Sara header augusti21

Gluten free carrot cake with frosting

Skrivet av Sara Storbäck 16.10.2020 | 1 Kommentarer

Kategorier:

morotskakamorotskaka2

Ska ni baka någonting i helgen så ska ni baka den här morotskakan! Den ser inte mycket ut för världen, men jag lovar att den blev gudomligt god och saftig.

Eftersom jag bakade den i en stor långpanna blev själva kakdelen ganska tunn. Jag bakade dessutom på kvällen och väntade med att fota till nästa dag för att kunna få så bra ljus i bilderna som möjligt. När jag sedan skulle fota visade det sig att kakan hade sjunkit ihop ännu mer.

Däremot var den bara ännu godare när den fått stå i kylen över natten, troligen eftersom kakan hunnit dra i sig ännu mer av glasyren. Och det är ju smaken som räknas. 

 

Glutenfri morotskaka 

250 g morötter

4 ägg

3 dl strösocker

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 krm salt

2 tsk kanel, mald

2 tsk fiberhusk

2 dl mandelmjöl

2,75 dl glutenfri mjölmix

2,75 dl rapsolja

 

Glasyr:

35 g smör, rumsvarmt

200 g färskost, naturell

4 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

0,5 citron, rivet skal
 

Skala och riv morötterna fint. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda bikarbonat, bakpulver, salt, kanel, fiberhusk, mandelmjöl och mjölmix. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt olja och morötter och rör ihop till en slät smet. Placera ett bakplåtspapper i bottnen på en långpanna och häll i smeten. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 min på 180 grader. Låt den svalna i långpannan.

Frosting: Vispa smör och färskost luftigt med elvisp. Blanda ner florsocker, vaniljsocker och citronskal. Bred ut frostingen på kakan.


 

If you're going to bake something this weekend - try this gluten free carrot cake! It doesn't look that good on the pictures but I promise that it was amazingly tasty. 

Since I baked in a big baking pan, the whole "cake part" turned out quite thin. I also baked it in the evening and decided to wait until the next day to take photos of it, because I wanted as good photography light as possible.

The next day, when I was going to take the photos,  the cake had turned thinner. But It was even tastier the next day, when it had been kept in the fridge over night. And it's the taste that counts. 

 

Gluten free carrot cake

250 g carrots

4 eggs

3 dl sugar

1 teaspoon baking soda

1 teaspoon baking powder

1 ml  salt

2 teaspoons ground cinnamon

2 teaspoons fiber husk

2 dl almond flour

2.75 dl gluten-free flour mix

2.75 dl rapeseed oil

 

Frosting:

35 g room tempered butter

200 g natural cream cheese 

4 dl powder sugar

1 teaspoon vanilla sugar

0.5 lemon, grated peel

Peel and grate the carrots. Beat eggs and sugar in a bowl. Mix baking soda, baking powder, salt, cinnamon, fiber husk, almond flour and flour mix. Add to the egg batter. Then, add oil and carrots and mix to a smooth batter. Place a baking sheet paper in the bottom of a baking pan and pour in the batter. Bake the cake at the bottom of the oven for about 30 minutes at 180 degrees Celsius. Let the cake cool in the baking pan.

Frosting: Whisk butter and cream cheese airily. Add icing sugar, vanilla sugar and lemon zest. Spread the frosting on top of the cake.

Kommentarer

  • Felicia 17/10/2020 10:03am (3 år sen)

    åh älskar morotskaka! Denhär ser ju ljuvlig ut! :) Är själv så dålig på att baka!

Skriv en kommentar