Sara header augusti21

Glutenfria munkar till första maj

Skrivet av Sara Storbäck 01.05.2020 | 7 Kommentarer

Kategorier:

munk1

Glada Vappen till er allihopa! Mamma och jag har bakat glutenfria munkar dagen till ära. De var så goda att jag bara måste dela receptet som från början kommer från  martha.fi.  Munkarna påminner om helt vanliga donitsar i smaken och degen var mycket lätt att hantera, trots att den var glutenfri. Inget kladd och inget krångel. Därför kan vi varmt rekommendera detta recept. 

 

Glutenfria munkar

2 1/2 dl mjölk

25 g jäst

2 tsk psylliumhusk

1 1/2 dl farinsocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

cirka 6 dl glutenfritt ljust mjöl

100 g rumsvarmt smör

1 ägg

1 l rypsolja till fritering

Strösocker till garnering

Smula jästen i en bunke med psyllium. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen. Rör om väl och låt svälla i 10 minuter. Tillsätt farinsocker, vaniljsocker och kardemumma i smeten. Blanda först ner halva mängden av mjölet under omrörning. Tillsätt det rumsvarma smöret och ägget samt resten av mjölet. Knåda degen väl för hand. Det bästa resultatet får du om du använder en hushållsassistent. Täck bunken med bakduk och låt degen jäsa i cirka 45 minuter. För att aktivera jäsandet kan du ställa bunken i varmvattenbad. Häll degen på mjölat bakbord och baka ut den till en längd och dela till cirka 15–20 bitar. Forma alla bitar till runda bullar och låt jäsa i 20 minuter. Värm upp oljan i en tjockbottnad gryta tills den är 170–180 grader varm. Ta några bullar åt gången och stick in fingret i mitten av bullen för att göra hålet i munken. Lägg ner munkarna försiktigt i den varma oljan och fritera 1 minut per sida. Sväng på munkarna med hjälp av en hålslev. Ta upp munkarna och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Rulla i strösocker. 

Kommentarer

  • Eva 02/05/2020 12:52pm (18 månader sen)

    Hej! Det står 6 cl mjöl, men du menar väl 6 dl? Tack för receptet!

    • Sara Storbäck 02/05/2020 10:55pm (18 månader sen)

      Jo, absolut! 6 dl ska det vara. Felet är rättat i inlägget nu också. Tack för att du påpekade det :)

  • Alice 02/05/2020 10:20pm (18 månader sen)

    Åh, wow, låter jättegott! ^^ Tack för receptet!

  • Anita 02/05/2020 10:33pm (18 månader sen)

    Men gott :)

  • Emma Engström 02/05/2020 10:54pm (18 månader sen)

    Det här vore verkligen SÅ kul att testa, men verkar svårt att få till dom så fina liksom! Men tusen tack vännen <3 KRAM

  • Malin Svensson 03/05/2020 1:52pm (18 månader sen)

    Omg vad gott!!! ❤️ Kram och ha en fin söndag!

  • Pauline 03/05/2020 9:15pm (18 månader sen)

    men åh vad gott, så roligt!

  • Gumman 28/04/2021 7:56pm (6 månader sen)

    Väldigt goda glutenfria munkar, friterade i kokosolja för att få det lilla extra😋

Skriv en kommentar