header

Glutenfree Focaccia

Skrivet av Sara Storbäck 17.10.2019 | 1 Kommentarer

Kategorier:

focaccia1

Focaccia är ett italienskt matbröd som är lätt att variera eftersom att det kan smaksättas med exempelvis olika kryddor eller grönsaker. Det är relativt enkelt att baka och dessutom underbart gott. Focaccia är en av mina stora favoriter när det kommer till bröd. 

focaccia5

Hemma brukar vi baka glutenfri focaccia efter ett enkelt recept som finns i Malins bok Glutenfri mat för livsnjutare. Ibland bakar vi exakt som det står i Malins recept och ibland varierar vi det genom att smaksätta med till exempel körsbärstomat och oliver. 

focaccia2

Focaccia

20 gram jäst

2 dl mjölk

1 dl vatten

0.5 dl olivolja

1 tsk salt

1 msk socker

3 msk psylliumfröskal

0.5 dl polentagryn

1 dl grovt rismjöl

2 dl rismjöl

0.5 dl potatismjöl

örtkryddor

körsbärstomater

oliver utan kärna

 

Blanda mjölk och vatten och lös sedan upp jästen i blandningen. Addera olja, salt, socker, psylliumförskal och allt mjöl. Rör om kraftigt en stund. I det här skedet är degen väldigt lös, så låt den vila i ca 30 minuter tills den har tagit ihop sig. 

Lägg ett bakplåtspapper i en liten ugnsform (ca 15 x 20 cm) eller i en liten pajform. Bred ut degen i formen. Skär tomaterna och oliverna i halvor och tryck ner bitarna på olika ställen i bröder (som på bilden ovan). Strö sedan över ett tunt lager rismjöl och ringla olivolja över ytan. Krydda generöst med torkade örtkryddor. Låt brödet jäsa cirka en timme. Grädda i 200 grader, ca 30 minuter tills brödet fått en fin gyllenbrun färg. Låt brödet svalna innan du skär det i rutor. 


 

Focaccia is an Italian bread that is pretty simple to make and that tastes wonderful. It's definitely one of my favourites when it comes to bread. 

Usually, we make focaccia from a recipe that's in Malin's book Glutenfri mat för livsnjutare. Sometimes we make it exactly like the recipe says, but sometimes we vary the bread by adding for example cherry tomatoes and olives to it. 

Focaccia

20 grams yeast

2 dl milk

1 dl water

0.5 dl olive oil

1 teaspoon salt

1 tablespoon sugar

3 tablespoons psyllium husk

0.5 dl polenta 

1 dl coarse rice flour

2 dl rice flour

0.5 dl potato flour

mediterranean herb mix

cherry tomatoes

olives without pits

 

Mix milk and water and dissolve the yeast in it. Add oil, salt, sugar, psyllium husk and all the flour. Blend for a while. the dough will be loose, so let rise for about 30 minutes. 

Put a baking paper in a pan that is about 15x10 cm. Put the dough in it. Chop the tomatoes and olives in halves and press the pieces into the bread (like in the pictures above). Sprinkle a layer of coarse rice flour and put som olive oil over the bread. Spice with mediterranean herb mix and let rise 1 hour. Bake in 200 degrees Celcius for 30 minutes. 

 

 

 

Kommentarer

  • Sofia 17/10/2019 12:23pm (33 dagar sen)

    Låter helt ljuvligt gott!!

    • Sara Storbäck 18/10/2019 11:28am (32 dagar sen)

      Kul att du tycker det! Lovar att det smakar ljuvligt också ;) :D

Skriv en kommentar