timme innan servering. 


 

Moussaka is a traditional dish on the Balkans and in the Middle East and it can vary a little between different countries. The Greek moussaka actually also contains eggplant, but since that can't be found on my local grocery store, I made a version without it. 

Moussaka

Bottom:

3 potatoes

1 zuchhini

1 red onion

thyme

salt

black pepper 

olive oil

 

Meat filling:

2-3 garlic cloves

1 onion

400 grams mince meat

0.5 teaspoon cinnamon

1 teaspoon black pepper

1 teaspoon thyme

1 tablespoon tomato paste

400 grams crushed tomatoes

1 lagerblad

 

Béchamel sauce:

100 grams butter

2 msk wheat flour (or glutenfree flour mix)

5 dl milk

black pepper

2 egg yolks

1 dl grated cheese

 

Bottom: Peel and cut the potatoes and the onion. Mix the potato and onion slices in a bowl with a few tablespoons of olive oil. Season with salt and black pepper. Spread the slices on the bottom of a baking pan. Bake for about 20 minutes in 200 degrees Celsius. Cut the  zucchini in slices, put in a bowl, add olive oil and season with salt and pepper. Take out the baking pan with the potatoes after 20 minutes. Add the zucchini slices on top of the potato slices. Bake for 20 more minutes. 

Meat filling: Peel and chop the onion and garlic. Fry in a pan and add the spices and tomato paste. Add the meat and fry. Then add the crushed tomatoes. Make the béchamel sauce and add about a third of it to the meat filling to create a sticky frosting. Add the filling on top of the zucchini slices in the baking pan. 

Béchamel sauce: Melt the butter, add the flour and mix it together. Add the milk and whisk constantly. Let boil the sauce boil for 5 minutes while whisking constantly. Take it off the stove and add grated cheese and egg yolks. Season with black pepper. Add the béchamel sauce on top of the meat filling. And sprinkle some grated cheese over it. Bake the moussaka for 25-30 more minutes in 200 degrees Celsius. 

Let the moussaka cool down for at least an hour before serving it. 

 


The nicest comment

Skrivet av Sara Storbäck 30.03.2020 | 6 kommentar(er)

Kategorier:

2020 03 22 12.35.32 1 1

Efter blogginlägget med det hembakta rågbrödet (som ni kan hitta här) fick jag en väldigt fin kommentar som löd så här: 

Skarmavbild 2020 03 28 kl. 15.24.05

Tack så jättemycket! Jag håller helt med Farfar och jag blev så glad för kommentaren!  Hembakat bröd är både godare och nyttigare än det bröd som man köper i butiken. I oroliga tider ger det en känsla av trygghet att sätta ner händerna i bröddeg. Det är vilsamt och avkopplande. Dessutom sprider det färdiggräddade brödet en härlig doft i hela huset.  Mammas farmor som var född 1910 bakade alltid rågbröd. Hon lärde sin sonhustru att baka, som sedan lärde sin dotter, som är min mamma. Och nu har jag bakat rågbröd med min mamma. En tradition som jag själv gärna för vidare. 


 

On my blogpost with the home made rye bread (which you can find here) I got a very nice comment which said something like:

"Thank you! It is an act for the culture and public health to share this now". 

Thank you so much for the comment! It made me really happy. Home made bread is both tastier and healthier than the bread you buy in stores. In times like this, it gives a feeling of safeness to bake and create something. It's very relaxing in some kind of way. Also, the finished bread spreads a lovely scent in the house. My mother's grandma, who was born 1910 always made rye bread. Later, she taught her daughter-in-law to make it, who taught her own daughter, who is my mother. And now I have been making home made rye bread with my mum. A tradition that I willingly share. 


Home made rye bread

Skrivet av Sara Storbäck 23.03.2020 | 5 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

2020 03 22 12.35.32 1 1Jag trodde aldrig att jag skulle skriva en sådan här mening, men i dessa tider när många hamstrar mat kan det hända att brödhyllorna ekar tomma i de lokala mataffärerna. Ifall det händer kan man alltid köpa jäst och mjöl och baka eget bröd. När jag var hemma i helgen passade mamma och ja på att baka äkta, gammaldags rågbröd efter ett recept som vi fick av mormor.
2020 03 22 10.06.23 1 1

Rågbröd

5-6 stycken

1 l mjölk (eller 0.5 liter mjölk och 0.5 liter vatten)

50 gram jäst

1 msk salt

2 kaffekoppar rågflingor

3 kaffekoppar rågmjöl

4 kaffekoppar jästmjöl

4 kaffekoppar vetemjöl

2020 03 22 11.33.43 1 12020 03 22 11.20.35 1 1

Värm vätskan fingervarm, lös upp jästen i lite mjölk. Tillsätt resten av mjölken, saltet, rågflingorna och rågmjölet. Låt det svälla i 15 minuter. Blanda sedan i resten av mjölet. Låt jäsa 30 minuter, baka ut till 5-6 rågbröd. Låt bröden jäsa igen. Grädda i 225 grader i 10-15 minuter. sa

2020 03 22 12.42.32 1 1För oss räckte degen till sex stycken rågbröd och de blev riktigt lyckade! Mamma gräddade även de små degbitarna från brödens mitt. Supergott när man blir sugen på en liten, liten macka! 


 

I never though I would write a sentence like this, but right now, when many people are hoarding food, the bread shelves in the food stores might sometimes be empty. If that happens, you can always buy yeast and milk and make your own bread. When I was at home this weekend, my mum and I made some home made, old school rye bread from a recipe that we got from grandma. 

Rye bread

5-6 breads

1 liter milk (or 0.5 l milk and 0.5 l water)

50 grams yeast

1 tablespoon salt

2 cups rye flakes

3 cups rye flour

4 cups yeast flour

4 cups wheat flour

Heat up the liquid until it's finger warm. Let the yeast melt in a little milk. Add the rest of the liquid, the rye flakes, the salt and the rye flour. Leave for 15 minutes. Add the rest of the flour. Let the dough rise for 30 minutes. Bake out 5-6 rye bread and let it rise more after that. Bake for 10-15 minutes in 225 degrees Celsius. 

We made six rye bread and it turned out so well! My mum even baked the small dough pieces from the "centre" of the breads haha. So cute, and delicious if you happen to be craving just one small sandwich. 

 

 


Simple & tasty tomato bacon pasta

Skrivet av Sara Storbäck 20.03.2020 | 5 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

baconpasta5Hej! Idag vill jag passa på att tipsa om en riktigt enkel vardagsrätt som blir klar på i princip nolltid, nämligen tomat- och baconpasta. Denna rätt passar perfekt om man inte känner för att lägga ner jättemycket tid på att laga mat. Otroligt gott blev det också, så kommer definitivt att laga detta igen. 

baconpasta1

Tomat- och baconpasta

cirka tre portioner

1 gul lök

1 paket bacon

150 gram (en burk) crème fraîche

3/4 burk tomatsås (jag använde Barillas pastasås som är kryddad med basilika. Om du använder en okryddad tomatsås kan du lägga till lite basilika).

ungefär 200 gram minitomater/körsbärstomater

Pasta för tre personer

salt och peppar att krydda med

baconpasta2

Koka upp pastavatten i en kastrull. Hacka löken och strimla baconet. Stek lök och bacon tills det fått färg. Tillsätt sedan crème fraîche och tomatsås. Skär tomaterna i halvor. Låt pastan koka 1-2 minuter kortare än anvisningarna på förpackningen. Häll av pastavattnet, men spara ungefär 1 dl av det. Tillsätt pastan och pastavattnet i såsen. Tillsätt sedan tomaterna och låt puttra i 1-2 minuter. Krydda med salt och peppar. 

baconpasta4


 

Hi there! Today, I want to share a very simple everyday recipe with you, tomato and bacon pasta. This is so simple to make, so I really recommend it if you don't want to spend a lot of time preparing food. It was delicious too, so I will definitely make this again. 

Tomato and bacon pasta

about three serves

1 onion

1 package of bacon

150 gram (1 jar) crème fraîche

3/4 jar tomato sauce (I used a tomato sauce with basil flavor, so if you use a non-flavored sauce, add some basil)

about 200 gram mini tomatoes/cherry tomatoes

Pasta for three people

a little salt and black pepper

Boil the pasta water. Chop bacon and onion. Fry the bacon and onion until it's gotten a little color. Add tomato sauce and crème fraîche. Cut the tomatoes in halves. Let the pasta boil 1-2 minutes less than the package says. Drain the pasta, but keep about 1 dl of the pasta water. Add the water and the pasta to the sauce. Add the tomatoes. Let boil for 1-2 minutes more. Flavor with salt and black pepper. 

 


Glutenfree taco pie - Use that leftover taco meat

Skrivet av Sara Storbäck 13.03.2020 | 5 kommentar(er)

Kategorier:

tacopaj1En söndag för några veckor sedan lagade vi en superenkel tacopaj till middag. Vi hade ätit tacos kvällen innan och hade ungefär ett halvt paket malet kött kvar i kylskåpet. Till pajdegen användes enbart sådant som råkade finnas hemma i skafferiet. Trots det blev pajen riktigt god och matig. 

Tacopaj

Pajdeg

150 gram smör

0,5-1 tsk salt

1 tsk bakpulver

3 dl Sunnuntais glutenfria mjölmix

1 dl bovetemjöl 

2 msk vatten vid behov

 

Fyllning

ungefär 200-300 gram malet kött, stekt och kryddat kryddat med tacokryddblandning efter behag 

150 gram crème fraîche 

körsbärstomater 

100 gram riven ost

1 knivsudd chili (valfritt)

 

Knåda smör, mjöl, bakpulver och salt till en jämn deg. Tillsätt vatten vid behov. Tryck ut pajdegen i en pajform, cirka 30 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda i cirka 12 minuter i 225 grader. 

Stek och krydda köttet med tacokrydda om du inte redan har gjort det och låt det sedan kallna lite. Blanda kött och crème fraîche. Tillsätt lite chili om du vill. Skär körsbärstomaterna i halvor. Fyll sedan pajskalet med fyllning. Täck med tomathalvor och strö över riven ost. 

Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter. 

Pajen kan avnjutas med salladsrester från tacokvällen och tacosås. Riktigt god blev den med den enkla vitlökssås som vi snabbt svängde ihop genom att blanda lite dippmix med vitlökssmak i en burk gräddfil, haha. Om man vill kan man såklart laga en mer avancerad vitlökssås, men kom ihåg att en söndagsmiddag inte alls behöver vara avancerad för att vara god. Kom också ihåg att ta tillvara rester och sådant som du råkar ha hemma i köket. Det kan bli riktigt bra! 

 


 

A Sunday a few weeks ago, we made a really simple taco pie for dinner. We had eaten tacos for dinner the night before and had about half a package of mincemeat in the fridge. For the pie dough, we only used ingredients that I happened to have at home. Although, the pie turned out very tasty. 

Taco pie

Dough

150 grams butter

0,5 - 1 teaspoons salt

1 tsk baking powder

3 dl Sunnuntai glutenfree flour mix

1 dl buckwheat flour

2 tablespoons water (if needed)

 

Filling

about 200-300 grams mincemeat, fried and flavoured with taco spice

150 grams crème fraîche 

Cherry tomatoes

100 grams grated cheese

A pinch of chili powder (optional)

Mix butter, flour, baking powder and salt together and add water if needed. Put the pie dough in a pie pan, about 30 centimeters in diameter. Bake for 12 minutes in 225 degrees Celsius. 

Fry and flavor the meat (if you haven't done that already) and let it cool down a little. Mix meat and crème fraîche. Cut the cherry tomatoes in halves. Fill the pie crust with filling and cover with tomato halves. Finally, cover with grated cheese. 

Bake for about 25 minutes in 225 degrees Celsius. 

The pie can be served with salad leftovers and taco sauce. It turned out really good with the garlic sauce that we easily made by mixing some garlic dip mix with sour cream, haha. If you want to, you can make a more advanced garlic sauce, but remember that a Sunday dinner doesn't have to be complicated. And remember to use up leftovers and those ingredients that you already have at home.